Nu am avut, în viață, vreun start nemaipomenit, gen M-am născut în familia Trump, dar m-am refugiat la București, ca să mă cunosc interior mai bine. Practic, datorită acestui noroc, de a mă naște sărac, de a crește sărac și de a lupta ca să ies din sărăcie, am învățat să fac multe lucruri pe care, altfel, nici nu te-ai gândi să le faci. Și aici mă refer inclusiv la croșetat, tricotat, știu să cos, să fac mileuri, să fac etamine tip tablou, traforaje și scris cu letconul pe lemn, sau desenat la fel, tot felul de prostioare absolut inutile.

Ce nu a fost inutil a fost că am învățat, încă de când îmi scriam vârsta cu o singură cifră, să am grijă de mine și de cei din raza mea de acțiune. Spăl cazane de rufe de dinainte de a merge la școală, cu fiert albituri pe aragaz, ras săpun de casă peste, amestecat, clătit, tot tacâmul. Și știu să calc.

Da, domnilor, sunt unul din inițiații în magia călcatului. Am învățat să calc singur cred că prin clasa a doua, pentru că noi aveam uniformă și trebuia să mergem cu uniforma la dungă, pantaloni, cămașă, cravată de pionier, toate. Și dacă nu era cine să mi le calce, că eram mulți prin zonă, mi le călcam singur. La început mai timid, mai cu două dungi la pantaloni, mai cu un apret greșit de puteai tăia pâine pe cămașa mea. Dar, după o perioadă, eram as. În armată am câștigat gălăgie de bani călcând cămăși pentru colegii cărora le lipsea abilitatea, adică toți.

Mă gândeam la asta mai devreme, când mă uitam după niște fiare de călcat pe eMAG. Nu vă imaginați cât de greu era să calci acum 40 de ani, când nu erau tot felul de fiare de călcat, cu tot felul de tălpi din materiale nepronunțabile. Sau, cum sunt acum, când îți iei o stație de călcat și, practic, ai călcătorie automată acasă, că sunt niște minuni chestiile alea. Atunci aveai fiare cu talpă de fier, făcute în comerțul socialist. Se încălzeau inegal, ardeau, se lipeau, era o adevărată aventură să îți calci cămașa standard de uniformă, făcută din cel mai bun plastic sovietic și te trezeai cu ea întinsă pe fundul fierului și îți mai luai și una după ceafă, că dacă apuca să se lipească ceva de talpă, așa rămânea, tot timpul lipea. Și de unde să cumperi altul?

Iar acum am stație cu talpă ceramică, fier de călcat vertical, masă cu apă încorporată și material antilipicios și tot felul de alte lucruri.
Trăim cel mai prosper moment al omenirii, dintotdeauna.
Savurați-l.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

78 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Mario Iorgulescu calca.

    67
    • #2

      Pentru ca vorba din popor: Masina asta calca, nu fute. (la fel si despre mario)

      6
  2. Pai si acum iti scrii varsta tot cu o cifra, 66, nu?

    19
    • #4

      pentru un om care nu stie cati de i sunt in scriiiii, sunteti ffff glumet:))

    • #5

      Nu-i bai, aştep cu mare răbdare – de, mare pescar obişnuit cu răbdarea (adică ultima ieşire pe baltă a fost acum vreo 5 ani şi mor de nerăbdare sa mai fac o partida – nu ştiu, poate anul viitor) să facem glume la împlinirea frumoasei vârste de 69. De anişori. Bineînţeles daca nu mă ramolesc pana atunci şi dacă oi mai şti ce-i ăla forum …

      1
    • #6

      In cazul in care nu si-a editat comentariul, a scris bine M :))

      20
    • #7

      @alex88: Mda…mă gândesc că 88 din nick e de la vârstă nu? Pe vremea mea căutam sfaturi de la cei mai mari decât mine cu 10-15 ani.

      Acum însă li se pare bătrân un om de 49 de ani…li se pare băbălău un om care și-a clădit o familie cu copii și are ce el probabil o să vadă peste 69, dacă îi mai apucă.

      Dar e bine că ai păreri. Mai scrie-ne man. Ești bestial.

      3
    • #8

      in general cuvintele care au ,,i” in radacina la sfarsit folosesc doi ,,i” cand au sibiectul inclus.
      Nenea glumetu’ a scris bine.
      Stiu ca e blogul tau, dar mai recunoaste si tu, din cand in cand, ca ai gresit.

      2
    • #9

      ba copii, scoateti–va degetele din cur, era scris gresit si am glumit cu el, a corectat, acum s-a gasit inteligenta emotionala in voi. gizas

    • #10

      Of, și aveam o glumă bună despre îndreptarul ortografic scos de Titu Maiorescu pe vremea când era Cetin elev. Dar nu-și mai are locul acum… păcat de glumă.

      3
    • #11

      cer scuze, a aparut comentariul fff repede

  3. #12

    dude, astia de la zara au scos niste boarfe din nush ce materiale, de pot sa le mestece si o camila ca le scoti fara nicio cuta. 170 de lei bucata, ca-s camasi, pantaloni sau pulovere. Valabil si la doamne.

    9
    • #13

      Problema asta cu calcatul e una destul de tricky, practic daca nimeni pe lumea asta n-ar calca haine nici n-am stii de ea. E plina lumea de nonprobleme de genul asta.

      4
    • #14

      De ce ar mesteca o camila Doamnele?
      Ma rog, fiecare cu camila lui.

      5
  4. #15

    Eu am fost un neinițiat in tainele călcatului până spre 30 se ani.
    Ba le călca mama, ba soția, o buna bucată de vreme am scăpat ușor. Apoi a rămas soția însărcinată și nu s-a mai putut apropia de masa se calcat.
    Așa că am învățat să calc (de pe YouTube). Și cum zilnic port cămașă la muncă, de vreo 20 de ani tot calc,

    6
    • #16

      Calcam si eu cand eram mic, tot asa uniformele alea. Dar mai rar, nu asa ca tine.
      Apoi din 2007 in 2011 am lucrat intr o banca unde era obligatoriu costum cu cravata de luni pana joi, deci am calcat zilnic.
      Acum la job actual, vreo 7 zile pe luna ma duc pe la.clienti, calc camasa, dar macar nu mai e nevoie de costum.
      Cum ziceam la articolul cuBF, mi-am luat statie sa imi fac viata mai usoara

      3
  5. #17

    De călcat calc, ştiu să calc, dar nu ca o rutină. Îmi călcam cămaşi şi pantaloni in liceu (ah, fml de pantaloni cu dungă, zilnic), în armată şi ulterior la nevoie. Fac multe altele prin gospodărie – nu zic ce, că acum ceva timp m-a pus ăla negru să înşir ce fac şi o duduie de pe aici zicea că neh, nu ar vrea sa aibă un asemenea bărbat, cum adică, să facă treburi de femeie ? Probabil la bază cu o educaţie neaoşă, femeia la cratiţă, curăţenie, aprovizionare, crescut copii, spălat, călcat … Şi apropo de călcat, mi s-a tufut Philips-ul cumparat in 2012, aveţi o recomandare ? Tot Philips (pare că a fost rezistent), minim 2000W, auto-stop.

    5
    • #18

      Fier de calcat Philips Azur GC4558/20, Talpa SteamGlide Plus, 2600 W, 50 g/min, 230 g, Decalcifiere rapida, Albastru luat acum vreo 3 luni, e greu, e de capacitate mare, aproape calca singur,foarte fericita de alegere.
      E cam scump, peste 300 lei pe ..mag.ro

  6. #19

    Indeed… nu stii cat de folositoare e o statie de aia pana nu o ai.
    De la alea grele din copilarie de nu mai aveam nevoie de gantere in ziua aia, acu fierul propriu zis la astea are 900/1kg ceva de genul, cand l-am ridicat in magazin am zis ce lucru dracului e asta?

    5
  7. #20

    Personal, urăsc să calc. L-am inițiat pe soțul meu în tainele călcatului și spălatului pe jos. O bună perioadă de vreme, a mers. Doar că a început să se eschiveze în ultima perioadă. Prin urmare, ce haine am avut ușor de călcat, le-am călcat eu, și i-am zis că am două ture de lenjerie de pat de spălat, pe alea o să le calce el. Azi mă apuc de spălat și apoi, i le trântesc în brațe.

    3
    • #21

      Zic să-l inițiezi în tainele spălatului pe jos cu el însuși. Un bărbat la locul lui face cât zece mopuri.

      13
    • #22

      Da, că știm cu toții că locul femeilor e la cratiță,turnat copii și făcut curat, iar al bărbaților, cu cracii în sus pe canapea, cu o bere în mână și telecomanda, în ailaltă. Sincer, am lăsat comentariul doar ca să sară bărbații în sus. Că de miștocăreală nu mai știu când vine vorba de treburi “femeiești”

      5
    • #23

      Lasă că o să îl inițiez să spele pe jos cu mine, e mai ok.

      2
    • #24

      “Sincer, am lăsat comentariul doar ca să sară bărbații în sus.”
      Avea dreptate Doru Octavian Dumitru: Femeia se naşte cu o sămânță de scandal. Tu te însori cu copacul.

      10
    • #25

      Of, e greu să fii bărbat în ziua de azi, cu atâtea femei în căutare de ceartă. Ce să și faci, era mai bine pe vremuri. Hai, o seară mișto, fără rufe de călcat și femei puse pe scandal.

      3
  8. #26

    singur imi calc camasile de 18 ani. acu m-am specializat si pe rochite

    16
  9. Daca nu calcă soția, calcă amanta. Punct!
    Semnat: Flavius, misogin de profesie.

    PS: am vrut sa învăț să calc, iar sotia a ajuns la concluzia că e mult mai ieftin și sănătos sa îmi văd de treaba mea. Cică au crescut preturile la alifiile pt arși.

    18
  10. #30

    Am incercat in prea lunga-mi viata sa fac diverse lucruri (si am mai si reusit, in general), da’ cand calc, frate…
    Cand imi ies doar 4 dungi pe un crac la pantaloni, ma laud prin tot satu’.

    14
  11. #33

    eu calc des. des si apasat. in skechers.
    in rest, bine ca s-a descoperit textila care nu se calca.
    statiile alea de calcat sunt bune pentru cei care trebuie sa se imbrace office zi de zi, m-a ferit dumnezeu.

    11
  12. #36

    Cand am citit titlul credeam/speram ca te referi daca mai “dai” la buci in afara casei.

    10
  13. #38

    Nu știu cum s-a întâmplat, dar eu am rămas la partea cu croșetat mileuri. Patroane, plătesc oricât… Știi de când caut un mileu sa se potrivească cu televizorul super slim cu diagonală de stadion de fotbal?
    Îmi croșetezi unul? Dar sa stea și peștele pe el.

    16
    • #39

      ba, cati hateri…

    • #40

      Zău ca nu e hate… Când eram mic, cam pe vremea ultimilor dinozauri, bunica-mea a încercat sa ma învețe să croșetez… Nopțile de iarnă erau lungi, soba caldă și emisiunile cu bâlbâitul ala de la televizor foarte plictisitoare… Am reușit doar săa mă intep de cateva ori cu nenorocirile alea de andrele, sau cum se numesc… In plus, am stricat si cateva gheme de ata. Asa ca am lasat-o balta cu croșetatul. Bine, aveam vreo 6 ani. Adică, nu eram chiar cea mai ascuțită andrea din setul bunicii.
      Însa, chiar îmi aduc aminte cu placere de vremurile respective. Erau grele, dar aveau farmecul lor liniștit. Bunica făcea niște gogoși incredibile. Incomparabil cu stresul de acum.

      10
    • #41

      ala e tricotat, crosetatul e cu iglita

    • #42

      Am spus că nu știu cum se numesc… Iglița nu era bucata aia de sarma pe care o aruncam noi cu praștia când eram mici?

      1
    • #43

      indizoace

    • #44

      igliță sau croșetă. de aici croșetat.
      e ca un ac mai gros (mult mai gros) și ceva mai mare cu un fel de cârlig la vârf. capătul celălalt are un mâner de plastic sau lemn pentru a fi ținute ușor în mână. se folosește una singură. circa 10 cm în total

      adrelele sunt mai lungi și sunt drept la vârf și nu au mâner, doar un bumb în partea opusă vârfului. circa 20-25 cm. se folosesc în pereche sau chiar 4 deodată dacă ești priceput și știi că tricotez ciorapi (astea pt ciorapi sunt un pic mai scurte și au ”vârful” la ambele capete).
      🙂

      3
    • #45

      Andrelele sint doar doua la set (nu alea cu țîțele pe afară), cu bumbi la capat. Alea mai scurte si mai subtiri, 5 la set, se numesc cîrlige (desi nu au cîrlig) sau sint 2 legate cu fir circular. C-am innodat si eu ațe…

      1
    • #46

      rautaciosi!
      eu am avut un coleg care se lua la intrecere cu soacra-sa, care termina mai repede goblenu’!
      nu l-am crezut pana cand, provocat, ne-a adus la birou sa vedem cate goblenuri a cusut… avea in telefon poze cu el in fotoliu, brodand la goblen. asta chiar mi s-a parut ciudat.
      este in continuare inginer mecanic.

      5
    • #47

      andrelele sunt alea set de doua ca sa faci o antena decenta
      @Cetin: “invizoace”

      1
  14. #48

    Tin minte ca bunica avea un fier de calcat cu carbuni. Avea niste zimti si cand ridica partea superioara ca sa puna carbunii incinsi, arata foarte dubios si nu de putine ori ma cam speriam.

    Am incercat sa calc, dar sunt neindemanatic. Ies cute mereu. Am luat si un pistol d-ala cu aburi, dar e bun doar pentru tricouri. Nu-i de mine, prefer sa fac curat si sa spal vasele :))

    5
  15. #49

    ” Voi mai călcați sau vă bazați doar pe soții?”

    Nope. Tot la treningu’ negru și adidași…:))

    14
    • #50

      Tu nu faci dunga la training? Macar la nunti, ma gandesc

      11
    • #51

      langa fosti, viitori si-actuali

    • #52

      @Arhi: doar foști… îmbătrânesc și ei. Au venit copiii…Nu cred că vor mai fi viitori:)))

      @Lucifer: oricine știe că pentru nuntă ai un “treling” nou. Nu-l calci. Miroase a nou. Eventual rupi eticheta.

      8
    • #53

      Doar mirele are training nou ca sa poti sa il deosebesti

      2
    • #54

      Lucifer, aia e la moldoveni. Să nu facem confuzie. 😉

  16. #55

    Of, imi pare tare rau de tristetile si necazurile copilariei prin care a trebuit sa treci. Nu vreau sa scuz comportamentul parintilor ce nu stiu sa-si iubeasca copiii dar e demonstrat ca toti suntem victimele copilariei noastre, adica si noi si parintii nostri. Mostenim si ochi verzi dar si nefericiri transmise din generatie in generatie. Modelul poate fi schimbat, asa cum ai facut tu dar nu toti sunt capabili de asta.

    4
  17. #56

    eu recunosc, nu calc doar sotia.

    30
  18. #60

    Am mai încercat, dar nevastă-mea nu mă lasă, zice că e treaba ei.

    De asemenea, cămășile mi le duc la curățătorie (sunt mare purtător de cămăși), deci am scăpat de partea aia migăloasă…

    3
  19. Cand calcam uniformele alea de plastic eu puneam peste ele un prosop de bumbac mai subtire ca sa fiu sigur ca nu se topesc!

    6
    • #62

      da, dar eu am fost prost dintotdeauna, nu e aquired quality

    • Boss, take it easy, nu a fost un apropo sau ceva, pana mi-a spus si mie cineva pontul am ars si eu destule, daca te face sa te simti mai bine!

      5
    • #64

      dar…eu eram serios

  20. #65

    nu stiu ce sa zic de mizeriile de plastic (uniformele), nu mi mai aduc aminte, dar, acum folosesc o statie tefal. alta viata, una din inventiile care trebuie pusa la loc de cinste.

    2
  21. Tin minte cand lucram in Buc in Baneasa ca avea Siemens?! in hol un manechin gonflabil pe care puteai sa iti camasa la calcat, noi ii spuneam momaia, parea geniala inventia daca chiar ar fi functionat bine. Ofc nu putea sa le calce la dunga…

    4
  22. #67

    Doua chestii erau deosebit enervante in gospodaria sfarsitului de secol XX: spalatul si calcatul rufelor. Daca de spalat am scapat in mod miraculos cu calcatul cred ca ar fi nevoie de o interventie legislativa ca nu ne duce capul sa inventam ceva (statiile alea sunt o excrocherie, tot trebuie sa dai din maini si sa te enervezi). O facem romaneste. Mai intai interzicem calcatul pe motiv de discriminare/exploatare sau risipa energetica si apoi declaram sarbatoare nationala ziua in care s-a interzis calcatul. Ura!

    5
  23. #68

    Doar ce am bagat un pastrav pe pat de legume in cuptor. De calcat nu prea am nevoie zilele astea ca lucrez de acasa. Sotia e in sedinte tot remote, imi fac de lucru prin bucatarie, ii mai duc cate un suc, un snack, ceva. Viata e buna

    9
  24. #69

    Cos, calc, gatesc ca soacra. Beau ca socru.

    14
    • #70

      parca ziceai ca te lasi

    • #71

      Nu este usor sa te lasi de cusut. Eu incep pe la pranz așa cu niște nasturi. Mici, mari, maro, negri, galbeni, tot cos. Chiar acum cos unul măricel, cafeniu. Pe la amiază așa trec la goblenuri, am strâns peste zece goblenuri cusute pe jumătate, tot trag de ele, sper să termin măcar două azi. Și seara mă apuc să cos mochete, covoare; ale mele sunt gata deja și de ceva vreme cos pe la vecini. Cos mochete și covoare până soarele răsare!

      13
    • #72

      intamplator, eu chiar stiu sa tes covoare si presuri

    • Dani, cat vrei pt o Rapirea din serai?

      3
  25. #74

    Imi cumpar doar haine cu lycra in ele, nu le calc niciodata, le impaturesc in asa fel incat nu se mototolesc si le port direct din dulap. Inclusiv camasile au elastan in ele si nu necesita calcare, in caz de urgenta le pufai cu apa si le intind cu foehnul 2 minute.

    Povestile tale mi-au retrezit toate amintirile din copilarie cand fierbeam rufe cu cazanul si calcam cerceafuri de pat. Soacra-mea si fostul sot care mi-au reprosat ca nu calc cearceafurile pentru fi-su mi-a luminat dintr-o data mintea si am decis tinand cont si de alte epifanii ca caznicia nu este pentru mine. Asa a ramas.

    10
  26. #75

    Voi mai calcati haine ? (nu port cămăși)

  27. Port camasa 350zile pe an calcate de nevasta pt job. Dar când avem vreun eveniment important calc eu, nu ne permitem vreo eroare.

    3
  28. #78

    la noi se calca alternativ: o luna eu, o luna sotia. In cativa ani delegam task-ul asta la copil, contra cost.
    Soacra-mea era foarte socata: cum, calci si camasi?

    2