Tineretul din ziua de azi nu mai știe ce e aia respect. Tineretul din ziua de azi nu mai vrea să muncească. Tineretul din ziua de azi nu mai vrea să școală. Nu se mai face școală ca pe vremea noastră.

Sunt doar câteva dintre panseurile boomerilor din ziua de azi, legate de tinerii care nu mai fac ei lucrurile cum le făceau ei, bătrânii și din cauza aia lucrurile merg prost. Dar să nu divagăm, să rămânem la partea cu munca.

De ce nu mai vor tinerii să muncească precum bătrânii actuali în tinerețea lor? Păi, să ne gândim. Acum 50 de ani (nu e așa departe cum vă imaginați, e doar 1974), ieșeai din liceu, te angajai la un job decent, pe baza calificării obținute în școală. Și luai salariu. Și din salariul ăla îți permiteai să stai cu chirie. Îți permiteai să îți iei un credit de casă, dacă voiai. Puteai să ai și o mașină. Și, peste asta, îți permiteai să mănânci ca un nabab, de 3 ori pe zi, să scoți o fată în oraș, să îți iei haine decente, nu de pe Aleea Castanilor, în general, deveneai un membru activ al societății.

După care ce am creat? Nimic. Muncitorii au muncit din ce în ce mai mult, au fost plătiți din ce în ce mai prost, prețurile la locuințe și la consum au crescut la niveluri explozive, de neimaginat, în timp ce salariile, în sumă netă, sunt undeva tot la nivelul anilor 70-80 (cel mai bine se observă asta în US, unde s-a păstrat aceeași denominație în timp și comparația e mult mai simplă.)

Ce au văzut copiii noștri la noi? Au văzut că munca ne aduce răsplată și că să fii serios și muncitor e un atribut important în a reuși în viață? Nu, au văzut cum ne scufundăm, încet, zi de zi, cum munca reală devine din ce în ce mai depreciată, cum actul de a munci, în sine, a devenit o rușine și cum managerul care o arde în ședințe câștigă de 1000 de ori mai mult decât muncitorul. Au văzut o societate care a ajuns la concluzia că joburile cu salariu minim nu trebuie să susțină un om sau o familie, ci i se recomandă să mai ia un job, pentru că AȘA E NORMAL. Au văzut copii din toată lumea, cu copilăria furată, ca să muncească până la epuizare și moarte, scoțând litiu din pământ sau țesând tricouri pentru corporații de trilioane. Au văzut o societate care îi aplaudă pe descurcăreți, pe cei care se strecoară printre ochiurile plasei, pe cei care fac banii ușor și simplu. O societate care aplaudă antreprenorii care bagă în insolvență firme ca fiind niște pași normali și necesari pentru dezvoltarea personală a antreprenorului și nu realizează că acei pași normali înseamnă, de fapt, furtul de bani și valori de la persoanele care au avut încredere în acei antreprenori.

Ce le-am oferit noi bun copiilor noștri, din acest punct de vedere? Ce exemplu pozitiv, ca să le putem cere actualilor tineri să se comporte în limitele pe care le credem noi corecte și bune? În timp ce votăm USL cu o Băluță curgând din colțul gurii? Cumva nimic? Cumva doar le-am instilat frica de ziua de mâine? Cumva am făcut o societate atât de repulsivă încât nici măcar copii nu vor să aducă pe lume?

Să le cerem tinerilor să muncească până cad din picioare atunci când le vom oferi motivații. Atunci când le vom oferi joburi care le permit să trăiască din ele, nu salarii minime de 1400 de lei și chirii de 1600, alături de sfaturi tip Dar vă puteți muta mai mulți în aceeași cameră. Atunci când le vom oferi posibilitatea să aibă grijă de copiii lor, nu doar să dăm din gură pentru natalitate, dar să le oferim degetul mijlociu ca ajutor și să le explicăm că dacă le-a plăcut sexul, acum să tragă. Atunci când vom fi fost părinți reali, nu doar niște lepre comuniste, care acum doar vor respect, fără să câștige în vreun fel acel respect. Atunci când vom face afaceri care vor pune, alături de profitul propriu și grija față de omul care ne aduce acel profit.

Până atunci, la fel ca rectorul sătmărean al UBB, Daniel David, nu avem voie să deschidem gura. Am construit o lume de căcat, în care am aruncat fructele iubirii noastre și le-am condamnat la tortura de a deschide ochii în fiecare zi. Bine, Daniel David, ca orice alt bugetar prea bine plătit, ar trebui să țină închisă gura by default.

Pentru că intră. Și nu musca.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.