urasc-munca-echipa

De ceva vreme, mă tot uit la anunțuri de job-uri și observ că una din marile și primele cerințe pe care o au angajatorii este, în orice formă ar fi ea subliniată – plăcerea de a lucra în echipă.

În funcție de anunț, scris de o echipa tânără și cool sau de oameni bățoși, inevitabil, în anunț se precizează „să îți placă munca în echipă, să îți placă să interacționezi cu colegii, să îți placă să faci parte dintr-un colectiv (între noi fie vorba, nu cred că îi mai sună bine cuiva să facă parte din colectiv, if you know what i mean), să fii dornic să lucrezi cu oamenii”, respectiv “dorinta de a lucra în echipă, abilități de lucru în echipă și de comunicare, capacitatea de a comunica și de a lucra în echipa” și alte modalități de a exprima ideea.

Constat că nu mai există job-uri pentru oameni introvertiți, pentru oameni care vor să li se dea ceva de făcut și să fie lăsați în treaba lor, iar când termină sau în anumite puncte ale proiectului, să prezinte ce a făcut unora mai cu moț decât el, apoi să retușeze ce nu e ok și să treacă mai departe la următorul stadiu.

Zic asta pentru că numai eu știu de câte ori am mințit, cu o falsă atitudine veselă, exclamând „Cel mai mult îmi place să lucrez în echipă! Să devenim fiecare individ parte nelipsită a echipei, să fim un tot unitar care aproape plânge când unul dintre noi lipsește!”. Da, exagerez, nu am spus niciodată chiar așa, cu acele cuvinte, pentru că era clar cine nu ar fi fost angajat, daaar tot ce vreau să spun cu sinceritate și să audă toată lumea este că URĂSC SĂ LUCREZ ÎN ECHIPĂ.

Toate experiențele mele cu lucratul ăsta în echipă mi s-au părut niște failuri. Niște oameni puși la un loc, unii cu mai mult chef de muncă, unii cu mai puțin, unii entuziaști și dornici să iasă în evidența, unii care vor ca ceilalți să facă cât mai mult, în timp ce ei sunt cât mai ocoliți. Niște oameni care nu se suportă, dar trebuie să se poarte frumos unii cu ceilalți. Niște oameni care chiar dacă se suportă, nu le place să lucreze în echipă. Niște oameni care se tolerează forțați de împrejurări.

Majoritatea oamenilor pe care i-am văzut eu că le place să lucreze în echipă, sunt niște oameni cărora le lipsește ceva (sau nu au nimic) și le trebuie alți oameni care să îi completeze, dar fiind parte din echipă, având o atitudine pozitivă, având abilități de comunicare, simt că de fapt ei sunt miezul acolo și datorită lor se întâmplă tot. Am zis majoritatea. Unii chiar sunt buni la lucrul asta în echipă probabil, dar majoritatea pe care îi aud, spun că ei urăsc să lucreze cu alți oameni.

Mie îmi place să fac eu singură tot. Să fiu sigură că m-am gândit eu la toate detaliile, că pot să știu tot ce se întâmplă. Să nu mă trezesc că lipsește nu știu ce sau nu e bine, pentru că pe un coechipier l-a durut în cur și nu și-a dat interesul la capacitate maximă. Să nu îmi vadă cineva valoarea prin prisma rezultatelor unei echipe.

Știu, da, dacă nu îmi convine, pot să fiu freelancer. Doar ziceam.