Trimite azi contabilul meu mailul ăsta. Ca să înțelegeți, contabilul meu e un LORD, deține o mare firmă de contabilitate, comunicarea cu angajații săi este la modul cel mai profesionist posibil. Dacă el a ajuns să trimită astfel de mailuri, situația este gri de tot.
Vă confruntați cu asemenea situații?
Foarte multi dintre dumneavoastra s-au confruntat cu situatii in care au primit de la ANAF somatii de plata, titluri executorii sau popriri pe cont datorita modului in care ANAF isi face (sau mai bine zis nu isi face) treaba de administrator al taxelor noastre.
Chiar in aceasta perioada, suntem inundati de astfel de acte de executare silita pentru sume nedatorate, pentru bonificatii primite conform legii dar pentru care ANAF ne tine datori, sau pentru compensari care trebuiau de mult operate, pentru declaratii fiscale pretins nedepuse, sau pentru multe alte motive.
Rezolvarea acestor probleme este pur si simplu un cosmar, dar nu reusim de fiecare data sa va spunem cat ne costa pe noi dezorganizarea ANAF, indolenta sau reaua-credinta a functionarilor, si nici prin ce trecem ca sa obtinem solutiile la care sunteti indreptatiti.
Recomand de aceea tuturor sa citeasca in intregime articolul acesta: www.dollo.ro/2021/02/cinci-sfaturi-pentru-ministrul-finantelor/ . Veti gasi acolo o parte din avatarurile muncii noastre, veti intelege de ce trebuie sa facem nenumarate memorii, reveniri, vizite, audiente si asa mai departe. Situatia din acest articol este multiplicata in sute de mii de cazuri si nu da semne de imbunatatire, din pacate.
NOU
Lasa-l in pace, a avut doar 3 luni la dispozitie, il vom injura la sfarsitul mandatului (doar daca va fi cazul), greaua mostenire, etc.
NOU
Anul trecut ca ministru al finanțelor nu se pune?
NOU
Pai nu e Catu ministrul economiei, e Nazare. Catu e premier.
NOU
Pai da-mi voi sa iti spun de ce cred ca ar trebui sa conteze anul trecut, dpdv “ramp-up” la functia de PM.
2020 a fost totul despre a tine sub control finantele (cum s-a facut si unde s-a ajuns, e alta discutie.)
Din acea pozitie si expunere, omul trebuia sa vina cu temele facute si cu un plan super clar despre cum eficientizeaza/face/drege.
Nu sa stea acuma si sa se scarpine dupa ureche despre ce e de facut cu ANAF-ul.
NOU
Bosshilor, Dragos a fost ironic, i-ati sarit degeaba in cap de data asta. Se subintelege ce a vrut sa spuna…
NOU
am simtit articolul ala de parca am fost acolo fizic
NOU
Strategia de succes a statului roman de a te umili si de a te face sa te simti ca un sclav care il deranjeaza pe stapan. Daca a facut ceva pandemia asta, a fost sa mute cozile din interiorul cladirilor in strada si in fiecare zi vedem un spectacol sinistru cu zeci de oameni stand la cozi la Posta, Taxe si Impozite, ANAF etc.
Am stat recent la o astfel de coada, efectiv auzi doar povesti sinistre care nu ar trebui sa se intample intr-o tara nebananiera. Pensionari care au muncit o viata intreaga stand cu vraful de acte la cozi in ploaie si asteptand mila unui mare inspector sa il bage in seama si sa se uite pe hartiile lui. Tara de IT-isti dar nu vrea nimeni sa ii deranjeze pe toti trantorii si plimbatorii de hartii din institutii cu digitalizarea serviciilor. Pai astia cum mai joaca Solitaire pe bani publici daca e totul digitalizat?
NOU
acelasi contabil m-a sfatuit si pe mine sa nu aplic la granturi, daca nu vreau sa fiu calcat de anaf pentru colecta
NOU
Am aplicat la granturi, Măsura 1 și Măsura 3, la M1 s-au și primit banii și s-au cheltuit aproape toți.
Urmând să încarc pe platformă toată documentația, după ce e gata procesul.
Observ că multă lume a fost ”sfătuită” de contabilitate să nu aplice la granturi.
De ce?
NOU
Yeap, nu acelaşi contabil, dar şi contabila mea mi-a recomandat ferm să-mi văd de treabă cu granturile.
NOU
Deși locuiesc în altă țară, cu alte granturi, etc. am o experiență îndelungată cu granturi UE și am prieteni care au accesat granturi naționale ptr. ajutoarele Covid. Motivele sunt:
1. La sume mici de granturi administrația este prea complicată și nu merită dpdv financiar (și UE cât și ajutoare covid
2. Mulți, enorm de mulți cred că fraieresc ei, că au zece firme, etc. Finanțele te vor violeaza la greu dacă se prind,
3. Cam orice ai face mereu ești pe muchia cuțitului să faci vreo greșeală…de achiziție, de bon greșit, de schimbat bunurile cumpărate… În ’99 mi-a fost futută viața aproape 9 luni, ptr. că cumpărasem hârtie de scris și aveam bon normal, fără factură stampilată, etc.
4. Am impresia că ajutoarele Covid sunt schema ponzi: plătesc inițial Ajutorul 1 (A1), din multiple motive trebuie plătit (parțial + amenzi) sau complet înapoi (+ amenzi). Din banii înapoiați se vor plăti A1, schema se repeta… A3.
Eu voi accesa granturi numai la sume substanțiale.
NOU
toti cei pe care ii cunosc si au luat mizeria aia de ajutor de 2000de E au fost calcati de ANAF. mint, unul singur nu si ii țâțâie curul acum
NOU
Am o prietenă expert contabil care a depus pentru M1 atât pentru ea cât și pentru o parte din clienții ei(cei care s-au încadrat în condițiile solicitate). Banii au fost deja cheltuiți, urmează încărcarea pe platforma a facturilor.
Procedura a fost simplă așa că nu înțeleg de ce alți contabili au “sfătuit” să nu se aplice. Posibil să fi fost vorba de comoditate și/sau scepticism (bani de la stat…) sau din cauza lipsei clarificărilor inițiale care au venit, bineînțeles, cu întârziere. Ultimele clarificări au fost publicate pe 18.01.2021 când multe firme se apropiau de termenul de expirare a duratei de utilizare a banilor (90 zile de la alimentarea contului de grant).
www.imm.gov.ro/ro/2021/01/18/qa-informatii-utile-granturi-imm/
Cât timp achizițiile au fost făcute pentru cheltuieli eligibile, nu văd care este problema.
NOU
nu te-a oprit nimeni sa faci. felicitari. eu am ales sa nu
NOU
Cand am citit articolul initial nu voiam sa cred ca statul roman este asa de jegos cu platitorii de taxe. Azi m-am trezit cu poprire de 13000 lei pe cont. Foarte buni aia 2000 euro, reusesc sa acopar o parte.. mafioti
NOU
Sunt extrem daca mi se pare groaznic ca prim ministru sa dai declaratii imbracat asa ??!!! E imaginea tarii, zici ca a iesit de la arestul central dupa 30 de zile. Dupa imaginea asta imi vine sa spun” asa arata prim ministrul romaniei, se asteapta cineva sa fie bine in tara asta ?!”
NOU
bpm 100 citind articolul lui Dollo, frak it.
Cat despre Catu si ANAF ce mai e de zis, “fiery, but mostly peaceful protests” twitter.com/disclosetv/status/1358219033515016193
NOU
ah ce dragut!
acum e mai usor sa inteleg somatia de plata primita ieri si confirmarea faptului ca inca fo 10 persoane somate nu au de fapt inregistrate ca si mine platile facute anul trecut catre muistii de la anaf. zic muistii de la anaf cand de fapt vreau sa spun mortii mamii lor de muisti de la anaf.
NOU
Mi-a venit hârtie că n-aș fi depus declarația unică pe 2018 în condițiile în care am plătit taxe, am avut decizii de impunere, tot. La finalul „somației” zice să o ignor dacă am depus… :)))
NOU
Scuza-ma, probabil ai vrut sa spui mortii mamii lor de muisti de la anaf?
NOU
Pe langa ANAF aveti grija si cu leprele din primarii. Si astia trimit somatii si titluri executorii (de obicei la pachet), uneori cu amenzi bonus, iar cei mai multi contabili n-au idee de astea ca nu vin de la ANAF. Statul nu (mai) e obligat sa te anunte cand esti dator (asta mi-a zis-o un avocat acum vreo juma’ de an), se aduna toate chestiile neplatite si ti le servesc pachet, odata la 5 ani. Deci, pentru liniste si sanatate psihica, certificat fiscal scos o data pe an, de la primarie si ANAF.
NOU
Acum fix o saptamana am primit si eu o decizie conform careia am de platit niste dobanzi si penalitati pe care eu le platisem deja in August 2020. Le-am trimis un mesaj celor de la ANAF, raspunsul primit astazi a fost ca de fapt sunt la zi cu platile si nu le datorez nimic… Iar prin felul in care au formulat raspunsul au lasat de inteles ca ei de fapt nu au gresit cu nimic, doar au respectat legea :|.
NOU
Ei or încercat.
NOU
Eu am primit 3 somatii / decizii de impunere aiurea in ultimii 2 ani. Doua contestatii le am castigat, la una nu am primit raspuns, dar a disparut datoria. Chiar am fost usor mandru, am inteles ca se resping pt orice mic detaliu sau formulare incorecta.
NOU
Cine? Muistii aia de la anaf….mortii mamii lor!
NOU
Cum domne, peneleul? Nu cred, e o facatura pesedista.
NOU
Una din modalitatile de completare a veniturilor de la buget, o reprezinta plata de mai multe ori a anumitor impozite. Cand auziti ca gradul de colectare este mare, sa stiti ca o parte din acea colectare este data de povesti din articolul postat de arhi.
Acum, problemele astea sunt de cand de lumea si totul a plecat din cauza faptului ca sunt foarte putini angajati ANAF care sa-si faca bine meseria, dar avem un numar mare de pilosi angajati care efectiv nu prea stiu cu ce se mananca meseria lor, pe langa asta unii nici nu stiu aritmetica de baza. Si sa nu uitati ca sunt si multi ticalosi care incearca aceste scheme, pentru ca nu risca ceva.
In rest ramane, cum am vorbit digitalizam tot ce se poate digitaliza si apoi punem de o licitatie pentru dosare cu sina.
NOU
Acu’ 2 ore m-am întors și eu de la un sediu ANAF.
Primisem, tot așa, o decizie pentru o restanță din 2013 plus penalități. Decât puțin peste 900 de lei.
Eu, mă știți, ca pensionarii, plătesc totul anticipat și la virgulă. Întrebarea firească: de unde restanța? și, dacă tot era din 2013, de ce atâtea penalități fără nicio notificare în 2014, 2015 ș.a.m.d. ca să-mi vină opt ani mai târziu cu suma asta fabuloasă (pentru mine) la început de an. Norocul meu că nu a fost aglomerație la sediu, doamnele chiar amabile, iar valorile trecute nu le aveam de dat ci le dădusem dar nu fuseseră scăzute (sau ceva de genu’).
M-am ușurat, de data asta nu pe instituție, deși un gust amar tot mi-a rămas după ce văzusem formularea, citez: „Asupra emiterii prezentei (decizii -n.m.) organul fiscal nu este obligat să asigure contribuabilului/plătitorului posibilitatea de a-și exprima punctul de vedere cu privire la faptele și împrejurările relevante în luarea prezentei decizii…” Adică, într-un cuvânt: Mucles!
Dacă vrei să contești e clar că ai avea nevoie de un avocat sau măcar un expert contabil, ceea ce eu nu mi-aș fi permis.
Atâta aroganță în exprimare nu am mai întâlnit din mandatul lui Ponta.
P.S. Că tot am făcut drumul până acolo am zis să întreb și de situația tatălui meu, pentru că la vârsta lui de octogenar ar fi fost greu pe pandemia asta, plus că nici măcar nu are vreo dată programată pentru vaccinare (și mama la fel). S-a rezolvat din câteva click-uri toate neregulile fiscale în ceea ce-l privește. Figura cu o restanță de 3 lei plus o penalitate de 1 leu.
NOU
Datoriile astea nu se prescriu la un moment dat? Si cum facem sa intram si noi la aia amnistiati fiscal, la datoriile noastre mari, datorii din pix unele (gen plateste si tu CAS chiar daca a platit angajatorul pentru tine), ca micul neagoitza?
NOU
Impozitele de baza nu se prescriu (si nici nu beneficiaza de amnistie). Se prescriu doar amenzile, penalizarile si dobanzile mai vechi de 5 ani. Stiu pt ca am trecut prin asa ceva.
NOU
Si eu am primit. Acum 4 sapt am observat eu pe ghiseul.ro ca-mi apareau datorii. Am verificat si era totul platit. Pe un an fix cat aparea datorie, pe altul mai mult decat calculasera ei. Am trimis sesizare din SPV cu dovada si nimic.
Acu 1 sapt am primit si somatie. Am preferat sa platesc ca sa nu-mi blocheze conturile sau alte rahaturi si o sa ma duc la ei cand am vreme. Am trimis iar si sesizare din SPV, dar nu ma astept sa raspunda cineva.
NOU
Salut!
Te citesc de multă vreme, am o rugăminte, dacă e posibil (ar trebui să fie posibil), e offtopic:
Link-urile puse în articole, se pot deschide ca Open in a New Tab?
Dacă dau click pe orice link, se face tranziția direct la acesta, ceea ce mă îndepărtează de la arhiblog.ro, ceea ce e păcat..
Sper să nu fiu perceput drept nasol, uzualmente dau Open in a New Tab.
Mulțumesc,
Alex Cotoban
NOU
foloseste pentru click, pe link, rotita de la mouse.
NOU
Noua ni s-a intamplat ca ANAF-ul sa nu transmita catre CNAS informatia ca avem darile platite… si treaba asta am observat-o cand un coleg, operat, a apelat la medicul de familie pentru concediu medical…
Ooops – nu sunteti asigurat…
Cuuum?!!?
Si a trebuit saracu sa se duca in persoana ( operat da?!) la CNAS sa depunda dovada platii ca sa opereze aia modificarea in sistem si sa apara omu asigurat in aceeasi zi in care ar fi avut nevoie de concediu…
Nu intrebati degeaba – nu se poate altfel decat in persoana…
NOU
La noi comunicarea între instituții este inexistentă, nici măcar electronic. (Doar avem cei mai IT-sti remarcabili, se știe! Nu-i așa?) Totul se bazează pe deplasarea fizică a contribuabilului într-o mișcare kaufkiană de du-te–vino.
Singura excepție, unde statul colaborează excelent, culmea, cu niște entități private, este între ANAF și băncile unde au plătitorii conturi. Dar, stați ușor și nu vă entuziasmați, că treaba merge unsă doar la blocarea respectivelor conturi, fiindcă pentru deblocare se revine automat la vechile practici de hărțuire fizică și umilire.
În alte țări, mai decadente, omul doar rostește numărul său de asigurare socială. Atât, nici măcar nu i se mai cere vreun card, ceva. E treaba prestatorului de servicii medicale să verifice dacă omul e asigurat și să recupereze banii de la asigurator.
NOU
Si eu am primit somatie saptamana trecuta, desi am platit. Mi-am facut o programare online pentru luni si m-am dus la ei. Nu era mai nimeni, dar te plimbau de la un ghiseu la altul, fiecare iti zicea cate o informatie pe rand, la final sa zic ca aveai o explicatie.
In fine, pe scurt, suma pe care o platisem in 2019 este intr-un cont al anaf, iar eu figurez cu exact aceesi suma datorie in alt cont al anaf. Si ca trebuie facuta o cerere de compensare intre cele 2 conturi.
Am facut cerere, am depus, am zis ca am somatie de plata. “Stati linistita, dna, se rezolva”.
Nu stiu ce sa zic, eu din experientele mele anterioare cu anaful, nu prea am incredere ca se rezolva atat de repede sau ma rog, in timp util, cat sa nu-mi execute conturile.
Nici in SPV nu e o situatie in timp real a obligatiilor de plata, de unde sa stiu cand au operat compensarea.
M-am tot gandit la cata bataie de cap si alergatura, zile de concediu luate aiurea ca sa stai la ei la ghiseu si sa rezolvi, asa ca azi am intrat pe ghiseul.ro si am mai platit odata.
Cat despre sesizare, am trimis si eu prin SPV acum vreo 2 ani, parca si am primit un raspuns dar care nu lamurea nimic. Oricum ei răspund in termenul ala de 30 zile, ceea ce e cam tarziu in cazul de fata pentru ca executarea urma sa se produca in 15 zile.
NOU
Arhi, am sa mai scriu despre cum a evoluat situatia, nu stiu, poate mai ajuta pe cineva care cauta informatii. Eu una, am cautat disperata cand am primit somatia, dar nu am gasit mare lucru pe net.
* somatia este datata 1 febr, a fost incarcata in SPV in 3 febr si mail am primit pe 4 febr. Deci, practic am fost anuntata cu 3 zile intarziere.
Imediat am facut programare la ei pentru a discuta cu cineva la sediul ANAF, cel mai devreme am gasit pe 8 febr.
* Pe 8 febr am facut cererea de compensare, iar dna de la ghiseu a spus ca-mi urgenteaza operarea ei doar dupa ce i-am aratat foile cu somatia si executarea. Cautand pe net, am gasit ca termenul maxim de solutionare a unei compensari este de 45 de zile.
* Dupa ce m-am mai gandit (eu practic aveam doar promisiunea unui functionar la un ghiseu), pe 10 febr am platit suma din nou, prin ghiseul.ro (in jur de ora 8).
* Azi, 18 febr suma platita prin ghiseu.ro este inca “in procesare”, ea fost inregistrata ca primita in SPV, dar nu figureaza ca a stins vreo datorie. Si a trecut o SAPTAMANA.
In schimb, am primit in aceasta dimineata, tot prin SPV, dovada compensarii.
Ajung ca concluzia ca daca vrei sa platesti cu cardul, trebuie sa tii cont ca dureaza pana ce se inregistreaza ca ai platit si suma se scade. Nu mi-as fi inchipuit asa ceva.
NOU
AM primit si eu. Au inceput sa vina imediat dupa carantina aia lunga. Acum o luna ma trezesc cu somatie de executare si amentintare de poprire pe cont. Am un SRL mic cu doi angajati dintre care unul sunt eu. Sunt cu toata platile la zi mereu. Cica as fi avut de fapt 5 angajati si nu am platit contributii. Oricat am mers si eu si contabila sa ii lamurim, oricate acte am dus degeaba. Am mers de 2 ori si am pierdut ore bune la telefon. Apoi decat sa imi frec nervii si sa imi pierd timpul am preferat sa plates aia 3000 lei pe care cica ii datoram. Acuma eu si contabila ne stoarcem creierii sa incercam sa aflam cum naiba au ajuns aia la suma asta ca nu bate nici pe lung nici pe lat.Oh well asta e. Cand ma plicitisesc inchid tot si trimit sotul la produs :)).
NOU
trebuia sa inchizi firma, sa ii dai in judecata si sa deschizi alta.
NOU
Deși îmi plătesc taxele exemplar, am primit înștiințări de plată de la anaf pt anul trecut, în valoare de vreo 300 de lei. Contabila săraca a rămas și ea perplexa.
Vai de pl noastră
NOU
Simt nevoia sa va povestesc o întâmplare amuzanta de acum ceva ani, cu un ANAF de provincie
Tot așa, primesc o somație de la ANAF pe niste datorii inexistente pe firma. Sun sa încerc sa lămuresc telefonic (ca sa nu pied timpul) dar mi se spune ferm ca se poate lamuri doar la sediu. Ma rog, ma duc acolo si sunt trimis la biroul unei doamne. Aceasta, destul de amabila, imi arata in computer ca figuram cu respectiva datorie. Eu ii zic ca stiu din somatie asta, problema este ca vreau sa aflu de unde provine eroarea ca sa o indreptam, cu alte cuvinte vreau sa aflu cum a ajuns acea suma in contul datoriei mele cand am documente cu absolut toate taxele platite la ac, suspectand o introducere gresita a datelor pe la vreun birou (pe atunci nu erau chiar atat de informatizati ca acum) . La care doamna imi zice: “Pai sistemul v-a bagat, imi pare rau, nu cineva uman de la noi, sistemul in sine v-a bagat” Adica cum, sistemul ? intreb eu . ” Pai adica computerul, de multe ori face lucruri aici fără sa stim” . Dupa alte cateva fraze mi-am dat seama ca doamna era serioasa, nu isi batea joc de mine, asa credea ea. Am incercat inutil sa o fac sa inteleaga ca acel soft tot de niste oameni e scris si nu prelucreaza decat date introduse tot de oameni… Nimic. “Pai doamna, zic, dacă nu puteti controla ce face calculatorul, macar cineva de aici poate modifica atunci cand el face greseli ? ” ” A, nu, doamne-fereste”, zice ea, “cand calculatorul face asa nimeni nu poate modifica”. Mi-am dat seama ca Skynet exista si mai ales ca are ceva cu mine. Cine stie, poate voi deveni bunicul vreunui John Connor si de aia m-a luat la ochi. Pana la urma s-a rezolvat cu o audienta, era evident o introducere gresita a datelor, dar doamna respectiva a fost de milioane. Ea voia sa ma ajute, chiar ii era mila de mine, dar nu te pui cu calculatorul…
NOU
Asta e strategie de mafioti. Eu, ANAF, iti trimit somatii de plata aiurea, pe care te oblig sa le platesti sub amenintarea blocarii conturilor, si te las pe tine sa ma dai in judecata, sa ma castigi si la sfantul asteapta o sa compensam noi datoria ce o avem catre tine.
Bai suntem capturati de un stat mafiot, nu se poate face nimic? greva fiscala ceva?
NOU
Păi exact asta e strategia. Se întâmplă de fiecare dată când e nasoală treaba cu bugetul.
A făcut-o Ponta în 2014 când a dat ordin ca toate firmele să fie controlate la sânge și s-au închis și amendat tot ce s-a putut, urmând apoi să se judece care vrea dar mulți au plătit și aia a fost.
Fix le asta se bazează, că e o sumă suficient de mică cât să nu merite bătaia de cap. Multiplici asta la scară mare și se adună niște bani.
A mai făcut și Pogea ăla mustăcios cred cu ceva scrisori de intimidare care au mers la firme cum că sunt monitorizate și nu știu ce, de fapt s-au dus la toate firmele.