La postul cu cheile de windows, râdea cineva despre războiul Linux vs Windows, alea în care trebuie să se demonstreze care din ele este mai bun. În paranteză fie spus, ultimul linux instalat a fost o Fedora care avea vreo 5 CD-uri, cred, arăta bine dar, dacă voiai să vezi un film, trebuia ‘să mai citești”, conform experților vremii. Înțeleg că nu s-au schimbat multe și, dacă vrei un plex cu streaming, trebuie să devii rapid Linus Torvald.

Aaaanyway, altceva voiam să spun.
Iată, timpul a demonstrat că supremația unui singur sistem de operare e o idioțenie. În lume nu mai există decât Android și iOS, prin urmare toate telefoanele funcționează la fel, au aceleași chestii, ești obligat să te lași urmărit prin diverse servicii, dacă vrei să beneficiezi de serviciu și dai bani pe Windows, nu puțini, ca să te anunțe că ei oricum îți dau publicitate în windowsul tău, pe care ai dat bani, e la latitudinea ta dacă o vrei targetată și lași acces la obiceiurile tale de consum sau ți se dă la grămadă.

Din păcate, Linux a pierdut startul pentru a fi un OS friendly, pentru toată lumea, din cauză că a fost acaparat de capetele de tomberon din IT, care s-au crezut zei pentru că știau să tasteze în consolă. Nimic friendly, nimic din valul ce a fost în jurul windowsului, ci doar o gașcă de anoști încrezuți, care au împins în exterior pe oricine încerca să adopte sistemul.

Alt OS generalist? Îndoielnic. Nu e cine, nu e de unde, nu există posibilitatea de a acapara piață sau de a convinge oamenii că se poate și fără chestia lui Gates. Iar dacă va exista ceva incipient, Microsoft va avea grijă să îl cumpere și să îl închidă, cum se face cu absolut orice ridică nasul din țărână. Previziuni de viitor? Sumbre.