Sigur, nu am nicio problemă cu sclavia modernă numită sharing economy. Aducerea oamenilor care nu mai au nicio speranță în postura de a accepta, de bună voie, desigur, condițiile de muncă folosite pentru vite, venituri infinitesimale, lipsa oricărui tip de sindicat, lipsa oricărei protecții sociale, traiul exclusiv în prezent, fără posibilitatea de a se gândi la viitor, pensie sau orice altceva, pentru că pe omul nou trebuie să îl ții în josul piramidei lui Maslow, odată ce îi permiți să câștige mai mult decât are strict nevoie, începe să se gândească la alte lucruri, nu bune.

Problema mea e alta.
Băi nene, curierii de la Glovo, Uber, Tazz și restul sunt de o jegoșenie extraordinară. Și nu mă refer la modul lor de a se comporta, ci fizic la faptul că sunt mizerabili în ultimul hal. Adică eu plătesc 50 de lei pe o masă regală cu 1 mic și-o chiflă în La Mama și vine și mi-o aduce cel mai jegos SriLankez pe care l-am văzut vreodată, în toată viața? Dar nu referitor la experiențe personale, ci îi vezi și ziua, prin locații și malluri, mizerabili, transpirați, se duc și se pișă/cacă prin wc-uri, trântesc geanta aia pe unde apucă, cu sau fără mâncare, îți manevrează mâncarea aia fără ca apa să le fi atins vreodată mâinile mizerabile. Asta în timp ce restaurantele au tot felul de policy-uri sanitare, mâncarea este (să zicem) gătită cu toată grija și curățenia, după care ajunge în cel mai jegos loc posibil în care ar fi putut ajunge. Un curier, dintr-o țară unde invenția apei pentru spălat încă nu a ajuns, iar trotuarele sunt wc-urile preferate.

Vrei să lași un tips de minim 20%?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

70 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Moamăăă! Cât de incorect dpdv politic ai putut să fii! Dacă te aude mutter Merkel, să vezi ce te ceartă! /s

    55
  2. #2

    Atunci mișcă-ți picioarele alea pana la locatie.

    68
    • #3

      andrei, pierzi, cumva, esenta. aici nu e vorba de mine personal, ci este un eu ideatic, generalist

    • #4

      @andrei, atunci haide sa renuntam si la normele de igiena din restaurante. Nu iti convine ca este jeg peste tot, misca-ti mainile si gateste singur.

      48
    • #5

      Eu nu voiam o solutie, voiam doar sa ma plang…

      4
  3. #6

    Acum vreo 2 luni, ieșind din lift, am găsit în fața liftului un curier care aștepta liftul, să urce să lase comanda de mâncare. Eu ies din lift, el urcă în lift. Cobor pe scări în beciul blocului, să iau un borcan, mă întorc după câteva minute, liftul era din nou la parter, semn că curierul urcase și coborâse între timp. Deschid ușa liftului și calc într-o baltă de pișat care se întindea pe toată podeaua. Nimeni nu folosise în acest timp liftul decât curierul. Chestiile astea mă depășesc. Pot să înțeleg că stai cu orele pe drumuri, că te mai scapă una-alta. Dacă chiar nu găsești o toaletă pe drum sau acolo de unde ridici mâncarea, cât de greu este să rogi clientul să te lase să folosești toaleta?! Mai bine te piși în liftul lui. Până a venit firma de curățenie să curățe pișatul, toți locatarii blocului care au urcat cu liftul au luat pișatul pe tălpi și l-au întins între lift și intrarea în bloc și l-au dus, bineînțeles, și în apartamente.

    41
    • #7

      Probabil era genul de om care se pisa-n liftu’ tau.

      82
    • #8

      Sau la un copac.

      13
    • #9

      Suna mai degraba a razbunare ca nu a primit bacsis.
      La mine in bloc am avut pana acum doar flegme pe peretii liftului, gume lipite pe pereti si un geam spart de colindatorii cu boxa. Dar o sa fiu mai atent unde calc.

      18
    • #10

      “S-a pisat dar a si livrat”

      99
    • #11

      Nici nu pot sa vizualizez. S-a pisat dupa ce a dus mancarea? Inainte? Un pic pe langa? Un pic pe? Putin condimentata domnu’ !

      12
    • #12

      cu de toate?

  4. #13

    Pe orice vapor am lucrat (cu echipaj mixt) era afișat la sala de mese a filipinezilor modalitatea de spalare a mîinilor, cu săpun și frecat intensiv. Chiar m-am mirat cînd am văzut prima dată, dar apoi am văzut și de ce. Și filipinezii sînt ceva mai “spălați” față de alți (sud-)asiatici…

    54
  5. #14

    Cum să-ți aducă mincarea la ușă? Doar daca ai probleme de deplasare
    Puteți mînca din mușamaua aia?
    Aia e sora mai mica a izoletei.
    Da, e sclavie, dar sa nu creadă cei care comanda că sint cumva patricieni, sint doar niste putori cu bășini

    43
    • #15

      Dar de ce te-ai deplasa la restaurant sa-ti iei mancare deja preparata? Esti si tu putoare si nu esti in stare sa-ti gatesti singur?

      33
    • #17

      Yummm, cat de bine arata. Diaree direct in farfurie.

      6
    • #18

      Arthur:

      E alta cultura frate, haute cuisine :))))

      5
  6. #19

    Eu nu am folosit si nici nu am de gand sa folosesc vreodata Glovo si alte mizerii de genul.
    Daca restaurantul are livrarea lui comand, daca nu ma duc acolo sau nu mananc.

    40
    • #20

      Si ce te face sa crezi ca livrarea restaurantului nu poate folosi asiatici?

      Majoritatea lucreaza in livrari si horeca sau panificatie de exemplu.

      14
    • #21

      Fiind afacerea proprie ma astept la alte standarde. Cum s-ar zice, poate le pasa mai mult.
      Plus ca deobicei mi-au venit de-ai nostri.

      8
  7. #22

    “Da bro, dar timpul … timpul meu costă bani. Fac mii de euro în acea oră în care aș găti o tocană …”

    31
  8. #23

    Exceptand oamenii cu probleme de sanatate, personale // urgente personale, care chiar au nevoie de ajutor in a-si comanda mancarea si a-si procura cumparaturile, nu ii voi plange de mila niciodata vreunuia care are ceva de comentat impotriva curierilor, exact asa cum sunt ei, transpirati, nespalati, orice. Bravo lor.

    Dependenta de serviciile de livrare a cumparaturilor // mancarii in lumea moderna este o aberatie si o decadenta, sa refuzi efectiv sa iesi din casa, cu restaurante si supermarketuri si magazine de orice fel la maxim 10 minute cu masina, sau maxim 30 de minute de mers pe jos, inseamna ca ai devenit efectiv o drona care nu mai este capabila nici macar sa-si procure singura mancarea.

    N-are cum sa-mi para rau de astia care se plang de serviciile asta, cand ii vezi ca scriu chestii gen ” vai am Mec-ul la 10 minute de casa, si mi-a venit mancarea dupa o ora, si era si rece :((( ” . Ii pui sa repete, sau sa reciteasca smiorcaiala pe care au spus-o, si tot nu inteleg ce e gresit cu ei .

    Au ajuns toti puturosii sa planga despre anxietate sociala, si ca le este rusine sa stea la o coada la un fast-food sau la un Mega, ca e cam aglomerat si se aduna uneori si 10 oameni in spatele lor. Si alti puturosi etern inchisi in casa in fata ecranului, work from home, trait from home toata viata, la fel ca ei, ii aplauda.

    Le urez tuturor numai Nepalezi si Sri Lankezi transpirati si cu unghiile murdare. Procurati-va ba singuri mancarea, nu va e rusine !?

    122
    • #24

      Bai nu e ca n-ai dreptate, ca ai, dar ai dreptate pe un subiect paralel cu discutia. Sunt n motive pentru comandat mancare in loc de deplasat personal hoitul, nu despre asta e discutia, ci despre ca trebuie reguli la livrat mancare. Sunt reguli in magazine, sunt reguli in restaurante, trebuie reguli si la astia. Si trebuie trimisi acasa toti non-europenii care livreaza.

      46
    • #25

      Si mai sint specialii cu “dar timpul meu e mai important si nu-l pierd la coada in magazin sau facand singur o omleta”. Si chestia e ca in timpu ala castigat oricum nu fac nimic, freaca pula pe net.

      34
    • #26

      Facut reclamatie de fiecare data cand apare un “puturos” d-asta la usa. Banuiesc ca-n aplicatiile alea exista o chestie cum e la uber bolt, sa le dai note sau ceva. Daca nu, reclamatie direct la aia de unde ai comandat. Si in paralel si la dsp si anpc.
      Io de multa vreme am descoperit ca functioneaza asta cu reclamatiile. Ptr orice, o groapa in drum, pac petitie, o masina parcata aiurea, pac reclamatie, un tramvai jegos, pac reclamatie. Orice nu arata/functioneaza corect trebuie semnalat. Si sa stiti ca functioneaza.

      29
    • #27

      Ești deosebit tu ventor. In sensul in care puteai fi studiat de mengele.
      Poate că timpul pe care l-aș petrece mergând până la MC și înapoi poate fi utilizat mai eficient. Sau poate timpul meu costa mai mult decât livrarea. Sau poate pur și simplu nu am chef sa mă întâlnesc cu din ăștia ca tine în același areal că poate mă molipsesc de prostie.
      “Procurați-va” mâncarea. Dar ție nu ți-e rușine că nu te duci să vânezi porcul ăla pe care îl mănânci? Că nu îl prepari tu, tradițional, la ușa garajului?

      23
    • #28

      @Ventor, daca tu te duci sa cumperi mancare de la fast food esti tot un puturos. Dar unul putin diferit, care se crede superior doar pentru faptul ca a iesit din casa. Unul care crede ca drumul cu masina pana la McDonald’s se incadreaza la procurarea proprie a mancarii.

      24
    • #29

      Si Buffet se mai duce la McD dar probabil timpul lui nu valoreaza atat de mult :)))

      12
  9. #31

    Nici io n-am folosit niciodata serviciile astea de livrari. Si comenzi am dat doar cateva in ani de zile, doar daca aveau livrare proprie. Am si noroc ca pe langa mine, la max 10 min am o gramada de alea….vreo 3 shaormerii, 3-4 pițării, cateva restaurante etc. Si ma duc personal cand am pofta, comand, astept, iau comanda si aia e.
    Dar asta nu scuza faptu ca glovo&co s-au umplut de persoane certate cu igiena. Atat timp cat serviciile astea exista, macar sa fie ok. Ca or fi unii care n-au pe langa chestii cu haleala. Sau le-o fi lene. Sau…treaba lor. Banii lor, viata lor.
    Dar de cand cu toti ciutanezii astia de-au inlocuit livratorii autohtoni….mama mama. Zilnic ma intalnesc in bloc cu astfel de specimene. Pe-o parte ii inteleg, ca-s vai steaua lor, traiesc cate 10 intr-un apartament, trag toata ziua pa scuterele alea rupte sau biclele alea vai mortii lor. Ar trebui si angajatorii lor sa faca ceva, sa le puna la dispozitie un dus, o baie o ceva. Or fi ei certati cu igiena, da nici optiuni nu prea au. Cand îi alearga toata ziua don patron, ce sa faca si astia. S-or spala ei seara sau dimineata, da’ nu-i tine toata ziua.

    25
  10. #32

    Din fericire majoritatea restaurantelor s-au adaptat la realitate si isi sigileaza mancarea cat pot mai bine, asa ca livratorul isi lasa jegul cel mult pe punga de hartie prinsa cu 30 de capse.
    Bonus, asta pe mine ma face sa evit cat pot sa comand, cantitatea de ambalaje depaseste de cele mai multe ori cantitatea de mancare.
    Trebuie evitate ciorbele sau orice fel de lichide neimbuteliate. Pizza doar de la pizzerii cu livrare proprie, sau am una la 10 minute de mers pe jos.

    21
  11. #33

    Cumva, iar a trecut ideea articolului pe lângă unii comentatori/cititori. Cu foarte mare viteză.

    42
    • #34

      de mirare, nu-i asa?:))

    • #35

      Nu înțeleg de ce aveți o problema cu persoanele care comanda prin Tazz, Glovo sau ce-o mai exista. Este un serviciu pentru care plătești. Cineva este plătit pentru acest serviciu. Ideal ar fi sa respecte niște reguli de bun simt (și probabil și pe cele scrise undeva pe o lista a îndatoririlor – sau sunt doar eu naiva?).
      Nu este treaba nimănui ca din diverse motive nu vrei sa te deplasezi 10 sau 30 de minute. Plătești. Punct.
      Ps: nu am comandat niciodată prin acest gen de serviciu. Am apelat la livrarea restaurantului sau am ridicat eu comanda.

      9
  12. #36

    Cat timp businessu’ merge, ei o sa existe. Cand lumea nu o sa mai comande de la Glovo ca au curieri imputiti, atunci Glovo ori sa ii spele, ori o sa moara. E atat de simplu.
    Ne plangem pe internet ca “baii, ce ii sclavageste Glovo pe jegosii aia” dar cat timp dupa comandam doua pachete de tigari prin glovo de la mega de la colt, Glovo o sa prospere.
    Oamenii aia aleg sa vina sa faca asta ca sa nu stea in ghettourile din Colombo. Saracia lor e maxima si cei 100 de euro care ii trimit acasa pe luna sunt magici pentru ei. Citam de pe un site:
    Sri Lanka Annual Household Income per Capita reached 1,422.182 USD in Jun 2019, compared with the previous value of 1,385.427 USD in Jun 2016.
    Acelasi site spune pentru Romania 6500 USD.

    25
    • #37

      Conform site-ului ăla, suntem doar de 4-5x mai bogați decât ăia din ghettourile Sri Lankeze. Cam cum erau nemții, englezii sau americanii fața de noi la momentul de apogeu al puterii lui Adița Nastase Degrabîmpușcătorul prin 2003-2004.
      Parcă nu suntem la chiar atât de mulți ani lumină de amărâții ăia ca să-i tratăm cu atâta superioritate…
      Când mai călătoriți prin funduri de țara, bagați un ochi din goana mașinii și observați localnicii care-și târăsc mizeria si neputința de colo colo. Imaginați-vă ca au câte un rucsac Glovo în spate.
      Este că diferențele parcă nu se mai văd așa tare?!

      39
  13. #38

    Comand aproape zilnic prin Glovo (și din supermarket și de la restaurante), n-am văzut vreo diferență de igienă ori cumportament între curierul român și cel indian/pakistanez/srilankez, de unde-o fi, că nu mă pricep să disting naționalitatea. S-a întâmplat, ce-i drept, în ultimul an, adică în ultimele câteva sute de livrări, să vină de două ori cu ciorba pe jumate vărsată. M-am gândit că s-o fi grăbit indo-paki-lankezul și a căzut cu bicicleta 🙂 Asta am observat, da: parcă se bălăngăne mai tare pe două roți decât românii noștri. Dar unii copii primesc bicicletă cadou, alții primesc ricșă și ham – diferențe culturale și de antrenament.
    În altă ordine de misofobii, munca grea și prost plătită este practicată de oameni cu lipsuri – atât știu, atât fac – iar cei care evoluează se duc să livreze mici în Berlin, nu în Pantelimon. Sau se angajează în IT.
    Sunt înlocuiți de alții la fel de lacunari, chit că se căcau în curtea din Bangalore sau din Bacău, stergându-se cu degetul, cu câteva zile înainte să ajungă în eldoradoul bucureștean și să-și clătească degetul în ciorbița de văcuță. Este și o ramură a sociologiei care aprofundează fenomenul: circuitul căcatului în natură parcă se numește.

    25
  14. #39

    Aia e sefu, mai construim imunitate pe cand vine urmatoru covid ca nu picam de fraieri.

    15
  15. #40

    Pe vremea când mă formam ca om și iubitor de fierari-betoniști pe un șantier select, păstoream și vreo cincizeci de muncitori chinezi, cazați într-o vilă neterminată. Jeg sinistru, cvasi-moldovean. Au comandat chinezii de la birou un container pe care l-am umplut cu gunoaie. După care indispensabilul Nea Vasile, fără de care nu mergea nimic pe șantierul ăla, a făcut o zi întreagă ture până la vila șefului cel mare, cu câte 4-5 slinoși, să facă un duș ca lumea. N-a ținut mult minunea, dar măcar o zi-două am fost toți mulțumiți. Cât despre frații mei sud-asiatici, decât să-i criticăm, mai bine îi învățăm. Nu neapărat să-i băgăm în cadă să frecăm la ei, nu sunt toți mămoși și calini ca mine, dar măcar un sfat, un săpun, o planșă explicativă. Așa ar fi creștinește. Credeți că Isus nu era un mare îngălat până nu l-a aruncat Petru, pescar de meserie, în mare, și l-a despuțit un pic? Sâmbăta, joia, mai pe tot corpul.

    youtu.be/v9o-9IVHDTI?si=rNaRfc60hxyn5B60

    10
    • #41

      Meh, nici asta cu învățatul nu prea-i de noi. Dacă n-am reușit să-i învățăm pe românii noștri cu săpunul și pasta de dinți, s-ar putea să nu avem cele mai dezvoltate calități pedagogice.
      Cele mai crunte experiențe vomitiv-căcăcioase le-am avut prin studenție. Restaurante care vindeau mâncare stricată, șaorme mai eficiente decât orice clismă, bâlciuri la care se vindeau mici verzi; locuri într-adevăr jegoase, jeg autentic care ți se ascunde în creier și îl porți cu tine toată viața. Până acu’ vreo 15 ani s-au tot întâmplat, pe urmă s-au tot rărit, până aproape au dispărut. Iar acu 15 ani și mai demult, singurii pakistanezi din București erau studenți la medicină.
      Zic că aproape au dispărut, pentru că încă mai văd la știri bătrâni care au murit în chinuri după ce au mâncat la sfânta pomană din sat. Văd copii omorâți de peștele onorabilului patron român, vânzător de cuie și alimente expirate prin anii ’80. Iar la știri apar doar morții, dumnizău știe câți îți varsă chiar acum mațele prin veceurile preacuraților antreprenori români.
      Așadar, oricât de rasist aș încerca să fiu – și îmi dau toată silința – grija românului că nu se spală pakistanezul este ca grija măgarului că nu beau oile apă.

      19
    • #42

      Bună, Dani, mă bucur să văd că te interesează ceea ce scriu. Mulțumesc pentru pont, nu știam de clismă cu șaorma, omul cât trăiește, învață.

      8
    • #43

      Bună :*
      Dar cum să nu mă intereseze? Eşti al 4-lea scriitor pe bloguri favorit, după Freige, Tim şi Aniela, bineînțeles. Clisma aia mişto cu şaorma nu cred că se mai găseşte. Era, pe vremuri apuse, o şaormerie în Regie, pe lângă Max, doar acolo se întâmpla minunea: începeau să-ți fiarbă zemurile în colon doar uitându-te cum îşi linge bucătarul maioneza dintre degete. Alea de la picioare, că falangele lăbuțelor superioare cotrăbăiau mistic prin nas.

      6
  16. #44

    Din punctul meu de vedere, exact asta asa erau majoritatea romanilor in ani 90-2000, respectiv Francezilor și Englezilor le era aceeasi greață de noi. Hai să ne uităm la clipuri pe youtube cu imagini filmate în București în primii ani de după revoluție.

    O societate aflată intr-o stare avansată de degradare, sărăcită și lipsită de orice formă de educație formală puțin probabil să genereze indivizi similari cu membrii formației ABBA.

    Când ești perpetuu intr-o stare de supraviețuire, fiind plătit cu castane spațiale mi se pare cumva firesc ca vei avea apucături de roman clasic în viața.

    Am uitat repede unde eram acum chiar și 10 ani prin orașele mai mici, sau diverse cartiere Bucureștene. Și am deprins repede apucăturile bigote ale occidentalilor care comentau la fel despre noi.

    Nici mie nu îmi plac oamenii nespălați care se caca în drum, dar mă abțin să îi judec pentru ca și eu eram la fel ca ei când eram copil pe vremea lui Ceaşcă, și nu știam altceva. Alte vremuri, alte contexte.

    Intre timp, m-am reformat și trăiesc intr-un cartier de fițe, intr-un apartament de 150 mp și mănânc eco pe malul mării în Suedia, merg cu bicicleta cargo la magazin și îmi miros basinile, și lumea este șocată când află ca sunt Român, nu Spaniol, pentru ca aparent nu mă mai potrivesc stereotipului. Dar nu am uitat cum era sa te speli o dată pe săptămână și să mănânci cacat cu soia, sau să te caci în gang pt ca nu există un veceu public absolut nicăieri.

    Intr-un context european în care niciun localnic nu prea mai are chef de salarii de cacat, și este ușor să îți găsești de muncă la birou, companiile acestea se îndreaptă către cele mai sărace și înapoiate colțuri ale lumii pentru culegători de bumbac. Iar pe noi în loc să ne deranjeze ca se întâmplă astfel de lucruri, ne deranjează amărâții care sunt aduși cu japca să presteze astfel de munci.

    21
    • #45

      Ioane, te rog sa ma ierti, acolo in Suedia, unde ai apartamentul ala frumos de 150mp (utili sau construiti?) si mananci carne de unicorn, prind povestile astea cu traume? Adica va adunati seara la un pub bio-eco, sirienii zic de Alep, palestinienii de Gaza si tu povestesti printre lacrimi cum te pisai si cacai prin tot Bucurestiul si nu te spalai cu saptamanile? Esti privit ca un erou, este? Numai ca nu e asa Ioane, majoritatea romanilor nu au fost nespalati si cacaciosi. Precum englezii si francezii si noi te priveam cu scarba Ioane, dar hey, uite, am ajuns sa ne mandrim cu tine ca dupa 30 de ani ai reusit sa te speli la cur ca un european.

      36
    • #46

      imi pare rau daca ai fost jegos in anii 90-2000, probabil lipsa educatiei, eu nu am fost nespalat niciodata, nici imputit, nici putind a hoit, nici nu m-am pisat in lift, nimic din toate astea.

    • #47

      @Ioan, nu stiu unde ai locuit tu, dar la mine in zona nu se caca nimeni in ganguri. Si imi aduc aminte ca si in clasa intai insista invatatoarea sa avem unghiile taiate si curatate si sa venim mereu cu batista la noi, ca asa este civilizat (nu erau inca la moda servetelele).

      25
    • #48

      pe mine dna Oltea, diriginta dintr-a 5 a, m-a invatat ca intotdeauna sa ma spal de 2 ori cu sapun pe maini, ca sa fiu sigur ca sunt curat. efectiv bucatica asta de sfat a stat in capul meu 40 de ani, intotdeauna ma spal de 2 ori pe maini si asa mi-am invatat si copiii.

    • #49

      Mi-ai adus aminte de primul meu drum în Germania, în anii 90, cu autocarul Atlassib. Face autocarul pauză de pipi în Ungaria. Românii fuguța la toaletă. Acolo surpriză. Trebuia să plătești taxă. Făceai pipi pe forinți sau mărci germane. Așa că românii noștri au făcut cale întoarsă și s-au pișat și căcat aproape toți în boscheți.

      După multe alte ore ajungem aproape de granița cu Germania. Pe atunci nu se intra în Austria decât cu viză, deci traseul trecea prin Ungaria, Slovacia și Cehia. În Cehia, înainte de graniță, ne anunță șoferul la microfon că ne apropiem de Germania și că ar fi recomandată o pauză de pipi, cât încă se poate gratuit, că în Germania costă și nici nu este voie în tufe. A oprit autocarul undeva pe marginea drumului, iar românii iar au umplut tufele de rahați și hârtie igienică.

      Lucrurile nu s-au schimbat prea mult nici acum pe șoselele patriei. La locurile de popas de pe marginea drumurilor naționale nici să vrei nu găsești toalete. Mă amuză în schimb că sunt mese și băncuțe, să mănânci ceva, în duhoare de pipi și înconjurat de rahați și hârtie igienică. Vara, mai ales, este o adevărată plăcere. Și când treci în Bulgaria, situația este aceeași. Aceeași civilizație made in Balcani.

      27
  17. #50

    Fix asa eram si noi in anii ’90-inceputul anilor 2000. Nespalatii Europei, fugeau de noi ca de ciuma.
    Amaratii aia abia supravietuiesc pe salarii mizerabile si incearca sa-si intretina familiile din India/Nepal/Pakistan/Bangladesh. Restaurantele pot pune cutiile de mancare in pungi de plastic cat mai sigilate, sa nu treaca microorganismele indianului prin ele :)) Se vor civiliza si ei, usor-usor. Atata timp cat isi vad de treaba, poate ar fi bine sa nu uitam de unde am plecat, ca natie.

    16
    • #51

      sunt ceva asemanari si din alte puncte de vedere. si la noi oamenii sunt organizati pe caste, avem animalul sfant pe care nu il deranjeaza nimeni, interlopus interlopus, avem temple, religiopati si oameni sfinti peste tot, ofrande se dau/se cer/se primesc peste tot, avem la conducere un fel de dinastie. suntem acolo

      7
    • #52

      @Deea, experienta din Vest te-a schimbat total. De la o persoana care injura romanii si Romania la fiecare comentariu, ai ajuns sa apreciezi tara si locuitorii acesteia. Ce s-a intamplat de ai devenit asa de spasita?

      14
    • #53

      asa poate erai tu, nu te supara. eu si cei pe care ii cunosc eram spalati si curati.

    • #54

      Andrei, ma haituiesti si la Zoso, si la nea Radu, si aici :))) Nu a mers si punct. Mi-am bagat toti banii in imobiliare, in Bucuresti :)))

      5
    • #55

      @Deea, stii cum este? M-am simtit putin aiurea cand ani la rand ai injurat toata populatia tarii si ai explicat cum tu esti superioara si o sa pleci din tara ca sa poti sa te dezvolti la nivelul pe care il meriti.
      Si apoi, dupa ce ai plecat, te-ai intors imediat si ai inceput sa dai sfaturi celor pe care pana atunci i-ai injurat, dar fara sa spui nimic legat de motivele care te-au facut sa te intorci in “cloaca” asta de Romania.

      Tinand cont ca initial ai dat-o in bara rau de tot, consider ca ar trebui sa te abtii putin, fiindca nu este nimic care sa te recomande ca o sursa de incredere.

      Macar daca ai fi venit sa spui ce nu a mers, unde ai gresit initial si ce este diferit in Vest fata de iluzia ta de “societate unde umbla cainii cu covrigi in coada”.

      23
    • #56

      mie mi se pare ca se cere tarie sa poti recunoaste cand ai dat-o-n bara, iar Deea a demonstrat tarie. nu cred ca trebuie sa ii facem vreun proces, oamenii gresesc, oamenii invata, oamenii cresc. Simplu.

    • #57

      Andrei G fix de la oamenii care au gresit dar nu ascund greseala ai multe de invatat. Iar afirmatii gen acum 10 ani ziceai asta sunt imbecile, oamenii invata din viata si se schimba.

      2
    • #58

      Eu cred că Deea inventează scenarii și atitudini, se plictisește grav și ne trolează :))
      Demonstrează disimulare top class, nu tărie, și se distrează citindu-ne reacțiile. Este un hobby mișto dacă te pricepi. La fel ca pescuitul, dar nu mai omori râmele, doar le ațâți.

      15
    • #59

      @Radu, da, doar ca acum este pentru prima data cand Deea spune ca a gresit.
      Pana acum nu a zis nimic, doar a inceput sa dea sfaturi oamenilor despre cum sa-si creasca copiii si alte lucruri asemanatoare.

      Si eu nu incerc sa o haituiesc. Pur si simplu voiam sa le aduc aminte oamenilor ce caracter infect a avut in toti anii anteriori si cum a jignit in mod repetat cititorii tuturor celor 3 bloguri.

      11
    • #60

      Acum 2 ani, prima propoziție a comentariului ar fi sunat cam așa: ”Fix așa ERAȚI și VOI în anii 90….”

      Dar da, a avut ”tăria” să recunoască. Cel puțin în ultima frază: ”poate ar fi bine sa nu uitam de unde am plecat, ca natie.” Poate.

      În rest, îi doresc succes aici! Sper că nu s-a reîntors ca să plece iar, înainte de a sta puțin!

      P.S. În ceea ce o privește, nu cred că e vorba de tărie în a recunoaște ceva ci, mai degrabă, de abordare echilibrată, de mai puțin hate, de mai puțină superioritate, arătată cu emfază. Că totul puțea aici, toți erau niște proști…

      1
    • #61

      @Arhi: Nu contează cum eram. Contează că eram văzuți fix așa cum îi vedem noi acum pe asiatici: niște nespălați. Cum asiaticii au și ei nespălații lor, șl noi încă mai avem nespălații noștri. La propriu.

  18. #62

    @ Deea: Incredibil! Cum ai putut băga banii în imobiliare într-o țară de rahat? Pfuai, ce ți-e și cu karma asta… Dar na, viața bate filmul, iar gura….

    P.S. nu te haituiește nimeni, nici aici, nici la zoso. Pur și simplu, lumea își amintește de o perioadă a anului trecut, când cu drag priveai în jur. Și cu oarecare superioritate….

    14
  19. #63

    Exact aseara am vazut o faza cu un Glovo. Asteptam consoarta sa iasa din mall, iar in parcare, in fata mea, era un Logan cu o geanta de Glovo pe bancheta din spate, alaturi de o “doamna”, care 15 minute a sudat tigarile. Intamplarea a facut ca am plecat in acelasi timp din parcare, Loganul fiind in fata noastra. Tocmai povesteam ce gust afumat trebuie sa aiba mancarea de la Glovo, cand sotia imi spune: ” Da’ bichonul din bratele lu’ tanti l-ai vazut?” – FACEPALM. Nu eram mare fan mancare livrata pt ca ori vine rece ori vine aburita/toflegita si nu mai are niciun gust…dar dupa ce am vazut aseara si acum, povestile voastre – never again.

    2
  20. #64

    E vreo diferență între ala din Sri Lanka care livreaza mancarea si un gica de la noi care se scarpină in cur inainte sa urce la tine sa iti lase mancarea? Astia care livreaza, indiferent de natie, sunt la fel. Pentru ca pe populatia generală îi preocupa sa faca bani mai mult decat sa iti aduca mancarea spălați pe maini. In foarte putini oameni care livrează mancarea poti avea incredere ca îți livrează in maxime condiții de igienă.

    2
  21. #65

    Sa ii vedeți pe cei cazați cate 6 Intr -un apartament. După ce pleacă trebuie ars….rașchetat…ars din nou…apoi văruit…schimbat tot. Așa sunt toți. Foarte jegoși.

    2
  22. #66

    Mîncarea aia vine împachetată și în pungă închisă de la restaurant. Nu e ca și cum curierul pune mîna direct pe ea. Și de unde ești așa sigur că românii care livrau înainte să apară asiaticii se spălau pe mîini? Că eu am îndoieli că făceau asta după fiecare livrare. Sau după fiecare pișare, for that matter.

  23. #67

    M-am intalnit cu unul la toaleta in Park Lake, s-a pisat si a iesit senin pe usa.

    • #68

      pai si trebuia sa iasa ingandurat?

    • #69

      stai sa vezi socul ca inclusiv japonezii nu se spala pe maini dupa pisu’ :)))

  24. #70

    Nu neaparat dar putea sa se spele pe maini.