Rândurile de mai jos sunt începuturile schițate ale unei idei de carte din capul meu. Voi sunteți grupul doi de feedback, a mai fost unul, acum a ajuns și la voi. În principiu, dacă sunteți curioși, o să vă mai pun câteva pagini, din când în când. Sper să nu mă țină 7 ani, iarăși.
Nu știu dacă au trecut zile, săptămâni, luni sau ani de când sunt închis în temnițele padișahului. Am încercat, la început, să țin socoteala timpului după cum se deschiderea ferestruica de fier a ușii, când îmi împingeau bucata de pâine și ulcica cu apă. Dar stând și numărând picăturile de apă care cad, din tavanul mereu ud, pe capătul scândurii putrede care îmi ține loc de pat, mi-am dat seama că blidul îmi este adus la intervale neregulate, poate tocmai pentru ca să nu știu de când sunt aici. Sau poate au uitat de mine. Sau poate speră că o să mor de foame, sau o să înnebunesc.
Nu știu ce e mai înnebunitor, de fapt, după atâta timp petrecut în văgăuna asta. Faptul că nu știu, foamea, durerea, torturile sau clipocitul picăturii de apă care cade încontinuu din tavan. Plop…plop…plop… …plop…plop. Pentru eternitate așa. 3 picături, pauză, 2 picături. Încontinuu. Înnebunitor. După primele săptămâni, sunetul a devenit atât de puternic, atât de zgrunțuros, încât am ajuns să îmi înfund urechile cu bucăți de cârpă din zdrențele de pe mine, ca să nu îl mai aud. Dar tot îl auzeam, ca trâmbița judecății de apoi. Plop…plop…plop… …plop…plop. Sau poate mi se duc mințile. Nu aș vrea să se întâmple. Am timp, mult timp, tot timpul din lume.
Oh, se aude ivărul de la ușa de fier de la intrarea pe coridorul meu. Vin. Vin în fiecare zi, sau poate în fiecare lună? Vin să mă întrebe unde este el, motivul pentru care sunt aici dar și motivul pentru care rezist, indiferent de ce s-ar întâmpla. Vin. O să înceapă iarăși cu vorba bună, cu promisiuni de bani, după care cu amenințări, după care or să înceapă loviturile. M-am învățaț cu atât de deasa întâlnire dintre pumnii lor și chipul meu care, dacă mai țin minte, arăta destul de plăcut și pentru mine, și pentru multe doamne din timpul ce mi-a trecut pe dinainte. Ce trece mai greu sunt loviturile de bici, peste pielea spinării mereu ude. Câteodată, după o întâlnire de asta, am carne vie acolo și singura alinare e să stau cu spatele sub infama picătură de apă, în încercarea de a-mi răcori fierbințeala și usturimea.
Au intrat în temniță. Azi sunt trei. Unul dintre ei este cel ce vine de fiecare dată, cu turbanul său chilimbariu, cu o perlă imensă prinsă deasupra frunții. Are mereu fața acoperită și nu îmi spune nimic direct, ci îi transmite celuilalt, care nu e mereu același. Celălalt este înalt, slab, cu pielea feții lipită de oase. Când vorbește sau încearcă să scârțâie un zâmbet, e ca și cum un schelet arămiu ar prinde viața și și tăia o linie orizontală pe față, unde ar trebui să fie buzele.
Al treilea este gâdele din Pera, îl știu toți, deși nu își arată fața. Gâdele din Pera e cât unul din turnurile de la Edi-Cule, abia poate sta în picioare în temniță, la cît e de mare. Are fața acoperită cu masca condamnaților din Eyup, ultimul lucru pe care îl vede nenorocitul care a călcat strâmb în fața sultanului. Gâdele din Pera e un ucigaș căruia îi place să ucidă. Indiferent de tortura care e obligat să o aplice condamnatului, ultimul lucru pe care îl face este să își pună mâinile uriașe în jurul gâtului celui ce va să moară și să strângă încet, încet, în timp ce îl privește în ochi. Simți cum se cutremură de plăcere odată cu zbaterile nenorocitului de pe masa de tortură și I se preling picături de transpirație peste condamnat. Sau poate sunt bale din gură.
Începe din nou. Spune-ne unde e, vezi că te-a abandonat aici, stai de atâția ani și nu vine nimeni după tine. Merită să îți pierzi viața și tinerețea în groapa asta, când ai putea avea bani și femei și să trăiești ca un pașă, de-a dreapta celui ce ne conduce, slăvit fie-I numele? Zi, monseniore Vlad, nu crezi că am dreptate? Omul cu turbanul îi face un semn gâdelui din Pera, care începe să scoată uneltele de durere.
M-am pregătit pentru ziua asta. O să treacă. Durerea trece. Oamenii trec. Timpul trece. Stele trec. Doar eu nu trec. Pentru că sunt deasupra lor.
Sunt Vlad. Mi se spune Vlad Dragonul. Și nu știu să mor, deși am încercat de multe ori, așa cum și alții au încercat să mă sfârșească, în atâția ani și nu au reușit.
Pentru că sunt Vlad și sunt nemuritor.
NOU
Daca e cu Vlad, îmi place! 😀 Reiterez oferta de proof-reading, încercând sa fac mai bine de data asta!
NOU
Mă simt amețit de ultima lovitură pe care mi-au aplicat-o, dar în ciuda durerii care îmi pulsează în întregul corp, îmi mențin privirea fermă. Mă așteptam la asta, la toate amenințările și torturile. Le-am simțit de atâtea ori.
Gâdele din Pera începe să pregătească instrumentele sale de tortură, iar cel cu turbanul mă privește cu ochii săi ascunși sub vălul de mătase. Îmi repet în minte că nu trebuie să cedez, că nu trebuie să le dau ce vor. Știu că ce caută ei este important, dar eu am un scop și o misiune pe care nu o pot trăda, indiferent de câtă durere pot suporta.
Îmi aduc aminte de noaptea în care am fost prins, de toate promisiunile și amenințările pe care mi le-au făcut pentru a dezvălui secretul pe care îl păstrez. Dar eu nu pot să le spun adevărul, nu încă. E prea devreme. Îmi amintesc de ce am venit în acest loc întunecat, de căutarea mea, de inamicul pe care îl urmăresc, și de misiunea care mă definește. Nu pot să le dezvălui nimic, nici măcar sub amenințarea celor mai cumplite torturi.
În timp ce Gâdele din Pera se pregătește să înceapă tortura, îmi adun ultimele picături de voință și mă gândesc la ce trebuie să fac în continuare. Timpul trece încet în această temniță umedă, dar eu trebuie să rezist. Sunt Vlad Dragonul, nemuritorul, și misiunea mea nu se sfârșește aici.
NOU
Am citit.
Incotro se va duce ca gen?
Fantasy cu ceva SF si/sau supranatural? SF? Drama istorica? Noir?
Adica posibilitatile sint foarte multe, iar fragmentul prea mic ca sa-mi dau seama. Oricum, rau nu suna – asta ar fi lauda.
Sint cititor pasionat de cind ma stiu, am o biblioteca zdravana (zic eu) undeva la 30k titluri, toate in romana. Le mai si citesc pe doamnele carti, nu-s doar spatiu pe hard. Tu scrie, iti dai seama c-as fi interesat sa citesc tot.
NOU
30000*2.5cm=75000/100=750ml
Corect?
NOU
@koll: aproape 45Gb.
Daca imi explici formula de transformare Gb->metri liniari….
In alta ordine ee idei: Doreii si/sau Doricile care au menstruatie manuala, ati dat rosu pentru ca am spus ca am biblioteca sau pentru ca sint vinovat de lectura? Au eți fi invidioși că (spre deosebire de voi) eu știu să citesc?
NOU
Mare branza, eu pot sa termin 750ml intr-o seara.
Si 45GB in acelasi timp, 2 BDrip-uri.
NOU
30k de titluri am citit si eu, cu continutul cartilor e mai greu.
NOU
Frumos, doar ca picatura face Pic Pic Pic nu Plop Plop Plop.
NOU
“clipocitul picăturii de apă care cade încontinuu din plop. Plop…plop…plop… …plop…plop. Pentru eternitate așa. 3 plopături, pauză, 2 plopături. Încontinuu.”
NOU
it depends…Asta e ca bancul cu Bula si cu pisul care face fas fas fas…nu pis pis pis… asa si aici, face Plop, plop, plop pana nu mai ramane deloc. ca la pic pic pic face pana nu mai ramane nimic.
NOU
Pai. Daia era nervos Vlad. De ce face apa plop plop si nu pic pic
NOU
dar oare nu se aude mai degraba plop plop plop intr-un beci sub pamant, din piatra, cu ecou?
NOU
omul nu a fost niciodată intr o peșteră
NOU
Sadoveanule, tu esti tata?
Asta e impresia mea dupa o prima lectura, un fel de Fratii Jderi feat. Dune.
Prea multa descriere, prea multe cuvinte pentru o situatie simpla…
NOU
nu mai bine atasam o poza?:))
NOU
sau faceai un tiktok
NOU
damn!
NOU
“Sărăcie și tristețe pe străzi. Unii făceau rahat, alții îl vindeau la colțul blocului. Parcă era mai fain înainte, fără atâtea blocuri înalte și cu mai puțin rahat.” – Descrierea Istanbulului, de Orfan Papuc, necâștigător al Premiului Nobel.
NOU
Adhd, cica Cetin il are. Uite la altii…
Intotdeauna mi s-au parut dubiosi astia care nu au rabdare cu descrierile.
NOU
Ah, e un mit asta cu vampiri, nemuritori, Vlad, Transilvania, etc. Eu in 700 de ani nu am vazut nici macar unul!
NOU
“Uite un fragment dintr-o carte pe care o scriu, ce parere aveti?”
Cinci din cele 9 comentarii de la ora actuala: “Picatura face pic pic sau plop plop, intr-un beci, o temnita sau o pestera?”
NOU
da, stiu, mai bine pasc oi decat sa ii intreb pe ei:))
NOU
Când o publici, eu o cumpăr.
NOU
poate un nou Igor Bergler? Succes.
NOU
astept cu nerabdare capitolul in care ala mort si inghetat topeste Zidul cu flacarile lui Vlad Dragonul.
si zidul va face si el plop plop plop…
NOU
Daca eram Vlad ii spuneam lui Gade, degeaba te agiti fraere, poti sa mi-o si sugi, sunt masochist si nemuritor!
NOU
Frumos. O să îmi placă!
NOU
*pe care
știu, e doar o schiță, dar am puțin OCD, csf ncsf.
(mai lipsește un h la chihlimbar)
NOU
Povestea ta e plina de imagini expresive, parca iti trec tablouri prin fata cu personajele si cu decorul in care se afla, se simte si percepe atmosfera medievala, pericolul, asteptarea.. Si pentru ca imi este permis feedback-ul, as vrea sa zic ca povestirea suna putin sacadat, trebuie facuta mai curgatoare, ca Ozana lui Creanga. Conteaza si stilul, adica daca vrei sa scrii grandios, epopeic sau accesibil. Cultura tiktok ar ptefera ceva accesibil. Altfel Vlad Dracul al nostru este un subiect inepuizabil si foarte popular in afara. Sigur romanul tau ar fi apreciat de restul lumii mai ales ca este fascinata de mitul Dracula si in afara de Bram Stocker nu prea s-a scris despre el.
NOU
Ups, atasat gresit postarea. Dar, hahaha, eu Dacia, tu Traian! 🙂
NOU
Îmi aminteste de Crezul asasinilor, ca ton. Început promițător.
NOU
bravos, fratilii mieu Cetin, frumos! tineo tot ase ca e bine da tot
mie mia luat peste 10 ani sa scriu o carte, bine scriam cate un capitol pa tremestru si ala al scriam an 2-3 zile cas vivace!
daca vrei sami cetesti cartia tio trimit an format pedefeu!
la ailalti leo dau contra opspe lei an format teicste haha!
hai sa traiesti sa termini anca 15-douajda carti
NOU
Trebuie să spui “merci” c-au fost niște comentatori stresanți care nu te-au slăbit din “Pompierul”, “Pompierul”, c-altfel ar fi fost 20 de ani, nu 7 :))
NOU
Tzine tzine?
NOU
care nu te-au slabit este o expresie riscanta in acest context
NOU
io i-as fi zis Georgel. Georgel Nemuritoru, var bun cu Andronache Necunoscutu
*daia e bine ca io nu scriu
NOU
Nu-mi dau seama, că fragmentul e cam scurt, tot în cheie autobiografică e și asta?
NOU
spune-mi, dragutza: esti *****? ca intrebarea ta asta indica!
NOU
Păi nu ți-e clar? Omu’ e însurat, a vorbit despre ocnă.
NOU
Suna bine. Citesc și cred că după detaliile date te gândești la un scenariu. Sper sa am dreptate și să văd un serial bun românesc pe Netflix. Bine, nu cu actori români. Apropo, am văzut Spy/Master cu dialogurile in engleza și mi s-au părut ok. Apoi m-a pus dracu’ sa “dau” în limba română….
NOU
nu stiu cat o sa te intereseze avand in vedere ca tin minte ca parca ziceai ca nu consumi continut video de durata, dar niste seminarii foarte interesante despre scris: www.youtube.com/watch?v=0cf-qdZ7GbA&list=PLSH_xM-KC3Zv-79sVZTTj-YA6IAqh8qeQ&ab_channel=BrandonSanderson
Unul dintre sfaturile care mie imi pare foarte important: show, do not tell.
NOU
din pacate, nu pot, efectiv nu am timp sa stau sa ascult pe cineva atata timp. nu ma prea omor dupa genul acela de fantasy scris de Sanderson, chestii cu multe întorsături, un suspans oarecum fortat. sigur, sunt misto cartile si le devorez, cand am timp de cate una, dar nu vreau sa ma duc in directia aceea. ce am scris aici a fost in 30 de minute, niste idei pe care le am strans prin timp si, cumva, scrise pentru cititori de blog, cu finalitatea care, banuiesc, ti a atras atentia, pentru a testa reactii. cu siguranta cartea nu va fi chiar asa, daca o voi scrie vreodata si imi inving lenea proverbiala. dar, ca stil de scris si intentii, tind mai mult spre ideile lui Stephen King. Sigur, nu horror. SK chiar arr o carte despre stilistica de baza in literatura, pe care am si citit-o.
Acum, sincer sa fiu, dupa atatea proiecte incepute si abandonate, nu stiu daca vreodata voi termina cartea. Speram.
NOU
absolut de acord, Sanderson e greu de citit. Eu stau cu a 3a parte din Stormlight archive inceputa si nu am energie sa o termin.
Anyway, seminariile alea nu sunt despre genul fantasy scris de Sanderson, sunt pur si simplu despre cum sa scrii. Iar about writing de SK(ca banuiesc ca la aia te referi) e intr-adevar foarte buna.
Sfatul meu de cititor e sa scrii daca si cand ai chef. Odata ce ai terminat ce aveai de scris vezi tu prin cate drafturi treci pana ajungi la versiunea finala(noi o sa fim aici si in 2035, huehue). Nu exista idei bune sau proaste ci doar idei neterminate.
NOU
aia e. din pacate, haosul din capul meu nu functioneaza cu chef. trebuie sa imi impun sa fac ceva. in fine, vedem, o sa incerc, macar de amorul artei, ca sa am 3 publicate si sa cer includerea in Uniunea Scriitorilor:())))
NOU
Da! Please and thank you!
NOU
Plot twist: tortura cu picatura chinezeasca pt ca Vlad era Dragonul Rosu!
NOU
口交
NOU
e scris asa descriptiv pentru ca speri sa se faca si film dupa carte, stim noi :))
NOU
Super tare, ar fi bine sa continui.
NOU
Suna bine inceputul. Dar o sa zic ceva ce o sa enerveze multi oameni. SF-ul si Fantasy-ul suna mult mai bine in engleza.
NOU
Bacalaureat 199x, vara.
Elev boris:
“Fragmentul literar citat prezintă o atmosferă puternică și tensionată, dezvăluind senzațiile și gândurile personajului principal, Vlad Dragonul, în timp ce este închis în temnițele padișahului. Este un text care pune în evidență suferința și rezistența acestui personaj misterios.
În primul rând, autorul transmite disperarea personajului prin utilizarea repetată a ideii că nu știe de cât timp se află acolo și că timpul pare să fie o notiune confuză pentru el. Aceasta creează o atmosferă de izolare și nesiguranță.
Descrierea condițiilor în care trăiește Vlad este puternică, evidențiind lipsa lui de libertate, foamea și tortura la care este supus. Picătura de apă care cade nesfârșit din tavan este un simbol al chinului său, iar sunetul ei devine o obsesie pentru personaj, sugerând că izolarea lui a dus la o stare mentală precară.
Intrarea periodică a celor trei bărbați în temniță și discuțiile tensionate pe care le au cu Vlad adaugă un element de mister și anticipare în poveste. Cine sunt acești bărbați și de ce îl interoghează pe Vlad? Ce este acest secret care pare să fie atât de valoros pentru ei? Toate aceste întrebări rămân fără răspuns, menținând suspansul în text.
Finalul fragmentului, în care Vlad se prezintă ca Vlad Dragonul și susține că este nemuritor, adaugă un element supranatural poveștii și ridică noi întrebări despre identitatea și trecutul personajului.
În ansamblu, acest fragment literar creează o atmosferă înfricoșătoare și misterioasă și stârnește curiozitatea cititorului cu privire la povestea lui Vlad Dragonul. Este o ilustrație puternică a folosirii limbajului pentru a crea o imagine a condițiilor dificile și a luptei interioare a unui personaj într-un mediu ostil.”
(cei 100 de usd sunt in plic sub foaie, doamna prof.)
de fapt ce vreau sa zic, verificati-va copiii sa nu isi faca temele cu GPT.
NOU
Bagă mare, maestre!
NOU
Foarte fain!