Facts:

  • România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeana (UE), cu 6 decese la 1.000 de nașteri vii, aproape dublu față de rata mortalității infantile în UE, care este de 3,4 decese la 1.000 de nașteri vii
  • 1.145 copii sub un an au murit doar în anul 2019 în România, iar 57% dintre bebelușii care nu supraviețuiesc sunt din mediul rural
  • Doar în 14 orașe din țară, acolo unde există secții de nivel III, dotate cu aparatura necesară terapiei intensive, nou-născuții cu probleme majore pot primi îngrijire adecvată
  • În restul de 169 de secții și compartimente de obstetrică-ginecologie și neonatologie de nivel I și nivel II se poate acorda doar asistență medicală minimă, unitățile fiind deficitare în dotări cu aparatură medicală care să stabilizeze sau să transfere micuții pacienți
  • Pentru a beneficia de ingrijire, bebelușii cu riscuri majore trebuie transferați spre secțiile de nivel III, insa entru unii dintre ei transferul înseamnă o întârziere a intervenției medicale și are consecințe fatale.
  • Locurile din unitățile cu nivel III de competențe de îngrijire medicală în neonatologie sunt limitate și pot prelua cazurile doar în funcție de disponibilitate
  • România alocă cel mai mic buget pentru sănătate comparativ cu orice altă țară din UE (5% din PIB, comparativ cu media de 9.8% a UE)

Am trecut prin asta, acum mulți ani, la maternitatea din Constanța, unde medicii blestemați de acolo mi-au ucis fetița prin dezinteres, lipsa oricărei dotări, lipsa oricărei aparaturi. Voiam să zic că am trecut peste, dar se pare că nu, când am scris asta am simțit aceeași gheară rece în inimă. Nu, nu treci peste niciodată, doar pornești în noua ta viață cu un handicap emoțional.

Subiectul este greu, pentru mine, așa că mă rezum la asta.
Dacă vreți să micșorați șansele ca altcineva să treacă prin așa ceva, trimiteți mesajul RITM la numărul 8845 și donați EUR/ lună pentru Fondul Viață pentru Nou-Născuți .

Fondul Viață pentru Nou-Născuți este un program național de combatere a mortalității infantile prin creșterea capacității de îngrijire a nou-născuților cu afecțiuni grave din cele mai vitregite secții de neonatologie din România.

Prin acest program, Fundația Vodafone România a alocat 4,5 milioane de lei pentru proiecte de modernizare și dotare a unor secții de neonatologie din spitale din țară cu aparatură medicală, sisteme de telemedicină, dar și pentru pregătire a echipelor medicale.

Fondurile au fost alocate printr-o rundă de finanțare acordată ONG-urile cu expertiză în derularea de proiecte pe zona medicală. Proiectele câștigătoare sunt:

Proiectele câștigătoare sunt:
• Șansă la viață pentru nou-născuții din Botoșani, Fundația Salvați Copiii România – modernizarea secției de neonatologie de nivel II a Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoşani.
• Servicii medicale optime pentru reabilitarea și dotarea cu aparatură medicală modernă a secției de neonatologie a Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș, Fundația Comunitară Banatul Montan – modernizarea compartimentului de neonatologie de nivel Ib a Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș.
• Creșterea calității și diversificarea serviciilor medicale prin dotarea Clinicii de Neonatologie a Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova, Asociația Dincolo de Azi – modernizarea secției de neonatologie de nivel II a Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova.
• Bine ai venit pe lume, Asociația Prompt Maternity & Critical Care – modernizarea compartimentului de neonatologie de nivel Ib a Spitalului Municipal Mediaș.
• Prima respirație, Asociația Culturală Flower Power – modernizarea secției de neonatologie de nivel II a Spitalului Județean de Urgență Slatina.
• Viață pentru Nou-Născuți Mureș, Asociația Cristi Vasiliu – modernizarea secției de neonatologie de nivel II a Spitalului Clinic Județean Mureș.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

15 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Ca fapt divers, la lucrarea de licenta a trebuit sa intru un pic in informatii legate de Romania in perioada interbelica. Fix ca acuma eram campioni la analfabetism, saracie si mortalitate infantila.
    Daca mai aveti dubii ca tara asta se schimba…nope, asa o sa fie pe veci.

  2. #2

    Revin, și subliniez, ce am mai zis: până nu vor apărea cazuri de doctori crucificați pe poarta spitalelor, nimic nu se va schimba. La fel cu judecători (care eliberează bărbați de 35-45 de ani, că fata de 11 i-a sedus), la fel cu milițieni care dau datele reclamantului, la fel cu pompieri care dau autorizații…la fel, la fel. Peste milă, peste lege, peste paturi de spital… “Accidentați” mortal pe stradă… Decât să plângă mama, mai bine să plângă mă-sa!

    • #3

      Din pacate, ai dreptate. Insa mai sunt si urme de soare in umbra asta care este peste noi. Foarte rare ce e drept. Am avut o experienta placuta cu spitalul Cuza Voda din Iasi, unde cel putin la ultimele etaje, ai sansa sa vezi cum se intampla lucrurile in Occident. Asta datorita autoritatilor si sponsorilor, cei despre care vorbeste Cetin mai sus. Si bineinteles, datorita doctorilor, asistentelor si personalului de acolo. Nu toti, insa majoritatea (80%) sunt ok.

      Evident ca si acolo au mai fost probleme, insa pentru familia noastra a fost ceea ce trebuie cand a fost nevoie.

      Totodata acolo am vazut si copii purtand copii, fata adevarata a tarii noastre, despre care tu vorbesti.

  3. #4

    Ai trecut prin atat de multe..
    Si simt ca inca nu ne-ai spus tot…

  4. #5

    Oh shit. Hugz.
    Donăm, mulțumim.

  5. #6

    Am sa donez cu mare placere asa cum o fac lunar si pentru ‘Salvati copiii’.
    O singura probelma. Nu inteleg gandirea multor persoane care sunt pro avort, dar se implica pentru salvarea nou nascutilor. In burta la mama nu are nici un drept, dar afara are toate drepturile.

    • #7

      Pornesc de la premisa ca intrebarea ta e de buna credinta si nu pornesc un dialog cu CPF-ul aripa monitorizare bloguri si iti zic perspectiva mea care nu e neaparat genaral valabila. In primul rand nu sunt pro avort, sunt pro alegere, pro existenta acestei optiuni. Pentru mine personal dupa trei sarcini dorite, visate, planificate si calculate la milisecunda din care una nu s-a terminat cu bine, alegerea nu ar putea fi avortul si ma rog ca pana ajung sa inchei acest capitol cu fertilitatea sa nu isi bata soarta joc de mine si sa functioneze metodele contraceptive fara surprize. In acelasi timp as face orice sa ajut statul si femeile sa evite sa ajunga la avort la sarcinile nedorite, de la educatie sexuala, la contraceptie gratuita, sterilete incluse in CAS, whatever the fuck it takes. Dincolo de problema de moralitate sau etica, nu e ok si sanatos pentru o societate, totusi este o trauma, daca nu psihica, fizica. DAR a interzice sau limita accesul la intreruperea de sarcina mai drastic decat este in prezent mi se pare o miscare extrem de periculoasa. Tu gandeste-te ca in situatia asta nu ajunge doar Florica care la 19 ani nu stia ca daca face hutza hutza cu Gigel vine Ionica peste 9 luni, in situatia asta ajung victime ale unor violuri, uneori minore, in situatia asta ajung mame care au fetusi cu boli incompatibile cu viata, sau cu prognoza groaznica a calitatii vietii dupa nastere, ajung mame cu sarcini cu risc foarte mare pentru sanatatea lor. Nu vei putea niciodata sa cuprinzi toate exceptiile care ti se par tie sau mie sau altuia morale sau acceptabil si sa faci legea cu dedicatie. Pentru toate cazurile astea optiunea de intrerupere de sarcina fara alte intrebari trebuie sa ramana deschisa chiar daca de ea profita si Florica care e si ea o victima a lipsei de educatie din tara asta.

      De asta. Sper ca te-a lamurit.

    • #8

      Interesanta abordare. Pe mine ma nedumireste opusul, care pare mai frecvent intalnit: toate drepturile pana se naste, apoi mai ia-ti-l naibii si creste-ti-l, ce stai cu mana intinsa, te-am pus io sa te f… procreezi?!

    • #9

      ti-a raspuns unsirb mai bine

    • raspunsu lu unsirb aparent e si raspunsu unuitatar si unuianimal.

  6. #11

    Cetin, daca imi permiti sa defulez si eu putin aici, oarecum legat de subiect.

    Fetita mea cea mare s-a nascut cu palatoschizis (cerul gurii nu s-a inchis in timpul dezvoltarii). Am avut norocul de a ne afla in Timisoara unde medicina mai exista precum si de un medic ginecolog foarte sufletist care atunci cand a vazut situatia dupa nastere a dat telefoane, s-a interesat ne-a indrumat in directia care trebuie… dar…

    Neavand cerul gurii inchis fetita nu putea sa suga asa ca a ajuns la terapie intensiva nou-nascuti si a fost hranita cu sonda vreo doua saptamani.

    Si acuma incepe distractia, desi in Timisoara, desi centru universitar si medici buni…la neonatologie la spitalul Louis Turcanu din Timisoara nu au nici o tetina speciala pentru biberon ca sa poata fi folosita de copii cu despicaturi de palat. Desi exista n variante pe piata si nu toate sunt scumpe…Asa ca o saptamana am alergat, comandat online sa gasim o tetina speciala.

    Cand am gasit, la asistentele de acolo le era frica sa incerce sa o hraneasca cu biberon cu tetina speciala pentru ca exista riscul sa se innece. Asa ca sotia, dupa operatie de cezariana si tot stresul cu malformatia fetitei, a trebuit singura sa invete de pe Youtube cum se face. Asta in ciuda faptului ca in Anglia/Germania etc… de obicei exista o asistenta specializata pe chestia asta si care invata pe parinti cum sa hraneasca si ingrijeasca un copil cu tipul asta de malformatie.

    A reusit in 2-3 zile sa o poata hrani fara sonda. Nici nu vreau sa stiu prin ce a trecut in perioada aia, in spital cu fetita.

    Situatia s-a schimbat cand am ajuns cu ea la chirurgie pediatrica pentru a corecta palatul. Asta s-a intamplat pe la 9 luni. Dna Doctor care s-a ocupat de ea a fost foarte ok, operatia a fost OK, nu a cerut nimeni nimic, chiar a plecat fetita din spital cu cadouri de la asistente. Acum totul e normal, are aproape 3 ani, vorbeste de nu mai tace, n-are nici o treaba.

    Dar, ce vreau sa spun, nici in centrele mari nu exista dotari pentru afectiuni simple. Pentru ca de atunci suntem membri unei comunitati de parinti de copii cu despicaturi de buza/palat am aflat ca sunt destul de multe cazuri. Si totusi nici pentru o chestie relativ comuna (cam in fiecare saptamana exista cel putin un caz in Timisoara), nu exista dotari simple…o tetina speciala ce se pune pe orice biberon.

    Ce sa mai vorbim de lucruri mai complexe…

    TLDR: nu exista din pacate nici in centrele mari dotari si pregatire cum ar trebui, deci cred ca e cazul sa donam.

  7. #12

    @Okochea (nu ma lasa sa dau reply la comment-ul tau): Interesanta abordare. Pe mine ma nedumireste opusul, care pare mai frecvent intalnit: toate drepturile pana se naste, apoi mai ia-ti-l naibii si creste-ti-l, ce stai cu mana intinsa, te-am pus io sa te f… procreezi?!

  8. pe de alta parte, desi numarul este dublu, ai vazut cum arata evolutia acestui metric in ultimii 70 de ani? sa zicem la 1950
    us: 32
    europa, medie: 84

    Si, “ce a facut pentru noi UE”.
    Mortatlitate infantila, 2007: 12
    Mortalitate infantila acum: 6

    Este un metric pe care tre sa il imbunatatim drastic. Dar, nu putem sa nu vedem diferentele

    • #14

      o, pai eu am vazut diferentele astea firsthand, incepand cu maternitatile si terminand cu spitalele de copii. la maternitatea ilfov era ca o hala mare pentru vaci, cu igrasie si jeg, unde erau tinute lauzele. dupa aia au avut un program cu UE si au camere separate pentru fiecare gravida. cand era fiica mica, sa o duc la victor babes sau gomoiu era o loterie a mortii, ne era frica sa o lasam sa atinga linoleumul, dezinfectam barele de la pat. acum sunt nave spatiale acolo

  9. #15

    Copiez ce-am scris la Vasilescu pe tarla:
    Donat pentru că pe statul român îl doare-n penis de proprii cetățeni, iar apoi se plânge pe la teve că românii nu mai fac copii.
    Aș avea pretenția ca cea mai mare donație să vină din partea bor. Viseeeeee…oh, frumoase viseeeee…

    Nu, nu stau în România.