O singură dată în viață, prin 2005, cred, am lucrat într-un hotel, în Mamaia. De abia mă mutasem în Constanța, cu un rucsac în spate și 100 de dolari în buzunar, orice job era bun, la vremea respectivă. Așa că am devenit gestionar food la hotelul Jupiter Junona, de abia cumpărat de un domn mare om de afaceri, ceva cu niște trenuri, îmi scapă numele. Asta era în iunie.
Salariul era ceva gen 600 de lei, dar mi s-a spus că, după prima lună, se dublează, să nu am griji, așa sunt condițiile. După ce am stat prima lună și am văzut ce fac ăia acolo, începusem să realizez că ceva pute. Oamenii luaseră un 2 clădiri de hoteluri de 2 stele, le-au lipit sigla nouă cu 4 stele și aduceau turiști germani sub numele că vin la 4 stele. Iar ăia încremeneau când vedeau ce înseamnă alea 4 stele, nu aveau nici măcar lift, nu mai zic de piscină și alte standarde.
A doua lună, directorul hotelului m-a evitat, nu am avut cum să dau de el și să vorbim. Am sperat că mărirea salarială va fi automată, deci nu mi-am făcut mari probleme. După ce am luat același salariu, normal, cu nervi, l-am căutat pe director. Care m-a informat calm că, dacă nu îmi convine, pot pleca când doresc eu, astea sunt condițiile, oricum hotelul se închide din septembrie.
Am plecat, evident, a fost scandal, mi-au trimis sesizare la ITM cu desfacerea contractului cu litera i, adică indisciplină, tot felul de mizerii.
Anyway.
Industria ospitalităţii din România duce lipsă în prezent de aproximativ 200.000 de angajaţi şi este foarte aproape de colaps din cauza lipsei de personal, a declarat prim-vicepreşedintele executiv al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan, într-un comunicat.
Vai, deci cum, industria asta deținută și condusă de nesimțiți duce lipsă de angajați? Deci nu se găsesc 200 000 de angajați în românia care să stea ca niște sclavi, pe salarii de mizerie și la mila completă a patronilor?
Ce păcat. Poate dacă ar oferi și ei salarii mai mari de minimul pe economie sau poate la negru și mai mic de minim pe economie, poate dacă oamenii nu ar mai sta să trăiască doar din eventualul bacșiș, poate dacă nu ar mai lua bani de la angajați dacă se sparge o farfurie sau se distruge un cearceaf și și-ar asuma asta drept cost of doing business, poate doar atunci vor găsi și angajați.
Până atunci, aduceți pakistanezi, că sigur o să stea la salariile alea.
NOU
Ciudat e ca bani ar fi, ca doar preturile in turismul romanesc sunt destul de mari. OK, inteleg, e criza de personal in toate domeniile din tara. Dar in turism se fac bani, deci exista posibilitatea de salarii normale.
NOU
Exista bani, dar cand te-ai invatat de zeci de ani sa dai salarii de cacao, nu e usor sa te adaptezi, nu-ti vine sa-ti platesti angajatii cum trebuie. Mai bine strigi ca nu vine lumea sa munceasca.
Multi sunt inca la faza in care zbiara prin presa ca nu gasesc angajati. O sa treaca si asta pentru ca nu exista alata solutie decat salarii mai bune. Smenul cu adusul de vietnamezi sau pakistanezi nu tine.
Apropo, cu salariul minim ramane tot asa: sa nu creasca, ca se scufunda Romania?, asa-i?! 🙂
NOU
Pai cum vrei sa iti iei ultimul model de X6 si sa iti mai pui doua etaje la vila dupa primul an de afaceri? Oferi conditii mizere, pe bani multi, platesti prost angajatii, apoi plangi la TV ca nu mai sunt turisti ca alta data, ca nu gasesti angajati si inchizi afacerea.
NOU
Si aia s-au desteptat intre timp.
NOU
Anul acesta, la 1200 km de Bucuresti (in Lefkada), era plin de ospatari/chelneri/picoli romani. Personal calificat de munca ar fi, dar cred ca altceva nu se potriveste in aceasta inclestare cerere-oferta: salariul pe care sunt dispusi sa-l achite patronii romani. Si daca ma uit mai departe, supriza devine generala: preturile la cazare/mancare sunt mai mici decat in RO, chiar si cu un drum de 1200 km dus, salariile oferite in turism sunt mai bune, chiar si in conditiile efectuarii aceluiasi drum (altfel nu cred ca s-ar duce romanii acolo) si totusi, grecii nu se plang ca industria turismului este falimentara, in timp ce romanii tipa ca din gura de sarpe…
NOU
In cipru e restaurantul si romanul, ajunsesem sa zica peste tot multumesc ca era posibil ca vanzatorul sa fie roman.
NOU
in toate calculele din ramurile sezoniere trebuie introdusa si lungimea sezonului. patronii romani au compensat sezonul de doar trei luni prin supapa salariilor mici, acum se salveaza prin marirea preturilor, in contextul salariilor discretionare+tichete la bugetari. nu vad un viitor pentru stabilimentele de pe litoral care vor ramane blocate in sezonul de trei luni. oricum, eu nu le vad rostul multora dintre ele nici in cele trei luni!
NOU
@daddy Corect, ma gandesc ca, pentru multi, planul de afaceri a fost mult prea optimist cu gradul de ocupare in general si cu lungimea sezonului in particular. Sau, altfel spus, s-au bazat pe altceva.
NOU
Evit “industria ospitalitatii” din Romania cu succes de ani de zile, din fericire, cu exceptia deplasarilor in interes de serviciu, care sunt, oricum, in orase de 100+k locuitori, nu in statiuni/zone turistice. Din partea mea, poate sa se duca dracului aceasta “industrie”, cat timp deviza lor e “da-l in plm de client, ca oricum nu se intoarce”.
NOU
tot oamenii sunt de vina si aici, daca vin muncitori straini se rezolva problema.
“Murad arată că această criză se va regăsi și în calitatea mai slabă a serviciilor, pentru că, neavând personal calificat, hotelurile și restaurantele se vor mulțumi cu oricine, doar să accepte să lucreze.”
Murad este presedintele FPTR si bun prieten cu Rares Bogdan.
NOU
Nu e de mirare. Murad e proprietarul Realitatea TV.
NOU
Douasutedemii? Mai taiati, in plm! Nici in Grecia nu lucreaza 200.000 (138.000 in 2014), iar aia cred ca au snsibil mai multe staiuni, hoteluri, TURISTI!
NOU
grecii fiind renumiti ca fac totul la alb
NOU
Si totusi, Grecia are 30 milioane de turisti straini pe an, iar Romania mai putin de 3 milioane (din care multi fac doar tranzit spre Bulgaria). Baga unii niste cifre… si altii le iau cum ia ratza mucii…
NOU
Super corect ce spui acolo – mizeria din TOATE industriile, turismul e doar un exmeplu asa, mai vizibil, e generata in rimpul rand de patroni si unii dintre ei duc jegul uman la rang de arta. Ca daca le dau fraierilor care muncesc pentru ei ceva gen 2-3-5% la salariu, trebuie sa-si tina Range Rover-ul poate chiar 2 sau 3 ani si nu da bine in cercul lor de prieteni si aia fiind la randul lor in majoritate tot niste ghertoi. Asa ce de ce sa nu le dau la mwie angajatilor si imi schimb eu Range Rover-ul in fiecare care an? PLus ale nevestei, copiilor, amantelor, etc.
Poza e aleasa excelent, Atanasiu este chiar un reper de mizerie umana – un prieten a participat la ARENA LEILOR cu un proiect, o afacere de familie. A castigat si individul asta i-a promis in emisiune ca le da o anumita suma ca si finantare sa termine investitia pe care o incepusera, el se angajeaza sa opereze afacerea si conditia era sa ii cedeze 50% din actiunile firmei pe care era investitia. OK, toata lumea bine-multumita, au batut palma, urmand ca peste cateva zile sa mearga la el la firma sa semneze actele. Numai ca, la urmatoarea intalnire, unde era numai individul + avocatul lui, surpriza majora: noua oferta pentru investitie a fost redusa cu 50% cu conditia sa cedeze 80% din firma. Si le-a aruncat in fata, ranjind, ca daca nu fac ce spune el, oricum o sa ajunga sa moara de foame. Normal ca oamenii i-au dat o mare flegma in fata si s-a dus la redactorii emisiunii sa depuna o “reclamatie” ca fusese practic escrocati in direct la o emisiune TV. De asemenea, au prezentat toata povestea pe la ziare/televiziuni/radio/etc. Rezultat: BATISTA PE TAMBAL. Nimeni nu zis nimic, ca deh … publicitate de la firmele astuia, niste sejururi pe la hotelurile lui pentru redactorii sefi, protocoale, chestii socoteli. Ca asa e business-ul, e perfect justificabil sa iei bani si sa iti inghiti mandria odata cu pwla aluia care plateste.
De asta merge treaba cum merge, ca nimeni nu-i fute in gura pe escrocii astia asa cum ar merita. Sa piarda angajati, clienti, tot si dea faliment cu toate mizeriile lor si sa moara de foame.
NOU
Oare oamenii de afaceri romani nu au aflat ca pakistanezii nu sunt recunoscuti in lumea asta ca fiind dintre cei harnici si muncitori? Exista si printre ei oameni Ok, dar marea lor majoritate nu sunt. Singurele avantaje cu pakistanezii e ca nu prea beau alcool si ca daca locuiesc 4 intr’o camera sunt fericiti. Dar am vazut case locuite de pakistanezi, nu zic despre curatenie sau distrugerile facute dar am fost socat de mirosul de curry. SIncer nu stiu ce trebuie sa faci si in cat timp poti rezolva o astfel de problema!
NOU
Desigur, mirosul de ciorba de vacuta si sarmale e un fel de Armani pe langa mirosul de curry…ala e cel mai mare soc, mirosul de mancare. Mai ales ca nu sunt crestini de-ai nostri, cu biserica inainte!
NOU
@Alex: nu la asta ma refer, departe gandul de mine sa cred sau macar sa insinuez asa ceva. Nu consider ca mirosurile bucatariilor romanesti, europene, crestine sau ortodoxe sunt superioare celor pakistaneze, ce am incercat sa zic ca mirosurile sunt extrem de puternice. Noi acasa, folosim curry (ma refer la mixul de condimente folosit in bucataria lor) dar nu in cantitatile pe care le folosesc ei sau poate nu e “original” ca si concentratie sau pur si simplu nu il folosim in acelasi mod, nu stiu sa zic exact, ce stiu sigur este ca miroase foarte puternic. In rest tot ce ai zis de biserica, de ai nostri, de Armani, ciorba de vacuta si sarmale sunt doar ceea ce crezi/zici tu, nu are nici o legatura cu ce am afirmat eu, ai atitudine de postac amator!
NOU
Am o lacrima in coltu’ ochiului drept.
NOU
O fi de la ceapa?
NOU
Personal nu m-as juca “cu focul” pe subiectul muncitorilor straini.
Oamenii aia sunt adusi pentru un proiect care dureaza 1-2-3 ani, poate si mai putin, apoi ura si la gara… Le mai da cineva de munca dupa aia? Se ocupa cineva de ei sa-i repatrieze daca tot nu le pot da de munca? Cu siguranta ca nu. Si trebuie sa tinem cont ca intre timp unii vor avea aici si familii sau alte obligatii. Ce vor face ei dupa ce isi pierd locul de munca si loveste foamea? Nu am idee, doar ca sunt aproape sigur ca majoritatea vor face (si) cate ceva ilegal.
Si daca luam in calcul ca vorbim de import de forta de munca majoritar din Asia, nu cred ca e cazul sa detaliem cum merge treaba cu mafiile din Asia, cu traficul de droguri, arme, fiinte umane, etc.
NOU
1,2 3 ani?!De unde stau 2-3 luni,vad ce inseamna salariul dupa ce le iau comisioanele intermediarii si apoi fug in Germania.Ii doare pe politicienii ca apare o noua problema,o noua populatie saraca /revoltata?!Nu.Or sa aiba ce povesti pe la televiziuni .
NOU
Salarii de rahat, servicii de rahat, mâncare de rahat… Am fost anul ăsta după o pauză de vreo 15 ani pe litoralul românesc unde am văzut ceva… nici nu ştiu cum să-i zic. La o terasă din aia de pe faleză cu împinge tava, aveau ciorbă de burtă, 10 lei. Ok, cer şi mă întreabă ciorbaru’ care servea :
– Doriţi şi burtă ?
– Da, o ciorbă de burtă.
– Nu, nu aţi înţeles, la ciorba de burtă doriţi şi burtă ?
– Nu înţeleg, cum adică dacă vreau şi burtă ?
– Păi dacă vreţi cu burtă, ciorba este 15 lei.
Mi-am luat o porţie de hamsii pe care le-am ronţăit privind valurile care se spărgeau de ţărmul litoralului românesc.
NOU
Pai de aia ii zice ciorba DE burta, nu CU burta, ceee e asa complicat..
NOU
da, chiar, nu inteleg acest stres
NOU
Bai, si cu hamsiile astea e o poveste…
NOU
crezi tu ca ai rontait hamsii,cel mai probabil ti-au dat sprot, un peste mai ieftin, de calitate inferioara. Au observat ca oricum turistii nu fac diferenta si atunci de ce sa nu ciupeasca si de aici
NOU
nu stiu daca erau sprot sau hamsii, dar nu erau pescuite anul asta!
uleiul din friteuza era mai proaspat, de la inceputul sezonului!
NOU
Băi, apropo de hamsii, erau unii corecţi care afişau că vând peşti mici.
NOU
Marius mm – ‘ai de plm, sa nu-mi spui ca au facut cercetatorii englezi un studiu comparativ intre hamsie si sprot, rezultand in calitatea superioara a hamsiei. Astea-s fite duse la extrem, sunt niste amarati de pestisori pe care-i halesti prajiti si bine sarati, eventual cu mujdei si bere.
NOU
Cand Statul ia aproape 50% dintr-un salariu minim de ce sa cresti salariul, tu ca patron?
Pentru ca angajatul sa primeasca acei 1263 lei se duc la Stat 817 lei.
Uite de aia predomina salariile minime in Romania.
NOU
asta asa, ca sa stim despre ce vorbim
Top 10 cele mai mari cote de impozitare din UE
Franta 57,53% – 1,480.27 €
Belgia 56,9% – 1,531.93 €
Austria 54,7% – 1,000.00 €
Ungaria 54,1% – 411.52 €
Germania 52,36% – 1498.00 €
Grecia 51,48% – 586.08 €
Italia 50,13% – 1.000 €
Romania 47,62% – 316.02 €
NOU
Uite Cetin:
www.zf.ro/eveniment/studiu-kpmg-romania-cel-mare-cost-fiscal-angajat-ue-statele-salarii-mici-au-cele-mari-cote-impozitare-salariu-minim-439-euro-brut-luna-cota-impozitare-romania-peste-40-irlanda-unde-salariul-minim-2-18120223
NOU
procentual nu e cel mai mare. numerar vorbind, e vorba de un salariu la jumătate din celelalte,.cel puțin. statul ala din ce functioneaza?
NOU
fiscalitatea e doar o parte a problemei, adu-ti aminte cum au scazut preturile cand TVA a scazut, cum scade pretul la pompa cand petrolul se duce in cap etc.
@cetin nu mai merge sa te abonezi la comentarii sau e prea complicat pentru mine ?
NOU
habar nu am, teoreric trebuie sa mearga
NOU
Statul ar trai din multe afaceri mici ce isi permit sa angajeze oameni dar taxate mai putin. Nu ca acum cand suntem la coada UE in ceea ce priveste numarul de firme active la numarul de locuitori.
Sau altfel:
Nu mai bine din cei 817 lei opriti de Stat sa se lase angajatului jumatate? Astfel am avea salariu minim 1700 lei dintr-un foc. Ar rezulta mai multi angajati si mai multe firme, un proces sanatos pe termen lung, nu cresteri din pix pe minim.
Plus ca e o metoda de scos angajatii din zona platii la negru sau pe bacsis.
NOU
la mine nu apare optiunea de notificare, nimic dupa “apasa cu incredere”.
@ioppo esti optimist, daca maine scad impozitele crezi ca o sa creasca salariul minim ? cand a fost cu transferul contributilor o mare parte s-au trezit cu salariile diminuate .
NOU
Are dreptate ioppo. Nu cadeti in capcana comparatiei doar la nivel de impozit pe salariu caci nu este definitoriu. Nici din perspectiva comparatiei si nici -mai ales- a angajatorului.
Ca unul care plateste salarii de ani de zile ecuatia fiscalitatii e simpla dar amara:
La fiecare leu pe care angajatul il.duce acasa, eu mai.platesc statului roman cca 73 bani. Care e mai bine decat acum vreo 6-7 ani cand plateam 85 bani.
Asta este costul real al leului net pe care il castiga angajatul roman. Diferenta pana la impozit pe salariu reprezinta diverse contributii si taxe.
Asa ca da, principalul limitator al cresterii salariilor (nete) in RO este fiscalitatea. RO descurajeaza munca prin politica fiscala. In conditiile in care avem deficit de forta mca si printre cele mai mici salarii din EU. Capac la cosciug, bugetul RO se bazeaza in cea mai mare parte pe fiscalitatea agresiva asupra fortei de mca. Nu pe fiscalitatea pe profituri, dividende, redevente, PROPRIETATE, mijloace de transport asa cum e normal.si sanatos pt economie.
Atentie, nu justifc aici excesele de rapacitate si marlanie cu care mare parte din patronii romani care au ajuns sa invarta zecile de meleoane cu lopata si-au tratat angajatii. Si inca ii mai trateaza. Explic doar ca este f greu in RO 2019 sa platesti competitiv si ca politica fiscala are un rol major in aceasta disfunctionalitate.
NOU
>>Top 10 cele mai mari cote de impozitare din UE
Ratele alea sunt pentru ce depaseste suma aia mare, pentru salarii in top 10% si alte venituri mari mult peste medie. Pentru salarii mici impozitarea e mult mai mica decat in Ro.
NOU
la salariile pana in 500 de euro suntem fruntasi la cotele de impozitare!
NOU
mie mi se pare corect: 2 stele si cu 2 stele nu fac 4?
NOU
Ba duc lipsa de 200.000, ba de 50.000. Am vazut angajați români în Ungaria și chiar în Bulgaria. Cam ce spune asta despre angajatorii din turism? Că au păstrat aceleași salarii mizere, același obicei de a ține oamenii peste program, aceleași condiții proaste pentru angajați și în ciuda acestor lucruri avem servicii proaste și prețuri mari.
Uite de aia mă bucur când dau stațiunile faliment.
NOU
youtu.be/39evQ_Veoi4
exact ce spui tu, in clip mai mai ca le plangi de mila patronilor
NOU
Io am stat prin vara la un hotel de pe valea prahovei si avea cateva cameriste cu origini asiatice. probabil asta e viitorul pentru muncile necalificate, sa vina esticii in romania. ce nu inteleg eu este de ce nu trec granita mai departe spre austria/germania.
NOU
“Așa că am devenit gestionar food ”
deci acolo ai inceput sa te mai implinesti…
NOU
2 luni…
NOU
ca fat-frumos sau praslea cel voinic!
NOU
Nu există lipsă de forță de muncă, există doar batjocură în toate aspectele posibile.
Am fost la un interviu pentru un post de recepție, început cu plângerile angajatorului că nu găsește fată de câteva săptămâni și că tineretul ăsta nu vrea, dom`le, să muncească. Am dat din cap aprobator, îmi doream jobul ăla, mi se părea potrivit pentru mine, fiind la început de drum. Toate bune și frumoase până la program și salariu: 2 zile cu 2, 7-23, 1.400 lei, fără bonuri de masă sau alte beneficii. Cu alte cuvinte, 5 lei ora în care trebuie să fiu drăguță și amabilă cu toți clienții, să arăt prezentabil, să fiu atentă la detalii, să nu fac vreo gafă, lucrând cu bani. Ar fi trebuit să muncesc câteva ore bune doar ca să-mi permit să fiu la muncă (transport, haine elegante, machiaj, apă și mâncare pentru 16 ore).
I-am spus că pentru mine, cel puțin, e imposibil, ar trebui fie să dubleze salariul dacă vrea să păstreze programul ăsta draconic, fie să înjumătățească programul dacă vrea să păstreze salariul aproape minim. „No, am încercat mai multe variante de program de-a lungul timpului, ăsta s-a dovedit a fi cel mai bun!”. Adevărul e că da, clar e cea mai bună variantă, acopereau zilnic postul de recepție timp de 16 ore oferind doar 2 salarii minime, cum să nu fie bine!?
Deși mă gândeam că poate voi învăța lucruri noi care îmi vor fi benefice mai târziu, refuz spunând că deja câștig mai mult din joburi part-time, cu program mult mai flexibil și mai puțin stres. „Aa, păi poți în continuare să faci bani din joburile alea part-time în zilele libere!”. Da, ok, și la voi fac voluntariat, vorba articolului.
Ce e drept, pe atunci eram studentă, aveam bani din burse și de acasă, plus munca în regim de zilier, îmi permiteam luxul de a refuza, dar acum aplic la tot felul de joburi în speranța că voi găsi ceva ok.
NOU
inteleg ca erai foarte tanara pe atunci, dar tot trebuiau sa-ti sune semnalele de alarma in cap cand ai auzit de programul de munca de 16 ore, aia e o incalcare flagranta a Codului Muncii. Maximum legal ar fi fost 12h (urmate obligatoriu de minimum 24h repaus). Nici nu stiu cum puteau sa justifice programul ala in cazul unui control ITM, probabil ca masluiau pontajele
NOU
si acum e foarte tanara. si frumusicaaaaa
NOU
Marius mm, a zis 2 zile cu 2, adica 2 zile lucreaza si 2 sta. Mai sunt si alte feluri de program, 12 cu 24, 12 cu 48 (toate ore) care nu incalca,din cate stiu, codul muncii.
NOU
@alex 12 ore ar fi fost in regula intr-adevar, dar ei i s-a propus program 7-23, deci 16 ore
NOU
A, deci 12 e limita absoluta. Ca ea ar fi muncit in medie tot 8 ore pe zi. Nu stiam aspectul asta.
NOU
am făcut eu un calcul, la 2 zile lucrate cu 2 zile pauză, cu 16 ore/zi lucrate, aproape oricum ar pica turele tot cam iese o tură de 8 ore în plus pe săptămână față de cele 40 legale.
tot legal, se poate lucra suplimentar, dar maxim până la 48 de ore/săptămână. dar suplimentarele ar fi trebuit plătite.
NOU
Cameristele mai frumuşele trec.
NOU
Mai da-i in plm de angajatori, în special cei din turism și comerț. Salarii mizere dar te rup cu munca. Măcar de s-ar merita efortul, adică ar oferi salarii mai mari, dar la cum se prezintă situația acum, nu mă mir că unii preferă să stea pe ajutor social, sincer.
NOU
Omul din poză (nu-l știu dar din vedere parcă l-am mai văzut pe undeva) are fața aia de dealer, de samsar.
NOU
Pai daca se poate de ce nu.. si ne miram ca multi pleaca pe unde vad cu ochii. Insa si pe afara tot aceasi practica se face,, prin Italia, oferta e mai mica decat salariul full, aici intrand toate drepturile depline,, insa surpriza, sunt care accepta pt ca acasa nu castiga atatia bani,, ca 1200 euro nu sunt 1400ron,,dar in fapt cam tot aia e,, cand vezi costurile vietii in orasul respectiv, culmea care nu e la fel ca orasul din Romania. Ca fapt divers, sunt prin Malta zilele astea cu treburi, si am discutat cu localnici,despre viata de zi cu zi. Foarte greu, ma refer la cei cu salarii mici, in construcții undeva la 1300 minim,, chiaria o camera de la 300 pe luna,, un apartament 500,600,,mancarea scumpa in draci, haine nu mai zic, deci faci cam foamea. Insa au program lejer de munca, isi iau doua job-uri si asa reusesc. In rest doar cei cu mici afaceri, strainii care dau cu sapa in corporatii mari isi permit mai multe. In rest fain, distractii, cazinouri si mult soare
NOU
Turismul romanesc are 2 mari probleme: prima e sezonul scurt. A doua e ca e turism de weekend. Bine, totul impanat cu lacomia oamenilor de afaceri din domeniu.
NOU
Industria “turismului” nu-i o singularitate!
Peste tot unde avem angajatori români (sau străini balcanizati) salariile sunt de tot râsul/plânsul, deasemenea condițiile de muncă.
Că există excepții știm, dar… rare sau acolo unde nu găsesc specialiști!
NOU
Bine v-am gasit. Desi trag cu ochiul de ceva vreme pe aici am zis sa bag si o povestioara.
In perioada 2008-2014 am lucrat in industria horeca in tarile calde, iar intre 2014-2017 in Romania tot horeca.
Ce se intampla? Se intampla program de 2 cu 2 (7-23/9-23), ai evenimente pe weekend cresc orele alea considerabil. Prinzi cumva alea 2 zile libere in weekend si ai evenimente atunci? Nasol bagi o tura de 6 zile. Vrei bani pe eveniment ca ai bagat efort maxim, dar stai ca a platit doar jumatate pentru staff clientul atat platim si noi. Cacat, eu am facut tot pe jumatate evenimentul?
Plata….de cacat normal minim pe economie declarat si restul in plic. Te bagi la un credit? Mai stai o tura.
Concediu….vrei concediu? Doar daca ai bulan si ai multi colegi, daca nu, mai stai o tura.
In rest toate bune, in maxim o luna am 3 bilete de avion. Doar dus.