porci politica

Parlamentul a adoptat o lege prin care doar taximetriştii mai au voie să transporte persoane contra-cost în autoturisme. Este de fapt o modificare a legii 38 din 2008 privind transportul persoanelor în regim de taxi şi regim de închiriere. Iar noua prevedere care le dă taximetriştilor exclusivitate a fost votată cu 298 de voturi pentru şi doar două împotrivă în Camera Deputaţilor, camera decizională.

După cum vă spuneam, problema a fost tranșată legislativ. Ca să transporți persoane contra cost în propriul autoturism, trebuie să ai autorizație de taxi. Și cam aia a fost cu Uber în românia. Și cu aplicațiile de ride sharing contra-cost în general.

Iar pentru adepții naivi, cei care sunt cu lozincile gen Să moară taximetriștii, sunt niște jeguri etc. vă anunț că erați singurii care nu vedeați că spre asta se îndreaptă. Licențele de taxi reprezintă venituri bune la bugetele locale. Nu mai vorbim de șpăgile imense care se dau în domeniu, a se vedea cazul cu taxi Pelicanul, care e de Ilfov și teoretic nu are voie să opereze în București, dar practic e plin Bucureștiul de ele, pentru că securitate și bani.

Iar acești bani se traduc în influență locală și influență politică. Ceea ce s-a și văzut, de altfel. Care era pasul următor, pentru taximetriști? Să plătească în continuare șpăgi și taxe care te îndoaie, la stat, sau să se mute bine mersi pe Uber și să nu mai plătească nimic? Aducând, desigur, și nesimțirea specifică, jegul și tot restul, dar nu despre asta vorbim.

Prin urmare, era logic că statul își va apăra o sursă importantă de venituri, inclusiv prin mijloace legislative. Cât de importantă? A trecut prin parlament cam ca la votul pentru arestarea Elenei Udrea, atât de importantă.

Ș rețineți, încă o dată. Eu nu sunt anti-Uber, ci doar vă descriu care e cadrul legal în care se mișcă. Da, lucrurile trebuie să se schimbe. Așa cum trebuie să se schimbe în orice domeniu în care există copyright fantezist, gen muzica, pe care o cumperi, dar e doar a ta și nu ai voie să faci nimic cu ea, decât să o asculți într-un colț, fără să te audă nimeni din cei ce nu au plătit copyright pe ea.

Schimbarea trebuie să vină, sunt sisteme decrepite, care nu țin cont de evoluția rapidă a tehnologiei, a internetului și a oamenilor, în general. Când va veni această schimbare?

Posibil că nu în timpul vieții noastre. Sau cel puțin, nu în timpul vieții noastre în românia.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.