Probabil ați văzut distracția de pe net dintre Starbucks și franciza 5togo, cu cei de la 5togo capitalizând lejer, dar extrem de haios, pe o campanie Starbucks (în paranteză fie spus, unii, precum piarul de la pepsi, au înțeles cum că s-au supărat clienții, ceea ce ne arată de ce Pepsi este unde este acum, dpdv marketing și PR)

Ok, a fost distractiv and shit, totul bine și frumos, dar această așa zisă criză a arătat ceva extrem de valoros. Românii, în majoritate, sunt extrem de buni specialiști în cafea. Se pricep extrem de bine, știu totul despre și mai știu că și Starbucks, și 5togo au cafea de rahat și că nu merită nimic, dacă nu e o cafea râșnită cu mâinile proprii și înmiresmată cu bășini de fecioară.

Asta deși consumul de cafea de calitate, în românia, e la pământ, vânzându-se masiv cafeaua aia bună și naturală și nessul, eventual la plic 3 în 1. Cu siguranță, aceiași specialiști se pricep și la vinuri, deși consumul de vin pe cap de vită furajată este pe ultimele locuri în europa.

Și tot așa, o țară de specialiști, frățică.
Și înainte de a vă repezi, eu nu beau cafea naturală, mă doare stomacul de la ea, prefer ness Douwe Egberts. Dar voi, voi ce cafea bună beți, zi de zi? Nu de alta, am am înțeles că și Julius Meinl e o mizerie și, dacă îndrăznești să scrii Jacobs, te scuipă lumea în stație la 135, că poluezi intelectualitatea care ascultă muzică de la festivalul Gopo.

Pentru că toți consumă Kopi Luwak.

Sursa foto

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

75 comentarii Adaugă comentariu

  1. Starbucks, clar.. De la personal la cafea, cu mult peste toate restul.

    • #2

      :))))))))))))))))))))))))))))

    • #3

      Incredibil. Sa dai 20 de lei pe o chestie care o sa fie cafea cand o sa imi vad ceafa.

  2. Dalmayr si Jacobs, facuta la mokka sau filtru. In oras beau ce mi se ofera.

  3. #5

    Am o cunostinta de imi aduce boabe verzi echo bio atente selectate direct din Brazilia. Iau cantiatea exacta de boabe pentru o cafea le coc, dupa le rajnesc … iese o cafea.

    Dar cand ma trezesc folosesc lavazza sau tchibo espresso :). Am incercat si cafele mai scumpe ca sa nu mor prost, dar papilele mele nu inteleg diferenta, asa ca stau pe cheap 😀

  4. #6

    Eu beau acasa mizeria aia de Julius Meinl, facuta la ibric. N-am bani de mai mult 🙂

    • #7

      #sarac

    • #8

      #saraklipit, nu orice fel 🙂

    • #9

      Nu stii valoarea unui lucru pina nu il pierzi. Fortat de imprejurari beau de 4-5 ori pe saptamina cafea cumparata la pahar. In New York. Starfucks, Fuckingdonuts, McShit etc. Acasa beau Dallmayr cumparat cu 14 parai juma de kil de la Papagalul. Nu te caci in gusturile omului!

  5. #10

    Eu nu beau cafia (asa se zice la bv). Asta e bine ptr mine ca am mostenire de la a mei hipertensiune. La o medicina muncii m-au gasit cu 23/13 si n-amai plecat decat pe semnatura dupa ce mi-au bagat ceva in vena. Deci practic ma pot sinucide cu un plic de ness

  6. #12

    În vremuri demult apuse, beam amaroy,, mama cafelei adusa din germanica,, asa lăudau atunci bișnițarii din piețe din Timișoara,, mai apoi am trecut la espreso,, la început nu înțelegeam nimic,, apoi am început sa înțeleg,, printre preferate Moak, Barbera. Deși acum au apărut multe soiuri turcești pt ca sunt mai ieftine evit cafenelele care nu servesc mărcile preferate de mine. Acasă nu mai servesc cafea de 5 ani, înainte lavazza la greu

  7. #13

    to be fair, 3rd wave coffee e in super crestere in Bucuresti. Probabil cei cativa pasionati au facut destula galagie incat sa para ca romanii in general sunt mofturosi la cafea (clar nu sunt). Iar 5-to-go fac un espresso chiar foarte decent

  8. Eu acasă beau cafea la capsulă și la lucru cafea de la aparat. Mai dă-o-n plm de cafea

  9. DonCafe verde, la ibric. Aia îmi place, aia beau.

  10. #16

    Cafea “de origine “, prajita local la cele 3-5 bune prajitorii din Bucuresti pe la cca 100RON/kg, macinata pe loc si bagata in espressor-ul manual. De buna calitate.

    Compromisul, zic eu, ideal, intre cost/calitate si mai ales, “fitze” Exact cantitatea de respect pentru mine, dorita si pututa 🙂 Fiecare alege ce bea si nu m-as uita, ever, de sus, la cei ce pot savura un ness frecat bine de tot.

  11. #17

    Problema cu starkbucks 5togo si alte cafele proaste este fix ca aici:

    arhiblog.ro/compendiu-de-tequila/

    gusturile evolueaza, doar incercand ceva calitativ superios incepi sa iti dai seama de ce produsele enumerate mai sus sunt de calitate proasta.

  12. #19

    Eu nu beau cafea dar parintii mei (care au prins si vestul nechezol, ca multi altii), spun ca cea mai buna calitate este la Jacobs, aia produsa prin germania sau austria. Au primit de-a lungul anilor cadou cafele de peste tot: cafele produse prin brazilia, franta, spania, italia, ungaria, serbia etc. Cea mai buna dupa ei este cea din germania si austria. Putem include aici si alte brand-uri cunoscute, dar jacobs e de referinta.
    Au mentionat de asemenea si cafeaua boabe care se pune in aparatele alea de cafea din orice birt din tara (da, aia care e la sac de 5/10/un milion de kg vrac) cu care alimenteaza baietii aparatele…cica ar fi foarte buna.

  13. #20

    Cafea naturala cumparata de la o cafenea de specialitate unde o prajesc pe loc si o si macina daca vrei in functie de cum o folosesti acasa. Geniala aroma!

    • #21

      Cafeaua prajita “pe loc” nu se poate bea foarte usor pentru ca este foarte acida (acra). Cei care prajesc cafea o ambaleaza si o vand dupa 2-3 zile de la prajire.

  14. #22

    Eu am la tara cateva plantuțe de cafea din care produc anual cam 5 kg de boabe. Este o cafea aparte. O las la uscat 12 zile, doar intre orele 12 si 15. Apoi o prajesc intr.o tigaie speciala din cupru inoxidat la 195 grade, fix 3.23 minute. Apoi o rasnesc la o rasnita cu lame din adamantium la o granulatie de 0.023. Iar la preparare musai in ibric de vibranium si foc din carbuni de pin canadian. Iese ceva de vis.

  15. #26

    Eu beau cafea de fatalai, 80% lapte spumat si 20% espresso (asa se scrie?) foarte tare. O fac acasa, am espressor (asa se scrie?) cu aburitor de lapte si am testat mai multe marci, dar in atata lapte nu se simte diferenta de aroma foarte mult, doar de tarie. Momentan sunt pe Lavazza.
    De la lattele de la Starbucks (14 lei) fac diarie (nu stiu ce spanac de lapte folosesc), iar ala de la 5togo (dublu, 10 lei) mi se pare prea slab si fad. Cel mai bun e ala de la Ted’s, 8 sau 9 lei in cantinele corporatiste, 13 in oras.

    • #27

      diaree (asa se scrie?)

    • #28

      Scuze, e prima oara cand scriu cuvantul, la noi la Mures ii zice “homor kaka, gros ca apa”.

  16. #29

    Ce-are bre Jacobs-ul? Eu o beau cu placere atunci cand e maimuta constipata 🙂

  17. #30

    Bremen Kaffee de la Florian.

  18. #31

    Fortuna

  19. #32

    orice cafea boabe la kil cu pretul intre 55-80 lei , preparata inhaus dimineata la 5.30

    • #33

      Deci, tu bei cafea in functie de pret. Cum o fi, doar sa coste peste 55 de lei.

    • #34

      Asa e.
      Mai ieftină de 55 de lei e cam aiurea la gust, iar peste 80 nu-mi permit
      Am o plajă destul de largă de mărci și tipuri de cafea în prețul ăsta, așa că am de unde alege.

  20. #35

    Nespresso e ok pt mine. Am cerut cuiva sa imi aduca niste cafea de la mama ei, de aia cacata de maimute, nu am inteles nimic din ea, overrated clar!

  21. Eu am descoperit ca de fapt masina de facut cafea face diferenta. A cumparat sefa un DeLonghi Magnifica S care a facut din Jacobs cafea de zici ca e la cafenelele alea de specialitate. In mod normal, cafea boabe de la Florescu(Arabica la 11 lei suta) si din cand in cand Lavazza boabe la 500g(55 lei).

    • #37

      Am la firma o Magnifica si pot spune ca intradevar este excelenta, scoate o cafea foarte buna pentru un espressor automat. Am avut Krups seria 8500 inainte, un dezastru.

  22. #38

    Mehmet Efendi la ibric

  23. #39

    In orasul meu natal un nene destept a deschis o cafenea cu cafea adusa direct de la sursa din tari precum Brazilia, India, Puerto Rico, Columbia, Africa de Sud etc. pe care o prajeste acolo in cafenea, are un spatiu separat. Mirosul de cafea proaspat prajita este unic, intens si foarte relaxant. O cafea acolo costa 5 lei si este cea mai buna cafea pe care eu am baut-o vreodata. De acolo cumpara si mama mea cafeaua pe care si-o face la ibric. Cat despre marci de cafea bune eu consider ca Iulius Meinl si Illy sunt marci de cafea bune. Ar mai fi cafeaua facuta la nisip din Turcia, la fel ceva sublim.

  24. #40

    Jacobs Tassimo Classico XL pentru ca #sarak.

  25. #41

    Nu sunt pretenţios. Eu beau cafea numai de la bar, cand ies în oraş. Iar în 99’9% din cazuri habar n-am ce sortiment de cafea au ăia în râşniţă. 😀

    • #42

      Uite un om cinstit, fara prejudecati, aere sau fumuri.

  26. #43

    Nu beau cafea boss, imi iau cofeina din Cola.

  27. #44

    Zicea cineva mai sus ca e importanta craticioara in care dai in foc cafeaua… La mine s-a schimbat viata cand am investit in o Bialletti de la Lidl… Basca ca de la aluminiu am inceput sa uit de multe… si aragazul e mai curat.

  28. #45

    ceva cafea de la Florian (nu Florescu, că-s încă șomeră 🙂 ), se găsesc diverse feluri în orice magazin alimentar care are și produse la vrac (bomboane, sărățele, fursecuri, biscuiței, d-astea).
    e un magazinaș d-ăsta în piață la Crângași, au cred că mai mult de 20 de feluri de cafea, de la 10 lei kilu’ la peste 100 (la prețul ăsta au un singur sortiment, dar au vreo 4-5 sortimente la 50 lei kilu’ care mie îmi plac și sunt mai ieftine decât ce luam înainte ambalat la 17-18 lei pachetul de 250 gr; și mai au vreo 1482764756393 feluri de biscuiți, fursecuri, bomboane și prăjiturele vreac). la ibric, ca țăranii.

    ai mei beau tchibo, sortimentul african- blu, ăla cu un elefant albastru pe pachet. devastează mega-urile din jur când ajung în bucurești. au ajuns s-o comande pe emag. 🙂

  29. #46

    Dallmayr și Melitta Montana când găsesc.

  30. #47

    De cand am pus moka de la Bialetti in masina de spalat vase, ceea ce s-a soldat cu aruncarea la gunoi a sus numitului aparat caci nu se mai putea folosi, beau un ness cu lapte nesatisfacator acasa si espressouri la serviciu.
    Cand voi avea chef o sa ma uit dupa un espressor.

  31. #48

    Espressor automat de ala Philips ceva. Face o spuma de lapte geniala si 2 espresso si spuma iese un latte misto.
    Cafeaua conteaza mult. Mi-a placut mult Lavazza Gold.
    Insa cel mai mult mi-a placut ceva Columbia boabe care aparent e destul de fina. Ma rog, depinde de cum a fost prajita, alea alea.
    Carturesti au ceva cafea ok. De acolo am luat ultima Columbia ( pachet negru) si e foarte buna.
    Am folosit Jacobs boabe si cred ca a fost cea mai proasta cafea ever.
    Asta ca sa stie lumea pe ce sa nu dea banii.
    Contrar opiniei din post, tind sa cred ca avem destul de multi oameni care apreciaza o cafea buna. Pana si eu mi-am cultivat putin gustul si apreciez o cafea buna.
    Starbucks are o cafea proasta si cam atat. Poate cu exceptii prin diverse locatii.
    5togo nu am incercat niciodata.
    Toata aventura asta e amuzanta si cam atat. Nu ma prinde nici unul de client.

  32. #49

    am trecut prin toate cafelele din lume, incepand cu nechezolul de pe timpul lui ceausescu.
    am invatat insa in ultimul timp ca gustul cafelei nu trebuie sa fie amar (sau doar amar) o cafea buna poate fi si cu arome fructate, de citrice, acra/acrisoara sau chiar picante. in mod natural, fara arome artificiale.
    Iar gustul unei cafele poate sa fie influentat atat de boabele de cafea in sine (de gradul de prajire, de maturitatea la care a fost culeasa, de modul in care a fost stocata si ambalata, de gradul de macinare, etc) si pana la aparatul care face cafeaua. Gustul unei cafele, aceeasi cantitate si acelasi sortiment, poate diferi destul de mult daca ne jucam cu presiunea la care iese cafeaua din aparat si cu temperatura la care este livrat aburul respectiv sau apa.
    In ultimul timp incerc diverse productii, de la America de Sud pana la tari din Asia sau Africa, kenya, burundi, de exemplu. Gana.
    Obligatoriu espresso scurt sau ristretto, niciodata zahar alb. Zahar brun (nu vopsit), melasa sau un varf de lingurita de miere mai neutra.

  33. #50

    sa pui lapte in cafea este similar cu a turna grasimi in sampon!

  34. #51

    African Blue, de la Tchibo.
    Sunt bautoare de cafea de 21 de ani. Nu am baut ceva mai bun si mai aromat in viata mea. Incercati-o, daca aveti ocazia, ca n-o sa va para rau.
    Tipp: musai luati boabe si rasniti-o voi. AIa de-o iei gata macinata e o gluma proasta, prin comparatie.

    • #52

      ai găsit undeva în România Tchibo- african blu boabe? unde? părinții mei asta beau. e drept, măcinată, la pachet vidat.

  35. #53

    Mi-a fost facuta cadou o cutiuta de Kopi Luwak acum ceva ani(auzise tipa ca imi place cafeaua si cum tot fuse in bali, ce cadou mai potrivit sa-mi ia…)…Eh, am multumit printre dinti si am sperat ca e ceva de capul ei, ca nah, e foarte scumpa. Am purces acasa, am scos ibricul ala bun de la naftalina( de doua ori in viata am facut cafea acasa si atunci nu pentru mine) si am inceput sa fac cafeaua documentandu-ma pe net despre temperaturi etc. Bai, una dintre cele mai proaste cafele ever, pai aia de la starbucks e buna…pana si aia de la aparat era mai buna ca asta din rahat de zibeta. Am aruncat restul la gunoi, imi era rusine sa dau si la musafiri(desi cred ca i-as fi impresionat/oripilat)

    • #54

      Eu am baut facuta la french press. O cafea proasta intradevar

  36. #55

    Daca o cumpar… Kimbo, Barbera, Lavazza, etc
    Daca o primesc cado… sa fie primit.

    Pe plantatie… Doncafe la plic si sarumana stapane :))

  37. #56

    Eu am dat de un magazin ce vinde cafea mai speciala, rasnita loco, la granulatia dorita. Nici nu stiu sa spun ce marca e, sunt cateva tipuri, toate cu arome diferite. Mi-am luat un expresor ieftin din Auchan, de 240 lei, din ala tipic cu cancioc din aluminiu, merge brici. Incercat si la ibric, nu e la fel. Mai beau si cafea din aia turceasca de la turcaletii aia ce vand in hol la Plaza Romania si imita cumva sigla Starbucks. E ok si aia, dar la ibric musai. La serviciu am o mizerie de Illy sau ceva, expresor cu rasnire locala, mizerie groaznica. Si un Nespresso cu doze de aluminiu, la fel de mizerie si aia. Zici ca e pamant de flori in dozele alea. Ma imbia intr-o zi un baietas in AFI cu noul expresor de la Nespresso la 600 de lei cu doze tronconice pe care le pot cumpara numai din Mall Baneasa, la pret intre 1.7 si 2.7 lei doza.

  38. #57

    La Starbucks am patit-o la drive, nu mi-au dat nimic să amestec zahărul și a trebuit să o fac cu o bridă pe care o aveam în mașină.
    Prefer Ted’s cu ochii închiși, au un espresso bun și suficient de mare cât să simt că și beau ceva(spre deosebire de cel italienesc, cât unghia,de la Starbucks)

  39. #58

    imi revin cateva imagini de pe vremea impuscatului cand se vindea cafea boabe doar la cofetarie. e posibil sa gresesc, aveam doar 6 ani la revolutie.

    • #59

      nu aveau la vanzare decat la cofetarie!
      carne nu aveau la macelarie, branza nu aveau la raionul de lactate.

  40. #61

    Acasa beau Jacobs la ibric, sau poate Lavazza cand mai primesc cado. Altfel, beau ce nimeresc prin oras cu conditia sa fie cafea. Starbucks e ok, dar ei nu vand cafea, ei vand zahar lichid cu arome si cu un spritz de cafea stropit peste la 20 de lei caciula.

  41. #62

    Indiferent ce cafea ai bea, tot se gaseste unul sa-ti spuna ca esti prost din cauza asta.

  42. #64

    Movenpick boabe (de la The Coffee Shop) facuta acasa la un De Longhi Magnifica.

  43. #65

    Băi, câți experți/mai puțin experți în ale cafelei prin comentarii, dar unul n-a trecut azi pe la unirii să vadă că nu mai există reclama? Atât au avut buget. O zi. Să posteze câțiva pe net și gata.

  44. #66

    Acasă beau Beanz, ghici de pe ce blog am aflat de ei? 🙂

    La muncă Dallmayr făcută de un DeLonghi Magnifica S.
    La căsuța de la țară, unde nu am curent electric, Gimoka de la Lidl făcută cu un Bialetti tot de la Lidl, ghici pe ce blog am citit de Bialetti? 🙂

  45. #68

    Încearcă să îți cumperi cafeaua boabe sa fie proaspăt prăjită. Sunt multe locații cate fac treaba asta. Eu îmi iau de la Sarkis, piata gemeni. Ți o macină acolo folosind niste râșnițe ce au cutite ceramice. Apoi acasă o poți face la bialetti sau presa franceza. Bea in felul asta aceeași cafea o lună. O sa vezi după că nu mai poți bea cafea din comert.

  46. #69

    Kicking Horse coffe si de la seria lor imi place Kick Ass
    www.creativecoffee.ca/Coffee-Beans/Kicking-Horse/Kicking-Horse-KICK-ASS-Dark-Blend-Coffee-Beans-454-gr-p6552/?gclid=EAIaIQobChMIgcy65Z-Y4QIVHB-tBh17LQOtEAYYASABEgJx1PD_BwE
    Imi plac si celelalte feluri dar asta e prajita fix pe gustul meu
    Singura de la care nu ma doare stomacul.

  47. #70

    nu beau cafea. de nici un fel.beau din cand in cand cate o cola, vine la meniu la mc sau kfc.

    acum cativa ani, impins de conjunctuyra am intrat in starbucks din baneasa mall. la ridicatul meu din umeri mi-a zis ca columbiana aia sau ce dracu era nu e buna pentru incepatori (incepator pe dracu, bagam 2 litri de ceai negru indian zilnic). am baut chestia si ma gandeam ca o ciocolata era mai forte.

  48. Acu’ mulți ani, eram undeva pe lângă Brașov, la niște prieteni.
    A făcut doamna o cafea, am gustat și m-am declarat extrem de încântat.
    Am întrebat ce cafea e, la care domnul mi-a zis “amaroi”. Am nechezat gândindu-mă că e o denumire în stilul “nechezol” (de care băuserăm amândoi în tinerețe).
    Mai trece un an și ajung din întâmplare într-un Kaufland în București, unde văd Amaroy pe raft 🙂
    De atunci beau Amaroy la filtru. Am încercat toate modelele, tot aia roșie îmi place cel mai mult.
    #filter #delațară

  49. #72

    Eu am subscription la Narcoffee Roasters, nu e chiar ieftin dar pentru mine diferenta e uriasa fata de cafeaua ce o gasesti la punga in supermarket. Dar daca esti genul care batjocoreste cafeaua punand zahar in ea nu merita sa arunci banii pe o cafea de calitate ca oricum doar gustul de zahar o sa-l simti.
    Starbucks imi place pentru atmosfera, cafeaua e mediocra.

  50. #73

    acasa nu beau cafea – de lene :p
    in oras, imi mai iau cateodata caffe latte de la mcdonald (#sarak, stiu), in rest, ce mi se ofera, doar sa fie cu lapte si… dulce 🙂

  51. E o lege nescrisa ca romanul se pricepe la toate. Cum sa nu se priceapa la cafea? Cum sa nu bea el cea mai buna cafea? Cum sa se abtina sa nu dea lectii celorlalti muritori de rand din jurul lui cand el atinge nirvana dupa fiecare ceasca de cafea?

  52. #75

    Watch this:
    www.youtube.com/watch?v=2ovhbT-Iulc
    E prea tare uncheasul.