Cetin a primit mesajul de mai jos, și ca un bun manager, mi-a delegat mie răspunsul, pentru că fizică.

 

Deci: cum verificăm dacă lampa sterilizatoare pe care am cumpărat-o ca să omoare coronavirusul (plot twist: s-ar putea să nu meargă), e țeapă magistrală cu bec albastru sau chiar emite în spectrul UV-C? 

În cazul în care ați uitat de data trecută: lumina UV (ultravioletă) este în spectrul radiației electromagnetice imediat lângă lumina vizibilă de culoare violet (de aici și numele), și are lungimi de undă cam așa

  • Radiație UV-A: are lungimea de undă între 315-380nm
  • Radiație UV-B: are lungimea de undă între 280-315nm
  • Radiație UV-C: are lungimea de undă între 180-280nm

1 nm (nanometru) este un milimetru împărțit la un milion.
DOAR RADIAȚIA UV-C este folosită pentru dezinfectare.

Ți-ai cumpărat un aparat de dezinfectare cu radiație UV-C și bănuiești că e țeapă, și că de fapt e doar un bec albastru, și nu UV-C. Cum îți dai seama? Îți cumperi un UV-metru calibrat în lungime de undă pentru radiația UV-C și măsori intensitatea… glumesc, bineînțeles că n-o să-ți cumperi o sculă separată ca să vezi dacă scula ta funcționează.

Cel mai ușor test e să te uiți la o bancnotă sub lampa pe care tocmai ai cumpărat-o. Toate bancnotele au elemente de siguranță care sunt vizibile sub lumină UV. Dacă nu se văd, e clar că ai  cumpărat un bec albastru la suprapreț. 

Uite niște exemple, la bancnotele românești, sub lumină albă (stânga) și UV-A, în spectrul 365-370nm (eu doar din asta am în laborator, deci tăceți și placă-vă). Sub lumină UV-C, e posibil să se vadă altfel, dar tot se discern elementele de siguranță. Sub lumină albă sau colorată….vedeți poza din stânga.

 

 

Dar ce facem dacă nu știi în ce spectru e lumina ta UV? Dacă e UV-A sau UV-B, și tot ce face e să bronzeze bacteriile?

Cumperi 10 euro. 

Bancnota de 10 euro (de fapt, toate bancnotele europene, dar pe asta o am eu acasă) are elemente de siguranță care se văd diferit sub lumina UV-C (culoarea e roșie).  Pozele sunt ciordite de aici. Dacă vedeți ca în poza a doua, felicitări! Aveți lumină UV-C. Dacă nu….

 

Uite cum se vede la mine bancnota de 10 eur, sub lumină albă și sub lumina neagra UV-A.

 

O altă metodă e să-ți folosești nasul: lumina UV-C transformă oxigenul din aer în ozon, care miroase dubios (asemănător cu clorul ca xeroxul din cămin). Dacă după ce pornești lampa, la câteva minute, în jurul ei miroase ciudat, s-ar putea să ai lumină UV-C. Sau s-ar putea să fi uitat să duci gunoiul, dar cine sunt eu să judec.

Scriu aici încă odată: păziți-vă (literal) pielea de lumina UV-C. Cauzează arsuri și facilitează cancerul de piele, si arde retina. Fiți cuminți, nu ca dl. Buhnici, care discuta despre robotul de sterilizare Victor in strada, cu robotul pornit, uitandu-se fix in lumina UV-C. (Erau doar lămpi colorate, scuze de malițiozitate).

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

65 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Am pus o bancnota de 100 de euro sub lampa, lumineaza fosforescent MITA! O fi UV-C…?

  2. #3

    Ce spectru de lumina se foloseste in saloanele de bronzare si cat de sigure sunt pentru piele?

  3. #5

    Ca bărbați mai avem și altă “soluție” să vedem dacă e lampa UV…

    • Și saliva, și urina, și transpirația sunt fluorescente sub lumină neagră, deci nu vă mai făliți cu instrumentele voastre de testare. Și pentru numele a tot ce e sfânt și bun, nu îndreptați lumina UV-C spre instrument.

    • #7

      Da dar cu metoda mea e mai plăcut…

    • #8

      Instructions unclear, dick stuck in UV-C lamp

    • #9

      @Manole
      Deci acum esti mai negru ? 😀
      Pacat ca numai la culoare si numai putin 😉

      @Maddame
      Ti s-a mai spus, desigur, dar ai un simt al umorului incantator.

  4. #11

    Eu am gasit o solutie si mai ieftina: cum n-aveam bani de antinevralgic pt migrena nevestei, m-am dus la vecina, sotie de vaporean. Concluzia: scula functioneaza.

    • #12

      Iubește-ți copiii ca și cum ar fi ai tăi…(vechi proverb marinăresc)

  5. #13

    Ozonul miroase ca la xeroxul din camin.

    • Fix aia. Dar fix. Nu găsisem comparație. Aia e.

    • #15

      Da, chiar am 2 placi de la imprimante LASER, au sursa de inalta tensiune sa electrizeze tamburul pe care scrie laserul.

  6. #16

    Ar mai fi de spus că sterilizatoarele UV sunt line-of-sight, adică n-o să sterilizeze nimic din ce nu e expus direct și cât mai perpendicular. Poziționarea LED-urilor în chinezismul ăla (la capetele cuvei) înseamnă că, chiar dacă emit LED-urile alea un pic de UV-C, o să-ți dezinfecteze doar capetele telefonului, că în rest unghiul de incidență e aproape 90 de grade, șanse de reflexie mari.

    Și nu vă păziți numai pielea, în primul rând păziți-vă ochii de UV-C.

  7. #17

    “să omoare coronavirusul (plot twist: s-ar putea să nu meargă) “

    Nu merge cu uv sau inca nu sunt suf. date?

    • Fiecare virus si fiecare bacterie au sensibilitate la o anumita lungime de unda si la un anumit timp de expunere, la radiatie directa. Si nu orice Uv, doar UV-C.

      Daca nu respecti intocmai parametrii, poti da chix si iti da o falsa senzatie de siguranta.

    • #19

      poti sa omori coronavirusul si daca tragi cu pistolul in el , no joke

      xkcd.com/1217/

    • #20

      Clar. Multumesc pentru info.

    • #21

      Pentru dezinfectare se foloseste 254 nm care este UV-C. Un element important in efectul bactericid al lampii este energia produsa. LED sint suficiente sa faca cerneala de pe bancnotele luminoasa prin fluorescenta dar nu cred ca genereaza destula energie pentru a omori bacteriile. In instrumentele care purifica apa sau aerul folosesc lampi cu UV la o putere undeva la 150W.

    • Exista si lampi UV-C cu led in 254nm, nu doar cu mercur. Energia e o functie a lungimii de unda.

    • #23

      Cind spuneam de energie ma refeream la energia care ajunge la destinatie. mJ/cm patrat ( dupa atitat timp nu mai sint sigur de unitati).

    • Intensitatea adica?

    • #25

      Uite asa incep sa realizez ca sint lucruri pe care incep sa le uit.

    • #26

      Uite aici, un articol cu poze (sic), care explica un pic mai în detaliu ,ce a concis, mai sus, Maddame :

      www.luxreview.com/2017/09/19/how-effective-are-uvc-leds/

      …Inclusiv debate-ul LED’s vs alte surse de radiație mai mult sau mai puțin ‘punctiforme’ în distribuția spectrului .

      Deocamdată tehnologia de producție a UV-C LEd-urilor este încă cu belele și efectul germicidal are variații mari – spre deosebire de lămpile clasice care au un spectru mai larg dar și o putere mai mare și ca atare acoperă defectul de distribuție spectrala

      Dă’ citit: uvsolutionsmag.com/articles/2019/uv-c-led-systems-land-of-opportunity-or-wild-west/

      Gracias Maddame !

  8. #27

    Articolul este interesat, dar cauza care l-a generat este stupefiantă! Înțeleg că avem o pandemie, și că România a devenit “Brazilia” Europei, dar prostelile astea cu UV-C chiar ajută, oare?

    Dezinfectezi telefonul, și-ți strănută unul în față, ori iei o flegmă în ochi de la un taximetrist…

    Apoi, cât este de greu să dai cu o cârpă îmbibată într-un dezinfectant – si care să nu-ți atace straturile exterioare ale ecranului de la telefon? O soluție de apă și detergent de vase – care distruge capsula de lipide a virusului – e cea mai simplă, eficace și ieftină soluție. Dar românul e în general un nespălat, și trebuie să păstreze cu fudulie acest renume.

    Fă-le madam niște rachetuțe-dronă, să-și trimită în stratosferă telefoanele, cheile, eventual soacra…

    • Hei, dar te-am scos pe tine din carapace, deci n-a fost tocmai degeaba.

    • #29

      Păi n-a zis nimeni că-i un articol degeaba!

      Mdeah, am fost și eu plecat o vreme – cu cortul prin păduri cu niscaiva ape împrejur, căci munții sunt mai departe, iar ieșitul dintr-o provincie în alta, atrage atenție nedorită. Sunt pe aici niște “highlands” ceva cam ca în Subcarpați, dar nici pe departe munți…

      În plus, nu prea mă mai agreează Pompierul.

  9. #30

    Tinand cont de capacitatea de concentrare a clientului avertismentul trebuie pus la inceput. Foarte multi n-o sa citeasca pana la final si o sa-si lumineze mult si bine diverse parti ale corpului. 🙂

  10. #31

    Radem, glumim dar telefonul este un obiect foarte contaminat in mod obisnuit tocmai pt ca il folosim in diferite situati fara a ne gandi daca suntem cat de cat curati pe maini…

    • #32

      Păi e simplu:
      – te speli mai des pe mâini – știu, doare de parcă l-ai băgat pe Dracu în cada cu agheasmă
      – folosești mai rar telefonul și mai ales nu-l lași aiurea

    • #33

      Eu il sterg cu alcool sanitar de 2-3 ori pe zi. Oricum are display-ul crapat si altul nu vede ca e 25% din pretul lui de nou.

  11. #34

    Voiam sa raspund acelasi lucru cu mirosul, nu ai cum sa confunzi UV-ul cu un bec simplu tocmai pentru ca pute de iti muta nasul. Cand intram in cabinet ziceam ca pute a parlit, nu stiu cu ce sa compar, dar oricum, pute.

  12. #36

    Te-ai luat gratuit de Buhnici, dacă urmăreai tot clipul vedeai ca spune ca pentru prezentare nu sunt folosite lămpi cu uv-c ci lămpi cu lumina neagra… În rest foarte bun articolul

    • Lumina neagra e tot lumina UV. Tot nu te uiti in ea, pentru ca irita retina.

      Daca a folosit led-uri albastre si nu stiu eu, imi cer scuze. Altfel – raman la parerea mea.

    • #38

      Dacă mă întrebi pe mine, când aud/citesc de Buhnici, îmi vine automat în minte “știi bancul cu Bufnița?”…

      N-ai cum să-l iei pe Buhnici în serios, parol!

  13. Bancnota e un test ok cu mențiunea că există bancnote uzate sau spălate des care pierd cerneala UV. Faptul e des întâlnit în banci care procesează numerar cu mașini de numărat care certifică pattern IR și UV pe lângă thickness, opacitate și magnetic. 1 RON și 5 sunt cele mai afectate apoi valutele pe hârtie.

  14. #40

    Lampa trebuie folosită în locuri bine ventilate pentru că ozonul este toxic.

    • #41

      Și atunci, cum rămâne cu ozonul de pădure montană?… Madamme, ai legătura!

    • #42

      Rămâne tot un oxidant puternic ce îți dă dureri de cap, deci dăunător omului. Ozonul din pădurile de conifere este datorat rășinei coniferelor, oxidării terebentinei mai exact.

  15. #43

    eu am ascultat sfatul lui Trump si am folosit putin lampa si pe interior…preventiv.

  16. #44

    Cum facem sa ajungem dracului mai repede pe Marte? Un articol despre warp, pls.

  17. #46

    Multumesc pentru articol, foarte concis si util.

  18. you had me at “placă-vă”… 🙂

  19. #48

    Cu tot respectul, Madamme, cum sa verifici daca bancnotele se vad intr-un anumit fel, din moment ce lumina UV-C afecteaza direct retina si pielea? Poate doar cu telefonul pus pe camera si cu timer.

    Noi am cumparat o asemenea lampa si din punctul meu de vedere cea mai sigura metoda de a vedea daca ai UV-C sau altceva este mirosul. Ar trebui sa miroasa “ca la piscina”. Asa, un miros ca de vapori de apa cu clor.

    De asemenea, desi “fiecare virus si fiecare bacterie au sensibilitate la o anumita lungime de unda si la un anumit timp de expunere, la radiatie directa. Si nu orice Uv, doar UV-C”, radiatia asta afecteaza si efectiv dezmembreaza ADN-ul, din cate am citit, asa ca nimic nu scapa. Trebuie sa iei doar in calcul pterea lampii si sa ajustezi timpii de expunere in concordanta. Dar cu o lampa “obisnuita”, o expunere de 5 minute la o distanta de 10-20 cm ar trebui sa termine tot.
    Din nou, asta am citit, ca parte a documentarii obligatorii cand cumperi asa ceva.

    Fun fact, in prima zi am expus niste rasaduri de busioc, ca sa vedem ce se intampla si in 24h erau ofilite si vestejite. Am mai descoperit ca bananele reactioneaza imediat. In 12h se fac negre.

  20. #51

    ^_^

    OK, daca este atat de gresit, ar ajuta sa stiu unde gresesc.

    • #52

      pai…tu cum iti imaginezi ca folosesti aparatul ala? tii bancnota in fata ochilor si in spatele ei aparatul? pentru ca e singurul mod in care ti-ai pute afecta ochii.

    • #53

      OK, poate sunt eu excesiv de precaut cu ea.
      Cand o folosesc o duc in baie, si acolo dezinfectez. O pornesc/opresc cu ajutorul unei prize smart. Usa de la baie si de la dormitor (de unde intri in baie) sunt inchise, pentru ca nicio raza se nu se atinga de noi. Dar in cazul meu fac asta si pentru ca am caine si este curios sa vada de unde vine mirosul, ceea ce ar insemna sa-si expuna pielea de pe nas la lumina.

      Anyway, pentru mine mirosul specific este o dovada suficienta. 🙂

    • #54

      yooo, chestia aia e inofensiva daca nu te uiti in ea.

  21. #55

    In filmarea cu Buhnici, ei spun la un moment dat ca pe parcursul filmarii s-au folosit neoane albastre si nu UV, tocmai ca la UV robotul sta singur in incapere.
    Nu cred ca ai urmarit filmarea integral sau ti-a scapat faza aia. Minutul 7:45

  22. Salut! Am testat si eu.
    Iata rezultatul: imgur.com/HG0zAEB

  23. fac ceva gresit. Am incercat pe niste bani si nu a iesit nimic.
    1. oare sa fie din cauza ca sunt monede?
    2. oare sa fie din cauza ca in lipsa de aparat uv m-am uitat la ele urat?

    Ajutati un biet amarat

  24. #59

    bancnotele NU sunt proiectate pentru verificare cu UVC ci pentru UVA. Motivul este simplu: UVC distruge plasticul în timp, iar fiindcă fiecare bancomat care permite și depunerea de numerar face verificarea cu UV a bancnotelor, în foarte scurt timp bancnotele ar ajunge să fie “prăjite” și să devină “crocante” dacă s-ar folosi UVC.
    Majoritatea aparatelor profesionale de numărat bancnote au și verificatoare UV integrate pe care le folosesc în timp real, în timp ce numără teancurile de bancnote.

    De asemenea, atenție că există unele becuri fake LED UVC care au printre cele 300+ LED-uri false UN SINGUR led UV-C low-power doar ca să facă un mic miros de ozon în cameră… și ca vânzătorul să poată pretinde “vezi domne.. nu scrie ce procent din leduri sunt UVC”.
    Cu un singur LED UVC ei scapă de eventualele amenzi de la ANPC și dosarul penal de la parchet iar clientul fraier rămâne cu banii luați.

    images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/81HspTSODpL._AC_SL1500_.jpg

    www.youtube.com/watch?v=_EVw_AhPJ7E

    • Ahm…euro sunt din hartie/fibra de bumbac si au elemente de verificare UV-C. Nu ai citit ce am scris?

    • #61

      *blush* … am citit articolul pe diagonală. m-ai prins 🙂

  25. #62

    offtopic

    Am găsit pisica lui Schrödinger
    imgur.com/gallery/49g3iSF

  26. #63

    Va puteti face o lampa in spectrul uv-c folosind un tub dintre cele care se folosesc in spitale
    de 15, 30 sau 35w si il puneti in locul unuia de neon de aceiasi putere . Prostiile cu led sunt doar de forma
    www.canpower.ro/shop/1bigtuvtld00201/becuri—surse-de-iluminat/lampi-pentru-aplicatii-speciale/lampi-cu-uv—uv-c–dezinfectie-sterilizare/tub-germicidal-philips-tuv-t8-30w-g13-uv-c-pentru-lampa-sterilizare-dezinfectia-aerului-si-apei/

  27. #64

    Acum 6 luni am vrut sa fac ceva in tema.
    Leduri UV-C nu mai exitau, deja.
    Mai avea doar Farnell, bineinteles, pe alea la 3x pret, cu 0.5x performante.

    Calm in directie. Am studiat.
    Concluzia? Nu pot face nimic casnic, cu efect germicid/virucid.
    Incepi cu – cum acopar orice radiatie si termini in – efectul este intensitate vs timp expunere. Ce dracu faci cu 100mWh? (200 lei un led de 3W).
    Cu siguranta un DOI ma ajuta. Caaaati JULI au fost necesari in distrugerea membranelor bacteriilor, in expunere statica? Ha Hm Hmmm! Putem sa schimbam in Wh? Hm! E la fel!
    Si continui cu viata. Ce gluma buna. Viata. Aparent sunt gandite pentru on/off. (a nu se compara cu un led obisnuit)
    UVC se refera la industrial. Exclusiv.

  28. #65

    Ahaaaaa, de aia cand plateam cu cash, casierele bagau bancnotele undeva sub un aparat inainte sa le puna in sertar…. si poate arat eu a …… ca nu la toata lumea faceau treaba asta…..:)