Ieri a fost o zi plină pe categoria fake news.
Primul, și cel mai mare, a fost știrea rostogolită prin toate ziarele, cum că CC a dezincriminat faptele de corupție, dacă e vorba de foloase materiale obținute pentru terțe părți. Și serios, o bună parte din zi, am crezut același lucru.

Doar că nu. Lămurirea vine de la avocatul Elenina Nicuț, pe facebook:

M am jurat ca nu mi mai bat capul pe isteria asta generalizata, dar uite ca nu ma pot abtine

So, pe dec CCR de azi ref la modificarea art. 12 din L. 78/2000, sesizarea chiar era inadmisibila.

Btw, modificarea nu priveste excluderea foloaselor obtinute pt altul etc, asa cum, in mod lautaresc, se arata prin diverse stiri, aceasta modificare picand in 2018 tot la CCR, ci alin. 2 introdus la art. 12 cu pricina.

Sa detaliem:

1. Modificarea initiala a art. 12 prevedea 2 puncte: (1) modificarea al. 1 din art. 12, in sensul excluderii foloaselor obtinute pentru altul etc. si (2) introducerea unui al. 2 prin care se definesc operatiunile financiare.

www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2018/pr340_18.pdf

2. Aceasta modificare a fost atacata in bloc, atat pe neconstitutionalitate extrinseca, cat si pe neconstitutionalitate intrinseca. Doar de catre Iohannis.

3. Prin Dec. CCR 584/2018, s-au respins criticile privind neconstitutionalitatea extrinseca, iar ref la cea intrinseca s-a retinut ca, la cum a fost formulata sesizarea, doar pct. (1) din modificare face obiectul controlului, doar acest punct (1) fiind trantit ca atare cu unanimitate.

4. Pct. (2), evident, a ramas in picioare.

5. Revenind in Parlament, modificarea s-a rezumat la pct. (2), ramas, reamintesc, in picioare in urma Dec CCR.

www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2018/pr340_18__1_.pdf

6. In mod evident, o noua, in fapt prima sesizare a partidelor privind acest pct. (2), fie si pentru alte motive, era inadmisibila, avand in vedere ca au trecut termenele.

QED

Cu placere.

Pe scurt, nu are nicio treabă dezincriminarea a nimic. Foarte interesant e că nimeni din presă nu vine cu vreo modificare, rectificare, bă, alo, am fost proști, e o minciună. Nimic.

Al doilea fake news, care ieri a început și dau pariu ca se rostogolește, a fost acela cu Uber care plătește impozite mai mari decât firmele de taximetrie, toate la un loc.

Doar că noi nu suntem tâmpiți și nu ne curge saliva din gură și ne aducem aminte, cu ajutorul lui Cetin, că anul trecut au mai încercat golăneala asta nesimțită. Fix, dar fix la fel, cu date care este ele de la ministerul finanțelor, cu economiști și am impresia că și cu același Iancu Guda.

Doar că, a doua zi, ne-am trezit toți și am aflat că e o golăneală nesimțită și o manipulare de cea mai joasă speță.

Deschideți ochii, măi copii. Manipulările sunt printre noi și sunt peste tot. Citiți și căutați, încercați să nu vă luați informațiile esențiale doar din bula în care vă învârtiți. Confirmation bias nu face bine nimănui, cu atât mai puțin vouă.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.