FRANCI

Pentru că a crescut cursul francului elvețian și o grămadă de șmecheri din grădina lui Cesnavicius s-au găsit cu rata la credite hyperinflată. Serios, aș vrea să las să se scurgă o lacrimă.

Dar nu pot, cel puțin nu pot din ochi.
Pentru că întotdeauna, dar întotdeauna ai noștri se simt ei mai șmecheri și mai descurcăreți, priceputi la toate. Putem lua credit în monedă somaleză? Dați aici, că e rată mică.

Și știți care e problema? Că nu e prima oară când se întâmplă asta. Acum vreo 2-3 ani a fost o situație identică cu creșterea ratelor luate în franci elvețieni. Tot ultramărite, tot scandal, tot leșinuri prin fața băncilor.

Cunosc personal oameni, nu un om, mai mulți oameni cărora li s-a oferit schimbarea ratei în euro de către bancă, în urma unor discuții, nu știu dacă cu avocați sau nu. Iar oamenii au refuzat, pentru că, în continuare, mizeria asta cu francii elvețieni li se părea atractivă, ei doar doreau scăderea eurobor, ceva de genul.

Acum, iarăși li se mărește rata. Deci practic li s-a mărit de vreo 3-4 ori față de ce aveau la început. Ce să zic, mi se pare foarte trist. Am înțeles că există demonstrații în fața BNR-ului.

E clar, trebuie să mă duc să cumpăr euro, că situația e albastră.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

69 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Mi-aduc aminte cum Isărescu și-a luat mui, cu câțiva ani în urmă, când a sfătuit oamenii să facă credit în moneda în care sunt plătiți. Și mai sunt ăia care au făcut credit ca să cumpere casă zidită pe pământ, racordată la gazul dintr-o butelie îngropată.

    • #2

      Eu sunt unul dintre cei care l-au ascultat pe isarescu și am făcut un credit ipotecar în lei în 2011. Dacă atunci aveam o rata de 1200 – 1300 de lei, de vreun an de zile mai mult de 8-900 de lei nu am plătit. Rămâne de văzut cât o va mai ține șmecheria.

    • #3

      Acelasi Isarescu care, in orice interventie publica, spune exact acelasi lucru: Nu exista motive pentru aprecierea leului? Si da, Isarescu a facut recomandarea respectiva, dar DUPA ce a inceput criza si nu in perioada in care se acordau credite masiv.

      Sunt foarte multi care vad in Isarescu un fel de Mesia, dati-mi voie sa fiu cel putin sceptic.

    • #4

      @deplictis
      Nu e nicio șmecherie. Atât timp cât tu ești plătit în lei, ești bine, chiar dacă plătești mai mult pe termen lung.
      @Razvan
      Nici eu nu sunt fan Isărescu, dar pe sfaturile lui am avut numai de câștigat.

    • #5

      @Razvan – relax dude, sunt oameni care sunt sceptici si in privinta lui Mesia, deci tu poti fi sceptic in privinta lui Isarescu :).

      Acum lasand glumele la o parte, Isarescu – si cei din jurul lui, evident – e unul dintre motivele pentru care inca Romania functioneaza. Da, n-a fost mereu perfect, dar nivelul la care si-a facut treaba a fost mereu semnificativ peste medie.

    • #6

      @Jordan
      Asa am crezut si eu, fiind unul dintre cei care vedeau in Isarescu salvatorul Romaniei. Insa, comparand politicile monetare din jurul nostru (tari precum Austria, Ungaria, Polonia), am o vaga senzatie ca lucrurile nu sunt chiar roz. Hai sa luam exemplul CHF, ca tot se discuta. Ce a facut banca Austriei? A interzis acordarea creditelor in CHF in 2008 (masura menita sa protejeze populatia de propriile prostii). Ce a facut Ungaria? A inghetat cursul CHF. Ce a facut BNR? A anuntat la doi ani dupa criza ca ar fi bine sa nu ne imprumutam in alta moneda. Adica atunci cand raul era deja facut iar bancile nu mai acordau oricum credite.
      Multi saluta interventia BNR la inceputul crizei si faptul ca ne-am imprumutat la FMI. Discutabil, cand vad cat au furat cei aflati la guvernare, ma intreb daca nu cumva criza putea fi evitata fara o indatorare excesiva concomitent cu limitarea furturilor din banul public.

      Discutia poate fi lungita la infinit, da-mi voie sa nu vad in BNR (Isarescu) salvatorul Romaniei.

    • #7

      Nu am spus ca e salvator in sensul de nah, ne-a facut Elvetie, e salvator in sensul ca a facut o tara de nota 2,5 sa functioneze ca o tara de nota 6. E mult.

  2. Tătare, ar trebui să fii obligat să iei credite în MNT.
    Undeva, în adâncul genetic al trupușorului tău, un strămoș va chiui.

    www.xe.com/currency/mnt-mongolian-tughrik

  3. E bine… bancile castiga, avocatii castiga si looserii pierd. Unii chiar isi merita soarta, zic!

    • #10

      In sfârșit un comentariu bun din partea ta

    • #11

      Daca bancile ar pierde atunci nu ar fi bine ca nu ar mai exista banci. Asa, daca “looserii” pierd speram sa nu mai existe “looseri”

    • #12

      @LuciAnus – nu exista asa ceva.

  4. Sa ne asteptam la o surpriza din partea leului moldovenesc?

  5. #16

    CHF a crescut pentru că Elveţia a înlăturat cursul fix introdus în 2011. Toate pieţele au reacționat, nu doar la noi.

    Totuși, la o creștere de 0,5 lei, cât era azi la prânz, înmulțit cu o rată la casă de 500CHF, să zicem, vine o creștere a ratei de 250 lei. Ceea ce nu e chiar un dezastru atunci când te rupi în figuri și credite în franci elveţieni.

  6. #17

    Cand ai un milion de lei in banca e normal sa nu simti durerea.

  7. #18

    “E clar, trebuie să mă duc să cumpăr euro, că situația e albastră.”
    Te duci sa cumperi euro vinzind francii elvetieni pe care i-ai luat alaltaieri de milionul retras de nervi de la ING.

  8. … sunt singurul căruia i se pare că butonul de add coment ( #respond ) este de fapt steagul Elveției?

    • Well, depinde si de imaginatie… eu nu prea i-am acordat importanta dar acum ca i-am mai aruncat o privire, semana destul de mult cu steagul respectivei tari aka Elvetia…

    • #21

      dupa cum il stiu pe tim, am citit ca nu prea i-a acordat importanta imaginatiei si acum ii mai da o sansa. Lol.

      Tim Miercurea Ciuc much?

    • Not at all, deci facem analiza pe text :)) important e ce a vrut sa spuna autorul… 😀 . Se vede ca nu sunt roman… este? Aproape am inceput sa ma laud cu asta si nu-mi sta in fire.

    • #23

      Doar Ciuc, multumesc.

  9. #24

    Bossule, offtopic – de arhibet ce se mai aude? Incep campionatele, ar mai merge o consultare cu colegii, ceva.

  10. #25

    Scandal pentru ce? La 25 de ani de la revolutie, inca n-am inteles cum functioneaza capitalismul. Viata e nasol.. banca ti-a dat o suma in franci elvetieni, si vrea banii inapoi, nu ii intereseaza de unde si cu cat cumperi tu francii.

    Daca imi dai azi imprumut 1000 de euro, si maine se face euro 10 lei, ce fac? Iti dau doar 450 inapoi, pentru ca eu ii cumpar cu lei?

    Da.. e nasol sa iei teapa. De fapt, nu e nici o teapa la mijloc. Cand ai credit in alta moneda decat cea in care castigi, iti asumi riscul modificarii cursului. E doar economia de piata… nimic altceva.

    • #26

      stai linistit. romanii n-au inteles nici cum functioneaza datul explicatiilor, dar economia de piata.

  11. #27

    Cand eram mic, bunica imi spune ca nu primesc niciun franc daca nu sunt cuminte. Asa de rau imi pare cum ca am n-am avut stare atunci 😀

  12. #28

    Dolari, nu euro.
    Astazi 16 ian 2015 paritatea este de 1.16 dolari pentru un euro. Pe 16 aprilie o sa comentez la un articol si o sa dau copy/paste si la articolul asta si o sa vedem cat va fi paritatea.

    • Te-ai trezit tarziu. Daca spuneai asta anul trecut prin vara, mai ziceam. Acum pot sa admir si eu un grafic liniar la 6 luni si sa ma gandesc ca nu e inca niciun motiv sa se inverseze trendul, ba dimpotriva. Probabil ca o sa avem paritate 1 euro la dolar prin toamna, asa…

  13. #30

    dupa ce am vazut poza eu chiar am crezut ca Arhi are de platit un yacht…
    mai ales ca balta pantelimoneza e aproape :mrgreen:

  14. #31

    Nu euro. Baga niste $ de zile negre. Daca mai scade barilu o sa vedem dolaru pe la 4 si ceva. Cumpara americanii dolarii inapoi ca disperatii. Euro o sa scada spre 4.4 incetisor.

    • #32

      Da. Asistam la un nou bubble al dolarului, bubble care se va sparge relative repede – ai cumva senzatia ca economia SUA a inceput sa duduie asa, dintr-odata?

    • #33

      E usor sa printezi dolari ca disperatul, acum sa vedem cum ii retrag din piata. Broblem la export donu’ Sam ? Deci Sauditii dat sut in coaie si la US si la Rusnaci. Pana aici toate bune, sa vedem ce sut in coaie primesc ei.

    • #34

      @Exvpa
      Dude, valută cumpărai când nu aveai acces la instrumente bursiere. Din 2009 și până azi, USD a evoluat 30%, DOW 300%, DAX 200%. Cumperi USD ca să ce?

  15. #35

    banii nu aduc fericirea …
    hahaha am glumit muaaaaaaaaaaah

  16. #37

    N-am inteles partea cu gramada de șmecheri din grădina lui Cesnavicius 🙂
    Eu am un credit in franci elvetieni, luat cand eram tanar si nelinistiti. La momentul ala l-am facut pentru ca mi s-a argumentat ca este cea mai buna varianta de creditare dpdv al dobanzilor, ca are un curs stabil, iar riscul valutar e minim (sau similar monedei Euro).
    Acum 2,3 ani cand a crescut francul mult, a fost o luna cand a avut o valoare similara cu cea de acum, am cautat variante de refinantare in lei. Din calcule ieseam la fel, singurul avantaj era ca ma protejam in fata unei eventuale cresteri a valorii CHF. Asa ca am hotarat atunci sa raman in continuare pe CHF.
    Mai departe, vedem 🙂
    Mai am fix 3 ani de platit, incepand de azi.
    Cum ar veni, am scris ca sa zic ca nu sunt in totalitate de acord cu afirmatia ta ca “Pentru că întotdeauna, dar întotdeauna ai noștri se simt ei mai șmecheri și mai descurcăreți, priceputi la toate. Putem lua credit în monedă somaleză? Dați aici, că e rată mică.”

    • #38

      Deci ai avut optiunea de a trece pe lei (si de te proteja de riscul valutar urias pe care il are francul, cum a fost deja dovedit) si de a ramane la CHF, si tu ai ales optiunea a doua? Ai si argumente valide?

    • #39

      A pariat pe scaderea CHF-ului.

    • #40

      “Din calcule ieseam la fel, singurul avantaj era ca ma protejam in fata unei eventuale cresteri a valorii CHF.” – adica ce vrei sa ne spui este ca intre o situatie unde nu ai niciun avantaj si una in care ai un singur avantaj (poate decisiv) tu ai ales prima varianta. Felicitari!

      Curs stabil la CHF? Stii care e cel mai stabil curs? Cursul RON RON…

    • #41

      “Am avut optiunea” inseamna ca am luat-o in calcul, nu ca mi-a propus-o banca la care aveam creditul. Dobanda la lei era si e mai mare decat dobanda pe care o platesc la CHF.
      Cursul CHF in ultimii ani, nu a avut fluctuatii semnificative, fluctuatia pe care mi-am imaginat-o pe parcusul unui an mi-am asumat-o, si am considerat ca impactul financiar il suport.
      Am ajuns atunci la concluzia ca voi mai astepta sa mai scada dobanzile la creditele in Lei, si apoi sa fac refinantarea. Semnale erau, privind scaderea dobanzilor la lei.
      Comparabil la cat as fi avut de platit daca transformam in lei, nu aparea nici o diferenta in favoarea mea.
      Acum, dupa cresterea cursului CHF de ieri, e normal ca toata lumea sa zica ca ar fi ales altceva in locul meu.

    • #42

      Daca nu ti-a propus nimeni ceva concret nu se cheama ca “ai avut optiunea”. Si Tanase a avut optiunea sa joace la Real Madrid dar nu l-au contactat aia.

      Niciodata dobanzile la RON nu vor ajunge cam la acelasi nivel cu dobanzile la moneda straina indiferent cum arata tendintele. Alegerea unei monede straine la credit e ca la ruleta: cursul poate sa nu creasca sau sa scada si atunci ai castigat pentru ca ai avut dobanda mai mica, cursul poate sa creasca si atunci ti-ai cam luat teapa.

      Logica mea in a lua credit in RON (chiar daca un credit mai mic decat daca as fi luat in moneda straina) s-a bazat pe faptul ca si asa piata economica si in general viata e influentata de prea multi factori externi ca sa mai adaug unul.

    • #43

      @msrp

      Ba da, ai avut optiunea sa nu iei credit, ca nu te-ai nascut cu dreptul de a lua credit in conditii avantajoase.

    • #44

      Sunt multi factori care te fac sa iei decizia de a lua sau nu un credit, indiferent de moneda.
      In cadrul unui credit in valuta, te supui riscului fluctuatiei cursului, indiferent de valuta.
      Cum si in cazul unui credit in lei te supui unor riscuri, exista posibilitatea sa creasca ROBOR-ul => implicit iti va creste dobanda si rata (exceptand creditele cu dobanda fixa pe toata perioada).
      Acum ca intr-o parte riscurile sunt mai mici decat in cealalta parte, este o alta discutie 🙂

    • #45

      @George: tu citesti inainte de a comenta? Experienta imi spune ca nu. Omul avea deja credit si trebuia sa opteze daca ramane la CHF sau trece la RON. In momentul in care ai deja credit nu mai exista optiunea “nu iau credit”

    • #46

      @msrp N-am citit decat comentariul tau si am dedus prost, dar am scuza: te stiu un mic aparator al celor “saraci si nedrepti” De data asta dau de baut, da nu alcool ca eu nu am atat experienta ca si tine, poate faci urat.

    • #47

      George, nu ai dedus prost, asa esti tu. Ce e aia “saraci si nedrepti”? Ce vrea autorul sa spuna prin “nedrept”?
      Pai daca am experienta precum zici de ce as face urat? Stii vorba aia, si daca beau alcool si fac urat macar mie maine imi trece.

    • #48

      De fapt cred ca ai vrut sa zici “nedreptatiti”. Nu-i nimic, ai o scuza: doar ai scris cuvantul “alcool” si deja te-a luat ameteala.

    • #49

      Apreciez ca macar ai umor.

  17. #50

    Din pacate sunt destul care si-au luat locuinta pe varf de bula pe un credit in franci elvetieni, adica dublu impact

    • #51

      offtopic , J
      ai mai plesnit vreun cearceaf perioada asta?

    • #52

      off topic 🙂

      Da, dar nu la cote de 200-250, pe la 80

    • #53

      acum , ca ai zis ca da , sunt total ontopic cu titlul postului 🙂

  18. Nici la cămătari n-ar fi crescut atât de mult ratele

  19. Adrian Vasilescu papagalul de BNR spune ca nu e nici o problema cu CHF, cineva sa invete pe barba lui. La fel si Moise Guran.

    Gogilor, 150 000 persoane x 40 000 euro val. medie credit actual = fac total datorie 6 mild euro.
    Care tocmai s-au transformat ieri in datorie de 7,2 mild euro.

    Deci 1,2 mild euro nu e o problema, e o lectie?????
    Ministerul Apararii are buget 1,4 mild euro, Min Educatiei are 1,9 mild si tu pierzi 1,2 mild intr-o zi ca si consumator si nu e o problema?

    Halal reglementator de piata(BNR) si halal jurnalist economic.

    • #57

      Ba e problema, a zis si Guran. Problema e ca datoria aia se va recupera si de la cei care nu au luat credite in franci.

    • Am vazut acum in ZF ca de fapt suma creditata e la jumate din cat estimasem, deci vorbim de 600 mil euro in loc de 1,2 mild euro.

    • #59

      Vorbesti de sumele astea de parca Romania are de dat banii astia. Nu frate, 75.000 de gogi. E treaba lor. Si a bancilor. Parca nu BNR a acordat credite, deci teoretic pe mine, pe astia ce nu au luat credite, nu-i afecteaza.

  20. #60

    N-aș da foarte mult vina pe consumatorii care au accesat credite în CHF. Nu dobânda mai mică a fost principalul motiv pentru care s-au accesat acele credite ci altceva și vă dau un exemplu. Vrea omul să-și ia un apartament cu 2 camere, nu are parte de nicio moștenire ca să pună banu’ jos, așa că intră în prima bancă să incerce accesarea unui credit de 50.000 euro. Funcționarul bancar îi spune că ”din păcate venitul dumneavoastră de 2500 lei/lună, nu vă permite accesarea respectivului credit în euro, dar nici echivalentul în lei. Dar, ghici ce?, avem o mega ofertă și v-ați calificat pentru obținerea sumei de 50.000 euro, doar că noi o să vi-i dăm în CHF. Serios, întreabă clientul încă nevenindu-i să creadă ce noroc a dat peste el, deci nu puteți să-mi dați banii nici în lei, nici în euro, dar puteți în CHF ? Sigur, răspunde funcționarul bancar, plus că , stați liniștit, CHF e cea mai sigură monedă, fără fluctuații, oameni serioși elvețienii, ce mai ! ”. Și uite așa a semnat omul pactul cu diavolul.
    Având în vedere că situația asta se întâmpla la toate băncile, putem spune, fără prea multe emoții că ne înșelăm, că a fost o acțiune concertată și în deplină cunoștință de cauză a acestor minunate instituții, care știau ce va urma.
    Vedeți și problema comisionului de risc, spre exemplu, unde majoritatea instanțelor din țară au spus că băncile au furat clientul ani de zile percepându-i lunar acest comision – în multe cazuri, cuantumul comisionului de risc reprezenta aproximativ 25-30% din valoarea ratei lunare.
    Așa că poate ar fi timpul să renunțăm la mentalitatea asta în care îl admirăm pe țepar pentru cât e de isteț și spunem „ dă-l dreacu’ pe păcălit, așa-i trebe dacă nu-i atent ”.

    • Exact treaba asta ziceau acum la tv, ca cei ce au luati in franci au luat pt. ca in alta moneda nu puteau lua (sau banca nu vroia sa le dea).
      Am vazut insa destui dintrei ei cu cunostinte in domeniu, cel putin teoretic, care s-au tepuit, sa fi fost asa de mare dorinta de a fi smecheri cu banca?
      Ma distreaza cum acum toti vor sa-i ajute statul, dar daca statul ii ajuta din prima, prin preventie si le zicea ca-s prea saraci sa-si ia credit se simteau discriminati.
      Sper doar ca daca primesc ceva lege speciala bancile sa nu recupereze de pe toti datornicii paguba, pentru ca sigur banca nu merge in pierdere.

  21. #62

    Daca vrei sa pui bani deoparte pentru zile negre,obligatiunile de stat germane sunt za shit. Dobanda e cam spre zero dar sunt sigure

    • #63

      in acest moment politic, ca persoana fizica, nu as lua obligatii de stat nici de la elvetieni

    • e, pe naiba. eu as lua si romanesti. da’ nu mai mult de 10% din cat am de investit 😀

  22. cum adica ”ai nostri”? pai anumite banci au bagat credite in chf in cateva tari de prin zona asta, si in toate a fost cerere mare. hai sa nu exageram, avem comportamente financiare originale(gen solutia lui ceasca de plata a datoriilor), da’ asta cu francii nu au muscat-o numai romani.

  23. ce prost sunt ca n-am cumparat franci 😀

  24. #67

    clar, BNR-ul e de vina! a ba nu, si basescu
    de fapt in primul rand basescu si dup-aia bnr-ul
    de fapt.. ia da-l in plm de BNR, base a copt-o si le face nasoale la ai nostri
    huaaaa tiranuuu 😛

  25. dacă mai aud despre creditele în franci o să încep să mă simt discriminată. mulţi români au luat acum câţiva ani credite. fondat sau nu e altă discuţie şi nici nu mă interesează moneda în care s-a luat creditul. majoritatea au dorit lucruri normale pe care altfel nu aveau cum să obţină. când au făcut pasul toţi s-au gândit la un viitor mai bun. pe urmă a venit criza plus altele şi fie s-au trezit fără servici, fie au avut salariile micşorate, oricum ar fi fost viitorul le-a râs strâmb în faţă. majoritatea s-au străduit să-şi plătească dările, care n-a mai putut a discutat cu banca sau cu societăţiile împuternicite, au prelungit termenul micşorând rata, în fine s-au străduit să găsească o soluţie. n-au făcut grupuri on-line, n-au ameninţat cu demonstraţii de stradă, etc… s-au chinuit singurei să scape. acum ăştia cu credite în franci elveţieni sunt mai cu moţ, guvernul însuşi se gândeşte cum să-i ajute. atunci cum să nu mă simt discriminată? creditul meu în lei ce are? mie nu mi-e greu? pe cine am pus eu să ia un credit uriaş într-o monedă străină fiindcă aşa l-a sfătuit un bancher? adică ei sunt altfel de cetăţeni decât mine? ei trebuiesc ajutaţi şi eu nu? nu înţeleg?

  26. #69

    si plang. de durere-n pula
    btw unde e amicul ala care le stia cu investitul?
    strip si slip bonds, mutuals si gov bonds si etc si altele pe mai pe risc. zicea la un moment dat ca facuse din 10 ,60 in timp de un an

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.