Am primit pe mail asta:
Bună Cetin,
Nu stiu daca acest subiect este unul important pentru tine .Cred ca este interesant de văzut care vor fi noile puteri ale ANPC daca proiectul de ordonanta de urgenta ,aflat zilele acestea în dezbatere publică, va trece .In attach vei regasi acest proiect iar in link-ul urmator o scurtă analiză a acestuia www.brandprivat.ro/ro/noutati/Un-proiect-de-ordonanta-de-urgenta-care-poate-transforma-ANPC-intr-o-institutie-mai-puternica-decat-ANAF.html .Cred ca este o nouă metodă de a lua banii “relelor” multinaționale. Sa nu ma înțelegi gresit,nu iau apărarea multinaționalelor (Chiar dacă lucrez in cadrul uneia) dar cred ca este un proiect facut pe genunchi si ale cărui efecte nu au fost analizate si gandite până la capăt,va fi un nou prilej de a demoniza companiile mari din România .
M-am gândit să iti scriu pentru ca nu am vazut reacții nicăieri (in afară de punctul de vedere inserat in mail) si poate ca sunt si cititori care ar putea fi afectați de aceste modificări.
Ceva amuzant :in ultimele doua săptămâni un retailer a fost amendat si pentru ca in magazinele sale vindea bere pe capacul căreia era trecută sintagma “twist off” și ciocolată Milka pe ambalajul căreia este scris “Alpin milk”,sintagma netradusa in limba română in cazul berii si lipsa demonstrației ca laptele este alpin in cazul ciocolatei.Multumesc pentru timpul acordat si zi faină:)
Ok, ]n general sunt foarte suspicios când primesc mailuri de genul, pentru că așa își primește și Tolontan servitele, iar mie nu îmi place să fiu un răspândac al serviciilor, cum este el.
Am citit și ce scrie în articol, am citit și proiectul vieții, pare real și la obiect, ANPC devine un fel de Gestapo care poate închide, la ordin, orice fel de business din românia. Practic, nu trebuie decât o mică reclamație sau o sesizare din oficiu de la infractorul Vâlcov, după care ANPC trage pe margine ORICE business din românia, chiar și 3 ani, de ce nu?
Poate niște oameni mai pregătiți decât mine să vină cu niște opinii pe subiect? Și prin oameni pregătiți, vă rog, nu de alea cu Am luat un telefon de la cel.ro și ANPC a venit și moarte corporațiilor. Nu fiți bukk, ok?
NOU
e regulament CP ca si gdpr (consumer protection…) UE
NOU
Da și nu prea. Soția având o funcție de conducere într-o multinațională din retail este invitată periodic să dea cu subsemnatul la ANPC pentru tot felul de prostii. Când interacționezi și de câteva ori pe săptămână cu inspectorii ăia, petrecând ore întregi cu cazul tău și alte ore ascultând poveștile altor firme mari sau mici aflate la rând înaintea ta sau în paralel cu tine, constați că dracul nu este chiar așa de negru. Nu spun că măsuri extreme de genul celei descrise în articol nu s-ar putea aplica, dar în general oamenii ăia nu doar amendează firmele, uneori le mai iau și apărarea în fața clienților. Și clienți care nu știu pe ce lume, sau merg la șantaj din cel mai mizerabil posibil, trăiesc sunt destui, iar ANPC îi invită frumos să își retragă plângerea. Ba chiar îți pot oferi gratuit informații despre cum să te mai pui la punct cu diverse nereguli, atunci când acestea sunt justificate, sau cum să te ferești de ”cetățenii europeni cu drepturi” care îți fac reclamație și să nu cedezi șantajului.
NOU
Nu stiu ce vina ar avea magazinul ca pe capacul unei sticle scrie “twist off” sau pe ciocolata “lapte de panda virgin”. Ma gandesc ca ANPC trebuie sa sa indrepte catre producator/importator. Cum naiba sa stea retailerul sa verifice daca fiecare eticheta e tradusa corect/complet…d-aia se dau ceritificate de conformitate si alte documente.
Faza cu inchiderea pravaliei doar mareste spagile 🙂
NOU
Exact asta e job-ul meu in UK. Ma asigur ca sunt scrise in engleza diferite etichete ale unor produse importate de englezi.
NOU
Toată situația este una absurdă , orice produs comercializat primește o aprobare de punere în piața de la o autoritate a statului ,după câteva luni o altă autoritate vine si amendează retailer-ul pentru ca vinde acel care este neconform.Nu neg ca activitatea anpc este una care oprește producătorii /retailerii sa puna in vanzare orice rahat de produs și ca apără consumatorul final.evident trebuie sa existe norme/penalitati pentru nerespectarea legislației,dar sa nu trecem in domeniul absurdului,ei acum nici nu stiu ce inseamna acel 2% din Ca,vor fi 2%din CA dezvoltată în Ro sau 2%din CA globală(cum este in cazul practicilor neconcurentiale)?cred ca vad doar banii pe care îi vor încasa la buget
NOU
Mele știi..
“orice produs” MEDICAL.. are treabă cu aprobarea, nu toate.
Hai Rapidul!
NOU
Imi pare rau sa ii dezamagesc pe cei care apara multinationalele si bancile dar din punctul meu de vedere ca sa intre in normalitate adica profiturile lor sa nu fie in Romania de 5x mai mari decat in Germania trebuie calcate bine pe cap.Principiul dupa care actioneaza PSD-ul este corect adica taxare la sange si impozitare problema este ca PSD-ul este compus din mafioti si aceste masuri nu sunt luate pentru binele tarii ci pentru binele lor personal.Practic este o lupta intre mafioti: PSD vs banci si multinationale.
NOU
Pesedistule.
NOU
Pentru ca sunt din Germania trebuie sa fie calcate bine pe cap, taxare la sange si impozitare exista deja. Problema e incepe deja persecutia, controale de fond si nu doar si amenzi pe lucruri inventate si puerile, atunci ne intoarcem la comunism.
Firmele alea faca profit si in Romania, platesc salarii si impozite, au oameni angajati. Daca cauti lista datornicilor la buget, gasesti regii si companii nationale, detinute de statul roman. Si pentru cate au fost sterse acele datorii..
NOU
Normalitatea ar insemna cooperare si dialog intre stat si firme. Mentalitatea asta paguboasa de noi vs ei, unde ei inseamna, pe rand sau impreuna, straini, EU, firme, multinationale, banci e mentalitate de pensionar spalat pe creier.
NOU
Hmm, ne hotaram si noi cum e mai bine? Daca nu fac profit, e rau, inseamna ca il muta in Germania. Daca fac profit aici, deci si platesc impozit aici, iar e rau, ca te fura… Cum ai da-o, nu ai sapca. Lasa sa faca profit aici si sa plateasca impozit aici. Sau sa investeasca profitul nu sa-l exporte prin preturi de transfer. Iar chestia asta cu preturile de transfer e preocupare europeana si ar trebui abordata la nivel de UE, asa cum si sugereaza, de fapt, UE. Abordarea asta de conflict permanent intre firme si stat mi se pare paguboasa si folosita tocmai ca puterea sa isi acopere matrapazlacurile.
NOU
RobertD “Calcate bine pe cap”? Probabil esti angajat si asa o sa ramai toata viata cu gandirea asta. Prietene daca cei de care zici ca treuie calcati pe cap nu ar exista unde crezi ca ai mai lucra? Sa luam de la bogati sa ne simtim putin mai bine in viata noastra plina de frustrari.
NOU
Pai de asta vin in tari bananiere, pentru ca e usor de facut profit de 5 ori ca-n Germania. Atat timp cat avem Teodorovici si Veorici la conducere, firmele astea o sa faca tot de 4 ori mai mari ca-n Germania… restul e poveste. Ca sa reglementezi chestiile ai nevoie de echipe competente si pregatite in economie, altfel iei masuri dinastea din pix, de maine nu mai faci aia ca daca o faci te amendam. PS: Vin alegerile, incepe distractia…
NOU
2-10, 2-10, proba, tentativa de instaurare a dictaturii?
Instaurarea fricii apoi instaurarea controlului, sounds good..
NOU
comisia de prognoza (numita si comisia de prognoza) are pe teava un proiect prin care hotaraste la ce companii va face anaf control, in baza unor algoritmi foarte complecsi si speciali gen “cum i se scoala lui vlacov” sau “pe cine belim azi”. asa ca asta cu anpc e doar in linie cu “programul de guvernare”. e ok. nu trebuie sa ne facem griji. sper doar ca valcov sa se ingrase foarte repede incredibil de mult si sa cheleasca si sa mearga cu un baston cu maciulie. #kingpin
NOU
Lucre in retail si da,si noi a trebuit sa scoatem de la raft exact ciocolata cu lapte alpin sau nu stiu ce,Berea cu twist off..si ceva chipsuri sa nu primim amenda.Stam cu ele in depozit si nu stie nimeni ce e de facut mai departe.
NOU
Iti zic eu. Chipsurile merg de minune cu bere, iar dupa bagi o ciocolata cu lapte alpin. Mi-as dori sa fiu in locul tau…
NOU
Adevărul e că pe marii retaileri ii doare la basca de clienți. Am platit anul trecut de BF o pereche de cauciucuri online la o firmă ce incepe e și se termină în g. Am anulat comanda după două zile din anumite motive. După o săptămână, pe site produsele apăreau livrate parțial. Le-am explicat că n-am primit nimic iar după două zile au modificat statusul in comanda livrata. Când le-am cerut copii după AWB, au dat-o cotită motivând că firma de curierat nu le răspunde la solicitări. M-au dus cu vorba până în 23 decembrie când am făcut reclamație la ANPC. Pe 15 ianuarie am sunat eu la firma de curierat, care culmea, era tot a lor, și mi-au spus că produsele mele așteaptă în depozitul lor. I-am pus eu in legătură și eu nu mi-am văzut banii in cont exact după 2luni , după ce am fost contactat de ANPC.
NOU
E un bug ala. Si mie imi apar cateva comenzi in curs de livrare etc..
NOU
Ce drac de gandac e ala care m-a lasat fara bani in cont 2 luni? E doar delasare si durere in cur. Daca nu apelam la ANPC, puteam sa stau mult si bine fara sa-mi returneze banii. Oricum, dupa patania asta, ciuciu bani in avans.
NOU
@theSame,nu e chiar asa,daca eu vreau sa ma apuc sa produc si sa vand cârnați de pui trebuie sa ma duc cu un dosar în care sa am tot ce reprezintă acel produs de la teste de laborator si analize până la denumirea comercială a produsului +ambalaj, dacă în compoziția carnatilor mei de pui carnea de pui reprezintă doar 43% o tanti ma va lua de mana si imi va zice:”Vezi ca nu sunt de pui ci sunt cu pui “.Aceeași situație si pentru produsele importate din UE ,din care facem parte ,si unde se presupune că o autoritate corespondenta in tara producătoare face aceleași verificare.deci aprobări ale autorităților pentru produse exista ca doar nu pot sa ma duc sa vand cârnați in auchan ca ma crede ala de acolo pe cuvant ca sunt buni
NOU
Sunt probleme majore cu proiectul de lege, dpdv legal:
1. ANPC ar deveni un soi de super autoritate in stat, care s-ar pisa pe ANCOM, BNR, ANRE, care sunt totusi autoritati secttoriale, care stiu ce fac.
2. ANPC nu are personal calificat pentru ‘analiza produselor financiar bancare’. Plus ca na, daca imi spune cineva cum te poti asigura ca un produs bancar nu poate face rau cuiva, dau o bere.
3. Nu e nou proiectul, e doar resapat, e proiectul lui Zamfir (darea in plata etc), scos de la naftalina. Initial a fost avansat inainte de ultimele parlamentare, ca masura populista, dar nici macar PSD nu a vrut.
4. Amenzile sunt imense. Da, si Consiliul Concurentei da amenzi mari, dar aici le poti lua la fiecare 5 zile….
In concluzie, o mizerie.