Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General of the World Health Organization (WHO), adresses his statement, during the 146th session of the World Health Organization Executive Board, saying THERE IS NO NEED TO PANIC , at the World Health Organization (WHO) headquarters in Geneva, Switzerland, Monday, Feb. 3, 2020. (Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP)

Desigur, dacă vom fi printre supraviețuitori, pentru că nu se știe.
Noi, ca persoane fizice, ar trebui să ținem minte că nu ne putem baza pe stat. Simplu. Cea mai importantă regulă. Statul nu există decât atunci când trebuie să strângă bani de la noi pentru clientela politică ce îl reprezintă la acel moment. În rest, baza este zero.

Sistemele medicale private sunt niște hiene care nu vor decât să facă bani, în orice moment. Abonamentele private, după cum a arătat cazul Medlife, nu mai reprezintă nimic, în cazul unei pandemii sau urgențe, așa că gândiți-vă de două ori dacă sunteți pregătiți să dați sute de lei lunar, ca să vă poată spune Medlife că nu vă primește înăuntru dacă vă curge nasul. Sau dacă aveți cancer, cine știe?

Niciodată nu trebuie să fii prins pe picior greșit, din punct de vedere al siguranței alimentare. Întotdeauna trebuie să ai în casă o rezervă de conserve, apă potabilă (nu filtru de chiuvetă, că dacă se oprește alimentarea cu apă, pui în filtru nămol de broaște), făină, zahăr, ulei. Pentru că, atunci când se va întâmpla catastrofa, oamenii sunt fiare și vor rupe rafturile, după cum se și vede, nepăsându-le de nimeni și de nimic.

Întotdeauna trebuie să aveți în casă o trusă cu medicamente de primă necesitate (paracetamol, aspirină, ibuprofen, ketonal/ketorol, diclofenac, poate și niște unguente, în plus pe lângă medicația pe care o aveți, dacă o aveți. Porcăria aia cu nu luați medicamente decât la indicația medicului tocmai și-a arătat limitele, când medicii care erau cu indicațiile s-au retras sau nu mai au cum să profeseze, iar oamenii au rămas cântând din frunză.) Spirtul și clorul nu trebuie să vă lipsească de pe raft, la fel cum trebuie să aveți și o rezervă de mănuși și de măști FFP3, după ce trece asta o să fie iarăși pe toate drumurile.

Pentru cei ce își permit, o casă pe pământ tocmai a devenit un vis care trebuie să se transforme în realitate. Curte, pentru activități, în caz de carantină, spațiu de stocare nelimitat, pentru familie, un eventual beci, ușor de transformat în adăpost, în caz de nevoie, plus, dacă apare ipoteza unei carantine lungi, îți poți aduce rapid familia extinsă aproape și să ai grijă de ea, negândindu-te la spațiu. La urma urmei, și un pavilion ridicat în curte e un loc locuibil, dacă e necesar. Plus vreo 2 câini de talie uriașă, pentru valorile care se întorc la vatră atunci când dă năpasta peste europa.

Statul român trebuie să…glumesc, statul român e format din hoți, nu va învăța nimic, uitați cum la suceava s-au îmbolnăvit 70 e cadre medicale, în timp ce primăria cumpără luminițe pascale. Când se va termina asta, se vor întoarce la furat și cu mai mult spor.

Statele europene trebuie să învețe că cercetarea nu este doar un copil de la casa de copii, ci este cea mai importantă structură a unui stat, iar laboratoarele de cercetare trebuie să primească bani mai mulți decât primesc armatele și alte mizerii de astea.

Pe lângă asta, trebuie să realizeze că medicamentele nu sunt și nu trebuie să fie o afacere pentru nimeni, companiile de profil nu trebuie să funcționeze pe bază de acționari și profit anual, pentru că, din cauza asta, mor oameni care nu își permit să contribuie la profitul acționarilor.

Testul acestui coronavirus a fost și este dur, dar reprezintă o repetiție extremă pentru tote statele lumii. Nu cred că, după această blocare completă a economiilor și circulației, la următorul semn de virus, va mai sta cineva să îl asculte pe imbecilul de la OMS spunând că nu e motiv de panică și pandemie, trebuie doar să fim atenți. Sunt sigur că la primul semn de virus chinezesc, se închid toate legăturile cu statul respectiv, iar măsurile intrastatale vor fi mult mai urgente. Pentru că acum știm cu ce ne confruntăm și cum să ne apărăm.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.