Ultimul scandal în care este implicat Sorin Mîndruțescu, eternul GM al Oracle, este extrem de relevant pentru nesătuii României care nu s-au putut opri din mizerii nici în al 12-lea ceas. Și rădăcinile acestor mizerii vin din începuturile corporațiilor în România. Nu știu cum a fost în alte corporații dar vă pot spune cam cum a fost în IT. Astfel cei care nu sunt din IT vor înțelege cum s-a ajuns la status quo-ul actual în care nicio soluție IT operată de statul român nu funcționează în parametrii normali.

Când corporațiile IT au venit în România au angajat oameni unul și unul. Managerii acestor corporații au ajuns să fie cunoscuți în toată țara și toate firmele de IT să lucreze cu ei. Vorbim de oameni ce au stat foarte mulți ani în poziții de conducere – Radu Enache la HP, Ștefan Cojanu la Oracle, Dan Bedros la Alcatel, etc.

Scandalul momentului este despre Oracle așa că astăzi vom vorbi despre Oracle. În anii 2000 era o zicală – numai cine este angajat prost la Oracle nu este și la Vector Software. Au dispărut multe înregistrări pe Google despre Vector dar rămân înscrisuri prin monitoare oficiale etc. Numele directorului era important însă.

Vector realiza implementările mari de tehnologii Oracle. Realiza este termenul corect deoarece în prezent compania nu mai există, a fost radiată. Începuseră deja să se extindă și să joace în liga mare Romsoft, SIVECO, UTI, și ceva mai târziu, ASESOFT. Toate aceste companii aveau să aibă în comun un singur lucru: aceiași manageri. Aceiași manageri „old-school” ce știau că toți trebuie să își ia dreptul ca lucrurile să meargă unse.

Oameni din toate aceste companii și din multe altele ce au acționat în același stil au trecut să dea cu subsemnatul pe la DNA, DIICOT și alte instituții. Numele managerilor au fost legate de scandaluri de corupție și cam toată lumea știe cine sunt.

Averile tuturor acest manageri pot fi considerate ca fiind mari. Nu colosale ci mari. Însă cu toții și-au părăsit job-urile abia în al 12-lea ceas, când deja pușcase puroiul. Pe unul nu l-a dus capul să își ia banii și să plece undeva în țări calde, discret și fin. Nu, toți au visat măreție, pe unii i-a dus ambiția să devină consilieri de miniștri, sau să aibă gânduri de a deveni miniștri ba chiar prim-miniștri.

Și cam asta le-a adus „pieirea” – au fost prea vizibili prea mult timp. Nu s-au dat la o parte când trebuia. Aceiași jucători, același joc. La un moment dat jocul s-a schimbat și ei nu și-au dat seama că ar fi fost momentul să dispară. Nu, mai mult, mai mult, lor nu li se putea întâmpla nimic.

Iată că opt denunțuri au fost împotriva lui Sorin Mîndruțescu. Opt!!! Și nume grele, toți foști mari directori de integratori de soluții. Că au încheiat ceva deal-uri cu DNA sau că i-au plătit-o benevol nu se va ști probabil niciodată. Dar rețeta presupuselor șpăgi Oracle era cunoscută în toată industria: account protection în schimbul unor beneficii. Și uite așa când tu concurai la o licitație primeai prețul full și competitorul tău primea prețul special care îl ajuta să câștige.

Și poanta știți care este? Penibilul care aruncă în aer toată această așa zisă „luptă anticorupție”? Că toate aceste lucruri erau la vedere. Nu era nimic ascuns – prietenii primeau prețuri speciale de „account protection” iar fraierii primeau prețul full. Era destul ca la o licitație să se verifice prețurile și plățile făcute de către câștigător către diverse firme și pica toată construcția. Aceste lucruri se fac la limita prescripției, după 6 ani de la ultima faptă.

Scopul acestei acțiuni „patriotice” a DNA nu este pedepsirea lui Sorin Mîndruțescu – aceasta nu va avea loc, ar însemna să bage la bulău jumătate din vechiul sau actualul management al firmelor mari de IT și al integratorilor de soluții. Nu, scopul este mazilirea publică a persoanei publice Sorin Mîndruțescu. O pensionare forțată să zicem așa.

La vremuri noi, oameni noi.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

24 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Ei, nu s-a dat plevushca la o parte. Ia baga pe gugal Dan Roman. Iar scopul nu este nicio mazilire, ci este doar de afirmare a suprematiei unei noi factiuni din servicii.

  2. #2

    Când o să apară roboți din ăia deștepți și o să pornească răzmerița mașinilor cu glagorie, primii stârpiți clar o să fie IT-iștii. Cu noi, filologii de pripas, o să fie ok, că facem caterincă, mai scriem un haiku, mai admirăm o frunză. Chiar nu-mi fac griji.

    • #3

      Maithun frate, ce te face sa crezi ca aitisti nu pot baga un haiku acolo? Macar un haiku-os.org si tot ne descurcam noi 🙂

    • #4

      Soneria ascutita precum katana
      Serverul a picat
      Lacrimi pe floarea de cires.

    • #5

      Bahahha. Good troll.

      Eu stiu in 2019 de firme care lucreaza pe proiecte in COBOL. Nici macar java, cobol direct. Cica razmerita a masinilor.

    • #6

      @Razvan am înțeles că în sistemul bancar se lucrează la greu cu COBOL. La fel și la NASA au rămas multe părți de software scrise în COBOL.

    • #7

      @uber Dap se foloseste in baking de rupe. Si se baloteaza bugete mari pentru mentinerea in viata a unor sistem ce trebuiau sa fie omorate de mult. Pe partea de dev in Romania se plateste net undeva la 30 euro pe ora, iar fima iti vinde ora pe proiecte cu 200 lejer. E mare cautare de oameni bine pregatiti pe delphi (obj pascal), cobol sau chiar si fortran in 2019.

    • #8

      Se cauta tineri aitisti pe la 50 de ani si peste cu experienta in cobol si fortran. Cv-ul se poate aduce in format electronic pe discheta. Detinerea de cartele perforate reprezinta un avantaj

  3. #9

    Din corporațiile care se ocupă de IT, prea puține am auzit.

    În schimb, tot din auzite, am aflat ce mafie e în agențiile publicitare & PR, tot cu corcoduși & corcodușe ca acesta, țeapăni în conducere, de parcă li s-au lipit cusurul fustei sau pantalonului de scaune.

  4. #10

    eu zic ca e imposibil ca Oracle sa nu fi stiut de smecheriile astea. avem dosarele Motorola, Microsoft si altele. vin si aia incoace si evident ca le convine mediul corupt.

  5. #11

    Acest articol e ca un act fara finalizare. Stie autorul ceva, ar vrea sa zica, dar…nu chiar acum. Ce e cu Vector, de exemplu?

    • #12

      Aș zice că e pronunția vernaculară de la Victor, dar mi-e să nu merg pe o pistă greșită. Deci mă abțin.

    • #13

      Nu e un typo. Vector Software era pe vremuri unul din implementatorii mari de produse Oracle. Sursa: 2005-2011 angajat acolo 🙂

    • #14

      Vector Software era pe vremuri unul din implementatorii mari de produse Oracle. Sursa: scrie in articol

  6. #15

    IT-ul este noul asfalt de ceva timp.

  7. #16

    Mafie in corporatii? Coruptie in corporatii? Jmecherii in corporatii? Nepotisme in corporatii? Neeaaaaah. Minciuni sfruntate. Mizeriile astea se regasesc doar la stat. Mediu privat e neprihanit. E plin de ingeri si de profesionisti.

    • #17

      *corporatii care lucreaza cu statul, sa avem pardo

  8. #18

    Zici: Dar rețeta presupuselor șpăgi Oracle era cunoscută în toată industria: account protection în schimbul unor beneficii.
    Asta inseamna ca desi reteaua era cunoscuta, cei care trebuiau sa faca ceva ca sa opreasca asta dormeau in chiloti sau se uitau la filmari cu olguta in pat. Evident ca ma refer la procurori si la stapanii lor, aia cu protocoalele. Clar ca vinovatul principal este dracnia care a si primit peseapsa iar acum lucrurile se indreapta. Muie psd.

  9. #19

    Daca s-a dovedit ca si-a luat comision pentru acordarea de “account protection” o sa o fure.
    Dar in nici un caz pe cale penala, poate in civil, ca nu au de ce sa il acuze, nu exista “mita” in cadru privat-privat.
    Other than that, principiul de account protection este definit in procedurile de lucru ale vendorilor din IT, este subliniat ca fiind creat in ajutorul partenerilor (ca sa nu munceasca prostul de X sa genereze un proiect si Y sa vina sa il ia gata facut) si nu poate fi atacat, nici macar de catre o eventuala prevedere “anti-concurenta”. In cazul licitatiilor publice discutia e mai “complexa” pentru ca in mod normal, legal si teoretic nu poate sa creeze nici o firma de IT o necesitate din partea statului, dar asta e o alta discutie.

    • #20

      Chiar vroiam sa zic, de preferred solution reseller sau exclusive contracts s-a auzit? Nu știu cum e legislația în Ro dar în lumea largă sa dovedești corupție de genul asta e imposibil, nici un vendor întreg la cap nu intra cu preturi fixe pentru toți resellerii în vreun tender. Nu mai zicem de situații când vendorul e el însuși concurent că implementer, sau când își oferă produsele proprii concurenților într-un tender in care participă și el. O fi vreo regula guvernamentală românească/EU pe baza căreia l-au luat pe om.
      Apropo, oare de ce toate firmele de IT străine lucrează cu distribuitori locali în toată lumea? Printre altele, că sa fie ferite de acuze de șpagă. El vinde distribuitorului care vinde guvernului, ce cat cum e treabă distribuitorului.

  10. #21

    Voi veniți cu povești de prin 2000… Câți oare își mai amintesc de IT-ul anilor 90, cu Dan Ionescu, Alex Vișan, Vlad Aninoiu, Gabi Marin – adevărații rechini, azi venerabili multimilionari, nu plevușca asta penibilă.

  11. #22

    Ești sigur ca asta e limita prescriptiei? Am înțeles, e posibil sa fi înțeles greșit totusi, ca perioada de rescripție e dublul perioadei maxime la bulau. In cazul asta ar fi 14 ani perioada de prescriptie.

    • #23

      lolica, prescriptiile la infractiuni fara vatamare corporala grava sau omucidere sunt in jur de 6 ani

  12. #24

    Este genul de scandal venit la fix sa atraga atentia de la incompetenta Politiei in cazul Caracal si de la Clanurile de Interlopi tolerate de PSD si Iohannis.

    In cel mai rau caz seful Oracle va demisiona, cu siguranta nu va face puscarie, procesul va fi amanat pana la prescriere, poate va sifona alte nume de la IBM, HP sau Omnilogic.

    Probabil Oracle a suparat DNA-ul si partidul de la Guvernare dupa ce a refuzat rezolvarea gratuita a problemelor de la sistemul Cardului de Sanatate, de Teamnet si Ghita nu s-au legat doar este prieten al sistemului PSD.

    Curios cum ne laudam cu ITsti foarte buni dar toate sistemele IT publice sunt varza si platite pe multi bani. Imi amintesc cum firmele care trebuiau sa castige un contract se ocupau ele de scris Caietul de Sarcini unde introduceau cerinte care sa ii descalifice pe restul contracandidatilor, de la numar de angajati, la certificari care nu aveau legatura cu proiectul.

    Apa trece, bogatii se imbogatesc iar românul de rând trage ponoasele. Cu timpul se va uita de seful Oracle, de doamna securista de la Siveco si minoritarii angajati ca si Consultanti IT, vom uita de Teamnet, UTI, XOR si alte firme capusa care vindeau soft mediocru la preturi exorbitante.

    Sa nu uitam ca Banca Mondiala ne acordase un ajutor de cateva milioane Euro pentru a moderniza Sistemul Public dar statul a cheltuit mare parte din bani pe scriere de Specificatii si ceva Proof of concept, asteptam sa vina USR-ul sa angajeze ITsti capabili in Sistemul Public.