Aveam ieri o discuție cu cineva pe un canal de specialiști, legat de angajările pe pile. Că nu, domle, că angajările astea sunt o plagă, și la stat, și la companiile private și că nu ar fi trebuit să fie acceptate în vreun fel pilele și nepotismele.

Acum mulți, mulți ani, unul din mogulii de internet ai acelor vremuri, apelează la mine să îi găsesc un programator, să îi facă nush ce site. Eu, având un prieten programator, îl mai și știam cu foamea în gât, le intermediez cunoștința, la muncă toată lumea. După ceva vreme, vine la mine mogulul (îi spun mogul pentru diferențiere, el e un om foarte mișto și decent) la mine și îmi zice că prietenul MEU, recomandarea MEA, nu i-a livrat nimic, ba mai mult, l-a și dus cu vorba aiurea, vorbeau la telefon și prietenul îi zicea Sigur, în seara asta urcăm sus totul, iar el era pe scara avionului, pleca la Budapesta. #nojoke, 100% real, deja e prea veche ca să fie altceva decât funny, toată lumea deja lucrează la alte niveluri.

Tot acum mulți ani, căutam eu pe cineva să îmi facă o temă de wordpress frumoasă, că mă plictisisem de aia care m-a lansat, de la Microsoft, care fusese genială la vremea ei. Și un alt prieten se oferă el Gata boss, ți-o fac eu, doar 300 de euro, revin în 3 zile cu un mockup drăguț, vorbim.
Și revine omul în 3 zile cu un mockup. Mockupul era o temă de 29 de dolari de pe themeforest, pe care eu o știam foarte bine, doar că îmi fusese lene să stau eu să modific de mână toate porcăriile, dacă îmi plăcea programarea, mă făceam programator.

Un prieten face o campanie și îmi cere sugestii de bloggeri, vloggeri, pe cine să luăm ca să iasă totul bine. Propun o listă de nume, din care și pe cineva care mi-era prieten. În general, nu o fac dar am zis că dacă tot ne strângem în gașcă, să fim toți acolo, râdem, vorbim.
În prima seară, ajungem la cazare, tipul cu organizarea îl roagă pe prietenul recomandat de mine să facă ceva, nu mai îmi aduc aminte. La care ăsta îi trântește Nu este trecut în contract, nu fac și pleacă. Ce trebuia să facă ERA trecut în contract, doar că nu citise contractul, doar se simțea vedetă că era invitat.

Nu am neapărat o concluzie la subiectul inițial al postării. Am o grămadă, O GRĂMADĂ de întâmplări de rahat, prin care am trecut doar pentru am ales să îmi recomand prietenii sau să îi aduc aiurea în tramvai la chestii. Viața m-a învățat un lucru. Când ai businessul tău, nu îl faci cu prieteni sau cu familia, pentru că nu o să iasă. Prietenii și rudele nu vor munci pentru tine sau pentru business, pentru că sunt prieteni, dă-l în plm, lasă, că nu se supără, e mai important ce am de făcut pentru Jenică de la 2.

Dacă ar fi să am un business mare, cu mulți angajați, inițial mă gândeam că aș prefera să merg pe recomandări. Serios, când am început să scriu textul, aceea era finalitatea. Dar după ce am scris cele de mai sus și am rememorat alte zeci de mizerii, mi-am dat seama că, de fapt, nu știu sigur.

Ce ziceți?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.