Inainte de orice as dori sa precizez ca nu sunt vreun fan al grecilor, nu predic solidaritatea cu fratele popor grec si in general mi se falfaie cu gratie de soarta lor. Nu o sa uit niciodata grecul imputit, in pantaloni scurti si burta la vedere, care m-a alungat din benzinarie pentru ca trecusem cu roata peste un furtun lasat tot de el fix in mijlocul drumului. Da, ma bucur ca FMI,acest gunoi mondial, si-o fura cu eleganta dupa ce au facut un profit de doar 2 miliarde in grecia. Dar atat.
Asa. Daca am lamurit asta, sa imi exprim si eu o mirare. Normal, subiectul grexit este fierbinte in tot ce inseamna presa si social media, sunt asaltat numai de materiale care repeta la infinit acelasi subiect mestecat si remestecat de toata lumea.
Stiti ce mi-a sarit mie in ochi? Comentatorii subiectelor. Sau postacii, cum sunt ei mai bine cunoscuti. Acei Ahmet care comenteaza la mine fix cand e vreun subiect de politica important, bagand fraze de acelea sforainde, cu rusificari, kominternisti komunistoizi etc.
Este o abundenta in ultimele zile de comentatori cu conturi false de facebook. Cei gen Zahar Zaharescu, Trahanache, Ciupercel Ciuperceanu si alte nume de rezonanta, care combat de zor problema greciei, explicand cu patos, in comentariile influencerilor, cat de rai sunt grecii si cum trebuie sa plateasca si sa vanda insule si sa taie pensii si tot asa.
Intrebarea mea, de om vechi in zona, cu ochi format, este care este interesul si al cui in formarea unei imagini negative si a unei stari de spirit contrare deciziei grecilor? Cine plateste pentru asta si de ce? Pe cine intereseaza ca grecia sa aiba o imagine negativa in romania?
Sa va mai zic ca nu mai plateste nimeni sa se salveze aurul stramosesc, deci exploatarea canadiana merge bine mersi? Nu va mai zic.
Doar ca e de gandit.
NOU
De cand a evoluat internetul reusim sa observam si noi miscarile din culise ale unor forte, fie ca sunt politice, fie ca sunt corporatii. Daca nu erau postacii nu am fi stiut de foarte multe campanii de denigrare duse de acele forte. Acum avem si noi sansa sa banuim macar ca cineva acolo sus tocmai invarte ceva pe degete. Dezavantajul este ca vor exista intotdeauna destui oameni pe internet carora li se implanteaza astfel niste idei in scopul de a ii manipula.
NOU
De cand a evoluat internetul reusim sa ne îmbătam mai ușor cu apă, pozând în gramaticieni, nutriționiști, lideri de opinie, economiști, părinți ai neamului.
Mișcări din culise pe dracu.
NOU
Am să las asta aici:
Azi a scăzut benzina cu dooșopt de cenți. Mă doare la bască.
NOU
pai pune si tu proxy urile de pe care posteaza, lumea i mica si nu stii de unde sare iepurele
NOU
Stai ca o sa le pun eu la mine pe blog, i-am dat un mesaj lui Zuckerberg sa imi trimita logurile cu postarile care ne intereseaza de pe facebook. A zis ca dupa pranz mi le trimite.
NOU
Daca tot veni vorba din nou de greci si de faptul s-a zis ca va fi scump la ei si ca mai bine sa nu mergem. Iti dai seama ca hotelierii nostri isi incalzesc portofelele?
NOU
cine zice asta e tampit. o tara in default, care va avea o drahma ca lira turceasca in 2000, va ieftini cat mai mult, ca sa vanda.
NOU
Dar n-ai vazut ca nu vor sa renunțe la euro ?
Au o atitudine intr-un fel, obligati-ne daca puteti 😛
Intreb si io, devine f interesant, cum pot fi obligati?
La un datornic, nah, ii sechestrezi bunurile, sau stiu si eu, puscarie, da la aia ce le faci?
NOU
pai nu pot tipari moneda, ca nu o tiparesc la ei in curte. daca nu renunta la euro, nu au cu ce plati tot ce inseamna plati de la buget
NOU
Nici nu m-am gândit ca ar supraviețui din tiparniță.
Toate impozitele, taxele si platile se platesc in euro. E deja format sistemul cu banii necesari pentru funcționarea lui.
Intrebarea e cum le scoti euro din tara? ca de avut ei il au si de venit tot o sa vina.
NOU
Nici Muntenegru nu are tiparnita, nici macar nu’s UE si folosesc euro, nici nu au moneda proprie. Nu stiu daca e relevant pe situatia Greciei, dar doar argumentul asta nu e sucifient.
NOU
“Toate impozitele, taxele si platile se platesc in euro.”
Fix asta e problema: Impozitele si taxele su se platesc pentru ca nu se colecteaza. Guvernul grec zice: “Fritz mai vreu niste bani pentru pensii ca falitii astia de la nu nu-mi platesc nici un impozit”. Fata de datile trecute Fritz zice aucm “Nu!”
Asa incat guvernul grec are de ales singur 3 variante:
– Nu plateste pe bugetari si pensionari
– Ii platesce cu hartie igienica pe care scrie “drahma” ( asta e grexit-ul si trebuie sa-l aleaga ei).
– Colecteaza impozite si taxe si-i platesc cu euro din impozitele colectate.
NOU
Bai, potoliti-va cu chestia asta “nu merge nimeni la greci”. Acum, si nu e inca sezon plin, nu poti sa te misti (cel putin in Halkidiki) de romani. Nu-i mai socotesc pe macedoneni si sarbi. Cu bulgarii am dubii, pentru ca nu stiu cite dintre masinile inmatriculate in Bulgaria erau cu adevarat ale unor bulgari…
E asa de spaima ca ieri, cand ma intorceam, drumul spre Makaza parea o sosea din Romania. Trecerau grupuri de 7-8 masini, toate inmatriculate in Romania, toate in directia Grecia…
E adevarat ca mai bine va luati cash la voi daca mergeti, decit sa mergeti cu bani pe card. Ca retragerile sunt limitate e una, si nu stiu daca vor procesa orice plata facuta prin card. Saptamina trecuta nu erau probleme, saptamina asta nu stiu. Asa ca e mai bine. Dar aveti grija daca mergeti, ca se afla chesitile astea, si politia rutiera bulgara…
In rest preturile sunt cam la fel, marea e tot acolo, e soare, cald, frumos…
NOU
grecizam, sir dufu?
NOU
Nu neaparat, e realitatea. Sambata trecuta., nu nu sambata trecuta, ci pe 20, am stat 2 ore si jumatate in vama la Makaza, la trecerea spre Grecia, asa ca…
Sigur, fiecare procedeaza cum crede.
NOU
Dufu, turistii nu sunt afectati de retragerile limitate de la atm-uri. Doar cei care au un conturi intr-o banca din Grecia (mentionez din Grecia, nu greceasca) pot scoate 60 de euro pe zi. Turistii pot retrage cat vor ei 🙂
NOU
@roxani, daca bancomantul nu are fizic bani ceea ce e foarte posibil, nu ai cum sa scoti ceva chiar daca teoretic ai putea.
NOU
@user, incepand de ieri bancomatele sunt alimentate normal. Limita de retragere pentru cetatenii greci este de 60 de euro.
Sa zicem ca era mult mai posibil sa fi gasit un bancomat fara bani joia trecuta, decat acum.
Este adevarat ca in weekend a fost panica. Panica creata de televiziuni si jurnalisti de doi bani. Eu fusei tot weekendul fara un euro de-o cafea, ca nu gaseam un bancomat cu parale in el. Dar ieri totul s-a intors la normal. Bani sunt, cozi nu exista, lumea s-a mai calmat 🙂
NOU
Nu sunt eu marele intelept, dar cred ca e pe principiul izolarii oii de turma. Daca In Europa ar fi un curent de opinie contrar Greciei, cred ca e simplu de presupus ca singura optiune pentru ei ramane moscacava. Nu le-ar strica rusilor ca in cazul in care prim-ministrul grec s-ar trezi ca ar vrea sa isi incalce promisiunile electorale sa nu mai aiba la cine apela.
Apoi, ii banuiesti de cea mai mica urma de inteligenta pe propagandistii astia sau pe cei care ii coordoneaza? Singura diferenta intre “atunci” si “acum” este ca acum e vorba de munca la mia de comentarii, iar atunci era vorba de mia de piulite sau suruburi sau mia de denunturi. Comunismul prin partea asta a lumii a avut ca trasaturi principale imbecilitatea si imbecilizarea. Crezi ca un om inteligent nu ar realiza ca nu exista cale sa mai convingi un roman, polonez, ungur sau ceh, ca ceea ce vine dinspre rasarit nu pute a rahat comunist si jegos? Nu intamplator au ajuns asa cum sunt – urss din parti si milogii chinei.
NOU
Ca idee: Zahar Zaharescu este un pseudonim de postac? Pe google sunt tot felul de rezultate despre pseudonimul asta.,,
NOU
da
NOU
si cacaturile alea gen grecii nu muncesc destul…credeti ca daca aveam datorie 180% din pib nu eram si noi de mult in faliment? procente din astea nu duc decat tari cu o imagine f buna. de fapt cred ca doar japonia are un procent mai mare. si america daca ar ajunge sa aiba 180%…poate n-ar da chiar faliment, dar le-ar cere creditorii dobanzi(randamente) mult mai mari decat acum. alde qatar, emirate, norvegia, suedia, germania, danemarca, finlanda probabil n-ar avea probleme prea mari cu un raport de marimea asta.
deci doar zic: nu merge ca fix noi sa le reprosam grecilor ca au probleme pt ca nu muncesc, cand, la ce imagine avem, ar intra in palpitatii investitorii la o datorie a romaniei de 60% din pib. problema e(si nu m-am documentat/sau am uitat) de ce nu s-au sesizat mai repede in cazul greciei. de ce cand era datoria 90% nu au venit sa le ceara dobanzi de 20% in loc de 2-3%, ca sa-i linisteasca?
NOU
The Outstanding Public Debt as of 29 Jun 2015 at 10:23:08 PM GMT is:
$ 1 8 , 1 5 9 , 0 0 0 , 3 5 6 , 2 6 8 . 8 9
adica 18 trilioane de dolari. imi odihnesc cazul
NOU
Bai, adevarul e ca nu se frang. Deloc. Anul trecut pe la sfarsitul lui septembrie, inceputul lui octombrie am ajuns cu treaba in Grecia. Salonic si Atena. 4 zile, de genul marti – vineri.
Bai, era o atmosfera de week-end la mijlocul saptaminii in Salonic, de am stat si m-am minunat inca un an dupa aia cum e posibil asa ceva. Toate terasele dupa ora 7 erau pline, mergeau astia la cumparaturi mai ceva decit romanasii in w-e, erau ceva turisiti, dar u cine stie ce, era, dupa cum am spus sfarsit de septembrie.
De Atena nu mai zic nimic…
NOU
Argumentul, explicat si rasexplicat, e sa nu incurcam datoria publica cu datoria externa. Datoria externa a US of A e lejer sustenabila. Datoria publica e usor controlabila, mai ales cand ai spatiu de manevra cum are FED.
Mai pe romaneste sa inteleaga tot analistul, americanii sunt datori propriilor cetateni, de aia lor li se falfaie. Hodina linistita.
NOU
Informeaza-te…jumatate din datoria sua e la straini. Cam aceeasi situatie ca la Romania. La grecia e sub 50% la investitori interni, dar tot o pondere maricica
E sustenabila la putin peste 100%. La 180% s-ar schimba lucrurile. La procentul ala ar trebui sa nu mai aiba deficite bugetare si commerciale si de cont curent ca sa aiba lumea la fel de mare incredere.
NOU
Nu e nimic de gândit. Fripturiști și vantura-n ciorbă tot timpul se vor gasi. Să predice ceva, ca poate castiga în 5 minute echivalentul la o viață de efort.
Pe fanaticii religioși cine îi plătește și cine le da? Nimeni, aici o știm clar. Crezi ca la ăștia de care întrebi tu e altceva? Îi prostește foamea, atata tot.
NOU
“Sa va mai zic ca nu mai plateste nimeni sa se salveze aurul stramosesc, deci exploatarea canadiana merge bine mersi? Nu va mai zic.”
Si ce puii mei treabuia sa faca lumea, trebuie sa iasa zilnic, non-stop? Mai e si treaba.
Au facut un efort de cateva saptamani, acum ramaneti cu exploatarea aia de cacat, sa vedem cum merge. Sau… care e sensul mesajului prin care asociezi opiniile anti-Grecia cu exploatarea aurului.
Ii doare fix in cur pe romani de greci, cred ca e clar. Cred ca supraestimezi blogul, ne adunam aici pentru ca softpedia au devenit de cacat in ultimul timp.
Insinuezi ca plateste cineva sa se faca o campanie anti-Grecia… de parca tugurlanul de roman are el vreo treaba, economia putorilor alora era sustinuta de girosul vandut cocalarilor de Thasos. 🙂
———-
Cat despre “exploatarea canadiana merge bine mersi” – nu asta se dorea de catre unii? Tu de care parte erai?, ca nu mai stiu…
Acum sa-l vedem pe badea si alti prostalai, cum sustin ca Romania se imbogateste de la canadienii aia, nu? Ca doar asta era faza… unde e vita aia care agresa tinerii, aia de impletea ea caciulite? Acum banuiesc ca o duce bine “in Rosia”, daca tot o sugea pe la tv. plangand. Voiai pichetare la Rosia, sau care e sensul frazei tale?
Frate, unii au spus ca aia-s prosti. Aia insista ca nu au unde munci. Poporul ce sa faca? Muriti, ba, avem si alta treaba. Am incercat, nu s-a putut, mars la scormonit dupa aur, bogatilor! Acum aveti locuri de munca. 🙂
Uite la vita asta. Daca e exploatare acolo, inseamna ca e ok, are unde munci. Banuiesc ca la ora asta doarme, ca maine la 5 are program in subteran, la spart aur.
www.youtube.com/watch?v=d0CCXLH0ZL8
“Sa va mai zic ca nu mai plateste nimeni sa se salveze aurul stramosesc”… daca trebuie sa fie lumea platita sa sustina o zona fara cianuri, e greu.
NOU
Tu esti Cristi Cristinescu este? 😀
NOU
Asa e, m-ai prins. Snt fraier, nu stiu ce-i bun.
Lasa, ca acum au sansa oamenii sa se imbogateasca, pentru ca “nu mai plateste nimeni sa se salveze aurul stramosesc, deci exploatarea canadiana merge bine mersi.”
Astept sa-i vad pe la Bucuresti, cu greve ca e mediu toxic in zona… am sa ma duc cu bata de baseball si cu clipurile video, pentru identificare. Daca ii vad pe aia care “nu aveau locuri de munca”, ii “corectez”.
NOU
I-auzi! Despre Rosia Montana, articol de azi:
Milionarul Frank Timiş, cel care a iniţiat controversatul proiect Roşia Montană, este înglodat în datorii, după prăbuşirea companiei sale miniere din Sierra Leone.
Potrivit Bloomberg, omul de afaceri de origine română n-a plătit redevenţa de 2,5 milioane de dolari pentru fierul extras dintr-o altă mină din ţara africană.
Banii urmau să ajungă în conturile unei companii australiene care l-a creditat pe Frank Timiş cu 20 de milioane de dolari.
În total, exploatarea minieră are datorii de 225 de milioane de dolari.
NOU
Adica gagiul e milionar doar prin ziarele din Romania.
NOU
tot milionari sunt si aia de au de dat inapoi… 😉
NOU
Diversioniștii propagandiști care latră împotriva Greciei sunt dresați să inoculeze ideea că e nașpa să spui „Au!” atunci când ți-a ajuns cuțitul la os. Țara noastră ar putea ajunge curând într-o situație similară și prin urmare suntem manipulați preventiv ca să nu îndrăznim cumva să ridicăm privirea când vom fi călcați pe cap.
În opinia mea de simplu spectator, telenovela grecească are și un ușor iz de lovitură de stat dată de politicieni lor formați parcă după matricea fostului nostru DDTV; dezinformarea e la ea acasă.
Și apoi „nu e prost ăla care cere ci ăla care dă”.
M-aș bucura ca în vreo douăzeci de ani Grecia să fie din nou o piesă care să stea la baza culturii și civilizației europene, însă de data aceasta fără apartenență la UE sau alte organisme globaliste.
Poate chiar și niște tratative cu rușii? Ortodocși și ăia, ortodocși și ăștia (cel puțin o parte) și poate că așa măcar sudul Europei s-ar mai înzdrăveni la cap… că parcă prea multă destrăbălare-i în ultima vreme.
NOU
Explica si tu concret 2-3 cazuri in care ortodoxia a adus un bine romanilor. Ca eu unul nu ma gandesc decat la faptul ca pana la Cuza biserica te calca pe cap, dupa au avut decenta si au facut ciocul mic, cand au venit comunistii s-au pus in genunchi si au luat muie, departe de ei atitudinea bisericii catolice din Polonia, iar dupa ’89 au ridicat capulpentru ca niste comunisti deghizati, in funrte cu iliescu aveau acelasi bazin electoral cu ei asa ca s-au pus la masa si au inceput trocul. Niste porci.
NOU
Nu știu cine și-ar putea dori să facă o campanie pro-grexit. Rușii? Turcii? Bulgarii? Patronatele din turismul românesc?
Am fost de mai multe ori și la greci, și la turci. Cei din urmă au fost mult mai primitori și serviciile tot mai bune, dar e ceva care m-a atras în continuare și la greci… Da, Atena e un oraș urât comparativ cu Istanbulul, iar grecii niște nesuferiți comparativ cu turcii, dar au acel ceva care probabil îi exasperează pe stăpânii lui Zahar Zaharescu.
Iar legat de experiența ta, am avut una similară săptămâna trecută în Corfu. În nordul insulei e o stațiune numită Kassiopi, cu vedere la coasta albaneză. Port frumos, măslini, apă turcoaz, mi-a plăcut mult. Undeva la ieșirea din stațiune, pe stânga, e o dugheană de rent-a-car. Am mers acolo să rezerv o mașină. Surpriză: o româncă. Mi-a spus că e nevasta patronului grec și mi-a făcut o reducere de 10% la o ascuțitoare de Fiat Panda pe 5 zile. Nu mi-a cerut nici măcar avans, a fost perfect, urmând ca a doua zi dimineața la 9 să ridic mașina. A doua zi, doamna nu mai era, ci soțul ei, grecul. Mi-a zis că s-a certat aseară cu nevasta, că nu știe de niciun Fiat, că nu apar acolo cu rezervare. “No reservation, no car for you” țipa după mine după ce deja ieșisem de muuuuult din baraca lui.
Grecii…
NOU
….sau Moses is Moses and business is business!
NOU
Mai, da, unii pot fi foarte scarbosi. Am prieteni care au patit ceva similar in Creta. L-au trezit pe ala in timpul siestei, si mai aveau putin si mancau si bataie.
Recunosc, noi mergem din 2005 in vacanta in Grecia, si pina acum nu ni s-a intimplat. E drept ca mergem cu masina noastra, chiar daca facem mai mult. Deh, experiente si experiente.
NOU
Misto cu masina voastra, doar ca eu nu pot sa conduc atat de mult…
NOU
idem, acum cativa ani in Creta, unul nu a vrut sa imi inchirieze masina pentru ca sunt roman
mi-au zis frumos, cu zambetul pe buze, calm: “nu inchiriem masini la romani, mergi si plange-te unde vrei; nu te duce la alt rent-a-car, nici unul nu inchiriaza la romani”
nu l-am crezut, am mai incercat in doua locuri, fara succes, unul chiar m-a poftit afara din dugheana comentand ceva “de bine” cred, cu voce tare 🙂
NOU
E nedrept sa compari Atena, capitala unui imperiu de acum 2500 de ani, cu o capitala a unui imperiu ce a existat aproape pana in secolul trecut. Haraciul mergea la Stambul, nu la Atena. 🙂
Istanbul va fi pentru inca muuulti ani (as indrazni sa spun sute de ani) o mica perla.
NOU
@Cristi
Cand a fost Atena capitala unui imperiu,ce aberezi acolo ? Ai luat bacul ? Cum dracu’ ai trecut la istorie ?
NOU
The Establishment of an Athenian Empire
The victorious Greeks decided in 478 B.C. to continue a naval alliance in order to attack the Persian outposts that still existed in far northern Greece and western Anatolia, especially Ionia. The Spartans naturally assumed leadership of this alliance, continuing the position that they had held at the had of the Greek coalition formed to resist the invasion of Xerxes. The conduct of the Spartan commander, Pausanias2, soon caused disaffection among the Greek allies, however, and Athens soon took over the position of hegemon (leader by consensus) of the alliance. This change in leadership marked the beginning of the establishment of what would become an Athenian Empire.
==============================
The Second Athenian Empire or Confederacy was a maritime confederation of Aegean city-states from 378–355 BC and headed by Athens, primarily for self-defense against the growth of Sparta and secondly, the Persian Empire.
——————
De doua ori chiar.
Puteai cauta pe net, sa nu te faci de cacat. 🙂
NOU
Mititel, da’ imperiu, chiar daca pe etape 🙂 : www.princeton.edu/~pswpc/pdfs/morris/120508.pdf
Nenea de aici: en.wikipedia.org/wiki/Donald_Kagan chiar a ajuns profesor si ceva ‘dean’ pe la Yale in ciuda faptului ca n-are liceul, dupa cum reiese din titlul uneia dintre cartile sale – “The Fall of the Athenian Empire”.
P.S. Cursul ala al lui de istorie a Greciei antice merita vazut daca va pasioneaza subiectul.
NOU
E simplu sa ii dai afara pe greci. Tai robinetu si s-au dus. Datoriile lor insa stau in balantele bancilor europene ca plasamente bine facute cu dobinda buna. Nu cred ca o sa aiba nimeni curajul sa ii scoata si sa declanseze o noua criza.
NOU
Tinand cont ca este vorba de pietre si soare, este evident ca e mana Reptilienilor.
NOU
Zahar Zaharescu Limonadă este un personaj din Aventurile lui Habarnam, de Nikolai Nosov. Deci este clar mâna rușilor. Tot ce vezi propagandă anti ceva de la ruși vine.
Apoi grecii. Păi grecii au fost conduși de vreo 3 Papandreou până acum. Pe vremea lui Ceaușescu, grecii aveau deja un Papandreou. Așa au fost ei, întotdeauna înaintea noastră. Ei s-au obișnuit așa de pe vremea fanarioților, când turcii le-au făcut un mare bine, au ales 4 familii dintre ei și le-au dat țările române să le conducă, așa am învățat noi la istorie. Și nesimțiții nerecunoscători tot supărați pe turci au rămas.
NOU
Unde sunt acuma #unitisalvangrecia 🙂
NOU
Discutam problema cu datoriile lor externe cu un prieten grec prin 2010… Tot cat casa era datoria – insa abia atunci se descoperea jmekeria ( ca pana atunci nu era asa publica 🙂 ).
L-am intrebat firesc – ce kkt ati facut mah cu atata amar de lovele. Se vede ceva?
Raspuns – nu prea… Erau intr-un kkt pornit inca de la Olimpiada din 2004 ( bani luati cu imprumut sa faca infrastructura pentru JO =>JO n-au prea produs dupa asteptari) si marit in fiecare an de politicienii care se perindau pe la putere si care imprumutau si mai multi bani sa acopere gaurile precedente urmand sa paseze kktul la urmatorii :)).
Nu a avut nimeni coaie sa zica stop in tot timpul asta ( apropo de ce zice eftimie de Base).
La un moment dat – buba s-a spart si s-a ajuns la chestia asta de azi.
Acu intreb si eu – iei bani cu nemiluita si cand sa-i dai inapoi faci referendum?
De ce nu e nimeni cercetat, in curs de cercetare sau pur si simplu condamnat pentru kkturile astea? Adica – plm – nu-i nimeni vinovat acolo? Le-a bagat cineva banii pe gat?
Nu fac apologia FMI-ului – da cum plm mai vrei bani in continuare fara nici-o masura de control? Ca sa ce?
NOU
dap, cu JO a inceput totul. 🙂 oricum aveau ei jegul sub pres de dinainte – dar JO le-a cam pus capac.
NOU
sunt postacii lui BOCI!!
s-a ajuna pana acolo incat azi se justifica toate abuzurile epocii handicapatului aluia prin faptul ca: “veeeeeeeezi?! asa am fi ajuns si noi daca nu era ma-sa lui boci”
propaganda…. propaganda everywhere!
a… si ia pune problema invers: cati din astia de scriu ei 3 cuvinte pe-o pagina nu lucreaza pentru ea? cam 90%. banii lor de mandarine sunt din bani de spitale si pastile ale pensionarilor.
Intaii cuvantatori platiti din banii de corn si lapte
NOU
Stiti ca si in Halkidiki cica vor sa deschida o exploatare miniera aurifera, in genul celei de la Rosia? Si tot niste canadieni vor s-o faca? Si ca exista chiar si o miscare #unitisalvamhalkidiki?
NOU
In plina criza Islanda a refuzat, spre deosebire de toate celelalte tari inclusiv Romania, sa salveze bancile, si sunt bine mersi. Fireste ca nu vezi stiri la TV, fireste c-a fost o stire prea putin mediatizata, nu de alta, dar doamne fereste sa se mai trezeasca si altii sa nu bage purcoaie de bani in banci. Asa si-n cazul Greciei. Daca grecii aleg sa nu mai ia bani, daca grecii aleg sa declare falimentul, ce se poate intampla? Exact asta e spaima marilor banci. Pentru ca n-o sa li se intample nimic. Si daca nu li se intampla nimic, cum dracu sa mai accepte alte tari la fel de inglodate in datorii taieri de salarii sau cresteri de TVA? Noi le-am acceptat de pe-o zi pe alta, fara nicio problema. Iar acum ne trezim sa le dam sfaturi grecilor, grecilor care iata c-au rezistat, desi aflati intr-o situatie mai disperata decat noi, sa pastreze niste cote TVA decente la unele categorii de produse sau servicii. Noi abia acum am reusit sa reducem TVA-ul la 9% la alimente. Asadar, miza e uriasa, tocmai pentru ca grecii pot dovedi unei lumi inglodata in datorii ca se poate si altfel decat sa continui sa iei bani si sa cheltui pe datorie, spre bucuria marilor banci, care atunci cand ajung in rahat se-ntorc frumusel catre stat si asteapta niste purcoaie de bani sa fie pompati inspre ele.
NOU
Pe vremea aia, Islanda era un fel de mic paradis fiscal. Era unul din motivele pentru care “se prelungea” negocierea cu intrarea in UE. Fiind un paradis fiscal, bancile (private) de’acolo si-au permis sa faca tot felul de investitii ciudate, sa “bend-some-rules”. Banii cu care au facut artificiile astea erau ale unor englezi (in mare parte) dornici de o imbogateala rapida.
Cand basica s-a spart, banii alora au disparut. Si-asa, guvernul englez (de exemplu) a inceput sa se basice catre bancile _private_ islandeze ca vrea banii _privati_, ai englezilor, inapoi. Adica statul islandez sa le dea banii. Nu ti se pare normal ca ei sa zica “ba pe-a ma-tii”?
Situatia in Grecia/Romania e oleaca diferita. Statele au imprumutat, au dat bani, la randul lor, cu ochii inchisi – ca deh, are vaca lapte. Cand robinetul s-a inchis, a inceput scandalul.
Arhi, nu e OK sa le iei apararea grecilor. Din banii tai, munciti de tine, o parte se duc la stat. Din suma asta, o alta parte se duce la UE. Bani pe care UE ii da acum inapoi Greciei. Ca sa mai poata sta un pic la soare. Nu mai spun decat ca Irlanda, Spania si Portugalia au toate crestere economica – dupa ce acum 4-5 ani erau in aceeasi situatie ca Grecia.
NOU
Boss, Islanda e un caz aparte. O tara care in 10 ani a decis sa treaca de la producator de peste la paradis fiscal si a dat cu oistea in gard cand banci asa de blamate o ingropasara in $$$$$$. Atentie si ca in cazul ei nu e vorba de un default national.
Dar hai sa ne dam cu parerea despre ce nu cunoastem, pentru ca am auzit la stiri despre ele.
NOU
laurailica.wordpress.com/2012/11/13/grecia-niste-comparatii/. Pare ca stie despre ce vorbeste. I rest my case as well. 😉
NOU
excelent articol, n-am avut rabdare sa citesc decat jumatate, ca e absolut urias, dar jumatatea aia pe care am citit-o este excelenta, aia e Grecia, subscriu 100%
NOU
Si e scris in __2012__!
NOU
cine vrea sa ajute Grecia:
www.hotnews.ro/stiri-international-20266770-londonez-strange-bani-prin-crowdfunding-pentru-plati-datoria-greciei.htm
NOU
Nu cred :)) Lumea ar fi plictisitoare fara oameni tacaniti.
NOU
Hm, unde o fi Tim Timescu? Voiam totusi si o parere pertinenta la tema asta fierbinte, ca numa’ offtopicuri am citit pana acum.
NOU
neinspirati si amatori….unu’ nu si-ar alege ceva mai inedit drept nume,gen Zaibar Zaibarescu sau Votcar Trotilescu
Palinkele nu,ca asta e alt departament…
NOU
cum mai scrii tu cate un articol, despre ce naspa e cel.ro?
NOU
esti imbecil. cel.ro nu e suficient de important ca sa fie platit cineva sa ii denigreze, e suficient ca il au pe cabral
NOU
Maestre,
Dumneata ai credite la banci?
Adica….ai luat bani sa iti cumperi ceva ce nu iti permiteai in momentul in care ti-ai dorit?
Banii din credit < bani de la banca < bani de la deponenti
NOU
Grecia o arde autist, cere bani, freaca menta, nu strange cureaua. Facem referendum si nu le dam banii la Europa aia, altii sunt fraieri, ce plm e omenia, respectarea cuvantului, tratate si smnaturi, alte cacaturi d-alea? Uitati-va sa vedeti ce conditii le-au cerut Ue si ei au refuzat, tva mult mai mic ca al nostru, povestea asta parca e similara cu Uber, deznodamantul il stiti voi dinainte, faci pe prostul pana iti permite cineva.
NOU
Daca romanii sunt fraieri si suporta orice, nu inseamna ca si grecii trebuie as fie
NOU
Mie mi se pare amuzantă situația greciei. Europa(adică țările cu apă caldă din ue) e oricum sătulă de indieni, negri, turci, arabi, r(r)omani, bulgari, de acum în colo or să fie și greci cerșetori, tepari, etc