Ieri s-a încruntat tot spațiul carpato-danubiano-pontiv la anunțul Moldovei cum că ei nu vor impune sancțiuni Rusiei. Iată, dragi tovarăși, știam că acești rusofili rusofoni sunt de partea lui Putin, s-a dovedit, au exclamat ei, plini de ură patriotică!

Se trece grațios peste faptul că conductele de gaz din Ucraina, cele prin care gazul rusesc se scurge spre occident și chiar România, sunt bine mersi, ba chiar sunt păzite ca pe ochii din cap de ambele părți angajate în luptă.

Îmi place că povestea acarului Păun se repetă oricând și oriunde. Cel mai mic și cel mai slab este întotdeauna vinovat. Moldova e un stat care depinde 100% de comerțul cu vecinii direcți, iar România este un stat mult prea sărac pentru a prelua tooate exporturile și schimburile pe care le au cu Rusia. Moldova nu e UE, nu are liber schimb cu un continent, plătește taxe peste tot unde nu are acorduri. Moldova este, pe scurt, săracă și de lumea a 3 a.

Dar ce vinovată e…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

12 comentarii Adaugă comentariu

  1. #5

    Nu ai dreptate in totalitate.
    In ultimii 10 ani comertul Moldovei s-a modificat foarte mult.
    In 2020 doar 15% din totalul exporturilor Moldovei (agroalimentare si industrie usoara in general) mergeau pe piata CSI.
    Tot in 2020 in Romania veneau 28% din exporturile Moldovei (in crestere constanta), in Russia doar 8,7% (in scadere constanta).
    Ba chiar si la Tiraspol exporturile merg in principal pe piata UE prin Romania.

    In momentul de fata Moldova are mult mai putine taxe pe marfa exportata in statele UE decat are in Rusia. Da, exista inca perceptia ca piata lor principala e Rusia dar nu mai este asta de vreo 7-8 ani.

    Pe langa comert si cetatenii moldovenii merg acum sa lucreze in tarile din vest, de obicei prin dobandirea cetateniei romane (inlesnita de baselu in primul mandat, baselu care de asemenea a crescut exponential si numarul de studenti moldoveni primiti la noi) in locul Rusiei.

    Cam asa faci unire, intai creezi niste avantaje economice si incet incet oamenii o sa vrea sa vina langa tine, nu cu propaganda, vorbe goale si poduri de flori.

    • #6

      normal ca nu am in totalitate, nu sunt vreun expert geostrateg, ramane ideea ca ne-am gasit sa ne luam de cel mai mic, ca in curtea scolii

  2. #7

    Sa nu uitam ca conform Wikipedia, Moldova are are maxim 7000 de soldati in serviciu si 70.000 de rezervisit. Nu are aviatie de atac si tancuri. In caz de razboi cu Rusia, e cantitate neglijabila.

  3. #10

    Moldova e un refugiu activ pentru multi ucraineni si o zona demilitarizata necesara pentru toata lumea, iar participarea activa (militar sau prin sanctiuni) ar insemna ca trupele din Transnistria sa ocupe Moldova in scurt timp – raportul de forte este in defavoarea Chisinaului. Cu cat mai mult timp e liniste acolo, cu atat mai bine pentru toti.

  4. #11

    Pentru RO sunt MAI MULTI dusmani pe scena asta. Si vor ramane in continuare indiferent cum/cand se termina razboiul din Ucraina.
    Rusii – desi nu cred ca sa fi iesit vreodata din Top3 dusmani ai RO – tot ce au facut acum este ca au “rasturnat” temporar ierarhia pericolelor dar si a gradului de urgenta cu care trebuie luate anumite masuri. Chestie valabila pentru intreaga lume dar in mod particular pentru noi care suntem la mai putin de un scuipat distanta de cel mai paropiat avanpost rusesc – da, de Insula Serpilor e vorba, practic doar alea 40 de km/mile marine ne despart de rusi chit ca deoacamdata e doar un gest simbolic.
    Dar, zic sa nu cadem in capcana, dezastrul din Ucraina se va termina la un moment dat si vor fi doua scenarii – fie ne intoarcem la o situatie geo-politica similara cu ce aveam inainte fie o sa ne trezim cu multe noutati si un scenariu regional mult mai complicat.

    • #12

      STAPANII TAI au fost intotdeauna intotdeauna PRIMUL DUSMAN, care acum a ramas practic UNICUL.