Nu foloseam pe Windows de mulți ani, iar de când am Macbook Pro, nici atât. Cât timp clickuri pe linkuri dubioase dai doar de pe telefon și păstrezi desktopul doar pentru chestiile sigure, chiar nu văd nevoia.
Desigur, dacă cineva își pune în cap cu tine, cu siguranță vei fi spart, asta este lege. Dar asta vei fi și cu, și fără. Mai ales la toate găurile fizice de securitate găsite în Intel. Mai ales că românii sunt foarte tari pe interneți.
Dar da, ideea e că, dacă ai câțiva ani de internet în spate, e cam greu să furi viruși și e ușor overkill să bagi un antivirus. AV-urile încep să aibă niște utilități mult mai bune în securitate directă, de exemplu are kaspersky o chestie pentru supravegherea copiilor care cam dă praf tuturor.
Pe de altă parte, când îl instalezi, știi că te supraveghează și pe tine marele frate de la răsărit, așa că stai liniștit, cu siguranță nu ți se va întâmpla nimic.
Se mai aude de boxul ăla de la BDF? Face treabă?
NOU
Nop, nu folosesc. Windows are ceva basic security oricum, care la o mica documentare, nu e asa prost cum era inainte pe windows xp de exemplu.
Si iti dau 100% dreptate, daca ai un pic de bun simt in navigare, esti safe.
Ce recomand e folosirea unui password manager. Sunt destule optiuni open source, care nu stocheaza date la ei pe server, chiar unele si free, pentru toate gusturile/buzunarele.
NOU
last pass. dar trebuie sa fii constient ca daca ai pierdut parola la last pass, nu o vei mai recupera
NOU
Eu Enpass. Genereaza un fisier criptat pe care alegi unde sa il stochezi (Google Drive, Drop Box, One Drive, Apple, ce vrei tu, chiar si server personal).
Lastpass m-a suparat dupa ce s-a busit 2FA-ul cand mi-era lumea mai draga, de mai multe ori si mi-am bagat picioarele.
Parola aia pana la urma o poti scrie pe hartie si o pui undeva bine, in caz extrem.
NOU
Last pass au avut acu ceva ani o bresa de securitate destul de mare. Dupa aia am trecut pe 1Password, la pret sunt tot pe acolo.
Master password-ul il memorezi, sau folosesti un passphrase care e mai usor de memorat si arguably mai secure: xkcd.com/936/
NOU
Pe mine tocmai acel breach al lui lastpass m-a convins sa raman la ei. Modul in care au gestionat acea criza, fara impact pe securitatea parolelor utilizatorilor, a fost foarte tare la vremea respectiva. Dar nah, fiecare dupa posibilitati.
NOU
Da, folosesc antivirus pe fiecare PC din casa, Bitdefender Internet Security . Nu as sta fara, mai downloadez vre-un trainer pentru un joc, una alta ( care oricum il testez inainte si pe virustotal ). Better safe than sorry, mai ales ca nu observ nici un fel de lag cu sau fara antivirus .
Oricum, AV-ul default de pe Windows 10 e good enough . Chiar bun. Nu mai e mizeria aia de acu muulti ani.
NOU
Eu încă folosesc și dau banii pe așa ceva, chiar dacă am aproape 30 de ani de calculatoreală. Sunt conștientă că nu am nicio șansă dacă cineva îmi pune gând rău, dar prefer să existe cât mai multe straturi de protecție (plus că știu că există șanse să mă aleg cu ransomware chiar dacă nu dau click pe linkuri dubioase). Yup, paranoia FTW 🙂
NOU
de aia imi tin eu in cloud lucrurile. ransomware pshware, format c:
NOU
Și eu țin totul în cloud, dar nici ăla nu e imun. Plus că am proiecte în colaborare cu foarte mulți oameni și nu am încredere în ce fac ei. Cu cât mai mulți oameni implicați, cu atât cresc șansele ca cineva să facă ceva greșit.
(Mda, nivelul meu de încredere în alții e undeva la nivel de Groapa Marianelor. :))) )
NOU
adica un nivel foarte, foarte sanatos
NOU
In cazul unui ransomware attack daca aveti contul de Cloud sincronizat cu desktop-ul, virusul se va transpune si in Cloud, deci putina atentie la setari in cazul asta.
NOU
Da. DA, wtf?!?! Am BitDefender Total Security pe desktop, pe laptopul nevestei si pe telefoane. Pe Mac am ce-a pus firma…
NOU
Exact asta am si eu, pentru ca de ce? Am avut doar laptopuri Dell, si ultimul pe care l-am luat acu 3 ani a venit cu McAfee. Intr-o vreme era bun, dar pe vremea când John McAfee era zdravăn la cap. Când s-a terminat oferta / promoția / perioada oferita, nici vorba sa-l reînnoiesc. Laptopul precedent (tot de la Dell) cu Windows 7, imposibil de actualizat. Mi-am adus aminte de NOD32 by ESET care la fel era bun. Am găsit o oferta pentru 2 PC, fiecare instalare o problema diferita. Cred ca cel mai inept suport tehnic dupe planeta. Dupa vreo luna am zis nu se mai poate dați-mi banii înapoi. Mi i-au dat si-am luat mai ieftin BDTS, 5 device-uri protejate, 2 la mine, 2 la familia mea si Android-ul. Au niște idei crete in ceea ce privește interfața, dar na ai suport in romana. All in all, recomand.
NOU
Pe desktop am ala de la windows, e strict pt jocuri daca chiar se intampla ceva se poate formata lejer.
Cat am avut mac personal nu aveam nimic pe el.
Pe mac-ul de la job ne-au fortat desteptii de la it ceva mizeri de la crowdstrike care din cand in cand se trezeste sa duca procesoru in 100% de-mi decoleaza laptopu.
In rest e simplu, fara clickuri pe linkuri dubioase, fara downloadad .pdf.exe , chestii de bun simt.
NOU
Si noua pe mac-urile de munca la fel, nu stiu ce e exact, dar odata pe zi la ora fixa (evident ora de program), duce procesorul in 100% de nu mai poti face nimic jumatate de ora.
NOU
asta nu e zilnic, il apuca cateodata si rezolvarea e kill din system monitoring.
oricum e o gluma proasta ca avem toti admin pe laptopuri.
NOU
Nu mai folosesc antivirus de la Windows 8 încoace. Folosesc doar soluţia built-in din Windows, iar pe Mac nu a fost nevoie de nimic.
Folosesc Windows Sandbox pentru a testa dubioşenii. Înainte de asta foloseam maşini virtuale.
Backup-urile le fac în nas-ul local şi cloud, Gdrive si Onedrive.
NOU
Nu mai folosesc AV de vreo 20 ani. Pentru că nu dau click-uri aiurea și nu descarc aiureli.
NOU
Da, folosesc pe laptopul personal Bdf.
NOU
Nu folosesc antivirus de ani de zile. In schimb am windows 10 si slackware in dual boot (poate fi orice linux). Daca umblu la prostii folosesc linux. Windows-ul il tin de bun(nu torenti, nu siteuri dubioase, nu crack-uri). De cand am schimbat hdd-ul cu un ssd restartul intre sisteme e parfum.
NOU
Pe Windows am antivirusul implicit. Sunt de acord că dacă ești atent pe internet nu descarci malware așa de ușor.
În schimb pe telefonul lui maică-mea am instalat ceva antivirus ca să fiu eu mai liniștit.
NOU
Am un Avast aruncat pe el, să fie. Oricum antivirusul de bază sunt eu. Am pus Avast pentru că nu am deloc încredere în panarama aia pe care mi-o oferă Windows.
Și ca pass manager folosesc KeePass. Are și variantă de Android, îmi este util să fie mereu lângă mine, conturile mele au parole unice, 12 caractere, alfa-numerice, case-sensitive și caractere speciale. Ar fi cam greu să manevrez fără un manager 🙂
NOU
ai pus Avast pentru ca e gratis
NOU
N-am antivirus de cel putin 15 ani incoace.
N-am incredere in routerul de la compania de internet, asa ca mi-am pus eu inca un router in spate cu un firewall pe care il controlez eu, plus un Adguard in camara pe un raspberry pi, care serveste drept server local de DNS. Sunt absolut sigur ca nu ma ataca direct nimeni din afara, pentru ca toate usile sunt inchise.
Am Windows 10, cu un cont non-admin, si windows defender.
Cu putina grija (adica sa nu downloadui / rulezi programe dubioase de pe internet), poti dormi absolut linistit. Singura posibilitate de a lua un virus e din interior, daca eu le execut.
Ce zic: daca stii sa te protejezi singur – n-ai nevoie de antivirus. Antivirusul e pentru cei de tip Andri Popa care merg in valea seaca cu pieptul dezvelit (si cu ochii inchisi!)
NOU
Orice protectie in plus e buna. Cand ii aud pe aia cu am experienta si nu am nevoie de antivirus pe windows ca stiu pe ce butoane apas ma ia pandaliile. Nu toti virusii ii iei apasand pe chestii, mai sunt si care vine voluntar prin scanari de retele si alte mizerii.
La un laptop nou de 2 saptamani cu win 10 si updatari la zi care se foloseste doar pentru accesarea unui singur site, am notificarile astea in bitdefender “O încercare de accesare a dispozitivului tău prin exploatarea unei vulnerabilităţi a fost făcută de xx.xx.xx.xx. Am blocat conexiunea pentru a împiedica accesul atacatorului la datele tale şi la resursele tale de sistem.”
NOU
Încurci borcanele: antivirusul e una, firewall-ul e alta. Ție firewall-ul ți-a blocat conexiunea din exterior.
Am spus că nu folosesc antivirus, în schimb firewall folosesc de când am internet, adicătelea 1996.
NOU
Pe ala peraonal de acasă, nu, îl folosesc în principal pentru dev și orice av ar interacționa negativ cu sutele de executabile pe care le compilez. Pe al tânărului și al sotiei da, BitDefender. Pe home server (WinSrv2019) iar nu am ca umblu numai eu.
Pentru browsing, ad blockerul și javrascript blockerul își fac suficient treaba sa am o experienta sigura și plăcută.
Pentru managementul parolelor folosesc keepass dar oricum încă stau bine cu memoria, am propria schema de derivare a parolei în funcție de resursa accesata.
Pe ala de la munca vine preinstalat Kaspersky și oricum nu am cont de admin pe el ca să fac mare paguba dacă e.
În general evit software-ul 3rd party, multe chestii se pot face în mare parte numai din Windows, cum ar fi aia cu supravegherea copilului.
Un Windows la zi cu Defender, Software Restriction Policy și Applocker activate și accesat cu un cont care nu e admin e safe enough.
Daca mai ești și dupa firewall-ul routerului de acasa, sunt slabe sanse sa faci parte din victime, cel puțin pana iti da vreo ruda dubioasa stick-ul cu poze de la vreo petrecere.
NOU
Folosesc antivirus. Din ce am văzut, și BitDefender și Kaspersky spun că au cele mai premiate soluții, ceea ce mă distrează. 😀
Dacă aș alege pragmatic, aș alege Kaspersky pentru performanță, iar emoțional BitDefender pentru că e românesc.
Pe orice calculator, pun măcar un antivirus gratuit, dacă nu și unul plătit.
NOU
folosesc BD cam pe toate device-urile avute: pc si tel mobil + am pus pe pc-urile din familie unde sunt sanse mult mai mari sa dea click pe ceva nesigur
si ca veni vorba de: eu nu intru pe site-uri dubioase deci nu-mi trebuie antivirus….doar pentru ca nu ati dat peste un virus care e invaziv/care deranjeaza(ex: ransomware)/face daune vizibile asta nu inseamna ca aveti pc-ul curat
BD box e bun dar nu pentru un power user, box-ul devine router-ul principal dar cu functii limitate si router-ul personal trebuie sa-l treci in AP mode/bridge si o sa pierzi multe facilitati. totusi, daca nu le foloseai inainte nici nu o sa plangi dupa ele 🙂
NOU
Antivirusul din Windows, firewall din Windows, navighez cu Google Chrome, dezinstalez aplicații cu CCleaner, apoi curăț cu utilitarele din el.
Ocazional scanez cu malwarebytes. Dacă într-adevăr treaba pute, un live cd cu Linux de la producătorii antivirus, echipat cu toate toolurile necesare pentru despăducheat calculatorul. Cam ăstea sunt etapele. Și dacă într-adevăr treaba candeste grav de tot, reinstalare de Windows. 2 ore cu toate softurile la zi.
NOU
Ultimul antivirus pe care l-am folosit a fost TBAV, dar pe vremea aia nu exista să-ți dea cineva o dischetă pe care să nu mișune virușii. Acum nu-mi mai dă nimeni dischete
NOU
Stai să vezi ce era pe “internetul pe 10 CD-uri”. Am fost la un prieten care-și cumpărase așa ceva, Doamne Dumnezeule, colcăiau surprizele pe CD-urile alea cam cum colcăie nosocomialele prin spitale…
NOU
TBAV am folosit și eu. M-a scăpat de CIH. Cel mai bun AV pe vremea aia.
NOU
Pana acum am folosit ceva free de la AVIRA, dar din decembrie l-am cumparat cu reducere pe un an. Are o gramada de alte facilitati in afara de antivirus si merge pe 5 dispozitive, printre care si telefoanele mobile. Acum nici camera de la telefon nu mai functioneaza daca nu ii dau eu OK.
NOU
Eu nici din telefon nu intru pe site-uri dubioase, indiferent de unde vin. Oi fi prea paranoica la faza asta, dar nu vreau nici sa fiu printre primele victime ale vreunui nou si interesant virus/ phising/ schema Android, cand o fi. Ca va fi. Destul sunt trackuita de alde zuck si dau acces la poze si alte intimitati ca sa-mi puna urechi de pisica. Pe tema asta, am vazut la oamenii cu Galaxy ca, mai nou, li se cere acces la contacte ca sa-si poata vedea notitele… N-am gasit inca o explicatie logica sau macar oficiala. In alta ordine de idei, imi amintesc ca “pe vremuri”, aplicatiile din Google store iti aratau ce informatii iti vor accesa, daca le vei instala. Acum, ciuciu. Probabil o fi scris pe undeva, dar una e sa stai sa cauti ca vrei tu, alta e sa te atentioneze din start/ dinainte.
Revenind la articol, ca-mi place sa bat campii si pe alte teme, pe Windowsul de acum am ceva Avast basic #safieacolo. La ultima reinstalare am incercat mai multe antivirusuri si asta mi s-a parut cel mai putin enervant (altele care mi s-au mai parut ok de-a lungul vremii au fost ala cu umbrela si ala cu un panda; Bit fu cam sacaitor si spamicios pentru gustul meu, in special dupa ce am renuntat la varianta platita; Kaspersky nu cred ca am incercat iar daca da, sigur s-a schimbat mult de atunci). Am si pe browsere cateva blockere instalate (inclusiv pe telefon), in principal pentru evitarea cat de cat a trackingului excesiv si a site-urilor nesimtite care-mi manancau juma’ de ram in 3 secunde de la deschidere si tot nu-mi aratau pagina pana nu se rupeau ele in figuri. Desi din Windows deschid browserele spre deloc, il folosesc pentru alte treburi #nuamdeales.
Pentru cei care folosesc aparatele mai mult pentru browsing, cred ca blockerele sunt cel putin la fel de importante ca antivirusurile (repet ideea articolului, atata timp cat nu intri pe wifi-ul gratis de la mec, starfax, etc.).
NOU
Ăla cu umbrela trebuie să fie Avira. M-a enervat îngrozitor când a început să mă amenințe de cinci ori pe zi că poate vreau să-l cumpăr. Atunci am trecut la Avast, prea multe pop-up-uri dăunează sănătății :))
NOU
Asa, Avira, multumesc. Nu stiu de ce numele asta imi aminteste de Raduleasca lu’ Banica “teiubescfemeie” junior.
Si eu am ales Avast in primul rand pentru ca nu ma freaca la cap din minut in minut. “De banii astia” mai bine las sa-mi apara 50 de popupuri si toolbaruri, decat sa-mi pun un antivirus care sa ma bazaie mai rau decat reclamele. Ca la taximestristi: tu doar fa-ti treaba-n liniste, iar eu iti dau apoi 5 stele 😀
NOU
Da, folosesc, și recomand tuturor să folosească, plus alte măsuri minimale deja menționate: fără privilegii administrative, backup pentru datele esențiale, update-uri periodice, cât mai puțină “piraterie”.
În linkurile de mai jos am pus 2 documente pe care le prezint ocazional, de obicei ca acțiuni de voluntariat pe la diverse organizații.
www2.slideshare.net/EugenAciu/securitate-acasa
eugenaciu.medium.com/securitatea-informa%C8%9Biei-%C8%99i-protec%C8%9Bia-datelor-cu-caracter-personal-%C3%AEn-contextul-telemuncii-%C8%99i-af9fe7a43798
Chiar dacă nu sunt neapărat prietenoase și conțin termeni de specialitate, cred că merită citite.
NOU
bitdefender endpoint security. pa peste tot.
sunt si eu curios de bdf box.
NOU
Folosesc antivirusul default de la Windows. Am BDF Box și un RaspberryPi cu PiHole instalat. inițial am pus doar BDF Box și primeam Intr-una alerte de la alți utilizatori din casa, apoi am pus PiHole și acum Box îmi blochează doar in momentul când vreau sa downloadeze dubiosenii (mai cauți un pdf, o documentație mai veche etc…) PiHole blochează toate linkurile dubioase.
NOU
Am folosit în trecut mai multe antivirus, dar de câțiva ani am rămas pe Kaspersky Internet Security.
NOU
Deep freeze pe ssd.
Nu am al 2-lea hard.
Totul pe stick
Stick are backup pe un alt ssd
Cand simt ceva, virustotal sau eset online.
Happy si secure de peste 10 ani.
NOU
Normal ca da, Bitdefender, care la noi in Romania e ridicol de ieftin. La ce hardware avem acum, nu se simte nicio penalitate de peformanta si prefer sa am cat mai multe masuri de protectie, chiar daca nimic nu e 100% sigur. La fel ca si centura de siguranta la masina, sau casca de biciclist.
NOU
Da, folosesc bdf pe lapptop. In trecut am folosit avast, avira si kaspersky.
NOU
Am inceput cu Norton in vremurile bune cand 120 de Mhz erau avion si pe masura ce a inceput sa manance masiv din resurse am facut trecerea la Bitdefender si am ramas la varianta Free pe cel de acasa si pe cele pe care mai si lucrez am cumparat varianta full.
NOU
am bitdefender pe toate device-urile, laptopuri, telefoane. sa fie acolo, ca nu se stie
NOU
Windows defender / security sau cum l-or fi botezat în versiunea asta și atât. Nu mai văd rostul unui program diferit pentru așa ceva. Am laptop și desktop, net, filme, editare de poze, colaje video, jocuri, toate cu licență, nu-i stres.
NOU
Pe mac folosesc cyber security pro de la eset, iar pe win toti ceilalti din familie folosesc tot o solutie de la eset. Si da, dau banii pe toate astea, 100€ la 3 ani mi se pare mizilic.
NOU
Bdf box are sens in special daca ai prin casa chinezării de IoT uri, gen camere IP și dacă îți plac licențele moca pentru restul de bdf things
Fun fact, routerele netgear mai de doamne ajuta (nighthawk/orbi) fac același lucru că boxul
NOU
Nu virusii ma ingrijoreaza.Cloud-ul rulez.Mega all the way.Cei care cunosc mai bine sau care ati testat din solutiile astea recente de securitate, cum fac sa minimizez la maxim posibilitatea de a-mi fi furate datele de pe cardul cu care platesc diverse ? Self destroying cookies e de ajuns ? Sau daca situ-ul pe care fac shopping e exploatat eu n-am ce sa fac decat sa-mi activez toate masurile pe aplicatia de banking si sa sper ca nu is praduit ?
NOU
revolut are asa ceva. carduri virtuale care se distrug dupa utilizare
NOU
Merci.Am auzit de carduri virtuale.Nu inteleg de ce nu exista o astfel de optiune in aplicatiile de banking.Is relativ cam sarac pt Revolut.Ala-i pt bastani.
NOU
pai…zero costuri, de ce esti sarac pentru asta?
NOU
daca un site pe care faci plati este ‘spart’ nu trebuie sa gaseasca datele cardului pentru ca nu astea se salveaza atunci cand ai ‘cardul salvat’ pe site. ex emag nu detine decat ultimele 4 cifre ale cardului si un identificator cu care poate retrage din bani doar pe acel site si nu in alta parte
din pacate nu ai cum sa-ti dai seama ce face fiecare site(mai dubios)
ce poti face:
– Cam fiecare banca trebuie sa-ti ofere posibilitatea de a seta o limita de plata (online, atm etc.) si poti seta o limita foarte mica sau mai mare atunci cand cumperi ceva mai scump
– Ce fac eu: am un card pe care il folosesc doar in online si de fiecare cand fac o plata transfer cat am nevoie din contul principal.
NOU
Salariul imi intra pe un card la care nu prea am comisioane in baza unei conventii pe care o are banca cu angajatorul meu.Probabil as fi ales Revolut daca ar fi fost sa incasez diverse sume pt munci din astea pe online gen programare,web stuff mai stiu eu.Dar nu e cazul.In plus, am un depozit pe el si nu vreau sa ma complic.Daca se trezeste algoritmul vietii sa-mi blocheze banii si sa ma puna sa-i trimit dovezi ? Nu e pt mine 🙂 Poate mai incolo.
NOU
Mersi gigi.Am facut deja setarile astea in aplicatie.Le-am propus dezvoltatorilor aplicatiei daca pot implementa un sistem din asta de generare a unor carduri disposable in aplicatia lor.Poate in viitor apare.M-am fript cu un card de credit anul trecut si am stat dupa 3000 de lei 3 saptamani.Simplu si rapid…
NOU
Undeva un Ivan si un Xiao isi rid in barba: uite fraierii ce protejati se cred…
NOU
Windows 10 Pro are antivirus incorporat, il am instalat cu licenta cumparata din magazin si ruleaza pe iMac intr-o masina virtuala. Evident, sunt utilizator de Mac iar Windows il tin doar in cazul in care aplicatiile de care am nevoie nu ruleaza in Mac OS.
NOU
Fara antivirus:
* opresc din ruter tot traficul catre site-uri obscure (foloseste un antivirus deja built-in – trend micro);
* am pi-hole pe un pi3 si opresc tot traficul catre trackere, adware si alte mizerii din dns;
* mi-am educat copii sa nu dea click pe site-uri aiurea (asta nu e bullet proof pentru ca pot fi mascate);
* in toata casa am numai masini linux (nevasta, copii, nas, ruter, media-player, etc).
NOU
Glume de poli: familia ta e virtuala?
NOU
Da! Bitdefender pe 2 Mac-uri.
NOU
Bitdefender, foarte bun daca nu ai moștenirea bunicii ca pc, dar ai un telefon bengos, că ăla se vede in local că aduce valoarea.nu folosesc aiureli gratuite, nici defenderul moștenire de pe la Windows Vista.
NOU
Bitdefender, sunt atehnica rau si am “cules” un virusache :))), topaia un word dupa mine, tzup tzup tzup :)))), a murit de inima prietenenul care ma ajuta cu calculatorul. :)))))
Cand stric setarile sun si la suport la bit :)))) socializam frumos.
NOU
Nu, are windowsul în el Defenderul ăla, care are la bază RAV antivirus produs de Gecad.
Nu te lasă să faci nimic, vede orice ca virus și trebui să-i dai disable. De 5 ani nu am mai văzut niciun virus pe comp/ laptop, cu tot cu vizitat site-uri extrem de dubioase de prin rusia (rar găsești filme rusești mai “underground” pe torrente).
În plus, am Windows Pro cumpărat, deci nu-mi fac probleme.
NOU
Defenderul din Windows 7 produs de cei 12 oameni GeCad nu are nimic de-a face cu Windows Security in Win 10. Acea legendara echipa – cati ani sunt, 15? Au creat ideea de Defender si apoi au pus bazele echipei Microsoft Security Tools. Multi dintre ei sunt acum sefi de departamente, cloud, analytics, au devenit independenti sau au iesit la pensie. Lucrurile evolueaza…
NOU
Discutabil. Protectia incepe de la un router/firewall cu solutie de securitate incorporata (pe baza de subscriptie anuala) in ordine sonicwall, cisco, meraki sau box gen BF pentru ca astea scaneaza la intrare si la nivel de gateway. Este important de inteles ca acum majoritatea gaurilor exploatabile acum se afla pe IoT-uri: TV, frigider, alarma, console mai ales branduri no-name care nu asigura un suport firmware consistent, nu pe OS-urile mobil sau pc licentiate.
Ideea e ca daca un virus a ajuns deja in mica ta retea, e cam tarziu. Antivirusul este ultima reduta.
Pe Windows exista Defender care ofera un foarte bun nivel de protectie, mai ales combinat cu o subscriptie de Microsoft 365. Un al doilea antivirus este inutil.
In schimb o solutie de securitate ca BF Total Security aduce in plus avantajul foarte important al protectiei la navigarea pe site-uri, mai ales antiphishing si similare – deci in acest context este foarte util un nivel aditional de protectie, mai ales pentru navigatorii amatori
NOU
Pe laptop (Linux Mint) am ClamAV, pe telefon (Android) am Bitdefender Mobile Security.
NOU
Orice suită de securitate (completă) pe care scrie Total Security e de preferat macar pentru suportul firewall inclus..cele ieftine care au module doar pentru navigatul cuminte pe internet nu le mai consiliez demult..
Dacă ești haker înfocat căruia i place sa testeze ciudățenii de pe torente si căruia inca nu i s- a spălat sângele de către oculta mondiala cu subscripții la toate platformele de streaming..e necesar antivirusul*..
Si peste el un firewall românesc (WFC) de calitate sa te informeze ce vrea universul de la tine..(musai activat Display Notification)..
*Cel de pe windows 10 e bun dar câteodată pe sisteme vechi parcă mănâncă performanța CPU si nu l poti pauza asa usor ca pe cel de la Kasperski., de exemplu..
NOU
Folosesc Avira Prime pe toate device-urile personale: desktop, laptop și telefon.
NOU
Kaspersky Labs a fost infiintat de un fost KGB-ist. Iar din KGB/FSB (sau alte organizatii similare) nu prea te retragi decat cu picioarele inainte. Pe hartie si in topuri AV-ul lor da bine, dar doar pentru acest simplu fapt istoric nu mi-as instala programul pe aparatele proprii. Parerea mea.
(Si sa ma scutesc de alt comentariu, nici eu nu am ceva de ascuns, dar nu asta e ideea…)
NOU
Is it admin si fac suport de peste 10 ani.
In 2021 nu se poate sa nu ai antivirus. Cel de Windows este destul de basic dar mai bun decat nimic. E de ajuns sa treaca o singura data un virus si sa regreti ca ti-ai pierdut amintirile sau banii.
Daca nu vreti sa dati bani atunci folositi variantele gratuite gen Bitdefender free sau Avast free.