A venit, a venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva, cu umbra unui capac Delimano sau mai bine cu Oala ta.
A venit toamna. Soarele nu mai arde cu atâta putere, tata muncește pe tractor iar mama e la câmp, mulge boul.
Pentru că hypermarketurile din românia, accentuez, din românia, nu românești, nu vând produse românești la raft, la noi degeaba vine toamna. Ok, vinzi mere grecești primăvara. Sau pepeni sau roșii.
Dar toamna, când sunt recoltele la noi, când toate fructele se coc, de ce la raft avem în continuare nelipsitele mere turcești și olandeze și strugurii italieni?
Aș vrea să facem ceva, nu știu exact ce, o inițiativă cetățenească sau să ne contactăm dracului deputatul sau senatorul de circumscripție, să promoveze o lege prin care hypermarketurile să fie obligate să vândă produse alimentare românești, cumpărate din românia.
Mai dă-o naibii de călătorie cu buletinul în UE, că mi s-a acrit să mănânc piersici grecești, cu gust de burete și struguri italienești cu sâmbure cât jumătate de strugure. Sau pepeni din Dubai, în timp ce ăia la Dăbuleni stau cu tonele de pepeni și se strică.
NOU
Producatorii romani vand doar in piete…ii recunosti dupa lanturile si ghiulurie etalate…
NOU
Nu uita culoarea neagra. Wait, asta nu e culoare … 🙂
NOU
rasistule( dupa ani de zile am primul comentariu)
NOU
bine ai revenit printre cei de sus :))
NOU
Prost moment ti.ai ales pt comm…
Daca ai fi fost prin piata dimineata ai fi vazut cum ” producatorii cu ghiuluri” sar pe adevaratii tarani cumparan-du-le marfa angro si revanzand dublu…
NOU
nu mai avem nici macar seminte romanesti…
NOU
Vara si toamna ia si matale din piata…. sint si mai ieftine, majoritatea, ca cele din supermarket.
NOU
Ia-te de mana cu Marin Anton.
Pretul face oferta supermarket-urilor. Daca romanul prefera sa tina pamantul parloaga sau sa ilare cu boii in loc sa il dea unei asociatii, te miri ca fructele / legumele romanesti costa mai mult decat alea grecesti / olandeze?
Hypermarket-urile (si orice alt business) nu sunt case de binefacere, ci institutii care urmaresc profitul.
NOU
nu am auzit de tovarasul, deci probabil nu ne vom lua de mana
NOU
Parlamentar PDL – PNL – PMP. Avusese o initiativa sa inchida hypermarkets duminica, a.i. consumatorii sa fie nevoiti sa cumpere din piata.
NOU
da, o idee minunata.
NOU
Ia-te de mana cu Marin Anton.
Pretul face oferta supermarket-urilor. Daca romanul prefera sa tina pamantul parloaga sau sa ilare cu boii in loc sa il dea unei asociatii, te miri ca fructele / legumele romanesti costa mai mult decat alea grecesti / olandeze?
Hypermarket-urile (si orice alt business) nu sunt case de binefacere, ci institutii care urmaresc profitul.
Hm e ceva dubios cu comentariile astea…
NOU
Si acum arhi: nu am auzit de …
NOU
Deja-vu??
NOU
romanii le vand foarte scump, desi transportul e mai ieftin, el in loc sa dea toata marfa la un pret mai ieftin, si sa isi mareasca recolta intre timp, face si pe vanzatorul, unul prost, sta pierde vremea, marfa se mai strica, in loc sa lucre cu ziua in timpul ala. Supermarketurile cumpara mereu the best deal.
Ceva important: legume si fructe nu iei de la supermarket, la piata ai sanse mai mari.
NOU
Daca toata lumea ar cumpara rosii de Sacosu Turcesc mi-e frica ca n-as mai gasi io la piata. Lasa-i bre sa cumpere de la Metro sau Auchan!
NOU
Bre, o fi la Cora așa, în Auchan au destul de multe fructe /legume produse în România. La Mega Image la fel.
NOU
Daca ar fi de import ar fi o treaba insa multe fructe si legume din super-hiper-mega-market sunt tot din Romania. Numai ca sunt trecute ca de import pt evitarea unor taxe. Mere romanesti aduse din polonia, piersici aduse din Grecia, pepeni adusi din Turcia si exemplele pot continua. Aici e o mafie care e greu de identificat. Niste “neni” isi fac firme aduc un trasnport de marfa le inchid, deschid altele si tot asa. Fac evaziune. Eu locuiesc la mare. Stau la 5 minute de plaja, 3 daca ma grabesc. Timp de aproape 2 saptamani am avut un vapor sub fereastra care a stat, a stat si a stat. A reintrat in port cu grau. Desigur e “grau de import”.
NOU
Agricultorii romani sunt foarte duri in negocieri si nu lasa aproape niciodata la pret, in negocierile cu hipermarketurile si marii distribuitori. Pe cei binevoitori ii gasesti de obicei cu recolte mult mai mici, prin piete, cu tarabele lor, si de multe ori, astia mici fac profituri mai mari pe an decat producatorii mari care ajung sa isi arunce jumatate de recolta…
NOU
Aici e una din bube. Cunosc un italian care are livezi de piersici(regiunea Marche). De 8 ani de cand il cunosc a vandut tot timpul aceluiasi client . L-am intrebat de cateva ori de ce nu incearca sa le vanda altcuiva la un pret mai mare si mi-a spus ca e multumit asa. Venitul e constant, la timp iar relatiile bune cu clientul i-au adus mult mai multe beneficii si satisfactii. Am cunoscut cativa “agricultori” ( din partea Moldovei) care pur si simplu vroiau sa se imbogateasca dupa prima recolta.
NOU
Cine se astepta la o rima dupa: “A venit, a venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva, cu umbra unui capac Delimano sau mai bine cu Oala ta.”
Si a venit… “A venit toamna. Soarele nu mai arde cu atâta putere, tata muncește pe tractor iar mama e la câmp, mulge boul.“
NOU
In sfarsit gasesc camarazi care sa urasca strainu care fura auru si aduce legumi
NOU
Micul Ivan si micul Sam se jucau impreuna. Intr-o zi Sam avea o ciocolata si simte nevoia sa se dea mare:
Sam – Eu mananc ciocolata
Ivan – Da, dar noi construim socialismul
Sam – Daca vrea tata construim si noi socialismul
Ivan – Da, dar atunci nu o sa mai ai ciocolata
E putina ipocrizie asta cu gustul legumelor si fructelor romanesti in magazinele mari, pentru ca acel gust vine din productia infima, daca ar ajunge producatori industriali care sa vanda 12 luni pe an, cu sere si spatii de depozitare, ar folosi aceleasi tehnologii si soiuri ca si restul pentru a ramane competitivi.
La fel, pretul mai mic al produselor din piata vine din lipsa unui lant comercial si a contractelor, practic producatorul moare de foame in timp ce intermediarii fac bani buni la negru, fara sa plateasca un leu statului.
NOU
Ciudat e ca toate produsele,dar absolut toate din hypermarket-urisunt categorisite ca si “calitatea 1”,chiar si atunci cand mandarinele erau degerate si pline de frunze sau ardeii grasi erau aproape stafiditi.
NOU
Pai si taranii care se zice ca ar vinde la poarta din gradina lor, tot din en-gross le cumpara. Chestia cu gustul produselor romanesti si strainte este relativa, cum s-a mai zis, ar folosi si ei aceleasi substante, mai mult ar trebui sa ne intereseze faptul ca ajutam producatorii de aici si implicit ridicam un pic economia (ca sa aiba puie monta ce suprataxa si distruge).
NOU
Haha ai ajuns la vorbele lu’ Base.
NOU
la supermarket toata lumea,în afara de zahar si cafea nu cumpar nimic, tot ce trebuie am in curtea mea
NOU
de câte ori mă duc la piaţă mă uit şi văd că toţi pepenii sunt din Dăbuleni, toată ceapa e din Buzău, toţi cartofii din Harghita sau Covasna. chiar aşa o fi? mă îndoiesc. am ajuns să evit vânzătorii care pun afişe de-astea pentru că mi se pare ciudat. pe urmă, nu ştiu cum se face că, deşi, teoretic marfa este mai ieftină kg. de la piaţă nu-i la fel ca kg. din marile magazine. aşa că ajung la aceleaşi costuri. în supermarket pot să-mi aleg legumele sau fructele pe când la piaţa sunt servit la grămadă. nu ştiu cum îşi aranjează taraba dar în faţă, la vitrină cum ar veni, toate sunt frumoase iar în sacoşă parcă ajung alte legume sau fructe. dacă remarci, că te servesc numai în pungi negre, încep să ţipe, că ce, ei trebuie să vândă tot şi dacă nu-ţi convine du-te la market. păi mă duc nene, mă duc şi tu n-ai decât să stai cu legumele şi fructele tale până nu mai poţi. să nu mai spun că dacă dă vreo ploaie sau e o sărbătoare ceva, toate, dar toate se scumpesc, că de, în ziua aia trebuie să-mi scot cât toată săptămâna. ca să vândă la supermarket ar trebuie să se unească mai mulţi producători. aţi văzut mai mulţi români la un loc şi să se înţeleagă? mai ales mici comercianţi sau producători?
NOU
asta spuneam si eu de multe ori,producatorul roman nu stie sa vanda,,mai bine se vaita decat sa se uneasca si sa vanda impreuna,sa faca afaceridar asta e ceva sf pt agricultura primitiva de la noi
NOU
au astia de carrefour nush ce campanie de asociere cu producatori romanesti. chiar la intrare in magazin era ceva stand unde erau cu mai multe info, pliante si tot ce e nevoie. nush ce rezultate are campania da ar fi interesat de urmarit
NOU
Sincer nu stiu ce cauti in hypermarker vara. Ar trebuii sa te duci in piata sincer.
NOU
Nu stiu altii cum sunt dar eu muncesc pana pe la 5-6. La ora aia nu mai e picior de leguma in piata.
Week-end, zici? Prietene, ce cumperi in weekend se duce in maxim 2 zile pentru ca legumele nu tin o saptamana sa stii.
NOU
Mai multe cauze ..
1. Nu avem destui producatori capabili sa asigure o productie constanta, de calitate, in cantitati mari. Cei cativa care sunt au deja contracte cu cateva lanturi de magazine. Lanturi mai mici sau pe perioade limitate cu lanturi mari.
2. Clientilor nu le pasa. Clientilor semnificativi “statistic”, adica milioanelor de cumparatori nu le pasa. Daca majoritatea clientilor ar cumpara doar produse romanesti, chiar la un pret mai mare, magazinele mari ar aduce produse romanesti.
3. Nu e nimeni dator sa ne gadile patriotismul. Oamenii au niste afaceri de condus, profituri de facut, salarii de platit (nu uita de asta).
NOU
Majoritatea clienților ar mânca și căcat dacă ar fi ieftin. Normal că afacerea se aliniază după cererea clientului.
NOU
Lasă, că în câteva săptămâni o să tragi un alt post în care te vei plânge ce scump e la țărani și cum nu vor să îţi vândă ţie la preţ de Carrefour, apoi vei încheia cu tradiționalul “muriți, mă!”. 😀
NOU
simt, asa, o neliniște carnala in tine…
NOU
Încă nu mi-am băut cafeaua…
NOU
BTW, vezi că Gmail zice că adresa ta de 2bule a fost reclamată ca spam. Pe cine ai mai supărat? 😀
NOU
Cum zicea si Victor mai sus, problema nu e asa simpla, cu aia rai fiind hipermarketurile si UE si aia buni si urgisiti fiind saracii producatori. In primul rand, la magazine mari se vrea volum, calitate constanta si livrari la timp. Cand producatorii romani o sa invete sa se asocieze in entitati mai mari care o sa poata face o negociere serioasa, atunci o sa vezi mai multe produse romanesti. Chestia cu pepenii de la Dabuleni care se strica nevanduti mi se pare un mit. Hipermarketurile merg pe profit, daca e suficienta productie locala mai ieftina decat cea de afara, o sa o cumpere pe aia locala.
In rest, e absurd ca produsele din Polonia, Spania, Italia sa fie mai ieftine decat ale noastre, avand in vedere ca transportul costa mult mai mult. Si nu vb de state gen India sau China unde muncitorii sunt platiti cu un bol de orez pe zi, vb de tari UE cu salarii probabil mai mari decat la noi (si cu munca facuta probabil de romani 🙂 ). Inseamna ca e ceva gresit, ori producatorii romani nu stiu sa fie eficienti, ori noi nu impozitam suficient marfurile de afara ori nu acordam subventii suficiente si ne batem pe piata cu tari care subventioneaza mult.
E usor sa dam vina pe UE si sa ne lamentam ca noi suntem piata de desfacere cand probabil (1) politicienii nu protejeaza productia locala, (2) producatorii sunt ineficienti si nu stiu sa vanda si (3) lumea nu-si permite sa boicoteze, tot o sa cumpere de unde e mai usor de luat si unde e mai ieftin
NOU
Hipermarcheturili nu e pentru fructe si legume, pentru asta exista Oborul.
NOU
Exact, n-ai aflat, dar afli acum:
1. parcare subterana intre piata si hala
2. parcare subterana fix sub intersectia Stefan cel Mare – Calea Mosilor – Colentina
3. parcari supraterana in jurul primariei sector 2
4. parcare supraterana in locul fostului Prodplast
Nu stiu daca se aduna 10000, dar sigur sunt mai multe decat are orice hipermarchet. Dar nu conteaza, tu du-te la hiper ca si-asa incepe sa fie aglomerat la Obor.
NOU
Ahem, d-asta e plina mereu strada Ziduri Mosi de masini parcate?
NOU
punK, exact de asta. Pentru ca ora de parcare costa enorm, 2 lei. Si pentru ca de la parcarea subterana din pasaj si pana la piata e de parcurs pe jos uriasa distanta de circa 500 de metri. E pacat sa pierzi frumusete de burta atat de greu adunata. Da las-o asa, oricum e aglomerata piata.
NOU
Da, pentru ca distractia ideala este sa te duci sambata din Pantelimon in Obor (cazul meu) sau din Dr. Taberei in Obor (cazul altora).
NOU
@Paul: scuze, nu-mi dau seama daca esti ironic sau nu. Parcarea e chiar sub hala noua, de unde poti urca cu doua lifturi la parter, unde ai si doua benzi rulante. Nu inteleg unde e distanta aia de 500 metri (hai, da-o, ca asta inseamna jumatate de kilometru, dai de doua ori turul pietii in distanta asta). Cit despre cei care parcheaza pe ziduri mosi, preferind sa plateasca 150 de lei amenda, in loc de 2 lei ora de parcare… Nu comentez.
@jollyca: eu stau la doamna ghica. pentru mine e chiar distractiv sa merg sambata dimineata in piata Obor.
NOU
Jolly, pai tu la patilimon ai delfinului, manciacas… Super piata.
NOU
Nu credeam ca exista atat de multi oameni care inca se duc in Cora sa cumpere fructe sau legume, cand e clar ca si daca te duci in piata si vezi un tigan cu ghiul de haur, ala a cumparat legumele si fructele de la niste tarani romani care nu au cum sa ajunga in Bucuresti la taraba.
Pepenii din piete sunt clar romanesti acum. De ce nu mergi in piata obor ? Pe langa faptul ca e diversitate si gasesti de la menta su busuioc proaspat la muraturi,borsuri si tot felu de legume, o sa vezi ca sunt si suficiente batrane cu basma si sort si cu tenul ALB.
Piata Obor pentru fructe de mare, carne, peste, legume si fructe este excelenta, eu sunt foarte multumita de ea, mai ales ca am fost mereu lasata sa gust si nu mi-au pus stricaciuni in sacosa. Sa zicem ca au foarte mare clientela si nu se zgarcesc sa te fure la cantar, sa nu lase daca nu ai 50 de bani sau marunt, sa nu te lase sa gusti, sa pui mana.
Eu vorbesc tot timpul mieros, frumos si tot timpul aud : sa cresti mare mama 🙂
Ca sa nu mai zic ca fiind clienta unei doamne cu capsuni si cerandu-i un numar de contact, am pastrata o ladita de capsuni de toamna mega dulci. 🙂
NOU
CATEODATA DEBORDEZI DE O NAIVITATE SURPRINZATOARE. tiganii cumpara din tirurile olandeze si turcesti, pentru ca e mai ieftin si iau tot dintr-un loc. legenda aia cu cumparatul de la tarani nu e nimic altceva decat o legenda
NOU
Nu e neaparat adevarat Arhi. Tatal prietenei mele are recolta de rosii din propria gradina, are cam 1 hectar (s-a extins) si el se duce la piata sa vanda si la micile magazine de fructe si legume. Deci sunt, doar ca nu prea ai cum sa verifici.
NOU
nu e adevarat…ce?
NOU
Jeesus, vorbesc ca o teleghidata de vreo trei zile :-))) ziceam de mitu’ tau, ca nu crezi cu cumparatul de la tarani pt ca cunosc am o gramada de exemple in jurul meu. Drept este ca nu ma pot baga in Bucuresti, haar n-am cum e pe acolo
NOU
Arhi, eu am luat legume din piata de la Minis. Rosii – excelente, castraveti – extraordinari. Daca alea-s luate tot din tiruri, ca si legumele de hypermarket… de ce-s mai bune din piata?
NOU
Carnea, băutura și consumabilele de casă le iau din hyper/supermarketuri, mi-e convenabil Carrefour, mai ales că au și mîncare de porumbei. Produsele zilnice, lapte, bere, pîine etc, le iau generice din supermarketul de vecinătate, Aldi și mai puțin Delhaize (MegaImage la voi).
„Românisme”, telemea, murături, mălai, miere, dulceață, plăcinte cu brînză, produs aproape identic cu mititeii, pepeni, struguri și pere le cumpăr de la un supermarket turcesc.
Pentru alte fructe locale, ceapă, cartofi, toate legumele, flori și unele specialități de pește și brînză merg în piața săptămînală a orașului , unde cumpăr de la „producătorii” locali – de fapt negustorii familiale care țin magazine mobile cu produsele tăranilor din zonă.
click pe poze, sînt destul de mari –> postimg.org/gallery/7jlc4jnw/
NOU
Belgique????
NOU
N-o sa saboteze nimeni nimic, stai linistit.
NOU
Nu inteleg cum ajung merele din Germania acolo cu 3.29 lei cand aici sunt 2 euro kilu’ cele mai ieftine in supermarket-uri.
NOU
Românul prefera sa vândă la marginea drumului fără factura.
NOU
Legume si fructe romanesti se gasesc si in supermarket. Dar acum hai sa nu ne dam cu curul de pamant, ca legumele si fructele romanesti sunt nu stiu cum si toate restul sunt proaste.
Calitatea si gustul nu sunt date de tara de origine ci de soi si modul de cultivare. Atata vreme cat (uita-te si mai sus) lumea cauta mere de juma de kil care sa straluceasca in soare, si cartofi pe care sa nu se vada urma de pamant, si eventual toate astea sa si tina vreo 15 zile, in supermarketuri se vor gasi aceste produse aratoase dar cu gust de plastic.
NOU
Adevaru-i ca rosiile pe care le-am primit de la mama de la tara au tinut vreo doua – trei zile dupa care au inceput sa decada treptat. Idem ardeii. Asta pur si simplu nu renteaza la hypermarket.
La hypermarket am gasit rosii “aproape coapte” care nu au niciun gust (pentru ca doh! nu-s coapte). Probabil un cap albastru o fi crezut ca “hai sa le culegem ca se mai coc ele”.
NOU
@jollyca: ai incercat sa le invelesti in ziar si sa le “pui la copt” pe urma sus pe sifonier?
NOU
n-ai inteles nimic !
LIDL e cei mai tari ! Au cartofi din Hamerica, vere !
Cine plm se chinuie sa aduca cartofi din America, esti normal? :)))
NOU
Niște spanioli pe la 1500 și ceva? 😀
NOU
Cei doi centi ai mei:
la Cora au produse romanesti. Sunt mare consumator de rosii si am luat de la Cora rosii… romanesti. Problema lor este ca si ele, cateodata, sunt de rahat, si asta pentru ca indiferent din ce tara sunt, daca le culegi cu o saptamana inainte sa le vina sorocul (ca sa fii tu primul care le vinde) – tot rosii proaste sunt.
NOU
Hai să-ți spună nenea cum e pe la noi: în primul rând s-a promovat definiția de LOCAL. Mai ciumeacă decât ideea națională e asta cu localul. Mere din livezile locale, brânză de la fermele locale, făină din grâu local, șamd. Și, crede-mă, nu merge faza cu “pun o etichetă și i-am făcut pe melteni” pentru că toată comunitatea locală are interese în sensul ăsta. De la regulile locale până la hotărârile de “târg” (o denumire care înlocuiește comunele) și legile de județ, toate sunt pentru a proteja producția locală. Se merge până acolo încât nu găsesc vin din alte state decât dacă merg zeci de kilometri, Și, nu știu cum dădu bărbosul, mă aflu într-o zonă agricolă tare: vin ăia din croaziere pe oceane și vizitează fermele ăstora — în ciuda ideii că americanii mănâncă prost. În plus, local înseamnă mai ieftin (pe bune) și mai proaspăt (pe bune). Da, totul pornește de la politica locală: sector, județ, comună…