Sâmbăta seara, 10 jumătate, prilej de zăcut în curte. Telefonul face ding.

Ding ding. Ding ding d-d-d-ding. Mă rostogolesc după el și citesc așa:

S-a încuiat al meu de la AirBNB pe dinafară, ești acasă?

Pentru context, noi aici ne mai pasăm chei de la apartamente, mașini, cutii poștale, păstorim pisici și udăm grădini, în funcție de nevoie.


Iau cheia de rezervă, ca un Guardian of the AirBNB ce mă aflu, dau colțul, identific clientul vădit agitat și-i zic un „gata, patron, se rezolvă”. Vâr cheia-n ușă, dar hei, seniorul a tras ușa după el cu cheia-n butuc. Joac-o p-asta.

Nu-i nimic, îl sun pe Meister Schlosser:
„– Domnu’ MacGyver, tot eu…”
„– Vine tata, stai liniștit.”

20 de minute și 170 de euro mai târziu, seniorul era parcat în apartament, butucul de la ușă ca nou și Meister Schlosser fericit că și-a ales meseria asta.

Ăsta a fost un caz de ușă din aia idioată care nu are clanță pe dinafară, ideală pentru AirBNB.

Există și mai rău.


Aud despre sisteme foarte bine gândite, care-ți deschid ușa când zici „salam, deschide-te” sau te recunosc după față. Sau sisteme care îți aprind toate luminile, în casă și-n piscină, când intri în cu mașina-n curte.

Citeam acum câteva săptămâni ce a pățit cineva cu mașina (foarte nouă). Dacă se duce naibii bateria de la cheie ai pus-o. Nu mai pornește, ești în câmp, eventual în afara mașinii care s-a asigurat că nu intră nimeni să-ți fure nimic. Nici măcar tu, să-ți furi căciula.


Nu știu despre voi, dar pe mine nu m-a deranjat niciodată să trag ușa după mine și să încui. N-am fost niciodată în așa hal de grăbit încât să nu am timp să deschid mașina. Nici n-am pierdut chei pentru că le pun în același loc mereu, or chei cu picioare nu s-au inventat. Încă.

Nu cumva am ajuns să adoptăm niște soluții complexe pentru probleme extrem de simple? Ce salvăm în cazul ăsta – timp, efort?

Spuneți voi, că poate exagerez eu. Iau asta în considerare pentru că sunt din ăla care plânge după butoanele de pe bordul mașinii, alea multe și grupate frumos, care fac un clic foarte satisfăcător când le apeși.

Uite așa, ca la BMW E24 din ’85 pe care o să și-l ia drk:

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.