În urmă cu aproximativ doi ani am citit o traducere a unui articol publicat în Komsomolskaya Pravda – care avea ca titlu „De ce românii consideră Rusia dușmanul nr. 1” (sau ceva asemănător) – unde erau înșirate tot felul de motive care se regăseau la baza rusofobiei românilor. Bine, majoritatea motivelor, sau toate, erau combătute într-un fel sau altul. Deh, cum să fie ei vinovați?

Noi, ca popor român, urâm Rusia și rușii. Mulți dintre noi nu am prins perioada comunistă. O cunoaștem din cărți, documentare video, articole și, mai ales, din cele spuse de cei care au trăit acele vremuri grele. Cu toate acestea îi urâm până în măduva oaselor, cu tot ce tine de ei. Sau, mă rog, aproape tot. Și da, merită ura de care au parte!

După ce Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, am avut o discuție, în cadrul unui seminar, cu un grup de studenți. Toți, născuți după 2000, au manifestat o puternică repulsie față de poporul rus. Puțini dintre ei aveau o ideea vaga despre istorie și răul pe care l-a făcut Rusia de-a lungul timpului, însă, pur și simplu, îi urau. Doar din spusele părinților.

În grupul meu de amici sunt numai rusofobi. Înțeleg repulsia față de ruși, mai ales după invadarea Ucrainei, însă nu înțeleg repulsia față de tot ce vine de la ei: literatură, artă, cercetare științifică etc.
Pornind de la aceste aspecte am hotărât să realizez un studiu sociologic cu privire la ce cred românii despre Rusi și ruși. Astfel, cu voia Seniorului, vin cu rugămintea de a completa un scurt chestionar cu privire la această problemă. Durează maxim 5 minute.

Link chestionar: forms.gle/DK5TkZWekJ3caoNc9
Mulțumiri Seniorului și comunității.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.