Pensiile au apărut în sistem undeva prin anii 1900, drept contracarare a vechiului obicei de a munci până cazi lat, după care, dacă aveai noroc, copiii aveau grijă de tine, dacă nu, adio și un praz verde, crăpai într-un șant, pentru că nimănui nu îi păsa de tine.
Pe lângă evidentele beneficii pentru bătrânii inapți de muncă, gen independență față de rude și capacitatea de a trăi demn chiar și atunci când nu mai aduci un folos evident societății, pensia a contribuit și a dezvoltat ceva neașteptat și inexistent la vremea respectivă. Turismul, care, practic, s-a inventat și a înflorit datorită pensionarilor.
Desigur, aici vorbim despre țările civilizate ale europei și, oarecum, despre US, care au un sistem diferit de pensii, sistem care ține de noroc și de conduita în fața guvernului și a angajatorului, existând șansa de a nu mai avea pensie cu o zi înainte de pensionare, deși a plătit conștiincios 50 de ani.
În românia, pensia nu a existat, pentru noi, decât ca o obligație comunistă. Toată lumea știa că trebuie să iasă la pensie, nimeni nu știa, ca și acum de altfel, cât plătește lunar la pensie sau ce pensie va avea la final. După revoluție a fost un adevărat delir cu ieșirile la pensie, se ieșea lejer la pensie și la 45 de ani, dacă doreai. Desigur, nimeni nu știa că va exista Stolojan, inflație, bancorex și pensiile lor se vor transforma în hârtie igienică.
Așa că nimeni nu știe ce înseamnă cu adevărat o pensie privată, ci doar pensia de stat. Aia care vine cu siguranță, pentru că statul e mare, e bun și e drept.
Doar că nu. Urmează, în scurt timp, ieșirea la pensie a decrețeilor. CEA MAI MARE MASĂ de oameni din românia. Dacă acum este un salariat la 2 pensionari, odată cu intrarea decrețeilor la pensie, devine inestimabilă povara pe care o va purta un singur salariat.
Toți experții sunt de acord că sistemul de pensii, în schema sa actuală, nu va rezista, în acel moment. Fizic, nu ai cum să susții, economic, așa ceva. Și atunci va veni iadul.
Pentru că statul va inventa tot felul de reduceri, tot felul de impozite, orice, ca să iasă cifrele. Pensiile nu vor mai valora nimic, asolut nimic. Singura soluție este un sistem de pensii privat, în care oamenii să contribuie.
Doar că românii nu știu ce e aia pensie privată și privesc cu indiferență ce face Dragnea acum. Da, ok, o să ia banii de la pensiile private. Mare brânnză, oricum nu am cine știe ce acolo, dă-i naibii de îmbuibați. Și se vor lăsa, blând, în voia leagănului pesedist, pentru că se știe, pensia e departe și cui îi pasă acum, că e cald și vine concediul.
Se repetă cazul polonez și nimeni nu face nimic. Niște scremete pe facebook și cam atât. PSD-ul acum testează apa, să vadă reacțiile, iar reacțiile sunt bune. Nimeni în stradă, niciun molotov peste guvern, totul e bine și calm.
#paceaunuicimitir
NOU
Pana iesim noi la pensie, va ajunge varsta de pensionare la 70 de ani. Oricum numai traim atat.
NOU
Atitudinea perfecta
NOU
Esti un prost, banii depuși de tine vor ajunge la moștenitorii tai…
NOU
în bula mea cam toţi vom opta să contribuim în continuare la pilonul 2.
NOU
Probabil va fi ceva de genul: optezi pentru pilonul II sau pentru pensie de stat? Daca alegi pensie de stat primesti o felicitare de mana scrisa de veorik. Daca optezi pentru pilonul II, vei avea iarasi doua optiuni, ceva de genul: esti cu adevarat sigur ca vrei pilonul II sau ai totusi incredere in statul de la care au luat pensie parintii si bunicii tai? Si te vor plimba prin cinzeci de intrebari, pana alegi sa dai banii statului.
Eu as opta pentru luat fatza lui dragnea in organul central, decat sa renunt la pilonul II, dar nu cred ca vom avea chiar de ales
NOU
pai nu ai de ales, ei vor sa opreasca contributia la pilonul 2 punct.
NOU
@Arhi și cu banii deja dați ce se întâmplă?
NOU
MAI ARE DRAGNEA NEVOIE DE MARUNTIS IN BRAZILIA. nu se intampla nimic, banii se duc la stat, pentru plata cresterilor salariale si a pensiilor speciale.
NOU
Vom opta sa contribuim la pilonul 2, dar Dragnea va veni si va zice: vreti pilonul 2? Platiti separat fata de 25% cat ne ia acum la pensii.
NOU
In bula mea…
Nu bot intui brea bine cum o za vie cu bensiile astea.
NOU
Ironic ca PSD ar trebui sa respire social-democratie, adica (printre altele) si pensii.
NOU
Eu nu ii înțeleg, e clar ca vine nasolia, dar pilonul II practic mai taie din obligațiile statului.
Ai o trupa, măcar ramai pe aia, nu mai adăuga si alții sa se facă cât casa.
Logic ar fi fost sa se fi accelerat mai mult pe aia pentru a scăpa cât mai ieftin, nu costa la fel ca atunci când ii bagi pe toți în kkt.
Parca intenționat vor s-o facă lata, de aia cred ca banii de acolo nu sunt neapărat ptr gaurile la pensii, se vor duce sigur și în alte părți
NOU
Nasolia de care spui tu va fi peste 20 de ani. Pe ei ii intereseaza doar urmatorii 2 ani sau chiar mai putin, pana pun mana pe toate parghiile de control, inclusiv presedintie si DNA. Dupa aceea nu-i mai da jos nimeni, probabil nici in UE nu vom mai fi.
NOU
Pai sa ne dea banii inapoi. Sa zica: Noi pesedeii suntem niste dobitoci si nu ne “plake” Pilonul 2, punem toate contributiile pe pilonul 1 la mituit sarakii pensionati la 45 de ani si voi fraierilor luati-va pilonul 2 si spalati-va cu el pe cap.
Dar nu! Obiectivul principal este FONDUL – sa mai traisac pesedeul; vreo 2 ani la putere sa aiba bani de furat si dat galeti la fraieri si un os de rontait lu mircea labadea
NOU
EXACT
NOU
Erata: nu e vorba de doi ani. Ei au nevoie fix de perioada asta pt legile justitiei. Imediat dupa o sa cada guvernul si cei de dupa vor avea de aplicat politici dure de redresare. Si la urmatoarele alegeri o sa castige psd. Simplu
NOU
Jocul de glezne merge dublu in folosul lor: 1 la mana ne fierb usor ca pe broaste, 2 la mana se strang si mai multi bani de furat, cu fiecare zi.
Estimez lovitura spre sf anului cand ar intra in incapacitate de plata fara miliardele astea de lei. Le ajung cat sa plateasca si ceva prin 2019 apoi se lasa dati afara prin motiune de cenzura, vin eroii de sacrificiu, poezia pentru alegeri 2020 va fi numai buna: noi va dam iar salarii mari, astialalti rai vi le-au taiat anu trecut.
Simplu si testat. Cheia e pe justitie, pentru ca daca nu o pun cu botul pe labe nu isi permit sa plece de la butoane.
NOU
Pai trebuie sa ne organizam si sa protestam chiar mai mult decat in alte cazuri. In acest caz coruptia iti fura direct banii din buzunar (cel tinut de altii dar in care sunt banii nostri de pensie), la celelalte erai furat doar indirect.
NOU
In SUA exista 3 niveluri de pensii:
1 – Social Security, o pensie de stat, contribui ca angajat 6% din venit (pana la o anumita suma) si angajatorul pune si el 6%. Daca esti self-employed, pui singur 12% (adica si partea angajatului si a angajatorului) din profitul anual al afacerii.
2 – Pensie Privata sponsorizata de angajator – nu toti angajatorii au. Pe vremuri existau asa numitele pensii cu beneficiu definit (benefit-defined), adica stii exact cat iei la pensie pe luna, garantat de angajator. Mai toti baby boomers au avut astfel de pensii. Insa, prin anii ’90, tipurile astea de pensii au fost inlocuite incet-incet de pensii tip contributie definita (defined contribution), unde stii cat pui, dar nu stii cat scoti, ca depinde in ce alegi sa investesti si cum merge piata. E usor de inteles de ce angajatorii iubesc tipurile de plan cu contributie definita fata de cele cu beneficiu definit. In era noastra, a milenialilor, angajatorii pun undeva la 3-5% din salariul angajatului, cu conditia ca si angajatul sa puna (matching contribution). Ca angajat poti pune maxim $18000 pe an bani neimpozitabili (before tax) – suma se ajusteaza anual.
3 – Pensie privata – daca angajatorul nici unuia dintre soti nu are plan de pensie sponsorizat, atunci sotii pot pune bani intr-un plan de pensie privat, tot neimpozitabil, pana la $x/personana, sau impozitabili peste suma respectiva.
Sigur tot americanul ar reactiona extrem de prost daca ar veni cuiva ideea sa “nationalizeze” pensiile private si sa le bage pe toate in Social Security. Cred ca partidul cu pricina n-ar mai fi votat prea curand. Dar in Romania, unde prea multi din cei care voteza asteapta pomana si ii vad pe cei care au pensii private cum ii vedeau comunistii pe burgheji, totul e posibil. De ce sa nu beneficieze lenesul satului si corijentul clasei de munca cinstita a gospodarului si a aluia care si-a ros coatele invatand?
NOU
Pensiile date de companii inca mai exista. Eu sunt unul din prefericitii care benefeciaza de asa ceva. E adevarat ca in prezent toate companiile cauta pe toate caile sa scape de acest tip de obligatii si doar aprox 5% dintre americani mai beneficiaza de ele.
Pensia privata asemanatoare cu pilonul II in Romania, cred ca ar fii IRA, 401K, 403B etc. De ele nu se atinge nimeni din guvern, inca. E drept ca atunci cand incerci sa te folosesti de ele te omoara taxele federale si statale…
Pensia de stat echivalenta in USA ar fi Social Security (taxa aprox 13% din venit, jumatate suportata de angajator). Inca din 1983, datorita eroului republicanilor, Ronald Reagan care a dus guvernul aproape de faliment prin reducerea taxelor pentru bogati de la 70% pana la 28%, Social Security a fost trecuta intr-un fond din care s-au infruptat toti presedintii pana la Obama. Deci ceea ce vrea sa faca acum Dragnea a fost perfectat cu succes inca de atunci in SUA.
Banii nu au fost inapoiati niciodata catre SS. Ca urmare, Incepand din 2010 (cand baby boomers au inceput sa-si ceara drepturile) SS a devenit falimentar, administratia avand nevoie de aprox 50 mld $ anual in plus, ca sa acopere pensiile. Banii astia sunt imprumutati de catre guvernul SUA cam in acelasi mod in care procedeaza si actualul guvern psd-ist. Probabil invataturi de la consilierii israeliti care fara indoiala cunosc ceva istorie…
www.fedsmith.com/2013/10/11/ronald-reagan-and-the-great-social-security-heist/
NOU
Unul din consilierii lui Reagan a fost Alan Greenspan. Alan Greenspan care are originii românești și evreiești.
NOU
@ Alzheimer
Preafericit viitor pensionar! Am inceput sa lucrez acum vreo 14 ani si am lucrat la 4 firme/companii/universitati – o singura firma la care am lucrat mai avea defined benefit plan, aia era o big 4 de contabilitate si asta era inainte de criza din 2008. Sunt convinsa ca au scos intre timp optiunea/beneficiul ala din lista.
Din cate stiu eu, poti lua un imprumut din propriul 401k sau 403b fara sa platesti taxe, asta daca ai nevoie de bani inainte de varsta de pensionare. Rambursezi imprumutul cu dobanda, ceea ce e mai avantajos decat daca l-ai lua de la o banca, pentru ca iti platesti singur dobanda in loc sa platesti bancii. Ca dezavantaj, daca banii aia ar creste mai repede in 401k, ca e piata de investitii buna, atunci iesi clar in pierdere.
Dupa varsta de pensionare, da, platesti taxe pe ei, ca nu ai platit cand i-ai pus in cont si nici pe cresterile acumulate (cu putin noroc) cat au stat in cont. Dar posibil sa platesti la o rata efectiva mai mica decat cand erai angajat activ si, daca te muti intr-un stat fara taxe, macar scapi de cele statale (mai sunt inca vreo 8-10 state fara taxe pe venit pt persoane / de-aia se “muta” atatia in FL si isi declara rezidenta acolo, de exemplu).
Si da, metodele fiscale practicate cu atata succes de republicani over and over again sunt efectiv praf in ochii cui ii voteaza – delapideaza bugetele federale ca sa dea niste avantaje fiscale minore pulimii (care se bucura si de $100 in plus) dar majore playerilor mari. In ultima reforma fiscala corporatiile si top 1% au de castigat masiv. Tare ma indoiesc ca Jo si Shmo or sa aiba de castigat, mai ales pe termen mai lung de 3-4 ani. Or sa vada ceva crestere in 401k-uri, care le au (probabil mai putin de 10%) dar mai degraba prevad o noua prabusire economica in vreo 4 ani, care ce sa vezi, o sa fie pusa tot in carca democratilor, daca ajung aia la putere intre timp.
Cineva, nu spun cine, zicea ca am ajuns prea tarziu in America si ca deja au stricat-o astia. Ultimele alegeri au fost foarte concludente.
NOU
Jo, eu am luat imprumut din 401k si mi-am platit tot mie rata de dobanda (era 7% pe atunci). Ceea ce nu am prevazut a fost ca imprumutul era considerat venit de catre IRS si ca atare am platit taxe mult mai mari, care practic anulau dobanda… Pe de alta parte am prins o perioada de cadere a pietei de actiuni, asa ca pana la urma tot am fost avantajat.
Stockmarket-ul este mecanismul care defineste azi grandoarea sau decaderea Americii. Fiecare presedinte este evaluat dupa cum fluctueaza piata. Daca l-am fi avut pe Bernie presedinte mai mult ca sigur ca piata ar fi picat. Regulamente, legi, restrangeri de tot felul nu au cum sa duca piata in sus.
Actualul presedinte nu e nici democrat nici republican. Unii zic ca ar fi libertarian, o doctrina periculoasa as zice eu. Nu stiu daca el a stricat America. E clar ca situatia actuala, cu o America care e jandarmul lumii cere multi bani. La fel ca rusii in ’89 si americanii au cam ajuns azi la fundul sacului. Globalizarea i-ar fi dus si mai mult spre dezastru. Asa ca schimba macazul din mers catre o America egoista careia nu -i mai pasa de ce se intampla in lume. Asa au incercat sa faca si englezii in anii ’40. Ce a iesit stim cu totii…
NOU
@Alzheimer
Poate s-au mai schimbat legile de cand ai luat tu imprumutul, insa uite, de pe site-ul IRS:
“Loans are not taxable distributions unless they fail to satisfy the plan loan rules of the regulations with respect to amount, duration and repayment terms, as described above. In addition, a loan that is not paid back according to the repayment terms is treated as a distribution from the plan and is taxable as such. (IRC Section 72(p); Reg. Section 1.72(p)-1, Q&A-1)”
Deci daca ai respectat termenii imprumutului si nu si plecat de la companie pana sa rambursezi imprumutul, nu ar fo trebuit sa fie taxabili.
Oricum, asta deja depaseste mult topicul initial al lui Cetin, dar FYI, in caz ca mai poti face un amended tax return si sa nu platesti taxe degeaba.
Sunt de acord ca daca Bernie devenea presedinte era foarte nasol pentru piata de investitii si pt economie in general. Bernie e un socialist total.
Trump e periculos pentru ca e un bully care nu intelege ca si in plan economic si in plan diplomatic regulile jocului nu sunt “my way or the highway”, cum le face el pe plantatie la el. Ca nu are o apartenenta la un partid politic sau altul, e irelevant. Ca are un discurs al urii si pe baza lui a castigat – aia e ce e ingrijorator.
America a inceput sa se strice cand middle class-ul a inceput sa dispara. Si middle class-ul a inceput sa dispara cand bonusurile si pozitiile alora de la varf nu au mai fost date pe bune, ca rasplata pentru munca si efort, ci pe pile, relatii si afinitati.
NOU
Acel moment în care ţinem cu dinţii de un proiect propus de liberali, minunat, chiar minunat. Pensia a fost moştenire comunistă, pilon 2 şi 3 au venit de la PNL 🙂
NOU
da, de la PDL
NOU
Senioare, ştii că am tot respectul pentru tine, dar asta nu înseamnă că trebuie mereu să fiu de acord cu tine. Da, PDL a fost înghiţit de către PNL, dar tăierea de pensii pe care au făcut-o în acel moment (căci sigur de asta ai ceva cu ei) a fost foarte utilă – ştii de ce? Căci altfel ajungeam ca Grecia. Nu există om perfect, implicit, nu există partid perfect. Sunt conştient că partidul din care fac parte mai are spioni şi diferite persoane care n-au ce căuta, dar pentru asta nu trebuie să generalizezi, eu cel puţin ştiu câte nopţi nedormite am şi câte sute de km am făcut pe zi.
USL a fost o greşeală, au mai fost multe greşeli, dar contează că se încearcă, părerea mea. Din curiozitate, ce preferinţe politice ai?
NOU
Nu o venit de la PDL, PNL sau PSD. O venit din UE iar ai nostri or imbratisat ideea pentru ca asa or fost sfatuiti dinspre Vest.
NOU
Contează cine a propus şi implementat căci pe această logică multe vin din direcţia UE, dar nu există voinţă.
NOU
@Alin: data viitoare cand vom fi in pericol sa ajungem ca Grecia eu zic sa iti confiscam toate economiile. Stiu, o sa fie nasol pentru tine dar e o masura utila si la urma urmei nu suntem perfecti.
NOU
Nu spun de economii ci salariu, ce preferai, soarta Greciei sau niste tăieri salariale? Economic vorbind a fost o solutie buna, o sa mai fie inca o taiere de salarii in maxim doi ani, salariul trebuie sa aiba o baza de creștere, nu artificial,pe foaie.
NOU
alin, o sa îți spun o singura data. acum 10 ani, când taica miu a cazut la pat de nervi, nemairevenindu-si niciodată, pentru că boc i-a redus pensia la 1100 de lei, după 50 de ani de muncă grea, cu grad de dificultate echivalat, tu probabil frecai pula printr-o scoala
generala, pe banii părinților. așa că mai du-te in pula noastră cu poveștile pe care nu le-ai trăit, despre o guvernare despre care nu știi nimic, dar despre care ți se spala creierul la ședințele de partid. ureaza-le MULTA MUIE colegilor tai și nu te mai obosi sa comentezi pe subiectul asta.
NOU
Ok, Aline, iti confiscam salariul. Sau mai bine ti-l impozitam cu 90 la suta sa fie treaba legala.
Pana una alta o mica lectura nu iti strica:
tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/OriginalPositionFallacy
Sau daca preferi varianta scurta, fiecare e expert pe banii altuia.
NOU
Eu nu inteleg mai nimic. Sa zicem ca am contribuit 30 de ani si daca voi iesi la pensie o sa am o pensie extrem de mica sau deloc? Daca nu vreau pensie de ce statul ma obliga sa platesc contributia? In cazul in care statul nu imi va mai da pensia, contributia mea de ani de zile unde se duce? Este dreptul meu sa primesc, nu? Daca tot contribui. Iar in cazul in care statul nu imi da nimic pot sa il dau in judecata pentru ca am fost obligat sa platesc si el nu mi-a dat atunci cand trebuia. So, nu inteleg nimic. Nu am cotizat nimic la stat, nu lucrez in Ro, doar un exemplu, sa inteleg.
NOU
Teoretic e simplu. In sistemul de pensii de stat contributia ta se duce direct la pensionarii actuali. Cand o sa ajungi tu la pensie, pensia o sa-ti fie platita din contributia celor ce vor fi activi la momentul respectiv. Sistemul functioneaza atata vreme cat ai o crestere demografica (multi platesc pentru putini). Cand ai o scadere demografica (ca la noi) e dezastru.
NOU
Nu explica nimeni nimanui ca au in cont la pilonul 2 vreo 10000 de lei – in medie aproximativa pt cei cu salariul mediu care au cotizat de la inceput
NOU
Stiu doua familii care au primit peste 10000 lei după decesul celor doi.
NOU
Cred ca deocamdata e doar joc de glezne/testat apele plus perdea de fum pentru asta:
www.news.ro/politic-intern/legea-303-2004-privind-statutul-magistratilor-a-fost-adoptata-pentru-a-treia-oara-de-senat-si-merge-la-promulgare-la-presedintele-iohannis-1922401822002018051718124531
NOU
Varianta 3 , iau cat mai multi bani fara sa ii declar si ii depun eu lunar la saltea sau in cont . Daca pun deoparte macar 3000 de lei din cei 5000 pe care ii dau lunar la cass+cas tot ies in castig.
NOU
Romanul traieste in trecut si prezent. De la cel mai banal lucru la cel mai important, romanul nu poate intelege conceptul de viitor pentru ca asa traim de 60-70 de ani. La viitor se gandesc altii, statul, primarul, nu noi.
In plus, fatalismul asta gen nu prindem pensia deci nu ne pasa va lasa in 25 de ani de acum incolo cateva milioane de oameni cu chilotii in vine, nemancati si tristi.
Mie imi pare ca daca maine Dragnea ar decide ca fiecare al doilea roman va fi spanzurat, nimeni nu ar protesta, toti ar spera ca nu sunt ei aia 50% care vor ajunge pe esafod. O mentalitate care conform teoriei darwiniste va duce la disparitia poporul roman in 50 de ani de acum incolo.
NOU
Eu cred ca meciul e deja jucat, e un scenariu clasic, ca si la salarii. Dupa o saptamana sau 2 de taraboi o sa vina si o sa spuna raspicat ca Iohanis minte si ei nu nationalizeaza pilonul 2, insa au facut niste studii si rezulta ca daca se contribuie la pilonul 1 castiga omul 5 lei iar daca se contribuie la pilonul 2 castiga doar 2 lei.
Ca urmare, guvernul decide sa opreasca plata la Pilonul 2 pentru restul anului (eventual cu promisiunea verbala ca daca nu e bine o sa transfere banii inapoi in 2, promisiune facuta de cineva fara putere).
Si oamenii vor fi linistiti si fericiti, ca e Iunie-Iulie, plaja, gratare..
NOU
a fost evident inca de cand a venit gunoiul ala de Mișa
NOU
Oricum, “dăcât” pilonu’ 2 de pensii, mai bine țineți cu dinții de Pașaport. Pt plecare definitivă.
NOU
In vreo 7 ani de contributii aveam vreo 3 milioane acolo. Sa-si cumpere dragnea lumanari autorizate de ei.
NOU
mai ramane sa-l aducem in situatia de a avea nevoie de lumanari!
NOU
In momentul de fata am aproximativ 50 de mii de lei in Pilonul II. Cate geamuri am nevoie sa sparg la guvern, sa-mi scot banii, in caz ca-i confisca??
NOU
toate, cu tot cu pereti si ocupanti!
NOU
De fapt miza mare nu sunt banii deja intrati in Pilonul 2, pentru ca acolo oricum 80% s-au dus tot la stat prin achizitia de obligatiuni. Daca ar forta nationalizarea acelor bani ar forta vinderea acelor actiuni si obligatiuni, ceea ce ar impinge dobanzile foarte mult in sus.
Nu, miza este plata in continuare la Pilonul 2 pentru ca diferentele intre ceea ce se plasteste si cat ajunge inapoi la stat prin achizitia de bonduri sunt semnificative si ar mai petici cateva luni gaurile flagrante din buget.
NOU
+1
Naționalizarea e un fel de a da cu stângul în dreptul. Dar când foamea e mare și la butoane sunt niște idioți orice devine posibil.
NOU
trist rau neica
incep sa cred ca psd-ul va guverna tara asta oricat si oricum va dori
NOU
Ce nu îmi place la pilonul 2 e faptul că randamentul e prea mic fata de procentul care este alocat. De bine de râu, pensia de stat e destul de buna in raport cu ce contribui. Daca te păstrezi poți lua pensie până la 80 de ani. Ți-am mai indexează. La pilonul 2 , dacă trăiești mai mult de 70 de ani se termina banii. E un pic pervers pilonul 2, pt.ca seamănă cu o asigurare de viață. Deabea așteaptă familia sa te curați că să-ți ia banii, pe când la pensia de stat, cei apropiați vor fi interesați să te țină în viață cât mai mult sa le dai din pensia ta.
NOU
Problema e ca pensia la stat e un soi de schema piramidala, pensionarii sunt platiti din banii celor care contribuie acum. Nu randamentul e mic la Pilonul 2, e chiar bunicel, ci faptul ca cei 3,7 % care se duc lunar acolo sunt prea putini ca sa-ti asigure un trai decent la pensie. Trebuie sa te ingrijesti si singur sa pui bani deoparte si sa faci investitii.
NOU
esti nefunctional! randamentul pilonului 2 este peste inflatie. chiar si cu randament 0, este superior pilonului 1. pilonul 1 este in deficit de 30%/an. peste 15 ani, raportul pensionari/salariati se va dubla, moment in care si creditorii vor cere returnarea imprumuturilor, fara ”refinantare”. adica deficitul va fi de 80%/an(1-1/2-0,3), pe algoritmul actual, fara sa luam in calcul presiunea pe buget pentru plata datoriilor anterioare. rezolvarile sunt 2: cresterea varstei de pensionare (dobitoaca care se ocupa a scapat deja porumbelul ca ”noi nu vom creste varsta de pensionare la 76 de ani”) si/sau scaderea puterii de cumparare a pensiilor proportional cu deficitul. acum cauta pe cineva care a avut mai mult de 6 la aritmetica sa-ti calculeze cat o vei lua in mana!
NOU
Dady pe cine faci tu din vorbe ? Genul asta de specialisti care vor sa faca pe desteptii, nu vand. Unul care sa faleste cu niste prostioare care se vor analize financiare in genul , uite la mine cat sunt de destept , nu convinge pe nimeni. Da, sigur ca da, domnu’ dady consultantul , ai dreptate ,… te sun eu si nu te mai cauta nimeni dupa, asa ca pana la urma , o sa-ti pierzi clientii si o sa calculezi singur cat o vei lua in mana.
NOU
Am observat in mai multe discutii pe care le-am purtat cu niste baieti din America, cam pe la aceeasi varsta cu mine, 19-20 de ani, ca pe tema finantelor personale ei deja de la varsta aia sunt interesati de subiectul pensie, investitii pentru batranete si etc. si se gandesc super serios la treaba asta, aduna informatii, analizeaza si iau deciziile corecte ACUM pentru peste 40 de ani. Ma rog, pe langa faptul ca ii ajuta si sistemul cumva, ideea e de mentalitate. La noi singura legatura a tinerilor cu pensiile sunt pensionarii cu care impart locurile din transportul in comun. Lasa c-o sa fie bine.
NOU
“jos labele de pe pilonul 2” se subînțelege, voiam doar să zic că ceva sistem asemănător pensiilor a apărut în țările cu apă caldă acum câteva sute de ani și era gestionat de breslele meșteșugărești, fiecare cu a mă-sii.
Cât timp munceai plăteai la breaslă un procent oarecare din salariu. Când nu mai puteai munci (fie de bătrânețe, fie un accident) breasla îți dadea niște bani să nu mori de foame. De asemenea, dacă mureai prea tânăr și lasai copii mici în urmă, breasla le dădea un soi de “pensiede urmaș”, plătea taxele de ucenicie când copiii împlineau vârsta necesară, etc.
Am făcut cândva o lucrare de diplomă pt cineva pe temă. 🙂
NOU
Ce facem cu tiganii care se inmultesc ca iepurii si primesc bani cu caruta degeaba. ajutoare sociale, alti bani pentru nush ce integrare, bani aruncati aiurea pe centre de incluziune ?
Adica plm la scoala am mers si fara mofuri de astea. N-am avut telefoane sau adidasi de firma si totusi am fost prezenti, am invatat ceva. dar ciorile astea. primesc alocatii si bani pe borâte si totusi nimeni nu depaseste nivelul 8 clase CHINUITE.
NOU
se vede ”cu ochiul liber” ca tot sistemul este centrat pe votant, nu pe contribuabil. din pacate, multi dintre contribuabili nu sunt si votanti, asa ca rezultatul electoral l-au stabilit votantii necontribuabili. cine nu deschide ochii, deschide punga! proverb.
NOU
în primul rând, nici ei nu se mai înmulţesc ca înainte.
apoi, cei mai mulţi dintre ei se vor da la export.
NOU
E mult mai rau decat 1 la 2 cum ai scris mai sus.
Realitatea e cam asa: (date din 2017 la o cautare pe fuga)
La 31 martie 2017, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în România, numărul pensionarilor a ajuns la 5,234 milioane, în timp ce numărul salariaţilor din economie se ridica la 4,824 milioane de persoane, potrivit Ministerului Muncii. De aici se poate observa că un salariat contribuie lună de lună la bugetul asigurărilor sociale pentru a susţine 1,08 pensionari.
NOU
Am recitit, era 2:1 dar invers decat la prima lceturare. My bad. Oricum vom ajunge si depasi 2:1 in max 10 ani.
NOU
Cam la spartul targului cu comentariul, ca déjà e expirat subiectul, dar vreau sa subliniez un aspect pe care nu prea il discuta nimeni.
Pilonul 2 e de fapt un fond de pensii privat, care aduna banii de la contribuabili si ii investeste, de obicei in obligatiuni guvernamentale, sau alte lucruri considerate sigure (de aici si randamentul mic). Tu ai un numar de unitati de investitii acolo (habar n-am cum se numesc in romana), echivalentul banilor depusi. Sa zicem ca ai 1000 lei, echivalentul a 10 unitati de 100 lei fiecare. Fondul de pensii ia frumos banii aia si ii investeste, pe termen lung (5-10 ani sau si mai bine), ca el stie ca pana trebuie sa ii plateasca inapoi e muult.
Cand o sa decida guvernul ca stopeaza pilonul 2, sau ia orice masuri sa descurajeze lumea sa contribuie (nu zic de nationalizare, ca probabil nu o vor face, dar sigur vor stopa sau macar vor descuraja), atunci fondurile de pensii private o vor lua rau la vale. Pentru ca nu le vor mai veni noi contributii, dar ei vor trebui sa le achite pe cele existente, vor avea o problema de lichiditate, pentru ca banii lor sunt investiti in obligatiuni pe termen lung. Vor fi nevoiti sa vanda inainte de scadenta acele obligatiuni, in pierdere. Asa ca in loc de randament pozitiv o sa fie pierdere in toata regula, tu vei avea tot 10 unitati, dar alea vor valora 80 lei in loc de 100. Si efectul va fi bumerang, cand vei vedea ca nu mai iei nici macar cat ai cotizat, e clar ca o sa renunti sa mai contribui. Asa ca statul isi atinge scopul doar stopand un an pilonul 2, oamenii o sa renunte la el de bunavoie. Si o sa iasa dancila sau cine o fi atunci la butoane sa explice ca ei nu nationalizeaza, dar ca fondurile private sunt niste tepe, ca uite, tu depui 1000 si primesti inapoi doar 800, si hai mai bine inapoi la stat. Si tot poporul, fara cultura economica in spate o sa zica sarumana dancila ca ne-ai salvat, ca noi plateam acolo ca prostii, si nu ne-am fi recuperat nici macar banii depusi in final. Si castigator la capitolul imagine, ghici cine va iesi!!
Pun pariu ca asa ca fi, vedem intr-un an!! Noroc ca nu ma mai afecteaza, chit ca am si eu vreo cateva mii de lei uitati printr-un pilon 2 in tara, dar nu imi fac iluzii ca ii voi mai recupera peste 20 de ani.
NOU
Ce poate face un deja pensionar?
De unde, ce si cum?
Ceva optiuni ?
Intreb pt un prieten, mama mea.
Multumesc!