Așa, pe final de an, am zis că aș putea să îmi pun banii în ceva, și cum nu am încredere în fluctuațiile aurului pe care nu îl posezi, bitcoi -ns, acțiuni la societăți tranzacționate pe bursele românești și alte titluri de valoare de mare calitate, m-am gândit că mi-aș putea lua o casă. Da, știu, mai am, dar sunt apartamente și cred că e momentul să mă gândesc la un loc decent, cu verdeață și care să nu fie și ultimul drum.

Problema care apare e că, în ultimii ani s-a construit incredibil de haotic în jurul bucureștiului. Distructiv, fără niciun sens, ca în vestul sălbatic. Pantelimonul e dezastru, se construiesc case confortabile de 80mp și 3 camere, așezate în mijlocul câmpurilor, nu există nici măcar drumuri de acces la ele, e ca și cum ar fi fost parașutate acolo. Bine, pantelimon este și cea mai subdezvoltată și jegoasă comună de lângă bucurești, avantajul fiind că are un primar pesedist de vreo 10 ani, care e ocupat să adune pentru el și-ai lui, pe singurul bulevard din sat neexistând nici măcar trotuar.

Zonele Bragadiru, Rahova, Popești, Clinceni sunt un haos și un dezmăț deja toxic. Oriunde te uiți, în orice groapă, orice hudiță, e un pompos ansamblu rezidențial, cu case confortabile și teren suficient, gen 90mp și 30 mp, o reală bătaie de joc la adresa oricărui bun simț. La orele zilei, în satele astea efectiv nu ai pe unde să mergi de haitele de mașini, e o aglomerație care te face să plângi.

Domnești, Chitila, Militari, Mogoșoaia nu mai zic. Putoarea de la gropile de gunoi sau lacurile împuțite unde se deversează căcatul tuturor ansamblurilor cu fosă septică transcede nări înfundate și vise la fel. Ansambluri înghesuite, înconjurate de cartiere cu populații de români mai puțini albi, mirosul, ieșirea spre bucurești distrusă de kilometri de mașini cu aceiași intenție ca a ta.

Rămâne Otopeni ca zonă mai spălată, dar vă jur că, după ce stai o perioadă în apropierea unui aeroport, cum stăteam în Liverpool, îți vine să îți iei câmpii și să nu mai vrei să auzi un avion în viața ta, după ce le auzi zi și noapte, cu sunetul ășa de flex în acțiune.

Ar mai fi Cosmopolis, care înțeleg că e în continuă dezvoltare, dar m-am uitat un pic pe prețuri, mi se par de nivel science fiction, pentru un ansamblu de case tip bloc, construite pe centură, de unde ieși doar ca să faci dreapta spre Tunari.

Efectiv nu îmi dau seama dacă mai există locuri unde poți cumpăra case decente, în complexuri decente, eventual îngrădite, barieră, civilizație. Nu văd decât o creștere a razei de căutare și chiar ieșirea din zona Ilfov. Problema apare atunci când deja ești departe de oraș, departe de spitale, farmacii, supermarketuri, adică viața aia simplă de la țară, când faci 30 de km ca să te duci să îți iei un coș săptămânal de alimente.

Discuțiile sunt deschise.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.