Eu aș vrea să știu cum fac să intru și eu în legătură cu cineva care promovează dezvoltatorii/vânzătorii de case. Nu neapărat pentru a face bani de pe urma lor. Dar aș vrea și eu să mă distrez gratuit, privindu-le fețele optimiste.

De ce zic asta? Din 2008, în fiecare an, dar absolut în fiecare an, s-a terminat criza, prețurile apartamentelor sunt pe creștere, se vând tot mai multe apartamente, gata, suntem iar în 2007 și vindem cutii în câmp cu 5000E metrul pătrat construit.

Și anul ăsta sunt pline ziarele de articole motivante și total inocente, despre cum prețurile au un trend crescător, despre cum dezvoltatorul cutare vinde deja minim 10 apartamente pe luna, despre cum se fac cozi la birourile vânzătorilor and so on and on.

Între timp, ansamblurile rezidențiale falimentează unul după celălalt. În pofida faptului că piața e pe creștere, asta e clar.

Între același timp, nimeni nu spune că piața imobiliară nu poate fi pe creștere până când băncile nu dau credite. Nimeni nu spune că băncile nu dau credite populației pentru că nu vor să își asume nici un risc și pentru că e mult mai bănos să creditezi guvernul pe termen lung. Nimeni nu spune că, de fapt, actuala piață imobiliară e reprezentată de cei ce își schimbă casele și practic nu există plus de lichiditate.

Dar e bine, piața crește.

Între timp, băncile fac scandal că nu e corect să le fie eliminate clauzele abuzive și că e pericol de sărăcire. Păi cum dracu, voi știți cât costă să ții un yacht?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

64 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Dezvoltatatorul imobiliar la care prestez eu nu da faliment. Din 2006 pana acum a construit 20 de blocuri de locuinte, si inca 4 sunt in faza de proiect. Ultimul bloc construit e vandut in proportie de 75%, si blocul nu e finalizat.

    • #2

      Eu stiu 3 dezvoltatori mari si lati care au construit la foc continuu si au vandut pentru ca au avut ori calitate buna la un pret maricel / calitate medie dar au reactionat la probleme oamenilor si s-au zbatut sa le rezolve free of charge.
      Le si enumar : Militari Residence, Metropolitan ( in popesti ) si Bacriului sau Apusului REsidence , in spate la Militari , au ajuns ai aia la 15 blocuri cred si sunt vandute in avans.
      Restul sunt preluate de banci care baga bani in presa sa incurajeze lumea, nu le pot scoate la vanzare pentru ca ar inregistra mari pierderi , ei le-au cumparat practic cu peste 100k Euro si acum abia le-ar vinde la 60.000 .

      AM fost la un complex bunicel saptamana trecuta unde oamenii se chinuie sa inchirieze apartamentele insa in conditiile impuse de banca, ei nu mai au control . Scandal si probleme au fost peste tot in rest.

    • #3

      @maniak atunci cand cautam eu de zor apartamente, cele din militari, la mansarda aveau ca despartire INTRE APARTAMENTE pereti de rigips. Am intrebat mai temator: si daca vecinul are 150kg, vine beat si se impiedica …am sa ma trezesc cu el in pat?…just for (quality) fun

    • #4

      Cum sa ai ma pereti despartitori de rigips intre apartamente ? Pai in apartamentul ala nici o basina nu poti sa tragi. In imaginatia mea nu incape asa ceva, nu pot sa cred ca cineva e in stare sa faca pereti despartitori din rigips. Racameti.

      Apropo de pereti din rigips si oameni beti, am fost acum multi ani la o cabana, un balalau s-a imbatat si a cazut printr-un perete dinasta de rigips. Drept urmare alti balalai mai turmentati s-au dat cu scuterele prin living dar mai ales prin peretii de rigips.

      Cat a costat cabana ? Pai vreo 500 de euro inchiriatul si vreo 1000 reparatiile 🙂

  2. #5

    Nu stiu de unde atata optimism pe ei, cand preturile scad incet dar sigur din 2008 incoace. Probabil ca exista cativa papagali care pun botul la vrajeala asta.

  3. #6

    Ei, bancile ar da credite, daca ar avea cui.

    Cat priveste cresterea preturilor, trist e ca destui retardei care chiar cred asta.
    Intamplare cu un prieten, inceput de 2011, umbla sa cumpere un apartament. Vede anunt in zona si pretul pe care le viza, suna, merge sa vada apartamentul, ii place. Pretul? Cu 4.000 euro peste cel din anunt.
    Prietenul: “Pai nu ai zis frate in anunt X euro?”
    Vanzatorul: “Pai ce, sant prost sa-l dau cu atat, acuma, cand incep sa creasca preturile?”

  4. acum vreo 7 ani cautam sa ii cumparam mamei mele un apartament cu 2 camere, mai micut asa. aveam cam 30 de mii de euro. tot ce am gasit in jurul acelei sume era un “apartament” de 2 camere transformat din garsoniera. o camera era cat o cutie de pantofi, blocul era din ala facut pentru militari, la marginea rahovei. cand am zis de pret, omul a raspuns intrigat ca tocmai urcase la 34.000, ii oferise cineva 32 000 pe loc cu o ora in urma

    pana la urma i-am luat garsoniera

    e bine ca a venit criza, prea o luasera razna

    • #10

      banuiesc ca mama ta a avut un apartament pana atunci. acolo unde te-a crescut si educat pe tine. unde ai dus-o, nenorocitule?

    • @dropia>> daca nici banii parintilor nu ii mai toci, cum sa supravietuiesti?

  5. #12

    Marea majoritate a articolelor care anunta cresterea imobiliarelor sunt niste doar niste tentative puerile de manipulari (gen, sa anuntam ca au inceput preturile sa creasca, poate se inghesuie fraierii sa cumpere). De fapt, singurul efect este ca ziaristii care scriu prostiile alea se fac de ras. Oricum este o diferenta intre ce scrie presa si ce se intampla de fapt in piata.

  6. #13

    @Ovidiu Militaru: “bancile ar da credite, daca ar avea cui” maxima asta.
    Creditele imobiliare pe care le-ar da banca sunt extrem de scumpe iar cei clasa medie (singurii care ar pune botu’) s-au cam desteptat (sau au murit de foame).
    Credite de alta natura n-ai sa vezi; am doua start-up-uri in perioada 2011-2012 la care avem nevoie de capital circulant incepand cu al doilea trimestru de existenta (expunere mica pentru banca intrucat am suficiente active libere de sarcini). Nicio banca din RO nu a acceptat sa ma finanteze la un cost de finantare sub 10%. Au preferat sa stea pe bara si sa se dea cu curu’ de dusumea ca nu vrea nimeni credite.
    Cu o astfel de atitudine si cu pomenile electorale din toata aceasta perioada vom simti efectele reale ale crizei din plin in anul ce urmeaza.
    Iar daca vor alege si de asta data sa creasca nivelul de taxare … presimt o relocare definitiva in afara RO.

    • #14

      @Sand31 pai da, pt creditele imobiliare nu mai exista cerere solvabila. Toti au dat navala in 2006-2009 iar acum nu prea au mai ramas oameni care sa nu aiba un credit, sa aiba venituri peste 1.400 euro in cuplu si sa fie dispusi sa se inhame.

      Cat priveste supararea ta, rolul bancilor este (teoretic, conform manual) sa finanteze economia, nu deficitul guvernelor incompetente. E trist ce se intampla dar …

    • #15

      Cere solvabila… Ovidiule te-au spalat pe creier astia de la firma.
      Cum adica nu exista cerere solvabila? Adica firma X vrea sa vinda ceva extra scump si cind nu are clienti incepe sa spuna ca nu exista “cerere solvabila”. In mod normal (exclus romania) pretul de vinzare se stabileste in functie de cerea solvabila. Daca nu exista..ce rost mai are sa investesti bani ca bizonul ca apoi sa dai faliment?

    • #16

      @Mihai007, iti tii neuronii la secret, ascunsi?
      X vinde un apartament cu 70.000, eu vreau sa-l cumpar dar n-am bani, nu-mi permit. In cazul asta eu sunt cerere, dar insolvabila.
      X vinde un apartament cu 70.000, eu vreau sa-l cumpar si am si bani pentru asta. Mi-l permit si sunt dispus sa dau banii, deci sunt cerere solvabila.
      E limpede? E greu?

    • #17

      Cind ceri prea mult pe un lucru si nu il vinzi inseamna ca esti dobitoc si nu ca ” nu e cere solvabila”.
      Varianta cu “cerea solvabila” e acarul Paun.

  7. #18

    Eu nu am auzit pe nicaieri sa fie preturile caselor in crestere ci ca tot se duc in jos. O incerca vre-un dezvoltator sa mai fraiereasca pe careva sa dea vre-un avans, ma gandesc si eu.

  8. #19

    N-a trecut nicio criza. Care criza? Ce e mai greu de acceptat pentru unii proprietari de apartamente de 2 camere pe care ar vrea sa le vande este ca perioada pe care o traversam acum nu e criza.

    E doar… business as usual. E doar normalitatea noastra, a unei economii saracacioase, cu o administratie imprementata deficitar si corupt de catre fanariotii civilizatori (pe care, in mod ironic, dupa ce ca ne-au civilizat ii consideram acum ca au fost corupti 🙂 ) cu o societate aproape tribala in care predomina interesele de clan (e.g. clanul Renel, clanul UDMR, etc), unde angajarile si afacerile se fac pe cat posibil cu oameni din acelasi clan.

    Ce iesire din criza? Criza e in fiecare dintre noi, in mintea noastra, in obiceiurile noastre. La nivel individual cel mai scurt drum de iesit din criza e drumul catre Otopeni. La nivel colectiv ar fi sa incepem sa ii vedem pe ‘crizatii’ din jurul nostru drept normali. Normalii nostri. Just my twocents.

  9. #20

    Bag poola-n ea de marmota

  10. #21

    Asta nu e criza ce vedeti voi. Asta e realitatea. Asta e nivelul. Atat poate romania.

  11. #22

    Cine nu crede ca e criza (si sta in Bucurest), faceti seara o plimbare prin Tineretului si uitati-va la blocurile Asmita.

  12. #23

    @jerome: ce e cu ‘blocurile Asmita’?

    • #24

      sunt vreo 7 blocuri de pana la 25 de etaje.
      Seara poti vedea cate apartamente sunt luminate.
      Media este de 9/bloc.

    • #25

      Vreo 2 sau 3 sunt inca sub sigiliu, constructorul nu si-a luat banii si nu le-a dat voie sa le dea in folosinta. Doar 2 blocuri sunt mai animate asa , insa maxim 50 % desi daca te duci la ei la birou se zbat sa iti gaseasca un apartament liber .

  13. #26

    Piata imobiliara e in cresterea, adica cresc balarii si se inmultesc pitici de pe creierul unor vanzatori. Dar exista si preturi ok, cel putin in jurul Timisoarei, poti lua o casa la pret decent.

  14. #27

    Arhi, dezvoltatorul de la care am luat apartament cu siguranta nu va da faliment, pentru ca are deja o intreaga zona de complexe rezidentiale deja construite + care urmeaza a fi contruite, la preturi decente pentru aceasta perioada. De exemplu, eu am achizitionat un apartament de 3 camere de 84 mp utili la 55.000 euro, la 10 minute de statia de metrou Dimitrie Leonida (cine cunoaste zona IMGB, stie despre ce vorbesc si cat de mult s-a dezvoltat in ultimii ani). In momentul in care am vrut sa achizitionez in blocul 3 din respectivul complex, acesta era scos la vanzare de 2 saptamani, insa nu am putut sa ma hotarasc pe loc si din pacate apartamentele si garsonierele s-au dat foarte repede, asa ca am luat in urmatorul bloc. Personal, sunt foarte multumita de alegere, si cred ca este una dintre cele mai bune zone raportat la calitate/pret (intamplator am o cunostinta care a lucrat in proiectarea si a fost implicat in alegerea materialelor de constructie, asa ca am siguranta unei lucrari bine facute). De restul…. nu as putea sa ma pronunt, ce am vazut in alte zone nu m-a convins.

    • #28

      Nu as vrea sa fiu rautacios, dar daca tu crezi ca o “cunostinta” care a lucrat in proiectare, deci e direct implicat si oarecum responsabil de lucrare, va da totul din casa doar de dragul ca te cunoaste … am o veste proasta pentru tine 🙁
      Nu am inteles exact ce ai vrut sa zici ca e cea mai buna ZONA raportat la calitate/pret. Poate ai vrut sa zici ansamblu rezidential. O zona perfiferica poate sa fie buna sau foarte buna, daca are toate facilitatile, cum ar fi un parc mare (nu din ala din spatele blocului), gradinitia/cresa, scoala, un spital in apropiere, o farmacie, un centru comercial, daca nu poate chiar un magazin la parterul blocului.
      10 minute pana la metrou mi se pare o distanta peste medie. 20 de min faci zilnic numai pe distanta metrou-acasa.

    • #29

      Mie nu mi se pare deloc mult 10 minute de mers pe jos pana la metrou. Este parerea ta si ti-o respect, insa eu am cautat sa cumpar apartament in bloc nou si nu in bloc vechi, pentru ca am stat foarte multi ani in diverse blocuri vechi si m-am lamurit cum sta treaba. Faptul ca am o cunostinta care a lucrat la proiectul respectiv nu a cantarit atat de mult in achizitionarea acestui apartament in zona, pentru ca l-as fi cumparat oricum. In zona am acces rapid la piata de la Aparatorii Patriei, sunt magazine foarte aproape, parcul este la cateva statii de metrou si ajung rapid, si exista si spatii verzi/locuri de joaca pentru copii chiar langa complexul rezidential, asa ca nu am de ce sa ma plang. In plus, dezvoltatorul respectiv mi-a oferit anumite facilitati pe care nu le-as fi gasit in Bucuresti. Pana la urma, fiecare isi cunoaste prioritatile si stie ce e mai bine pentru el 🙂

    • #30

      Suna de parc-ai vrea sa te convingi pe tine de alegerea facuta 🙂

  15. #31

    @jerome: pai blocurile goale nu inseamna neaparat criza, e probabil doar bad management. Presupun ca termenii in care vor ei sa le vanda n-au nicio legatura cu piata. Cand vor reveni cu picioarele pe pamant vor vinde mai mult.

    De vandut se vinde si cand e ilegal sa vinzi (heroina e un bun exemplu), conteaza cat de bun vanzator esti…

    • #32

      Cand au construit blocurile alea si le-au scos la vanzare se inghesuia lumea, preturile incepeau de la 150 k si se opreau probabil pe la 3-400 . Cand a inceput criza si dezvoltatorii au trebuit sa scoata bani sa plateasca totul s-a blocat . Oamenii care isi platisera apartamentele nu puteau intra in ele ca bog`art nu isi incasase banii, dezvoltatorul se baza pe boom si credea ca o sa vanda . Preturile sunt acum sub 100k , multi ar vrea sa vanda insa nimeni nu se mai arunca la preturile alea si in blocurile alea asa ca totul e blocat .
      Bine ca a facut Luciu tripleti , poate le ia tuturor cate un apartament sa se mai laude si aia ca au vandut ceva.

  16. #33

    Stai putin Arhi, tu ai impresia ca este mai rentabil sa crediteze state decat persoane private. Pai pe spatele cui mai falimenteaza pentru creditele neperformante in cazul in care statul intra in incapacitate de plata ?

    Eu cred ca va urma acum un val de falimente bancare tocmai pentru aceste credite imobiliare sau de consum, neperformante, dar tocmai pentru a falimenta pe banii statului, asa cum s-a intamplat in cazul bancorex, banca religiilor etc.

    Sau tu crezi ca toti creditorii bancari ai greciei, ce nu-si mai pot recupera banii, vor falimenta pe spatele statelor din care provin ( franta, germania, spania etc.) ? Posibil, dar in momentul ala Europa reintra in razboi.

    • pai bancile ar da faliment daca, printre alte metode, folosite mai devreme in cadrul unei evolutii ingrijoratoare a indicatorilor unei banci, statele nu le-ar nationaliza si nu le-ar mai mari preventiv capitalul. bine, nici in cazul ala nu ar da faliment daca se reuseste evitarea panicii creditorilor si a deponentilor
      statele nu mai asteapta ca bancile sa dea faliment si dupa aia sa suporte o parte din costuri – ce zici tu de faliment ”pe spatele statului”. asta a fost chestia cu bail-out-urile din ultimii ani, din sua, m.britanie, irlanda, germania, austria, grecia, belgia, franta, spania etc. statele dau bani, suporta costuri, inainte de posibile falimente. si au dat inclusiv creditorilor greciei. plus ca banii pentru grecia se duc tot la creditori.

  17. #35

    Am citit si eu aseara articolul despre bancheri. Mi se pare corect sa ti se returneze comisioanele pentru clauze abuzive.

    Citeam in capital ca din cauza taxelor, daca ai depozit in banca la sfarsitul anului iesi pe minus. din 5000 de lei la inceputul anului ajungi la 4885 lei la sfarsitul anului din cauza inflatiei + impozit pe profit + comisioane.

    • #36

      Si daca-i tii la saltea la cat ajungi din cauza inflatiei? Parca la vreo 4500, nu?
      Ce ne mai place sa vedem doar ce vrem noi…

    • #37

      Ideea nu e sa ii ti la saltea ci mai degraba sa ii investesti in ceva.

      E drept, zicea cineva: Am 10.000 de euro, in ce sa ii investesc?
      La care a venit raspunsul intelept: in tine! ca altfel ii pierzi pe toti (dovada stau cei care au castigat la loto si incativa ani au ajuns din nou saraci).

    • #38

      tu chiar crezi ce spui acolo? iti pot spune ca daca ai la o banca 6500 de ron si iei dobinda la vedere cistigi cam 18 ron/luna din care ti se scad comisionul de administrare+impozitul, adica vreo 5 lei.daca te pricepi la aritmetica elementara fa un calcul si vezi daca e adevarat ce spui tu.

    • ii investesti in tine daca nu e criza si stii ca o sa-ti gasesti usor un alt loc de munca si ca daca te imbolnavesti nu trebuie sa-i dai pe tratament, pt ca tara are un sistem sanitar solid si asigurarea pe care o platesti chiar te ajuta. daca e criza, cam iti vine (daca ai de unde) sa faci economii pentru zilele alea negre care par mai probabile decat in alte conditii.

    • #40

      @DanPoe: calculul e facut de capital.ro si e cam asa: tu ai 5000 de lei in banca.

      Dupa 12 luni:
      – 255 lei inflatie (in prezent 5%)
      – 29,5 lei impozitul pe profit (16%)
      – 45 leicomisioane bancare
      + 148,8 dobanda neta (5.25% dobanda BNR)

      Ramai cu 4885 lei (valoare reala, pt ca valoarea in contul de banca e 5075 lei, dar la cum se scumpesc toate, ce iei azi cu un leu, maine iei cu 1 leu si 10 bani 😛 )

      Are Kiyosaki o carte “The unafair advantage” in care explica de ce sa economisesti nu e avantajos si de ce cei care au educatie financira au un “avantaj necinstit” fata de cei ne-educati financiar.

  18. #41

    e criza la cei care nu au stiut sa isi valorifice investitiile sau au investit aiurea. ma gandesc la proiectul dezvoltat pe locul fostei fabrici titan. putine apartamente vandute intr-o zona nepotrivita.
    pe de alta parte ma uit la complexul westgate de la preciziei. blocurile de garsoniere sunt ocupate cam 95% iar cladirile de birouri sunt full si inca se mai construieste una iar alte 2 sunt in plan.
    trebuie sa ai si un pic de viziune nu sa te gandesti la profitul imediat.

    • #42

      La preciziei e cea mai misto zona. Faci o ora jumate pana-n centru la orice ora din zi si orice zi din saptamana.

  19. #43

    Sunt proiecte rezidentiale care au avut succes si vor avea in continuare (suprafete cu media de 70-80mp utili si pret care sa se incadreze in Plafonul Prima Casa-60.000 Euro). Prin “Programul Prima Casa” se achizitioneaza aproximativ 85-90% din totalul locuintelor tranzactionate pe piata Imobiliara in momentul de fata. In ultimii 3 ani cam 70% din propietati au fost cumparate prin Prima Casa.

  20. Uitam repede si mereu apar generatii noi care isi vand 30 de ani din viata pentru o cutie de chibrituri, cred ca pe asta se mizeaza. Daca ar stii cineva cate apartamente sunt acum detinute de banci …

    Prevad noul tip de credit: creditul eco ( adica organic ), cu garantie un rinichi, o ureche, niste fire de par … sau ce organ iti trece print minte sa garantezi :))

    • #45

      In lumea larga oamenii care au un job decent isi cumpara un apartament si nu stau cu parintii.

    • #46

      Mai sunt si din aia care isi permit sa plateasca o chirie

    • nu prea sunt decente joburile din romania. daca te incadrezi la un credit pe 30 de ani pt un apartament si la inca o rata pt un credit de cateva mii de lei pe 5 ani nu inseamna ca ai un salariu decent. inseamna doar ca poti sa-ti iei o casa si sa nu mori de foame 😀

    • Si atunci te intrebi: fac credit pe 30 de ani, sau fur cateva milioane ( hai 100.000 pentru aia mai chibzuiti ), si fac 5 ani inchisoare cu suspendare ( … doar 8 luni cu executare)

  21. #49

    @vlad so true, so true 🙂

  22. #50

    m-am sculat putin mai devreme pe la 12.00. M-am căcat, iar acum iau micul dejun. Chiar acum după ce dau mesajul ăsta mănânc. Banane, ouă, ce vrea pula mea. clătite, cafele, brânză lapte. ce dracu

    • #51

      Si eu am vrut sa ma cac, insa nu m-a trecut. Cred ca-s constipat.

    • Freige>> credeam ca milionarii nu se caca

      mi-ai naruit impresia buna

    • #53

      Pula ta vrea oua cu banane ? kinky 😀 Savarinele cu branza nu-s bune ?

    • #54

      Banuiesc ca te-ai sters la cur cu o bancnota ca un milionar autentic.

  23. #55

    Deci daca planuiesc sa cumpar un apartament la finele anului 2013 ar trebui sa mai astept? Credeti ca prind un pret decent?

    Din cate m-am documentat pe internet preturile sunt uriase si parca n-as da 35-40 k pe o cutie de chibrituri de 40-45 de metri patrati. Ce parere aveti? Chiar sunt interesat de un raspuns de la cineva avizat (care a cumparat, are idee).

  24. #56

    Nobody, mai asteapta pana la vara si atunci vei avea o idee mai clara.

  25. #57

    hai cu niste apartamente la 50% de black friday

  26. #58

    Il stiti pe George Copos ? Ala care plange, daca trec 10 minute si nu produce macar o mie de euro. Ce activitate are George Copos mai nou ? Sta sa se certe cu Andries pe bloguri : )))))) . Daca nici acum nu e criza, atunci cand ?
    www.gsp.ro/fotbal/liga-1/copos-i-a-scris-pe-blog-mariei-andries-sinteti-o-femeie-rea-373932.html
    www.copos.ro/

  27. #59

    Nu mai e nici o criză. Sunteți voi beți. Să cumpărăm toate apartamentele libere, și să ajutăm economia să duduie.

  28. #60

    Pana nu acceptam faptul ca asta nu e criza ci o stare de fapt, vom fi in criza.

  29. #61

    Cel mai grav mi se pare ca in toata perioada de boom imobiliar, ne-am falimentat si ce mai ramasese din industrie ca sa valorificam terenurile pe care le ocupa .
    La fel cum isi otraveau moldovenii fantanile si isi ardeau recolta cand navaleau dusmanii, la fel ne-am distrus si noi productia cand au navalit speculatorii. Invadatorii au plecat, investitorii au plecat, noi am ramas sa murim de foame

  30. #62

    @ arhi. man,am stat, am citit si rascicit comentatriile si vreau sa zic oamenii de p`aci sunt neseriosi. pe bune. pai va arde de probleme ca economia si valoarea metrului construibil de pamant, pe elsau sub el(wtf) care se va duce dracului odata cu intrarea Pamantului pe orbita intergalactica??
    in direct, fara reluare, o sa imi calc pe inima si imi voi face blog ca sa va pot relata de la fata locului . stati aproape, va fi in 21.12.2012. pe bune, la supermarcheti au astia oferte de smartfoane si carduri plus ceva baterii de alea misto externe pt telefoane de astea destepte. deci e pe bune. stati aproape

  31. #63

    Mai simpatici sunt aia care vorbesc despre un “nou boom economic” si care demonstreaza clar ca n-au inteles mai nimic din criza 🙂