Am citit la Vasilescu că strigă fanii după mine, că sunt leneș și nu am scris nimic pe tema asta. Bine, sunt niște insinuări acolo, dar sunt elegant, nu le voi lua în seamă.

Așa că îmi voi spune și eu părerea pe tema asta. Mai ales că am scris deja despre studiul acela în care românii ascund bani de partenerul de viață, pentru că se știe, altfel nu îi poți lua cadou.

Eu cunosc o familie în care fiica, 12 ani, a cerut cadou de ziua ei un iPhone 11. Poate nu ar părea mare lucru, dar familia respectivă chiar nu e una cu bani, ci sunt destul de modești. Chiar râdeam cu Luna, că ni se părea imposibil să fie de acord să îi ia copilului ultimul telefon la modă, pentru că de aia.

Surpriză, i-a luat. Au împrumutat bani de la un IFN, cred, și au cumpărat telefon copilului. Partea caraghioasă a fost că doamna, MULT după ce a luat telefonul, era foarte deranjată de dobânda împrumutului și abia atunci a început să calculeze cât o va costa, de fapt, moftul fiică-sii.

Și aici este, de fapt, problema oamenilor fără educație financiară. Aud că pot primi bani de undeva, bani pe care nu i-ar putea avea nicium altfel și brusc, devin orbi la orice altceva. Nu îi mai interesează dobânda, orice sumă lunară plătită li se pare mizilic, ce dacă câștig 1200 de lei și plătesc 500 rată, e puțin, ne descurcăm sigur.

Desigur, după ce iau banii și se trezesc din euforie, încep să facă calculele pe care au semnat, din nou, de data asta la rece. Și, dintr-o dată, cel ce le-a dat banii este o firmă rea și hrăpăreață, care bagă mâna în buzunarul românului muncitor care de abia își duce traiul de azi pe mâine.

Și de asta ne ciocnim. Lipsa educației financiare, educație pe care nu și-o poate asuma nimeni să i-o facă unui adult, se presupune că gândești, înainte de a lua un credit. Pe lângă asta, toți presupun că un IFN, Provident, în cazul de față, discutat la Vali și Vasea, ar trebui să ofere credite la fel ca o bancă. Ceea ce, dacă vă uitați pe clip, nu e chiar adevărat, pentru că ei, ca să funcționeze, au cu totul alte reguli. Iar o bancă nu îți dă niciodată bani la fel de repede ca un IFN.

Doar că, la fel ca întotdeauna, needucații sunt mai puțini, dar mult mai guralivi. Sunt oameni care au, poate, nevoie reale și urgente, dar stau la îndoială, pentru că, peste tot, este zgomotul de fond al primilor, care își transmit dezamăgirile aposteriori, sădind neîncrederea, desigur, fără niciun argument, decât experiența proprie, creată de ei înșiși.

Vrei un credit rapid?
Întâi te gândești. Am nevoie cu adevărat de banii ăia? Este iPhone atât de important încât să mă angajez la plata lunară a unor rate? Am de unde să plătesc pe termen lung acei bani?

Dacă răspunsurile sunt DA, citește contractul, vezi detaliile plăților și eșalonarea lor, vezi cât vei plăti la final și, dacă și aici ești de acord, ia-i.

DAR NU TE MAI PLÂNGE CĂ LUMEA E REA PENTRU CĂ TU NU ȘTII SĂ CITEȘTI.

Gata, sper că fanii sunt mulțumiți, am contribuit.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.