Sunt un tip relativ cult, să zicem. Am trecut prin niște școli, am făcut niște chestii, am citit niște cărți. Câteva, habar nu am. Mii cu siguranță, zeci de mii, nu știu, nu le-am numărat niciodată.

Vă spun, am o silă față de oamenii care se laudă pe interneți cu kilele de cărți pe care le-au citit, de nu vă imaginați. Imediat după revelion, am văzut pe cineva care își pusese pe un cântar cărțile citite în 2021, cu modestie, gen Doar câteva din cele pe care le-am sorbit în anul ce a trecut. Altul se lăuda că în primele 3 zile deja devenise cult în cap cu încă 2 cărți care este ele nebunie, așa ceva mai rar.

Băbăeț, când faceți mizerii de astea, sunteți mai răi decât bicicliștii care umblă în chiloți mulați pe mijlocul străzii, pentru că ei nu știu că trebuie să meargă pe marginea drumului. Mai rău decât ăia care simt nevoia să te informeze că ei sunt vegani iar regimul tău de viață e jalnic, ar trebui să devii vegan, să vezi ce o să te schimbi. Efectiv deveniți niște untermenschi ai regnului uman. Chiar nu îi pasă nimănui de ce citiți. Vreți să citiți? Citiți acolo, în interiorul Vostru. Vreți să recomandați o carte? Recomandați-o. Cititul nu e o popularizare științifică. Nu o să se apuce nimeni să citească cărți doar pentru că vreo păsărică de pe net se laudă cu cultura ei de Osho. NIMENI. Cititul e ceva personal, îți place sau nu. Dacă nu îți place, te rezumi la gsp și, posibil, bloguri.

Și când, după ce citiți lucruri, vă lăudați pe net cu cultura voastră barosană, nu dați dovadă decât de faptul că sunteți analfabeți funcțional și atât, citiți și nu înțelegeți nimic din ce citiți, doar recitați cuvinte separate, care nu se leagă cu nimic în creierul vostru și nu vă învață nimic.

Succes și la mai mare, dacă nu aveți cont pe goodreads, e timpul!

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

89 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Uite, asta e un defect de caracter de care nu o sa fac niciodata misto, indiferent de gradul de putzoiala de care da dovada respectivul/respectiva – cititul.

    “S-a laudat, dar a si citit.”

  2. #4

    Veganii, biciclistii, ardelenii si Beatrice sunt cel mai mare cancer pe acest pamant.Totusi cu un plus pentru ardeleni pentru ca in prostia lor nu isi dau seama cat sunt de prosti dovada fiind si articolul de ieri cu primaria din Clooj.

    • #5

      Cine e Beatrice?

    • #6

      @RobertD – Beatrice aia e un fel de Karen românească? Că uite, ajunsăi vericule să mă întreb şi io, ca ardeileanu’ cela de mai sus, care fuse atât de pătruns, încât îți răspunse în avans, preventiv.

  3. #7

    Hahaha :))) Mi-ai amintit de-o doamna doftor din Iasi, ale carei competente medicale erau cel putin discutabile, caracterul se inalta la genunchiul broastei, dar ea se lauda mandra “am citit doua biblioteci si un perete”.
    Probabil ar fi fost un demers mult mai constructiv sa se dea cu capu’ de peretele ala… Ca nu rezulta din nimic ca ar fi citit atat de mult: nici din exprimare (care ar fi trebuit sa fie foarte fluenta), nici din cultura generala, nici din cunostinte de specialitate.

  4. #9

    Va e ciuda ca am citit toate ziarele Kaufland din 2021!

  5. #11

    nimic nu ma aduce la gradul de enervare de care sunt in stare veganii. am 3 in jurul meu, iar 2 dintre ei sunt dusi cu pluta si nu scapa o ocazie sa-mi aduca aminte cat de naspa e carnea, ce superiori sunt ei, cat de mult sufera albinele care sunt obligate sa produca miere (no joke, am avut o seara intreaga pe subiectu asta). aia 2 mai sunt si antivaccinisti hardcore, iar unu e dac liber, roaker, anti-lgbt, antisemit. in schimb n-am avut parte de un ‘telectual care se lauda ca nu poate de atata citit.

    • #12

      Mor pe ăia care citesc ostentativ (de obicei porcărioare) în metrou, musai proptiți în ușă sau puși de-a postroava între rânduri. Așa, care se uită la Reservation Dogs? E super mișto.

    • #13

      Am o prietena vegana, de fiecare data cand iesim in oras sa mancam isi comanda fructe de mare sau creveti cu usturoi.

      Pute de iti vine sa borasti, nu se spala pe dinti niciodata si are 120 de kile la 1.60.

      True story.

    • #14

      pana la dacu’ ala liber eu am crezut ca veganismu infecteza “decat” femei, ca aveam mai mare incredere in ratiunea masculina. de la ce varsta n-o sa ma mai dezamageasca oamenii?

    • #15

      Toți veganii pe care-i cunosc sunt mai ceva ca adventiștii. Ei au propria religie pe care ți-o bagă pe gât, agresiv și lătrător. Și toți, absolut toți, sunt pământii la față, de prea multă sănătate de la frunza de kale.

    • #16

      @DragosC, de ce naiba mai iesi cu ea daca te deranjeaza atat de tare? Daca 2-3 persoane din gasca de prieteni i-ati spune ca sunteti deranjati de miros, poate ca ar schimba ceva la comportamentul asta.

      PS: vezi ca aia care mananca fructe de mare nu sunt vegani, sunt pescatarieni. Ai putea sa-i spui asta data viitoare cand va vedeti si sa te delectezi cu reactia ei.

    • #17

      eu ma uit la Reservation Dogs, alternez cu Hell on Wheels, in timp ce aștept următorul episod din 1883

    • #18

      @Andrei G – eh, tot timpul facem misto de ea, dar o iubim, e prietena noastra, are un suflet tare bun.

      In plus, mi se pare ca fructele de mare put oricum de traznesc, dar aia e, fiecare cu gusturile lui.

      O sa-i zic de pescatarieni, te tin la curent 😀

    • #19

      A elimina produsele de origine animala din alimentatie e sanatos si recomandat.
      Unele persoane pot avea o dieta vegana constanta, eu inca incerc sa am cateva zile consecutive asa.
      Cert este ca fiecare are agenda proprie pt care a optat sa fie vegan: unii pt a proteja animalele, altii pt un corp sanatos, altii pt a fi interesanti sau diferiti, etc.

      Inainte de a judeca cu hate as zice sa le luati parerile ca o recomandare daca nu vi se par persoane superficiale.
      Sunt o gramada de retete interesante ce sunt vegane, satioase si deliciose.

    • “A elimina produsele de origine animala din alimentatie e sanatos si recomandat”

      recomandat de cine?

    • #21

      de comitet

    • #22

      @Abc: Mulți vegani bagă bățul prin gard. Încep să-și popovăduiască d-ampulea dieta, fac figuri că pentru o persoană nu s-a schimbat meniul celorlalte 30 de persoane de la chef și tot așa. Plus că din snobism halesc niște prețuri exorbitante și le consideră normalitate, un fel de superioritate, pe când mâncarea vegană ar trebuie să fie tot pe acolo la pret, dacă nu chiar mai ieftină. Dar cel mai enervant e când fac filme și ne spun cât de nașpa și toxică e carnea, cum ne otrăvim zilnic, aduc doctori falși să ne convingă șamd.

      Mulți omnivori n-au mâncat în viața lor o mâncare vegană decentă, au mâncat doar prost și scump în cârciumile șmecherilor din Nebunistan. Am mâncat chestii vegane în Germania una mai bună ca alta, chiar și alea de la fast food-urile arabilor sunt din cale afară de delicioase. Acolo nu există party să n-ai mâncare vegană, și la bufet la nuntă ai o grămadă de mâncăruri vegane bune cu draci.

      Prefer mâncarea vegană în perioadele în care stau la birou la fel cum prefer carne, ouă, lapte și altele în perioadele în care fac sport intens ori cutreier munții. Își au rostul ambele și n-aș renunța la nici unele ca “să mă identific cu un cult”.

    • #23

      @ Dragos, daca sunt proaspete, n-ar trebui sa puta. Nu-s nici inodore, dar daca sunteti obisnuiti sa le mancati puturoase, vedeti sa nu va treziti pe la spital, ca erau de fapt vechi.

      @ Abc, discutia aici nu e despre ce face fiecare cu corpul lui, ci despre complexul de superioritate pe care il afiseaza multi. Stiu, nu toti.

    • #24

      de-a lungul istoriei, omul n-a fost pus niciodata in situatia de a se adapta la o dieta alcatuita exclusiv din vegetale, in timp ce adaptari la diete exclusiv animaliere s-au produs.

    • #25

      Cind va mai rinjiti la oglinda uitati-va si cu ce dentitie v-a dotat natura…
      Iar fructele de mare, majoritatea fiind prajite, au mai mult colesterol chiar si in comparatie cu carnea de porc.

    • #26

      Nu stiu de unde ai scos mirobolantul “majoritatea fiind prajite”. Incearca si alt restaurant, nu unul singur.

    • #27

      @Abc, eu am învățat la școală, prin clasa a 6-7-a, că oamenii, porcii, urșii și unele primate sunt omnivori. Adică e bine pt sănătatea lor să mănânce și sânge și frunze (@Maithun, sper că apreciezi licența poetică 🙂 ).

      Plus că, vorba lu’ @Marinel, mă uit în fiecare zi ce spăl în gură: am incisivi de iepure, canini de carnivor și măsele de vacă. 🙂

    • #28

      @floww: cere o amarata de ciorba de legume si o portie de legume la gratar cu mujdei in orice carciuma. Asta-i mancare vegetariana nu trebuie sa te duci la cine stie ce restaurant fancy pentru ea. si o salata de fructe fara frisca sau alte aditii.

      In rest da, un aport crescut de fructe si legume (in orice forma) face bine. Nu face bine razboiul in orice forma (vegani vs vegetarieni, astia doi vs omnivori, carnivorii convinsi vs restul lumii)

    • #29

      @F. Poate se referea la branzica de caju, ca-n rest stevia sau ridichiile nu-s asa scumpe…

  6. #30

    Barbatii nu prea citesc pt ca nu au ciclu!

  7. #33

    1. Biciclistii au obligatia de a circula cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului…Cat mai aproape poate fi interpretat si pe mijlocul benzii 🙂
    2. Doar barbatii singuri nu au ciclu, ceilalti, dupa cum le e norocul, duc chiar si sarcini la termen.

    • #34

      1. MIjlocul benzii poate fi interpretat ca fiind cat mai aproape de marginea din dreapta doar daca biciclistul are chiloti mulati ca sa reduca frecarea cu aerul, desi el are peste 100 kg.

  8. Sefu’ la retete, sa nu uiti de cea de cheesecake, dar cu branzica de migdale si caju, ca sa multumesti pe toata lumea.

    • #36

      Ce amintiri mi-a dat cineva de sus cu ciclul carnot. Pentru ăștia mai tehnici nu e limba chineza.

  9. #37

    Ba nu, mai rele ca astea sunt HR-izdele care te intreaba la interviu pentru ceva functie tehnica, inginerie, IT:

    ”Care e ultima carte citita?”

    • #38

      Kamasutra, boys.

      Sau pt dame fine “elogiul mamei vitrege”- Mario Vargas Llossa.

      🙂

    • #39

      @Costi
      “Human Resources for Dummies”

  10. #40

    Sanatate tuturor, dragilor, si nu uitati o carte citita e un gratar pierdut!

  11. #41

    chiar, daca esti vegan cum te impaci cu ideea de vaccin, proteina aia zemoasa infipta in mana? plus notiunea in sine de vaccin.

    • #42

      Taci, ca am cunoscut (inclusiv personal) vegani care nu stiau din ce e facuta gelatina… Anul trecut postase o tipa pe facebook eticheta de la nustiuce produs (ceva dulce, cred) si se plangea ca scrie pe el ca gelatina era facuta din oase si era tare indignata… I-au comentat cativa “bai, nu stiai si tot tu te dai coioasa” si si-a sters postarea.

    • #43

      exista si gelatina vegetala, care contine pectina

    • #44

      Asa mai exista si aia cu agar-agar, dar tot aia animala e “default”.

    • #45

      Mă simt cultă, nu-s vegană și orice variantă și știu de agar-agar. 🙂

    • #46

      Ma, nu stiu prin ce magazine va invartiti voi doi, dar eu nu gasesc gelatina vegetala decat in magazinele/ sectiunile bio/ eco/ vegan… Majoritatea produselor comune tot din oase se trag. Si oricum aia vegetala are alta consistenta.

    • #47

      kaufland, lidl, carefour etc.
      majoritatea gelatinelor de la raft sunt vegetale.

    • #48

      Unii nu stiu cand sa se opreasca.

    • #49

      ala e raftul de la kaufland?
      sau ai pozat ce ai reusit sa alegi ca argument ca doar alea exista?
      poze cu fata plicurilor nu pui?
      data viitoare incearca sa iei si din alea care au poze cu deserturi pe avers!

    • #50

      Auzi la el, are si pretentii, numai sa nu se lase. Am pozat ce am acum in casa, tu chiar iti imaginezi ca merge cineva sa ia din toate doar pentru ca vrea unu’ de pe net sa zic stramb ca el. Daca nu le recunosti si din spate, ma indoiesc ca ai vazut gelatina suficient de des incat sa fi si citit ce contine (spoiler, scrie pe spatele pliculetului, nu pe partea “cu poze”), asa ca las-o jos, ca macane si ramai in veganele tale…

  12. #51

    Eu sunt destul de cult pt ca citesc cartile in uncii nu in kg!

  13. #52

    Deja am citit 0 cărți anul ăsta! Goodreads zice că sunt „on track”.

  14. #53

    Mai este o subspecie.
    Cum, are 5 ani si citeste pe litere? Al meu la 7 ani deja terminase operele lui Shakespeare.

    • #54

      Eu la 7 ani am terminat de tot cu cititul.

    • #55

      Și musai poză cu cele 100 de cărți pe care le-a citit copilul. Copil care are probleme în a se exprima la nivelul vârstei. Dar sigur a citit 100 de cărți.

    • #56

      bea, ady pastiluta vrea sa iti dau forward unui mail iar cel folosit de tine nu exista. ai altul?

    • #57

      Si neaparat sa recite “Luceafarul”

    • #58

      Au ăștia de la yahoo o mânărie, de nu-ți mai merge inbox-ul dacă nu dai sign-in o vreme. Am reactivat-o acum și am reușit și să ocolesc faza cu numărul de telefon. Deci îmi poți da fwd acum.

    • #59

      @bea, ma intrebam si eu cum de ti-ai pus avatar daca folosesti o adresa de mail inexistenta.

  15. #60

    Amu, nu-i greu să te trântești pe o canapea cu o carte în mână și să lași timpul să treacă. Dar nu prea am găsit oameni cu care să ai ce povesti din cărțile citite. Acum vreo doi-trei ani soțul a citit Sapiens a lui Harari. Era o carte foarte la modă și toată lumea se poza cu ea. Soțului i-au plăcut unele idei, altele i s-au părut greu de apărat și ar fi povestit cu cineva despre astea. Dintre toți cunoscuții care se lăudau pe internet că au citit-o n-a găsit pe nimeni cu care să poată povesti ce au înțeles din carte. Ori erau fani declarați, dar scoteau telefonul să-ți arate un citat, nu o părere, nu un argument, doar poza cu citatul. Ori citiseră pe undeva că Harari e de rahat, că aia e pseudoștiință, nu știau exact ce e de rahat, dar e de rahat.

    • #61

      eu am fost de acord cu toate ideile principale din Sapiens, dar citate nu pot sa dau, mai ales dupa cativa ani!
      mi-a placut si stilul, cum agrega, diseca si demitizeaza.

  16. #62

    Penultimele cărți citite au fost cele din ciclul Dark Tower. Tot zicea seniorul pe aici de ele și am zis sa încerc. Mulțumit maxim!
    Ultimele cărți citite au fost cele din The Witcher. Am zis ca na, le recomanda poate o să-mi placa și mie. Din păcate nu m-au prins.
    Mersi senioare, când mai citești ceva interesant zi și pe aici

  17. #63

    Na, ca tocmai am terminat o carte si ma pregateam s-o pun pe Goodreads, dar Arhi comes first.

    Era o vreme in care ma simteam complexata pen’ca unii se laudau ca citesc gen 5 carti pe luna, altii bateau spre 10. Daca nu ma-nseala memoria, si prin comentariile de aici venise la un moment dat cineva care spunea ca citeste gen 60 de pagini pe ora, adica practic una pe minut… Adica am auzit si eu de “fotoreading”, dar nici chiar asa. In fine, ce voiam sa spun e ca intre timp am aflat ca multi citeau politiste de duzina sau flick-uri gen 50 shades. Nu judec alegerile lor, ca nici eu nu citesc doar Kant, dar nu ma mai simt atat de prost(oasta). Sunt carti si carti, unele se pot citi si-intr-o dup-amiaza libera (personal prefer weekendurile, nu cate 4-5 pagini, printre picaturi, chiar daca-s curioasa sa citesc continuarea), pe cand altele… tragi de ele un an sau mai multi, mai ales daca te fac sa gandesti sau iti place un pasaj si de fiecare data cand il recitesti, intelegi ceva nou (tot exemplu personal, trag de Point Counter Point in paralel de cateva luni; nu-i atat de grea incat sa nu-nteleg nimic/ sa ma plictisesc, dar e suficient de complexa incat sa-mi zgarme un pic creierii, sa stau un pic si sa ma gandesc). Sunt carti pe care e pacat sa le citesti in diagonala, doar ca sa “faci norma”. Aia nu mai e nici cultura, nici invatatura si poate nici macar divertisment, e doar o chestie de bifat in fuga, poate chiar in scarba.

    Tot pe tema, stiu in extrema cealalta si cativa oameni ok, care nu citesc deloc sau foarte putin (si n-au nicio problema in a recunoaste asta), dar in schimb citesc studii si articole din domeniile care ii intereseaza/ in care profeseaza. Nu-i pot numi prosti sau inculti “bah, n-ai citit Parfumul? esti vaaax”. Adica eu zic ca e bine sa faci ceva pentru mintea si poate sufletul tau, poate intra si cititul la categoria asta.

    Goodreads mi se pare ca gameificeaza* cititul si masuratul “care o are mai lunga”. A nu se intelege ca n-am (pana si prietenii aia care citesc carti spre deloc si-au facut cont), dar e de folosit in avantajul, nu in detrimentul nostru. Pe mine ma ajuta sa-mi amintesc ce mi-a placut si sa vad ca, in mare, am citit cam 1-2 carti in plus fata de anii trecuti (si un numar asemanator cu al prietenilor de pe site), dar, dupa cum ziceam si cred ca suntem toti de acord, cantitatea nu garanteaza neaparat ca am si citit ceva care sa ne “destepte”.

    *saraca limba romana, ce-i fac…

    TL;DR: Daca citesti doar ca sa faci norma si/ sau sa arati ca o ai mai lunga decat altii (lista de carti citite), mai bine uita-te la desene animate, unele pot fi chiar usor educative.

    Astea fiind spuse, sper ca toti care cititi veti gasi/ regasi anul asta carti care chiar sa va placa si poate sa va si ajute. #oamenifrumosi #fieca

  18. #64

    Cei mai tari sunt alergatorii de performanta, astia citesc carti pe fuga…

  19. #65

    Mai zicem ceva de aia ce citesc romane, sf-uri, povesti de dragoste si altele de genul, de unde nu prea iei multa informatie noua ci doar exersezi imaginatia si cititul dupa o anumita varsta?

    Asta cu lauda ca ai citit in social media e cireasa de pe tortul de prostie. Mie imi place sa joc basket, tie iti place sa citesti romane de dragoste in timpul ala. E unul din noi mai destept?

    • #66

      Prietene, da’ ce-i rău în cititul de beletristica? Ar trebui să renunțăm la literatura complet? Să citim doar tratate științifice?

    • #67

      Tu nu esti snob de felul tau, asa-i?

    • #68

      Boss, nu vreau să exersez nimic, vreau doar să fug din când din viața mea și din casa/țara mea.
      Nici n-am bani, nici experiențele pe extracoporalitate nu mi-au ieșit, fac și eu ce pot. 🙂

  20. #69

    Eu am facut o poza cu un top carti 2021 si am pus-o pe instagram ca sa o am amintire si pentru ca postarile de genul ma inspira.
    Aoleu, ce am facut!

  21. #70

    Ca recomandare de lectura as pune Istoria mondiala a comunismului a lui Walton, cu care ma pot “lauda” ca am citit-o in 3 ani, cate un volum pe an, pe masura ce apareau.
    Acum ma lupt insa cu o lectura mult mai complexa si sofisticata, pe care o banuiesc destul de inaccesibila plebei care mai comenteaza pe aici: magistrala serie de capodopere “San Antonio”, care mi-a luminat adolescenta in urma cu mai bine de un sfert de secol.

    • #71

      Dacă ai trăit și perioada dinainte de ‘89, cam cât de bine reușește Walton să redea atmosfera de atunci? Sau e doar o relatare a faptelor la nivel macro?
      San Antonio este o capodoperă, nivelul descrierilor e ceva sublim, pentru adolescență a fost genială.

    • #72

      @anukoi: uite asta e o problema foarte spinoasa, si un lucru care pe mine m-a facut intr-o oarecare masura sa ii inteleg pe cei care au trait in comunism si sunt nostalgici dupa unele lucruri de atunci. Noi in vietile noastre, si mai ales cu accesul redus la informatie de atunci nu puteam avea decat o perceptie limitata asupra a ce se intampla, ne vedeam doar patratica noastra, la locul de munca, ceva din orasul nostru, destul de putin din tara si aproape deloc din strainatate.
      Eh, cand ai in fata trei volume imense, extrem de bine documentate si care acopera istoria comunismului de la inceputurile sale, din toate tarile si diseca in cele mai mici amanunte politicile care au sustinut si care pe alocuri inca mai sustin un sistem atat de criminal, abia atunci realizezi cu adevarat cat de mica si nesemnificativa a fost felia de realitate pe care am experimentat-o fiecare.
      As recomanda cartea asta ca lectura obligatorie pentru oricine incearca sa aiba o viziune holistica a sistemului comunist in ansamblul sau si in acelasi timp a variior forme pe care le-a imbracat in diversele tari in care a fost implementat.
      Daca este sa raspund la intrebare, da, undeva in cartile astea am gasit si o mica parte din povestea traita de noi in Romania si ceva din realitatile anilor 80 prin care am trecut si eu.

    • #73

      Mulțumesc! Le cumpăr, m-ai făcut curios.

  22. #74

    nam citit nimic

  23. #75

    cand eram mic, m-am angajat paznic ca altceva n-am gasit. nu mi-a fost niciodata rusine sa muncesc. pot sa spun sincer ca vreun an jumate am fost platit sa citesc 🙂

  24. #76

    Mi-ai facut pofta de citit.

  25. #77

    Mie cel mai mult îmi plac grașii/grasele care îți țin polologhii intregi de diete și soluții de slăbit…

    • #78

      Pe un subiect asemanator, imi plac alea care cica postesc, dar doar fac schimb de retete vegane, se gandesc toata ziua cum sa le faca mai gustoase, isi mai pun o portie, doua…

  26. #79

    Stai, deci voi nu de aia citiți, ca să puneți pe Goodreads și Facebook?

  27. #80

    Ca mine nu e nimeni.Am citit in ultimii ani undeva la vreo 5.000.000 de carti.Ce e drept e ca sunt carti de joc si atat de mult imi plac,incat si acum citesc un turneu intreg.
    Problema cu cartile de joc,ca si cu cele de citit este ca daca nu le stii folosi,degeaba le citesti

  28. #82

    Ai scris un articol despre cititorii care se lauda cu asta comparandu-i cu veganii. Și fix despre vegani discuta majoritatea comentacilor. Ca nah, cu cititul e mai greu, hai sa plecam pe fentă și să ne dăm mai mult cu părerea despre vegani. In fine, nu dezbat…e o alegere personala, și una și alta. Ca și orientarea religioasă, de altfel…e de bun simt sa nu le bagi pe gât nimănui. Altceva vreau să discut. Sunt pe un grup gen: “zi-mi o carte buna”…și majoritatea care caută recomandări, formulează anunțuri de gen: ” aveți ceva pentru o fata de 20 de ani care suferă din dragoste?” Sau..”aveți ceva pentru o femeie care suferă de o boală, și vrea să depășească starea?” Sau..”aveți ceva recomandări pentru un băiat de 16 ani?”…frate, fix asta mă enervează. E trendul asta, de a vedea cărțile drept hapuri emoționale. Să se pupe povestea cărții cu starea sau situația de moment a respectivului. Bai, io-s fan SF. La greu. Prefer oricând o recomandare de SF bun, in detrimentul unei cărți de Sandra Brown, recomandată doar fiindcă trec printr-o decepție in dragoste. Nu înțeleg mentalitatea asta. Cui ii place să citească, citește ce ii place. La asta ar trebui sa se limiteze cererile de recomandare: la genul de lectură preferat.

    • #83

      Ce sa zic, “The Gods Themselves” merge brici la corason dupa o despartire…

  29. #84

    Am fost curios și am întrebat tipe de pe Goodreads cum au citit atâta, 100…200, 300 pe an. Toate mi-au zis cam aceeași chestie. Lipsa unei vieți sociale, a somnului, a unui job serios.

  30. #85

    Eu am văzut postări de genul ăla doar pe grupurile “dedicate”. Grupul dedicat, postări pe temă, nu văd de ce m-ar deranja.
    Dacă și-ar posta careva kilele de cărți pe grupul de gătit aș avea o problemă.

    • #86

      Nici eu n-am nimic impotriva aratatului, pana la urma mai toti pun poze cu mancarea, cu vacanta, cu partenerul, cu masina, etc. Barem o recomandare de carte poate motiva macar pe unul (din admiratie, din invidie sau din alte motive) sa citeasca CEVA (care ii poate deschide apetitul pentru citit si sa speram ca la un moment dat va gasi si lectura mai buna). Dar da, sa fie recomandare, nu “ete cat am kitit io, sarakilor”.

      Paranteza: n-am nimic cu cei care citesc mult/ repede, dar ma indoiesc ca ramane vreunul cu ceva dupa ce termina cartea (sau ca era macar vreuna care sa merite citita, dar de asta am scris mai sus). Nu-mi imaginez cum poti sa te transpui in lumea aia (sau ideea aia, daca e nonfiction), cum poti sa auzi tonul personajelor, sa fii acolo cu ele in camera, sa simti suspansul, sa vezi apusul sau alte senzatii pe care “a vrut sa le spuna autorul”, ca sa nu mai vorbim de cei dislexici sau cu deficiente de concentrare. Pentru aia care frunzaresc repede, ca sa afle daca l-au prins pe-ala, recomand mai bine sa caute sumarul cartii pe net, nu sa mai dea banii pe ea, sa se chinuie sa dea paginile…

    • #87

      Mă simt cu o musculiță pe fes. Citesc destul de mult cantitativ, nu pun niciun fel de poze pe nicăieri, citesc și cărți “care merită citite” (nu prea am timp și forță pt o discuție pe tema cine stabilește ce cărți merită/sunt bune), dar citesc destul de multe cărți ușurele. Mă relaxează, nu chinuie neuronii și sinapsele, nu mă consumă energetic și mental. Și nu mă fac să-mi pun probleme, you know, dileme morale, chestii.
      Ce voiam să zic?! 🙂
      Ah, reușesc să mă transpun în lumea cărții destul de rapid, chiar și la o citire foarte întreruptă sau “în diagonală”, plonjez “în carte” ca-n piscină. 🙂
      Sunt cărți pe care mai întâi le citesc foarte rapid, că să știu ce s-a întâmplat și cum se termină (toată copilăria și adolescența am citit mai întâi ultimele vreo 2 pagini ale unei cărți, chiar și acum o fac uneori 🙂 ), mai recitesc cartea, s-o legumesc și s-o savurez.
      Sunt și cărți pt care a le citi înseamnă muncă s-o chin, pe care le citesc de parcă aș trage în jug.

      Încă o chestie, mă voi bate cu oricine, oricând, cu dinții și cu ghearele 🙂 pt a scoate literatura pt copii și adolescenți din zona “ușurele/prostii/nu merită citite”. (Nu orice carte, bineînțeles) cei mai mulți adulți pe care ii cunosc tratează cu nasul pe sus literatura pt copii în ansamblul ei

    • #88

      trateaza cu nasul pe sus pentru ca sunt idioti, pentru ca nu au citit asa ceva si, prin urmare, nu le-a dezvoltat nimic imaginatia, umorul, kkturi de astea care nu valoreaza mare branza

    • #89

      Disclaimer: la paranteza aia nu ziceam de tine (nu reiesea ca citesti repede), oricum daca tu zici ca ramai cu ceva si-n diagonala, bravo tie. Desi si tu spui ca dup-aia o REcitesti, ceea ce are sens. Eu asa fac de exemplu cu lectiile, nu ma apuc direct “de tocit”, intai le frunzaresc sa am o idee ce si cum si pe urma le iau la rumegat mai pe-ndelete:D
      +Literatura buna pentru copii e buna si pentru adulti, chiar si cei care n-au citit cartile respective cand erau mici.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.