Râdeam în sinea mea, zilele trecute, de oamenii care explicau cum, în caz de declarare a unui conflict militar, ei evacuează din prima, săracii oameni neștiind că aceste conflicte nu apar de azi pe ieri, iar înainte de a-l declara, primul lucru care se întâmplă e închiderea granițelor pentru toți bărbații apți de luptă, cu platfus, ochelari, boli de rinichi și mai știu eu ce alte fantasmagorii au ei în cap.

Dar destul cu asta. Ca o prelungire a discuției, mă gândeam la ce metode de sabotaj ar putea avea rușii. Unul dintre ele, cel mai la îndemână, este distrugerea cablurilor subacvatice de internet, backbones și restul de conexiuni, lăsând toată europa fără legături online. Țineți cont, rușii și-au construit propriul internet, propriul sistem de clearing tranzactional, în afara SWIFT, NPCS MIR, deconectarea de la internetul mondial nu ar fi așa o catastrofă.

Ce ar însemna pentru noi, care, as usual, nu avem niciun plan de rezervă, doar niște băieți deștepți la ROTLD, care fac bișniță cu domenii, dacă am trăi o lună fără internet?
Ar cădea sistemul bancar, sistemul de carduri, POS-uri, tot ce înseamnă tranzacție electronică. Rămâne, desigur, un oarecare backup pe GSM, în intranet, dar cu ce utilitate, nu e clar. Cashul va fi la putere, dacă nu funcționează bancomatele, ghișeele băncilor vor fi asaltate, pentru tranzacții care vor ajunge să fie notate manual. Nu și la băncile fără casierii, Raiffeisen și ING, cine are banii acolo, nu va avea acces la ei.

Vă dați seama câte afaceri se închid? Câte magazine online, câte afaceri care se bazează pe internet, câte servicii care există doar datorită internetului, câte ziare online, bloguri, câte influencerițe trebuie să se întoarcă la colț de stradă, fără marketingul de pe instagram?

Și v-ați gândi că da, foarte bine că se închid magazinele online, să ne reîntoarcem la clasicul magazin fizic. Problema este că, în magazinele fizice nu mai găsești nici măcar 10% din ce găsești online. Și nu mă refer doar la game mai reduse, nu, categorii întregi de produse nu mai sunt expuse nicăieri, pentru că e mai comod să le listezi pe site. Când ați văzut ultima oară o Mercerie? Sau un loc de unde să cumperi, fizic, ace pentru mașina de cusut? Sau piese de schimb pentru whatever aparat?

Dar cum mai ținem legătura cu jobul, cu ceilalți, dacă nu mai există email, mesagerii, whatsapp, telegram? Cum ne mai accesăm atât de dragile backupuri de acte și diverse în cloudurile internaționale? Cum ne mai plătim ratele, facturile, necesitățile? Știți unde e casieria furnizorului de energie?

Bine, acum e amuzant să găsești scenarii apocaliptice în chestii de astea. Evident, nu pot să cred că nu există un sistem redundant care să asigure comunicarea bancară intranet între băncile românești, niște eventuale sisteme pe cupru, celulele GSM încă există, probabil nu e nimic atât de drastic.

But what if? Și nu mă îndoiesc o secundă că URSS nu are o echipă de experți care lucrează doar la asta, planuri de a distruge internetul mondial.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.