Un suspin sângeros s-a auzit dinspre domnii mafioți care căpușează turismul românesc de 30 de ani.
SE SCOT VOUCHERELE DE VACANȚĂ!
Bine, dacă cumva luați vouchere, știu că vi se pare incorect și că era un drept al vostru, câștigat cu sudoarea frunții. Știți, de fapt, ce au fost aceste vouchere?
Au fost un cancer pentru turismul românesc. Știți ce au făcut TOATE unitățile așa zis turistice din românia, după ce au fost introduse voucherele vieții? Au făcut 1400 de lei limita de jos a ofertelor lor. Voucherele de vacanță au devenit minimul posibil.
Adică s-a oprit absolut orice dezvoltare, orice inovație, orice investiție, pentru că cea mai împuțită chițimie din vila de 12 margarete costa 200 de lei pe noapte, fără mic dejun, în concedii. Pentru ce să te agiți mai mult, când știi că oricum vin săracii ăia cu vouchere, care dau 14 milioane fără să crâcnească, pentru că ei nu consideră ăia bani, sunt niște hârtii fără sens.
Da, frumos, UE vouchere, Mai rămâne să UE prima casă și Rabla și poate intrăm și noi într-o piață normală, unde valoarea e dată de cerere și ofertă, nu de pomenile statului către cei ce nu își permit chestii, dar și le-ar dori.
NOU
Sa vezi acum bisnita cu tichete de vacanta, cum era pe vremuri cu acele cupoane.
Sunt moderator pe un grup de vanzari-cumparari destul de mare, si au inceput de saptamana trecuta sa apara anunturile de vanzari de vouchere, aparent cele din 2019-2020 sunt valabile si in 2021.
NOU
Ehe, ia sa vezi acum ce se mai cern si ofertele dar si ghiolbanii. Rabla nu mi se pare un program rau, daca s-a fi mentinut taxa de mediu/ prima inmatriculare, programul chiar ar fi functionat mai bine. In schimb, mizeriile celelalte doua, Prima casa si voucherele de vacanta sunt cele mai nenorocite masuri care au dat valoare oricarei maghernita care astazi se numeste “vila premium” sau “cazare lux”.
NOU
Eu vreau să văd odată adoptată RCA cu decontare directa obligatorie. Am lovit pe cineva acum 2 săptămâni, din vina mea și i-am făcut cu omul amiabila. I-am dat toate actele, am completat foaia, pa and pussy. A depus omu dosarul online prin aplicație, ca la constatare, plimbare mașină avariata, mai bine lipsă. Acuma eu fericit, că nu am nimic, cu fițuica in buzunar, hai sa repar mașina. Neștiind cum sa procedez, dacă mai trebuie vreun act, caută filiala locală. Sună de 10 ori la un nr de telefon on-line, nu răspunde nimeni. Mă duc la sediu lor, acolo aveau un scaun în ușă și am vorbit din afară cu fufele alea, trimițându-mă la plimbare, să sun la niște numere de pe ușă.
A doua zi sun la 5 inspectori de daune ai lor, nu răspunde nimeni. Am sunat la call-center și m-a luat pe sus o țărancă care urla la mine, ca la ultimul infractor, iar când m-am înfipt în ea, mi-a închis telefonul în nas. Din 5 inspectori, m-a sunat înapoi o gagică foarte amabilă, în care i-am explicat ce am pățit și ce trebuie să fac, calm, relaxată, ca să îmi repar mașina.
M-am lecuit de City și Euroins. Următoarea asigurare RCA o să fie la o firmă serioasă, cu decontare directă.
Dacă eu client, care aveam nevoie de 2 informații chioare, că le plătesc bani pe asigurare, am fost tratat ca un infractor și ca un gunoi, ce să mai zic de ăia păgubiți de clienții lor și care trebuie să își recupereze dauna? Asigurarea ieftină mi-a ieșit pe nas mie, care sunt vinovat și aveam nevoie de 2 informații, să stau cu mașina pe dreapta 2 săptămâni din lipsa unor informații. Data viitoare știu ce am de făcut.
NOU
Nu vad de ce ai cumpara cu 1401 ceva care valorează 1400.
Fracturi logice care te tin șomer.
NOU
@Foorysh ai inteles pe dos. Sa zicem ca eu am tichet de vacanta pe care nu il folosesc pentru ca pandemie si nu am chef. El valoreaza 1400 de lei. Ti-l vand tie cu 1200, eu primesc banii iar tu te alegi cu o reducere de 200 de lei la urmatoarea vacanta.
NOU
Voucherele de vacanta nu erau nominale?
NOU
Mersi Zarax, insa nu vad de ce acest produs devine acum mai dorit. Cine stia ca le instraineaza pe cele de anul trecut, a facut-o deja.
In plus, bugetofagii nu prea tin cont de pandemie si sunt recunoscuti pentru cheful lor. Si pentru apetit si pentru capacitatea de a cladi portii uriase de mancare pe verticala, intr-o farfurie cu suprafata de altfel finita.
Apoi daca sunt nominale, cumperi dreptul de a merge in vacanta impreuna cu un bugetar si neamul lui, ceea ce e cam meh …
NOU
Ba da, sunt nominale.
In teorie cei de la receptie ar trebui sa verifice simultan si buletinul celui care “plateste” cu voucher.
In practica, nu le pasa, pentru ca atunci cand sunt decontate se trimit doar seriile si nu verifica nimeni.
Cam ca la ticketele de masa, te duci la Mega sa-ti iei te miri ce si nu iti cere nimeni buletinul.
Bine, ca mai nou alea de masa vin pe card, si, la fel ca si cu orice card, nici acolo nu te intreaba nimeni de buletin cand platesti.
NOU
de acord cu prima casa ca practic au setat un pret minim pentru apartamente, dar cu rabla ce ai? nu e ca si cum producatorii de automobile le vand mai scump in Romania pentru ca exista rabla si le-ar ieftini daca s-ar scoate. in plus, pe schema asta statul iese in castig pe termen pentru ca se scapa mai usor de masini vechi si poluante, chiar daca pe termen scurt iese in pierdere.
NOU
Rabla nu o vad ca un lucru negativ. Si in alte tari cred ca exista ceva asemanator. Scopul este de a scoate din circulatie masinile vechi.
Daca ai una care face mai putin ca un tichet rabla, deja e nasol si chiar si cea mai ieftina masina noua ar fi o alternativa mai buna.
NOU
Nu doar rabla exista în toată UE, vouchere de vacanta exista în toată europa de est+franța, Spania și Italia tari care încearcă să încurajeze turismul intern iar voucherele se pot da inclusiv in privat prin deduceri de impozite, acuma că majoritatea patronilor și angajaților din privat nu știu de lucru asta, e alta poveste.
Efectul eliminării voucherele va duce la faptul ca sute de mii de oameni cu salarii peste medie (+familile lor) vor merge și vor cheltui bani in afara țării în loc să-i cheltuiască in tara. Cine crede că eliminarea voucherelor va duce la scăderea preturile nu știe în ce țară trăiește, când s-a redus tva-ul la 5%(care e taxa directă nu voucher) n-a fost nici o reducere de preturi, ba dimpotrivă preturile au continuat să crească.
NOU
Rabala este un lucru rau deoarece ajuta saracii care nu isi permit sa isi cumpere masini.Saracii ar trebui sa munceasca nu sa astepte pomana de la stat.
NOU
@RobertD, saracul isi cumpara TDI Power din ’99 km reali, . Si ultima data cand am verificat, e inca permis. Doar ca gazele de esapament le inhalezi tu.
Statul ajuta saracul, dandu-i voucher de 2000E (sau si mai mult pentru hibrid/electric) pentru gioarsa de 500E, iar el se duce frumos si isi ia logan benzina (sau chiar gpl) euro 6, care nu-ti mai f**e tie plamanii.
In concluzie, print tichetul ala rabla, statul il ajuta si pe sarac si pe maria ta, barosan de Romania.
P.S. vezi ca statul subventioneaza destul de multe, posibil sa fi primit pomana chiar fara sa-ti dai seama. Saracule!
NOU
Hai bai roberte de ce esti moldovean? Aveam o impresie mai buna despre tine
NOU
Nu sunt deacord cu nici o subventie de la stat pentru nimic.Ce este prostia asta subventie la transport, caldura, vouchere etc.Fiecare sa munceasca sa castige mai mult si sa faca ce vrea cu banii.Dar de asemenea nu sunt deacord nici cu taxele idioate deoarece efectiv din ce muncesti peste 50% platesti la stat.
NOU
@Constantin: hai sa-ti zic efectul eliminarii voucherelor. Hotelierii se vad fara o mare sursa de venituri asa ca incep sa se agite pe piata cu oferte ca sa atraga clienti. Ma rog, asa ar trebui sa se intample. Daca nu reusesc, ghinion. De ce sa fii fraier sa platesti acelasi pret in Mamaia ca in Grecia? Doar ca faci 3 ore pana la mare? Nici macar asta nu mai e o chestie realista, din cauza accidentelor si blocajelor saptamanale de pe A2.
Concret, hotelierii se vor adapta sau vor pieri. Simplu ca buna ziua
NOU
@punkreas – chiar și dacă prețurile ar fi aceleași e simpatica comparația cu Grecia care are sute de insule, mii de km de litoral,mai mult de jumătate de an temperaturi ideale pt turism, pe lângă infrastructura, tradiție și câteva mii de ani de istorie în urma căreia au și rămas o grămadă de dovezi.
Efectul imediat al eliminării voucherelor va fi o scădere substantiala a Nr de turiști, închiderea unei părți din Horeca lucru care va duce la zeci, daca nu sute de mii de șomeri iar o parte importanta din cei care vor rămâne vor trece în zona neagra a economiei, adică pe lângă cheltuieli în plus ale statului cu șomerii și o gaura la buget, un alt efect pozitiv al voucherelor era că obliga scoaterea la suprafață a unei părți din economia neagra.
Nu cred că economia la buget de aprox. 350 mil cat erau voucherele va acoperi toate efectele negative ale eliminării lor.
NOU
@Constantin, realist vorbind, ăia care merg la mare la noi pe vouchere de vacanță n-au bani de mers în Grecia sau cele două categorii se suprapun foarte puțin. Da, știu, ne place să spunem că Mamaia e mai scumpă ca orice vacanță p-afară, dar per total litoralul nostru e mai ieftin decât ce găsești prin alte țări. Și mult mai nașpa, dar mai ieftin. 😀
NOU
@constantin – “Efectul eliminării voucherele va duce la faptul ca sute de mii de oameni cu salarii peste medie (+familile lor) vor merge și vor cheltui bani in afara țării în loc să-i cheltuiască in tara.”
Doamne ajuta si sa te auda Saint Christopher. Cu mandrie spun ca de sapte ani nu am mai cheltuit nici un leu in vacanta in hotelurile si restaurantele din Romania.
Si sa vad eu cum creste HORECA preturile cand scade si mai mult numarul de clienti. Adica chiar astept sa creasca preturile, ca sa-i ajute pe indecisi sa nu-si mai piarda timpul pe aici si sa mearga in Bulgaria, Grecia, Ungaria, Serbia sau oriunde vor ei in functie de buget.
Astept falimentul turismului romanesc cu mare nerabdare. Si cu mare placere ii indrum spre alte tari pe toti nefericitii care ma anunta cu maxim entuziasm ca vin sa viziteze Romania.
De obicei ma incadrez in cinci minute cu textul prin care le scot Romania din cap macar pentru urmatorii zece ani. Si ei povestesc la altii, si altii mai departe si tot asa. Ain’t Much, But It’s Honest Work.
NOU
@RobertD , asa functioneaza sistemul American. Care nu o duce foarte bine, cel putin pe partea medicala si pe cea de pensii. Trebuie sa fie un echilibru zic.
NOU
Cateodata, Robert da impresia ca e chiar mai prost decat e.
NOU
Parerea mea e ca locul/destinatia de vacanta ar trebui sa fie in primul rand dictat de “gusturile” fiecaruia.
Mi-ar place sa cred ca nu-s tampit daca cineva imi zice ca nu e frumos la Mamaia si totusi aleg sa-mi petrec parte din vacanta sau toata vacanta acolo.
Poate acel cineva a avut una sau mai multe experiente neplacute. Plaja X poate sa fie nasoala (din punctul de vedere al cuiva) in timp ce plaja Y poate sa fie foarte frumoasa (din punctul de vedere al aceluiasi cuiva…).
Poti prinde vreme nasoala si-n Fiji.
NOU
Si nu doar ca cea mai imputita pensiune oferea sejururi de minim 1400 de lei. Dar se si comportau de parca cei care plateau cu aceste vouchere sunt niste sarantoci amarati. Nu conta faptul ca ei oricum isi incasau banii fara probleme.
NOU
Aici dau vina și pe clienți. Eu mă scuipam și mă înjuram cu ei ca la ușa cortului.
Pe banii mei să facă pixda mare, să mă trateze ca pe ultimul gunoi? De parcă îmi fac o favoare că sunt primit pe ușă? Ce puteau să facă? Să cheme politia? Să îmi dea cu interzis la ei in pensiune? Facă mumu, că sunt o grămadă de pensiuni cu personal mișto.
Același lucru e valabil cu oricine. M-am înfipt odată într-un țăran de doctor, când am fost cu a bătrână la un control și a început să urle ăla la ea ca la ușa cortului. După un schimb de replici și urlete,. mi-am luat banii de la recepționară și am plecat. Vă’ dreacu de ciobani, că sunt și alții, care oferă aceleași servicii și au respect față de pacient și sunt profesioniști.
Am fost amenințat că sunt dat în judecată, că văd eu, că nu e o atitudine normală
Aha, aștept citație.
Morala: nu vă lăsați călcați în picioare de acești mici Dumnezei, care și-au găsit vocația, crezând că sunt superiori unor oameni normali, doar pentru că apelează la serviciile lor.
Nu sunt scârbe și nesimțiți ditai managerii și șefii, cu care se poate discuta și ascultă oamenii, cum sunt maidanezii din subordine.
NOU
Acum vreo 10 ani am luat o teapa maxima cu bonuri valorice de masa. Am cumparat prin agentie un sejur de o saptamana la un hotel (intamplarea face ca era un hotel din Mamaie, dar nu asta este problema).
De la agentie m-au convins sa cumpar si bonuri valorice la restaurantul hotelului fiindca imi ofereau un discount de 10%. Gandindu-ma ca oricum cateva mese le voi lua la restaurantul hotelului, am cumparat si bonuri valorice.
Supriza a fost cand a ajuns la hotel. La intrarea in restaurant era un banner mare cu “reducere 30% pentru cei care platesc cash”.
NOU
Până se vor epuiza voucherele existente, (re)vine PSD la putere și modifică modificarea legii voucherele.
NOU
Am o mica unitate de primire turistica, am schimbat în bani sute de carduri și vouchere, aveam zilnic 5 persoane, chiar mai multe decât clienți.. nu sunt mândru de asta, dar cumva trebuia sa supraviețuiesc.. nici jumătate din ele nu au fost folosite corect.
NOU
In ce formula, 1 leu vaucer= 1 leu “kesh”?
NOU
Yesssssssssss
NOU
Orice voucher = mânărie românească. Voucher de bicicletă ? 300 de lei, aş vrea sa iau un vaucer şi să imi cumpăr o bicicletă de 300 de lei. A, doar unii vânzători sunt calificaţi să vandă biciclete pe vaucere ? Aha … Şi bicicletă de 300 de lei aveţi ? A, aşa ceva nu, dar vai, noi vindem BICICLETE, nu biciclete, costă una 1800 de lei şi cu ajutorul vaucerului platiţi DOAR 1500. Da, dar acum o lună şi jumătate bicicleta aia costa 1500 – da, dar preţurile la importator au crescut, etc, vrăjeli.
Aşa şi cu vaucerele vacanţei vieţii, 200 + pe noapte şi v-aş pune poze, preţul corect ar fi undeva pe la 80 – maxim 100 pe noapte, şi asta in weekend. Chiar şi la pensiunea unde mă duc de vreo două ori pe an, de obligaţie (nu pot refuza, nu comentez) iau constant aceeaşi cameră, curge in mm apa pe langă cabina de duş – le-am spus asta de două ori până acum, îi doare-n cuc. Plasa de ţânţari de la uşa de la balcon le-am reparat-o a doua oară când am fost, era o balama fără şuruburi.
NOU
Asta cu “ma duc de obligatie desi nu sunt multumit de servicii” este cam aiurea.
Daca este un cadou din partea cuiva care iti ofera cazarea gratis, nu poti comenta prea mult.
Daca nu asta este motivul, atunci singura varinata la care ma gandesc este ca tu “platesti” cuiva un serviciu prin faptul ca te cazezi la pensiunea lui. Si atunci din nou nu ai ce comenta, este normal ca nu vor investi in modernizari.
NOU
@Alex – big like! Ai perfecta dreptate in tot ceea ce zici, banii aia NU aduc si nu vor aduce plus-valoare decat, poate, in 1% din cazuri. Si sunt 100% sigur ca pensiunile/hotelurile care intra in aia 1% oricum erau OK si cu si fara voucher-e, eu imi explic asta prin constiinta/profesionalismul proprietarului. Nu numai in HoReCa, in orice business.
Nici nu vreau sa ma gandesc cat de mare este lantul spagii cand vine vorba despre DECONTAREA acestor vouchere-e si cati functionari isi luau plicurile ca sa dea drumul banilor. Ca nu-mi poate spune mie nimeni ca daca esti proprietar de hotel si ai de recuperat 50k EUR de pe voucher-e de la ministerul X, nu mergi si tu cu un plic acolo ca sa iei banii secolul asta si sa nu se apuce cel de la ghiseu sa-ti zica ca te mai amana pentru ca nu ai avut dosar cu sina.
NORMA la noi, din pacate, nu e “constiinta”, nici la stat si nici la privat. Norma in RO e ca “omul de afaceri” TREBUIE SA AIBA pensiune/bar/restaurant sau sa construiasca un bloc, calculeaza gresit si intra intr-un kkt sau devine lacom. Moment in care intervine “STATUL” care a reglementat prost sau are functionari de kkt si atunci spaga, avizele pe nashpa si toate mizeriile pe care le vezi la tot pasul devin “normale”. Si mai auzim si vaicareli ca “moare HoReCa” sau vai-vai-vai ce cheltuieli avem si ca nu ne ajuta statul si se alege praful … dar divagam.
Daca ai cheltuieli mai mari decat veniturile sunt doua explicatii – ori esti PROST si nu administrezi corect, ori acolo NU ESTE oportunitate reala de afacere. In ambele cazuri, mars acasa, restul e MANEA.
NOU
Nici una, nici alta. Pensiunile date de exemplu de pret si cea cu apa care curge nu au nicio legatura.
NOU
@Alex88, eu am comentat in legatura cu asta:
“Chiar şi la pensiunea unde mă duc de vreo două ori pe an, de obligaţie (nu pot refuza, nu comentez) iau constant aceeaşi cameră, curge in mm apa pe langă cabina de duş – le-am spus asta de două ori până acum, îi doare-n cuc.”
Adica te duci de 2 ori pe an din obligatie, desi stii ca sunt conditii proaste.
NOU
Eu am spus ca sunt conditii proaste ? Ca apa aia curge de un an si jumatate pe langa cabina de dus este doar o dovada de miserupism, sau poata ca daca au avut inchis mai bine de 6 luni or fi uitat. Daca eram eu proprietarul as fi pus un silicon bun de prima data, de rusine.
NOU
@Alex88, da, daca este un aspect care te deranjeaza, intra in categoria conditii proaste.
Mai ales cand te exprimi prin “curge in mm apa” sau “îi doare-n cuc”. Plus ca ai fost nevoit sa repari tu plasa de tantari.
Prima data te plangi de anumite conditii si de faptul ca ii doare in fund cand le reclami problemele si apoi spui ca sunt conditii foarte bune. Si atunci care este scopul sa prezinti problemele, daca sunt lucruri care pe tine nu te deranjeaza?
NOU
rabla de ce? ca se facuse limita 1000e? Scopul la Rabla a fost sa scoata rablele si sa te convinga sa iti iei una noua
NOU
da, succesul a fost masiv
NOU
Nu ți se pare ca s-au schimbat masinile de pe piata?
NOU
Nu stiu ce sa zic, vizavi de succes, personal nu am vazut niste cifre clare asa ca o sa vorbesc de experienta personala.
Am cumparat in 2018, pe PF, prin RABLA, o masina de 20k euro (pret de lista). In final, cu tichet, discount (cred ca am si prins un moment bun, promotie dealer sau ceva), alea-alea, am platit fix 17k EURO. Nu pot sa zic ca RABLA a fost factorul decisiv dar au fost totusi cam 1500 EURO si in final am schimbat o masina de 10 ani vechime, Euro4, uzura de rigoare si dotari la limita decentei, cu una Euro 6, mai apropape de premium ca dotari, zero km si 5 ani garantie. Si mi-au scazut si impozitul si RCA-ul la 50%. De unde privesc eu, a parut totul OK.
Bine, am auzit si comentarii inteligente culmea de la oameni la care nu ma astaptam, ca la banii aia imi luam BMW SH de 2-300k km, tipla-tipla, full-full, fara trapa … LOL. In urma comentariilor auzite, m-a lovit gandul ca poate si din cauza de mentalitate nu prea merge “rabla” pe la noi … my two cents.
NOU
@Arhi, da, succesul a fost masiv. Nu s-au consumat voucherele pe țuică de la birtul din sat, ci au fost achiziționate mașini noi. Ce anume a fost greșit la programul Rabla?
NOU
mie marea diferenta intre cele programe mi se pare faptul ca rabla a venit doar cu o suma: 1000-2000e, dupa noroc.
Practic tot trebuia sa vii cu banu gros, asa ca “ofertele” dealerilor nu prea putea lua prea mult in calcul ticketul ala. Exceptand in marketing unde pretul era dupa 3 rable si cu plata 90% la final
NOU
Pomenile astea pentru bugetari trebuie sa se opreasca sau o sa vina economia reala sa ne dea una peste ceafa.
NOU
Nu discutăm aici despre faptul că nu trebuie să supraviețuiasca patronii de pensiuni. Cât mai multe și oameni mai prosperi. Când tuturor le merge bine, înseamnă că ceva e bine in jurul nostru. Trebuie să trăim toți sau cât mai mulți bine.
Că nu bucura pe nimeni când în jurul lui jegu uman, social și fizic e până la gât.
Oamenii se plâng de prețurile cerute pe condițiile oferite. Prea mulți bani pentru niște grote.
Voucherele astea au ridicat artificial prețurile, fără o bază reală. Au aruncat prea mulți bani în piață și au întors nimic.
200 de lei o cameră cu duș nefuncțional in Sighișoara? Doar pentru că e cetate medievală? Nu-i cam mult? Și apoi se plâng patronii, că turiștii sunt calici și nu vor să cheltuiască. Păi cheltuim, că nu toți plecam de acasă cu bidonul de sana. Dar să avem și pe ce.
NOU
MI NU NAT
A fost o bataie de joc la adresa tuturor salariatilor din privat.
Hai si cu pensiile speciale daca aveti balls.
NOU
Dupa faza asta multe pensiuni cred ca vor muri.
NOU
De ce? Mai ales acum cand vacantele in afara sunt cam riscante, multi nebugetari si-ar face cu drag vacantele in tara la noi.
NOU
E putin cam greu, voucherele astea si tot felul de alte oferte de genul erau painea pentru statiunile care nu se numesc Mamaia sau Vama Veche. Costinesti, cele doua Eforii, Olimp etc. astea erau pentru copiii si tinerii mai modesti care n-au neaparat pretentii de Mamaia Nord si care nu se identifica cu Vama Veche, si pentru adultii normali de +35-40, care si faceau din astea singurul concediu pe an pe care si-l permiteau.
Ori or sa fie nevoiti patronii sa lase la preturi simtitor, mai ales in statiunile amintite mai sus care nu sunt ” la moda ” , ori or sa ramana la aceleasi pretentii si ei vor sta cu sandramalele goale, iar o parte din romanul normal nu-si va mai permite nici saptamana aia la mare la care visa dupa un an de munca grea.
NOU
Chiar asa de amarati sunt oamenii care lucreaza in sistemul bugetar incat nu-si permit sa plateasca 1000 de lei o data pe an pentru cazare? Fiindca cel mai probabil sejururile care erau 1400 de lei se vor invarti pe la 1000 de lei.
NOU
Posibil sa ai dreptate, dar nu cred ca statiunile sunt pline de bugetari cu vouchere.
Cunosc cativa bugetari si tot in Grecia sau Turcia se duc, iar voucherele le vand altora pe sub mana.
Adica am senzatia ca turismul romanesc nu duce lipsa de clienti deloc, de vreo 10 ani incoace, si nu cred ca voucherele sunt motivul, pur si simplu veniturile sunt mai mari.
Tii minte reportajele anuale de la mare si de la munte, cu capacitatile de cazare la 100% absolut peste tot, cu ambuteiajele constante pe A2 si pe DN1.
Nu or fi toti bugetari cu vouchere, si nu or merge toti la Predeal sau Mamaia.
De fapt, mi se pare ca incet incet avem conditii de turism decente cam peste tot, si ca s-au cam dus vremurile cu jeg, preturi nejustificat de mari in raport cu conditiile, etc.
Sigur, exista si vor exista in continuare exemplele negative care continua trendul si imping oamenii in alte parti, dar aparent e spre bine.
NOU
Sa lase din preturi? In teorie da, asa ar trebui, dar sa nu uitam ca noi suntem mai deosebiti.
Toti avem impresia ca bugetarii sunt miliardari, dar in afara de directori si cei mai specializati, referentii de exemplu, care sunt majoritari nu castiga cine stie.
Hai sa va zic si partea cealalta a lucrurilor: O pensiune mica, 5 camere, o mare parte din turistii care vin pe vouchere isi permiteau prima data sa iasa din oras. Realitatea e ca nu or sa dispara hotelurile, ci vor lucra (din nou, pentru ca vouchere le-au adus in legalitate) la gri sau negru (cunosc caz in care pensiune de 20 de camere functioneaza 100% la negru).
In afara de asta, tot ce poate face statul daca inchiriezi pe blat (nu, nu are voie sa te controleze oricand si oricum pentru ca e proprietate privata), e sa iti dea o amenda de 500 de lei. Cum se zice pe blogul celalalt, cost of doing business.
Ce inseamna turism? Ca e jefuit la hotel (nu contest ca nu e asa)? Nu numai. Inseamna benzina si/sau un sandvich pe care il cumpara de la benzinarie, sa zicem ca nu mananca in oras (desi se intampla si asta deci alti bani in economia locala, ci poate ia ceva de la un supermarket ca se duce la un gratar. Alti bani intrati in economie.
Ce face guvernul prin taieri ed cheltuieli (problema e ca nu sunt numai bugetare ci si de investitii, (au taiat si startup nation) e doar sa accentueze caderea economiei, si asa fragila.
NOU
Castiga toti mai bine decat majoritatea care lucreaza in privat. Si spre deosebire de aia de la stat chiar lucreaza, nu stau toti pe shopping online.
Cu o mentiune, o parte din venitul lor vine sub forma de bonusuri si sporuri, ca sa fie siguri sunt slugi umile in linia aliantei PNL/PSD.
As vrea o singura chestie de la statul roman, sa foloseasca un DNS filter si sa taie accesul la facebook, tiktok, fashiondays si toate pierdevremea-urile pe care stau aproape toti bugetarii.
Da, stiu, o sa intre de pe mobil, dar moajoritatea sunt retarzi si le este mai greu de pe mobil. Macar sa se chinuie putin cand isi cumpara o rochita noua pe banii mei.
A incercat un baiat manevra intr-o institutie importanta, dupa O ORA l-a sunat sefu’ ca l-a sunat directorul al mare ca “ce mortii mami voastre faceti voi acolo”. Exact cum i-a spus ca o sa se intample una din amantele care cu maxima sifdare nu lucreaza de loc, in alea doua zile pe saptamana cand mai aparea pe la birou.
Si da, vreau sa taie tot de la bugetari, sa-i tina pe salariu minim, sa vad ce o sa faca?
O sa se mute la privat? :)))))))
Ii astept cu drag, sa vad cine angajeaza hoardele astea de putori ordinare. Da stiu, o sa o arda pe somaj o perioada. Tot iesim mai ieftin si poate se apuca sa bage inapoi in economie o parte din spagile pe care le-au luat in astia 30 de ani.
NOU
Nice! Lumea nu intelege ca sunt si bugetari, destui, (nu le plang de mila), cu 400 E pe luna, no.. hai 500. Acestia mergeau acolo. Ideea de tichete a fost sa-,l scoata pe om din casa. Atunci el va plati si cash, o consumatie, o bere, o shaorma etc. E un lant mai lung.
Dar este adevarat ce zice si Arhi ca din cauza lor a crescut pretul la cazari. In 2009, in Maramures plateai la 2.5 stele, 80 lei camera dubla. In 10 ani pretul s-a triplat.
NOU
@Emilaș ca si multi altii de p-acilea, îs rupti iremediabil de realitate. Ei sint exemplul perfect al ecuatiei politice de a invrajbi bugetarii cu privatii. In loc sa-ti indrepti ura catre adevaratii vinovati – muistii din politica romaneasca, tu te caci pe tine inutil. Cu stropi te caci. Emilaș si altii ca el formeaza o bula mica, in care realitatea e ori e ca ei ori nu e deloc. Ei detin adevarul absolut. Stiu tot. Au auzit ei de la cineva ca asa e. Emilaș, viata are multe nuante de gri. Inceteaza sa fi bou. Mi se rupe pwla daca esti corporatist, patron sau bugetar. Vina nu e unde o vezi tu cu ochii beliti de furie. Mai lasa sa treaca timpu si-o sa realizezi c-ai fost prost candva.
NOU
@Dan 2, cum adica statul nu se poate duce in control fiindca este o proprietate privata?
Adica eu daca imi deschid acum un magazin, pot sa refuz sa primesc inspectorul care vine sa verifice daca dau bon fiscal?
Chiar daca pensiunile/hotelurile respective functioneaza fara receptie, doar pe programari telefonice, tot trebuie sa isi promoveze serviciile undeva (Airbnb, Booking si alte site-uri de genul asta). Nu au cum sa mearga doar pe recomandari.
Cand se vrea cu adevarat, statul are toate parghiile necesare pentru a face controale si a da amenzi/a inchide unitatile care nu respecta legea.
@Avu, asta cu turistul care iese din casa si, pe langa voucher, mai cheltuie cateva sute de lei pe mancare, bere, etc, poate fi interpretata si invers.
Banii aia pe vcare ii cheltuie suplimentar sunt bani pe care poate altfel i-ar fi folosit sa isi renoveze baia sau sa isi repare acoperisul la casa. Si uite asa, pe o parte castiga cei din Horeca si pe alta parte pierd cei care lucreaza in constructii. Per total, nu se schimba mare lucru in economie (sunt aceeasi bani care circula, dar in alta directie).
Si da, intradevar sunt si bugetari care au salarii destul de mici. Dar sa nu ii mai tinem prizonieri cu vouchere, bonus de lucrat la calculator si alte prostii de genul asta. Haide sa le marim salariile si apoi isi aleg ei daca vor sa plece 1 saptamana intreaga in vacanta sau sa plece 3 weekend-uri cu aceiasi bani.
NOU
Magazin nu e pensiune, daca vine cineva in control ma inteleg cu lumea si or sa zica toti ca au venit la varul nici un cuvant de bani. In afara de ceva vecini binevoitori care pot sa faca o reclamatie, nu are nimeni de ce sa te controleze.
De ce crezi ca la Caracal politia a stat in fata usii? Pentru ca fara mandat pot sa si-o ia. Rau. Legea s-a schimbat putin, pot sa intre in caz de pericol iminent. Ca fac eu un gratar cu prietenii sau cu verii de la tara cand de fapt imi dau bani si nu ii cunosc nu se incadreaza. Poate sa ma roage sa dau muzica mai incet cel mult.
Apropos de vrut ca statul sa faca ceva: la autorizatia sanitara s-a primit replica “pai nu are rost sa faceti legal, daca nu stiu ca existati nu am ce sa controlez, ca e spatiu privat, nu am voie sa intru fara plangere”. Vorbim de o locatie fara restaurant deci o sa controleze la sf asteapta cineva.
Faci acte un an iti faci pe site-urile de profil conturile, dupa aia anulezi tot. La momentul inscrierii esti legal apoi pa si la revedere, nu mai verifica nimeni cativa ani.
NOU
@Dan 2, nu verifica pentru ca nu vor sa se complice si prefera sa primeasca o mica spaguta, nu pentru ca nu ar avea cum.
Vin o data, de doua ori, dar pana la final tot se gaseste unul care sa spuna ca este client, nu este ruda. Sau pui un echipaj de Politie in fata pensiunii care sa ii legitimeze pe toti inainte sa intre prima oara (control de rutina).
Sau urmaresti cand vine duba cu marfa (alimente, asternuturi, prosoape, etc) si le ceri actele de transport.
Adica serios, unul care are 2 clienti pe saptamana are sanse sa fenteze inspectorii, dar o pensiune care are minim 5-6 camere nu prea isi poate desfasura activitatea in conditiile astea.
NOU
fiind bugetar, ma bucur ca le au scos, erau ajutoare de stat din banii privati. statul lua 300 de milioane de euro credit de la banci private, pe mii de institutii. ii punea pe cardul de vacanta, plateai 10 la suta impozit, adica 145 si apoi aceai 12 rate a 145, ca sa dai statului 1600 lei pentru voucher de 1450. banii nu se luau directbdin salariu, ci din supraimpozitarea normei de hrana, cu 41, 5 la suta. mizeria asta era pentru intretinut ho re ca, cu 300 milioane de euro anual. bineinteles ca la privat nu functiona mizeria, privatul oferea voucher cadou cu adevarat, nu platit in rate, ca la bugetari.
NOU
io nu inteleg matematica, am citit de 3 ori si tot nu-mi iese.
cu subiect si predicat se poate?
NOU
Ce e aia “ norma de hrana”?Eu credeam ca leafa e folosita ca sa cumperi hrana,dar uite ca aia e cumparata separat,dintr-o “ norma”.Norma de haine,incaltaminte,reparat masina,mers la piata,exista?Asta ca sa putem pune leafa de-o parte,traim,mincam si ne imbracam doar din “ norme”…imi vine sa vomit
NOU
E așa mare diferență între norma de hrană și bonurile de masă din privat?
Și cât timp angajatorul pretinde o anumită ținută, stil de îmbrăcăminte ar trebui să vină cu banul, fie că e public sau privat.
Salariul îl primesc pt munca prestată și ar trebui să fiu liberă să-l cheltui fix pe cea vrea musculatura mea, nu pe niște haine care nu-mi plac/nu-s stilul meu doar pt că angajatorul pretinde dress code.
NOU
Indemnizația de hrană e cam același lucru cu bonurile de masă. Diferența e la modul de impozitare, bonurile fizice fiind impozitate cu impozit pe venit de 10% iar la indemnizația de hrană (fiind o sumă de bani băgată în salariu) pe lângă impozitul pe venit, se va plăti contribuția la pensii (CAS) și sănătate (CASS), adică 35%. Statul iese mai câștigat în cazul indemnizației de hrană.
NOU
@Nae, vorbesti de parca salariile bugetarilor provin din alte fonduri, nu tot din banii de la buget.
Deci, pentru norma de hrana statul da o suma X de la buget, apoi impoziteaza aceasta suma cu 41,5%, bani care vin tot la buget. Rezulta ca statul a chetuit efectiv 58,5% din suma X.
Daca firmele private ofera bonuri valorice in valoare totala de X lei, statul primeste 10% din aceasta suma, fara sa cheltuie nimic.
Deci pe scurt, in cazul bonurile de masa statul 10%, iar in cazul normei de hrana, statul cheltuie 58,5%.
NOU
Ghinion curat…după ce s a ftut treaba cu Cancun la o săptămână după…și Mamaia
NOU
O masura buna, dar e doar o picatura. Avem un reflex de gandire din perioada epocii de aur cand s-a creat impresia ca statul asigura chestii gratis. Acum le spunem vouchere. Nu sunt deloc gratis. Sunt gauri in buget, sume care in cele mai multe cazuri merg catre anumiti invartitori/sugatori de ban public. Doar programul Rabla a avut efect pozitiv, parca pe sosele nu mai sunt totusi epavele omniprezente pana la jumatatea anilor 2000.
O tura in Serbia sau chiar Bulgaria si te lamuresti ce a facut programul Rabla la noi.
Prima Casa, in loc sa aiba efecte pozitive pt cei cu venituri mici, a avut un efect masiv pt bogati- i-a facut si mai bogati, de la “dezvoltatorii imobiliari” pana la agentii imobiliari si speculantii imobiliari- ma intreb cati dintre cei cu peste 4-5 apartamente le au trecute in acte pe numele lor..
NOU
Nu se elimina toate voucherele de vacanta, doar cele acordate in sistemul de stat. Eu lucrez in IT la privat si primim in continuare. Este o mare problema sa reusim sa le cheltuim, pentru ca ne-am saturat de atata litoral romanesc, chiar si la 4-5 stele, plaja si mancarea sunt aceleasi.
NOU
Anca, asa-i ca nu prea te duce capul?
NOU
cosmin, dar DE CE atat de violent si injurios? ce ti-a facut tie personal, exprimandu-si parerea?
NOU
Le puteti dona cand va plictisiti de statiunile din Romania
NOU
jegurile psd puteau spune de la inceput, va dam imprumut 1450, platiti 1600 intr-un an, in rate, sa nu moara ho re ca. sa nu creada prostimea bugetara si ceilalti prosti care fac valuri din privat ca se dau cadouri. vad ca nu s-au prins nici ca salariul minim pe economie care sta la baza voucherului a fost inghetat de hotii psd pe o lege data de boc, in criza mondiala. greu cu cititul la romani.
NOU
@Arhi – ce rost are comentariul Ancai? N-am fost violent și nici injurios.
Cum se numesc oamenii care citesc un text și nu-l înțeleg?
Există și alte variante în afară de litoral.
Știu, sunt cârcotaș.
Ontopic: mi-ar plăcea să dispară și anumite sporuri (precum cel de hrană, care e mizerabil). Iar sporurile care rămân să nu fie în procente (aici mi se pare cea mai mare discriminare).
De asemenea, mi-ar plăcea să fie înlăturați și oamenii care ocupă anumite funcții, deși au atins vârsta de pensionare.
NOU
cosmin, daca iti zic eu tie ca nu te duce capul, faci spume 3 saptamani si tii minte o viata. fii mai calm, ca o sa faci infarct.
NOU
@Arhi – nu te contrazic, ai dreptate. E un sfat intelept, apreciez.
NOU
@Anca, lucrand in sistemul privat, ati putea sa negociati sa nu mai primit vouchere de vacanta si sa primiti echivalentul sumei cheltuite de firma pentru acele vouchere. Asta inseamna ca daca acei bani ar fi adaugati la salariu, scazand taxele, ajungeti undeva pe la 60% din valoarea voucherului.
Acum nu stiu fiecare cum prefera:
– o suma X ce poate fi cheltuita numai in Romania;
– sau un procent de 60% din aceeasi suma X, ce poate fi cheltuit oriunde in afara tarii.
Cred ca daca li s-ar oferi aceasta optiune, majoritatea ar alege voucherul.
PS: concediu nu inseamna doar litoral, mai sunt si alte zone interesante prin tara.
NOU
Puteam sa ma agit si eu si ma apar pe aici. Dar intr-adevar comentariul meu e cam aiurea. Voiam doar sa fac cunoscut faptul ca exista tichete de vacanta si la privati. Stiu ca exista si munte si alte locatii frumoase prin tara. Dar va spun ca ti se ia dupa 3 ani de concedii prin tara, vrei sa vezi si Asia , si America. Dar cand in tara e gratuit cu tichete, nu iti vine sa mai dai bani in Asia. Plus ca se termina zilele de concediu.
De cand eram mica si ma certam cu verisoarele mele, mama imi spunea: Cel mai destept cedeaza. Asa ca toata viata am respectat aceasta zicala, si cantaresc bine cand ma incing intr-o discutie, si cand o las sa se stinga de la sine. In mod clar cu Dragos nu ma iau la intrecere.
NOU
Deşi sunt un bugetar nemernic care a beneficiat de aceste vouchere,recunosc cu toată responsabilitatea că reprezintă o labă tristă dpdv bugetar.Poate intra în categoria mită electorală.
NOU
Sunt unul dintre cei care au beneficiat teoretic de ele, practic nu prea le-am folosit. Bine, impropriu voucher pentru ca mie îmi decontau ulterior suma respectiva.
Sunt de acord ca erau în cancer atât pentru bugetul de stat cât și în privința mizeriei din turismul romanesc. Ma bucur pentru măsură asta, sincer. Nu-mi vad propriul interes ca mergeam trei zil într-o mizerie de camera pe litoral.
NOU
Mulţumesc pentru nepublicarea comentariului ,adio şi nu am cuvinte.
NOU
georgel, toate comentariile se aproba manual, cand ajung si eu la net. daca vrei sa ai comentarii aprobate direct, fa-ti user aici arhiblog.ro/wp-login.php?action=register
NOU
Moama, da’ ce s-a suparat Jeorjel…
NOU
BREAKING NEWS: Sosoaca a fost data afara din AUR dupa LIVE-ul de pe Facebook in care petrecea fara masca.
NOU
oh noes..
NOU
Bun venit in USR draga Diana!
NOU
Daca vaucherele/subventiile ar ajuta cu ceva ar trebui sa se dea pt orice si am cheltui totul local si ne-am intoarce inainte de 89. Ce atata salariu… Cartela de paine/mancare, voucher de masina, voucher de vacanta, subventie de caldura si aia e.
NOU
haine identice din magazinele de stat, cartile aprobate de biseerica de stat si tot assa
NOU
Si toti cei detin 2+ apartamente/masini impozitati triplu. Si internetu local, cum vrea rusia sa faca.
NOU
pentru astia care nu inteleg norme de hrana si sporuri, alea sunt chestii magice semnate in contracte colective de munca, semnate intre sindicate private cu sindicalisti angajati la stat si ministere cu insi cu carnet de partid. daca statul roman e atat de cretin incat iti da norma de hrana sau de drum stricat asta primesc toti din domeniu. ccm urile sunt pe siteul ministerului muncii,dupa alea se fac contractele pe unitati. ccm pe ramura bate orice contract la nivel de unitate. hai ca nu e greu de priceput ca statul, condus de insi cu carnet de partid, a vrut liniste din partea bugetarilor si le a dat n sporuri si facilitati.
NOU
exemplu, ccm sanatate 2019-2021, monitorul oficial, 6 decembrie 2019. se aplica la absolut toti angajatii din sanatate, de la stat. restul contractelor colective de munca sunt pe siteul ministerului muncii si in alte monitoare oficiale.
NOU
pentru astia care nu inteleg norme de hrana si sporuri, alea sunt chestii magice semnate in contracte colective de munca, semnate intre sindicate private cu sindicalisti angajati la stat si ministere. daca statul roman e atat de cretin incat iti da norma de hrana sau de drum stricat asta prinesc toti din domeniu. ccm urile sunt pe siteul ministerului muncii,dupa alea se fac contractele pe unitati. ccm pe ramura bate orice contract la nivel de unitate. hai ca nu e greu de priceput ca statul a vrut liniste din partea bugetarilor si le a dat n sporuri si facilitati.
NOU
Mama si sotul au vouchere, amandoi sunt profesori. Nu le pare rau de ele ca se duc, au fost o mita fara perdea si fara rusine. Astept cu nerabdarea taiere pensiilor speciale si a salariilor speciale de 18 000 euro ca sa faci nimic. Asa ca idee din intamplare sotul a aflat salariul unei doamne sefe din institutia care ii dirijeaza si supervizeaza, “decat” de aprox 15 ori mai mult decat are un profesor cu peste 10 ani experienta. Calificarile doamnei respective? Are genunchi buni.
NOU
fiule, nu a fost mita, aia prespune sa castigi ceva, sa ai avantaj, parintii tai au platit voucherele din norma de hrana. mita era ce a votat psd, bani de eroi covid pentru absolut toti angajatii scolilor, in timp ce aia luptau glorios de acasa. noroc cu curtea constitutionala, ca parintii tai luau mita degeaba.
NOU
Mama (in primul rand) si apoi sotul dau la greu meditatii? Eu stiu parliti de desen, sport chiar grografie, care nu au cum sa dea ore. Si se cam bucurau de ele.
NOU
Ti-o spun cu toata raspunderea, esti unul dintre cetatenii care merita sa traiasca intr-o tara de mana a 3-a, meriti sa traiesti pe niste venituri de rahat, pentru ca nu-nteleg cum dracului poti considera mita electorala un venit oferit in plus, intr-o tara care e pe ultimele locuri cand vine vorba de bunastarea cetateanului. Nu-nteleg cum de-a reusit propaganda sa va inoculeze-n cap toate prostelile astea. Pe logica asta niciun guvern n-ar trebui sa cresca veniturile cetatenilor si sa creeze bunastare pentru ca poate fi interpretata ca mita sau pomana electorala. Bai, suntem zdraveni la cap? Asta-i scopul oricarui guvern, de aia sunt investiti cu incredere de parlament, care parlament e investit cu putere de catre cetateni, PENTRU A CREA BUNASTARE! Nu sa-ti explice ca vezi tu, n-avem, acum nu e, mai ai rabdare vreo 20-30 de ani, si abia mai apoi, poate copiii tai vor vedea un dram de bunastare. E absolut haluciant, jur.
NOU
Mama nu da meditatii. Nu a dat niciodata ca dupa scoala a fost ocupata sa creasca singura 2 copii si acum e ocupata cu 2 nepoti iar sotul da meditatii la un centru autorizat cu care are contract, primeste banii in cont totul legal si fiscalizat. Alte curiozitati mai ai?
NOU
A fost mita suta la suta. Pt ca ce are nevoie sistemul de educatie este o imbunatatire a conditiilor de munca pt cadrele didactice care sa poata da copiilor un act educativ de calitate, nu de o fumigena. Si mama si sotul ar fi mai incantati ca iarna sa nu inghete ei si copiii in clase sau sa aiba apa calda, sapun si hartie igienica atunci cand au nevoie la baie nu de niste vouchere. Dar noa poate unii chiar se bucura si sunt prostiti cu farmituri din astea.
NOU
@Pss, vezi, asa e cand ai o intelege precara asupra lucrurilor, dar totusi ai idei, ai pareri pe-un subiect pe care nu-l stapanesti cum trebuie. Problemele de care spui tu sunt reale, doar ca nu peste tot, si asta pentru ca acele probleme revin in sarcina autoritatilor locale, recte a primarilor de pe raza localitatilor unde sunt acele scoli. Asadar ar trebui sa fii revoltata pe primari ca nu ofera o finantare suficienta astfel incat scolile sa nu fie cufundate-n frig si sa aiba conditii normale de functionare. Nu e ca si cum s-au luat banii de vouchere din fondurile care trebuiau a fi folosita pentru functionarea scolilor, dovada ca sunt o gramada de scoli unde nu exista astfel de probleme, dovada ca sunt destul primarii care au construit/renovat scoli sau gradinite in aceasta perioada. Sigur, tu consideri vouchere o mita data profesorilor, eu le vad ca un stimul, o masura luata pentru a ajuta un sector care ar putea ajunge sa atraga multi turisti straini, astfel incat, pe termen mediu turismul sa fie o componenta importanta din PIB, asa cum e acum industria IT-ului, acolo unde, daca ar fi sa ne luam dupa logica ta, Adrian Nastase prin 2001 le-au acordat scutirea de la plata impozitului.
NOU
@zetu, din ultimul tau comentariu inteleg ca de fapt voucherele nu au neaparat o legatura cu ajutarea profesorilor, s-au oferit de fapt pentru a sustine industria turistica. Corect?
Legat de cresterea nivelului de trai, mie mi se pare ca asta se face prin cresterea veniturilor urmand ca fiecare sa decida pe ce vrea sa cheltuie banii respectivi.
In plus, pentru a atrage turisti straini in tara, trebuie sa incurajezi hotelierii sa imbunatateasca mereu calitatea serviciilor oferite. Daca le oferi un venit garantat (reprezentat de vouchere), motivatia de a face investitii si de a imbunatatii serviciile scade.
NOU
Mama si sotul au vouchere, amandoi sunt profesori. Nu le pare rau de ele ca se duc, au fost o mita fara perdea si fara rusine. Astept cu nerabdarea taiere pensiilor speciale si a salariilor speciale de 18 000 euro ca sa faci nimic. Asa ca idee din intamplare sotul a aflat salariul unei doamne sefe din institutia care ii dirijeaza si supervizeaza, “decat” de aprox 15 ori mai mult decat are un profesor cu peste 10 ani experienta. Calificarile doamnei respective? Are genunchi buni.
NOU
cat timp scoala e politizata, asa va fi forever
NOU
N-am primit vouchere de vacanta-n viata mea si nici nu exista vreo perspectiva sa primesc in viitor. Si asta pentru ca lucrez in privat. Dar nu exult la faptul ca ele au fost eliminate. Pentru ca atunci cand vrei sa cresti un sector important, sa-l faci competitiv pe termen mediu si lung, il ajuti. Un sector care iti genereaza plus valoarea pe orizontala. Si s-o luam logic, pentru ca vad multi exaltati care sar in sus de bucurie ca cei 300 de milioane de euro nu vor mai ajunge-n piata. Statul plateste voucherele catre bugetari, bugetarii se duc cu ele la privatii din horeca. Care privati, pentru a face fata cererii, angajeaza oameni, care oameni angajati, consuma la randul lor. E o rotita care se invarte. Conform unui economist, Adrian Caciu, voucherele inseamna o cheltuiala de 0,15% din PIB, dar au un aport de 1,5% din PIB.
Singura problema pe care o am cu voucherele e faptul ca statul n-a oferit cadrul legislativ prin care si companiile private sa poata oferi vouchere angajatilor, iar sumele respective sa fie decontate din taxele platite catre stat.
NOU
Consideram ca un sector trebuie ajutat doar pentru ca se plange? Intreb pentru ca horeca e un sector vast, cu o multime de pensiuni care nu sunt inregistrate si nu platesc taxe. Totodata, din cate stiu, nu toate unitatile de cazare accepta vouchere, iar cele care accepta au crescut preturile in asa fel incat sa castige mai mult, fara sa investeasca nimic in plus, ca atare nu prea s-a dezvoltat nimic, doar niste unitati de cazare care nu faceau fata pentru ca ofereau calitate indoielnica, au ajuns sa aiba clienti din cauza unei cresteri artificiale a cererii si pare ca toata lumea e constienta de treaba asta, pentru ca altfel nu s-ar plange ca se scot voucherele
NOU
Pai vezi tu, Dane, fix asta au facut voucherele, au scos din zona neagra o serie de unitati de cazare care nu erau inregistrate. Oamenii au avut un motiv sa-si inregistreze spatiile de cazare tocmai pentru a putea fi eligibili in a primi vouchere, asta cumulat cu scaderea TVA-ului la 5% in turism. Practic nu mai merita sa faci evaziune. Dar probabil n-ar trebui ca statul sa incerce sa determine cetatenii sa-si faca concediul in tara, probabil e gresit sa ai o astfel de strategie prin care sa ghidezi niste bani in turism, astfel incat sa-l ajuti sa creasca si-n timp, pe termen mediu si lung, sa ajunga sa atraga turisti din alte tari.
NOU
@zetu, ai cate un argument diferit la fiecare comentariu.
Initial ai spus ca voucherele sunt bune pentru ca ajuta turismul sa se dezvolte si astfel atragem turistii straini in tara. Ulterior ti-a argumentat @Dan ca nu a crescut calitatea serviciile. Dimpotriva, calitatea a scazut, pentru ca multe unitati de cazare ce ofera conditii indoielnice au acum un /venit garantat si nu au niciun motiv sa schimbe ceva in bine.
Dupa asta ai explicat ca datorita voucherelor a disparut evaziunea fiscala din domeniu. Ai niste cifre care sa sustine acest argument? Au crescut incasarile la buget venite din industria Horeca in perioada asta?
NOU
@Andrei, pai ce sa fac daca sunt mai multe argumente pentru pastrarea voucherelor? In functie de discutie si context folosesc argumentul potrivit.
Stii, mi se pare amuzant cum oamenii sunt nemultumiti ca n-au crescut calitate serviciilor, in contextul in care voucherele se dau de cand? De 3 ani? Sau parca de vreo 2. Mi se pare amuzant cum vreti rezultate de azi pe maine, cand stim foarte bine ca lucrurile se misca-n ani si ani de zile. E ca si cum ani buni de zile mananci ca un spart si bagi in tine tot ce vine la rand, te apuci de slabit si de mancat sanatos, si-ti bagi pwla daca dupa 2 luni n-ai ajuns la greutatea ideala. E nevoie de timp, e nevoie de vreo 10 ani sa cladesti un turism competitiv cu cel din alte tari. Si ok, eu pot s-accept ca voucherele nu-s bune, in regula, renunti la ele, dar pune altceva in loc, implementeaza o alta viziune, sau solutia e sa tai pur si simplu si aia e.
A, si-nca ceva, nu stiu pe unde ati umblat voi prin tara, dar sa stiti ca au aparut si pe la noi niste locuri foarte misto, s-a investit masiv in turism si-au aparut niste locuri de cazare foarte misto. Si probabil oamenii aia cand s-au apucat de investit s-au bazat si pe treaba cu voucherele, ajutor care acum e-n aer. La fel ca si afacerea lor.
NOU
Nu mai bine desfiintam noi in Romania economia de piata, capitalismul si ne facem toti bugetari !?
Bugetarii din ce vad si pe aici au un principiu solid de viata, economic.Sa imi fie mie bine, eu sa am mațul plin iar pe prostii care lucreaza in privat da-i dreacu nu este treaba noastra, noua ne este bine si nu ne intereseaza de unde vin banii de salarii babane, norme de hrana , tichete de vacanta..etc
NOU
Bai gigi, tu bubui de inteligenta, zau asa. E minunat cum vorbesti fara sa-ntelegi niste chestiuni elementare legate de economie. Dar hai sa-ti explic. Stii tu, bugetarii aia de primesc salarii babane, aia pe care esti tu frustrat, sunt aia care varsa banii aia-n privat, c-asa circula banii-n economie. Statul colecteaza din piata, prin taxe, suma x de bani, si trebuie s-o intoarca cumva in economie, c-altfel poti sa-nchizi economia. Ca atare, prin plata salariilor catre bugetari, statul intoarce o suma considerabila catre privati. Cealalta metoda e prin investitii, metoda care ar fi de preferat celei cu salariile, doar ca acolo, in 20 de ani, s-a dovedit ca nu functioneaza. Btw, anul trecut am avut peste 5% din PIB bani bagati in investitii. Ca sa-ti ofer si-un context, costul total cu pensiile pe care statul le plateste intr-un an catre contribuabili se ridica undeva la 8%. Acu eu sunt curios daca banii aia au ajuns sa se propage-n economie, astfel incat sa produca plus valoare.
Pe de alta parte, mi se pare misto retorica celor care considera statul cel mai prost gestionar al banului, vor privatizarea a tot, dar atunci cand statul alege sa intoarca in economie o suma cat mai mare printr-o metoda in care nu prea ai cum sa fugi, gen salariile bugetarilor, fata de asa zisele investitii unde se fura grupes, cetatenii sunt practic bulversati si revoltati. Sigur, in esenta nu e vorba decat de acea ura si frustrare tipic romaneasca in care avem o problema si-un of daca unii o duc mai bine.
NOU
economia by zeu
NOU
Practic statul roman ne face un bine noua tuturor platind salarii mari bugetarilor. Criteriul de competenta nu doar ca nu isi are rostul, chiar ar fi daunator! Salarii mai mici, bani mai putini in economie si ajungem doamne iarta-ma tara de lumea a 3.
NOU
@zetu
Boss , sper ca sa nu esti economist, ca nu le ai.
NOU
Ce-mi plac mie gigeii care se folosesc de putine cuvinte, in care nu aduc niciun argument, pentru a-ti raspunde.
@w. N-am spus asta, distorsionezi ce-am spus eu. Eu am spus ca statul are un rol esential in economie, poate sa-i dea un avant, poate sa stimuleze consumul, poate sa stimuleze anumite ramuri din economie, sau poate sa bage economia de tot in gard. Eu tocmai ti-am explicat cum functioneaza banii in economie, cum ajung din bugetul tarii, in privat, via bugetari, care consuma. N-am vorbit nicaieri de competenta, n-am spus nicaieri ca acei oameni angajati la stat ar trebui sa fie prosti facuti gramada angajati pe pile de partid. Si daca vrei putem lua un exemplu. In 2001 sectorul IT a fost scutit de impozit. Azi sectorul IT reprezinta o componenta majora in PIB, undeva la 6%. Sigur ca n-a contat doar acel stimul, sigur c-au fost si alte motive pentru care IT-ul a bubuit, dar iata o masura aplicata acum 20 de ani care-si produce efectele de niste ani buni. Cam asa si cu voucherele, cam asa si cu TVA-ul de 5% in turism. Tu ca si stat, daca-ti faci niste planuri pe termen mediu si lung, daca le aplici, ai toate sansele ca la un moment dat sa observi efectele.
NOU
@zetu, deci este recomandat ca statul sa cheltuie majoritatea banilor incasati pe salarii, fiindca acesti bani se intorc in economie, iar banii folositi pentru investitii se fura.
Dar ce se intampla cu banii aia care se fura? Dispar? Sau sunt reinvestiti ulterior tot in economie?
Adica si hotul ala care a furat banii statului va cheltui, isi va construi 1, 2, 10 case, va deschide un magazin, isi va cumpara o televiziune pe care o va finanta cu banii furati, etc.
Deci tot in economie ajung si acei bani, asadar argumentul tau este putin gresit aici.
NOU
@Andrei G, ai sa intelegi imediat de ce argumentul meu nu e deloc gresit. Asa cum spuneam tot intr-un comentariu aici, anul trecut statul a platit pensii undeva la 8% din PIB. Asadar venitul a peste 6 milioane de pensionari s-a ridicat la 8% din PIB. Fiecare dintre acesti cetateni au cheltuit, in mare parte toti acei bani. Asadar toti acei bani au ajuns in consum, fie pe bunuri fie pe servicii. Pe de alta parte, tot anul trecut, statul a cheltuit undeva la 5,2% din PIB pe investitii. Asadar 5,2% din PIB au ajuns la cateva mii de firme, multe dintre ele cu capital strain. Asadar, banii aceia care se sifoneaza, banii aceia ghidati spre asa zisele investitii, spre asa zisele autostrazi si spitale care ne sunt promise de 30 de ani, ajung doar la o mana de oameni. Cati sa fie? Hai sa fie 100.000, clientela de partid, oameni instariti, oameni care nu-si fac rate pentru logan, ci-si cumpara o masina straina scumpa, oameni care nu-si fac concediul la Olanesti ci se duc in Maldive, oameni care au deja case-n Romania iar acum incep sa-si construiasca sau sa cumpere proprietati prin Zanzibar sau alte zone exotice.
Nu ma-ntelege gresit, si eu vreau investitii, si eu as prefera ca si mod de crestere economic modelul economic de crestere pe baza de investitii. Doar ca ala nu functioneaza la noi. Si se va vedea asta anul viitor, cand cei 5,2% din PIB bagati in investitii nu vor genera cresterea economica asteptata.
Asadar, intr-o tara ca Romania, o tara care e absolut incapabila sa faca niste investitii atat in termen, cat si c-un cost calitate/pret rezonabil, da, prefer ca banii sa mearga direct la cetateni.
Stii, e amuzant ca urlati ca va fura politicienii, ori se pare ca va deranjeaza cand se elimina fix sursa furtului, si anume asa zisele investitii. Vezi, ca fapt divers, reportajul recorder de prin satele romaniei, acolo unde s-a investit masiv in retele de canalizare si apa potabila.
NOU
Sa inteleg ca toti banii aia care s-au dus pe pensii au ramas in tara? Adica niciunul dintre pensionarii despre care vorbesti nu a cumparat produse de la companii din afara tarii? De exemplu medicamente? Nu au facut niciodata cumparaturi de la marile lanturi de supermarket-uri cu capital exclusiv strain?
Sau in directia cealalata, cei care fura banii de investitii ii cheltuie numai in afara tarii? Nu se duc niciodata la un hotel sau restaurant din Romania? Nu se duce niciunul la cluburile de fite de pe la mare si nu cheltuie acolo cateva mii de euro pe noapte?
Pe criteriul tau ar trebui sa nu mai alocam niciun ban catre investitii (pentru ca o parte se fura) si sa dam toti banii catre pensii si bonusuri in sistemul bugetar. Fara sa tinem cont de faptul ca fara aceste investitii sistemul privat se va prabusi si nu va mai avea de unde sa genereze taxele si impozitele care sustine economia. O sa mearga penrfect pensiunile alea subventionate de stat si o sa atraga toti turistii straini, desi acestia nu au cum sa ajunga acolo fiindca nu au sosele, drumuri, etc.
Sau poate ne inchidem tara precum Coreea de Nord si ne asiguram ca niciun ban nu pleaca afara.
In plus, ce nu intelegi tu este ca banii astia folositi pentru vouchere nu sunt bani pe care ii avem, sunt bani de care ne imprumutam de la straini si pe care ii returnam apoi cu dobanda. Adica dobanda aia reprezinta bani care ies din tara.
NOU
Felicitari Zetu , dar din pacate , azi in Romanica taberele sunt prea antagonizate . totul se generalizeaza . bugetarul e raul absolut care merita impuscat , iar privatul este ingerul pe pamant ….nu se intelege ca lucrurile sunt legate unele de altele , noi suntem interdependenti . tu ca privat cum puii mei sa te bucuri cand sunt scosi de pe piata o suma mare de bani . tu ca privat ce produci si cui ? cand faci o mobila ? paine ? orice …nu vinzi decat la privat ? voucherele au facut mai mult bine decat rau . nu credeam ca liberalii sunt atat de timpiti . dar au facut asta populist …..au dat oamenilor frustrati ce vor , in spate adevaratele privilegii se mentin ….statul lua aproape toti banii ……sub o forma sau alta …..impozite pe vouchere , eu plateam inca o data impozit pe venit , plateam CAS , CASS , de banii ramasi cumparam lucruri necesare unde plateam tva , bineinteles cumparam lucruri de la PRIVATI , privati care acum se bucura de raul meu !!!!!!!!! ….ce ma mir este ca privatii nu inteleg economia , ei lucrand in mediul concurential teoretic ……vai de aceasta tara ..nu vom avansa niciodata ……hai sa lasam invidia , aroganta la o parte , sa ne pregatim zilnic sa fim mai buni in cariera si ai sa vezi ca nimeni nu este vinovat de situatia nasoala in care suntem decat noi ……
NOU
@Andrei, nu-nteleg de ce alegi sa fii tendentios si nu de buna credinta, asta daca tot ai deschis un dialog cu mine. N-am spus nicaieri ca banii platiti de stat ca si pensii raman in tara, am spus doar ca intra-n economie intr-o proportie mare. Pentru ca vezi tu, una e ca pensionarul sa cumpere acele medicamente, care in proportie mare sunt de import, dar totusi la acea farmacie lucreaza niste romani, care si ei isi iau salariile din profitul generat de vanzari, la fel si-n cazul lanturilor de magazine, mentinerea vanzarilor sau cresterea lor inseamna fie mentinerea locurilor de munca, fie angajarea de noi oameni, si alta e sa dai un contract de 100 de milioane unei firme straine sa-ti construiasca un pod. Firma straina care da, are angajati romani, dar poate aduce materiale de constructie direct din afara. Asadar o suma considerabila de bani pleaca direct fara a mai intra-n economia locala. La fel si cum profitul acelei firme, care chiar daca plateste din acele 100 de milioane de euro salarii angajatilor de 20 de milioane, alte 10 milioane care reprezinta profit la acea lucrare, dupa ce sunt impozitati, pleaca in conturile firmei mama, fara a se mai invarti in economia locala, astfel incat sa genereze plus valoare si alte locuri de munca.
Pe de alta parte, daca vrei sa discutam de balanta de plati externe a Romaniei, da, acolo avem o problema uriasa, pentru ca ai dreptate, multi din banii pensionarilor care consuma-n romania ajung sa plece in alte tari, si asta pentru ca-n multe ramuri industria romaneasca nu prea exista. Nu avem lanturi locale de magazine, nu avem fabrici si nu producem la nivel local o gramada de produse pe care doar le importam, printre ele fiind si medicamentele. Si aici e tot de datoria statului sa intervina pentru a stimula anumite ramuri ale economiei, astfel incat sa dezvoltam o productie locala, astfel incat banii sa-i rulam intre noi, ba chiar sa exportam, nu s-ajungem sa importam cu mult mai mult decat exportam.
NOU
@Andrei, uite aici cum prin investitii reusesti de fapt sa creezi probleme in economie, uite exemple clare prin care firme straine castiga contracte, subcontracteaza lucrarile catre filme romanesti, care au utilaje si oameni, firma straina incaseaza banii dar nu-si platesc mai departe subcontractorii www.economica.net/ministrul-bode-vrem-sa-schimbam-legea-pentru-plata-subcontractorilor-la-constructia-autostrazilor_178507.html www.g4media.ro/ministrul-cuc-pe-santierul-autostrazii-sebes-turda-am-avut-o-discutie-dura-cu-constructorul-lotului-ii-vreau-sa-isi-asume-ca-finalizeaza-la-sfarsitul-anului.html . Acum explica-mi tu mie cum banii aia bagati in investitii ajung sa produca plus valoare in economie, daca firmele alea romanesti cu utilaje cumparate si oameni angajati nu-si primesc banii.
NOU
Si voucherele astea si prima casa nu au facut ( nu fac ) decat sa tina niste preturi sus, fara nicio baza reala. Hoteluri/pensiuni care au rating mic, dar accepta vouchere, au avut clienti, dar calitatea nu s-a schimbat. Problema aici e ca nu toate cazarile accepta voucherele si, artificial, creste cererea pentru aceste unitati. De ce ar investi aia in conditii mai bune cand lumea tot merge la ei?
Consider ca intr-o lume normala, iesita din criza de ceva timp, ar cam trebui sa se curete si horeca si imobiliarele de aceste ajutoare de stat. Hai sa mergem totusi pe cerere si oferta. Citeam, probabil tot pe aici, ca in alte tari, in pandemie, se dau ceva vouchere cetatenilor pentru a merge la ce restaurante doresc, pentru a nu da direct restaurantului X ajutor social, ci pentru a lasa totusi cererea si oferta sa dicteze lucrurile.
NOU
Programul rabla clasic este util. Ajuta la schimbarea reala a parcului auto. Incet, dar totusi vad multi care schimba vechiturile cu masini noi. SI nu din alea de 50k euro.
Cel rable eco pentru masini hibride/electrice ar trebui sa dispara. Pentru ca am impresia ca e ca la prima casa. Vrei masina electrica? Cool! Stim ca statul ofera 10000 euro bonus, deci pretul creste cu atat din prima.
NOU
ce vrei sa te faci cand vei fi mare, vasilica?
bugetar!
NOU
Mare pagubă-n ciuperci vaucerele de vacanță.
Poate soacră-mea o să le simtă lipsa,că eu și consoarta(adevărata deținătoare a biletelor) n-am fost în stare să găsim o locație să scăpăm de ele.