Una din metodele utilizate pentru întârzierea unei crize naționale sau mondiale sunt stimularea creșterii pe baza consumului. Și asta se face simplu, folosind vectori de opinie diverși, din varii medii, care se laudă cu cumpărăturile lor, vacanțe exotice, mașini, case sau, de ce nu, mâncare, dacă targetul sunt oamenii de nivel economic jos. Sigur, ele sunt adaptate și adaptabile, oamenii nu vor face vacanțe în Maldive, că nu au de unde, dar se vor arunca la o vacanță la Călimănești, ce dragă, dacă nici asta nu ne permitem, atunci ce ne mai permitem, noi de ce muncim? Nu mâncăm Black Angus, dar facem credit ca să avem pe masă cele cuvenite, funcție de luna celor cuvenite. Icrele negre se transformă în icre de crap frecate cu ceapă and so on.

Știu că nu suntem antrenați să avem educație financiară. Majoritatea celor ca noi vin din familii sărace, care au îndurat lipsuri și pentru care visul neatârnării era un grătar cu carne reală, undeva, lângă oraș, la malul unui lac sau ceva, eventual cu, doamne ferește, pâine proaspătă și multă. Din cauza acestor lipsuri, ne manevrăm mental să ne cumpărăm tot timpul prostii nefolositoare, aruncăm tone de mâncare anual, pentru că luăm prea mult, folosim mașini mult prea scumpe pentru veniturile sau nevoile noastre.

Nu mă credeți pe cuvânt, la urma urmei, sunt doar un umil blogger. Dar treceți peste lecturile zilnice tip bârfe și meme și citiți articole economice din ziare care nu sunt românești. Veți vedea că evidența unei crize de nivel 2008 este foarte clară, toate guvernele europei o știu și se pregătesc pentru asta, iar oamenii încearcă să creeze paveze de grup împotriva viitoarei sărăcii.

Nu vă lăsați păcăliți de reclame, fie ele tv sau internet. Nu luați în seamă strălucirea fake a opiniilor fastidioase pe care le citiți, de la varii influenceri, vedete su politicieni. A mai zis un papagal, în 2007, că pe noi criza nu ne va atinge, pentru că noi nu suntem legați la economia mondială. Vin vremuri grele spre foarte grele, prețurile vor crește, veniturile vor stagna, se vor instaura lipsuri de toate felurile. Țineți-vă banii aproape, aveți tot timpul rezerve de lichidități cash, benzină în rezervoare și provizii pentru minim 3 zile în casă. Trei zile de foame despart societatea civilizată de haos, nu uitați.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.