Poate sunteți curioși ce fac nemții cu gunoiul, pentru că noi am fost lejer surprinși, din prima, de câte chestii trebuie să fac ca să arunc un amărât de gunoi.

Germanul are 3 coșuri de gunoi. Coș de gunoi menajer, unde merg gunoaiele și resturile menajere. Coș de plastic și metal, unde merg ambalajele de plastic și, desigur, metal și un coș pentru reziduurile de hârtie.

Gunoiul se ridică în zile separate, plasticul și hârtia o dată la 2 săptămâni. Nu știu când vine cel menajer, mâine e cel de plastic și stau stresat că nu știu exact ce trebuie să fac.

Dar nu e doar atât. Plasticul se duce doar în pungile de plastic galbene, oferite de statul german, gratis. 3 role pe an. ATÂT. Oamenii de aici zic că îți ajung cu prisosință, eu sunt, românește, sceptic. Și nu ți-l ridică în altă pungă, nu ai de unde să faci rost de alta, nu se vând nicăieri și se dau doar pe bază de adresă. Iar bazele de date sunt comune în Germania.

Ați zice că e puțin, nu?
Nu e puțin. Pentru că, la nemți, sticlele de plastic se reciclează la magazine. În marketuri, la intrare, sunt niște mari aparate de reciclat pentru recipiente de plastic și sticlă. Și vrei să le duci să le reciclezi, pentru că, pe fiecare sticlă de plastic reciclată primești 25 de eurocenți. Adică 1 leu și ceva pentru fiecare sticlă de plastic returnată. Da, serios, primești 1 euro (UNU EURO) pentru fiecare 4 sticle reciclate. Ca să înțelegeți, apa minerală Kaufland, de la Kaufland, a costat 13 cenți sticla, 1.05 baxul de 6. Și, la reciclare, am primit 1.50 euro pe ele, înapoi, sub formă de bon cheltuibil în magazin. Desigur, banii aceștia i-ai plătit la început pe produs, sub formă de Pfand, dar astfel tot timpul vei avea grijă să le reciclezi.

Da, reciclarea, civilizarea, se fac cu amenzi, bâtă, ciomag sau ce mai visează autoritățile retarde din românistan. Doar că, întotdeauna, oamenii vor găsi căi să ocolească pedepsele, dacă nu primesc nimic în schimb pentru efortul lor. Dar oferă-le oamenilor recompense pecuniare și vei vedea cum, brusc, dispar toate ambalajele care acum poluează orice spațiu românesc. Să vedeți cum cumpără nemțișorii lăzi de Augustiner la sticlă și, când le termină, le aduc la aparat, bagă lada cu totul înăuntru și primesc bon valoric pentru ele.

Erau, am văzut mai demult, la Auchan, automate în care se îndesau ambalaje goale. Mai ține minte cineva cât primeai pe o sticlă?

Sursă foto și un ghid interesant.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

74 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Nu ca imi place sa te contrazic, dar gasesti saci galbeni la Müller, Rewe & co. Si nu, mie nu imi ajung sacii oferiti gratuit… nu stiu cum naiba fac 5-6 saci la 2 saptamani si nemtii de pe langa mine scot jumatate de sac, maxim unul.

  2. #2

    Sigurec Iasi: 5 bani / pet, 1 ban / sticla si 3 bani / doza aluminiu.

    • #3

      Si eu folosesc serviciile Sigurec. Simt o satisfactie stranie cand ajunge inauntru bidonul de plastic si aud cum este facut bucatele 🙂

    • #4

      In Romania iti dau ceva , gen 5 centi , dar in DE platesti deja la magazin ambalajul ( pfand ) si primesti inapoi cand returnezi. Deci practic nu iti da nimic ci doar iti recuperezi banii.

  3. #5

    Pentru o sumă modică putem să-ți trimitem noi prin poștă pungi galbene pt gunoi! Aici încă se mai găsesc!:)))))))))))

  4. #6

    Daca o rola are 10 pungi si colectarea se face la 2 saptamani ai fix cat iti trebuie …
    aici in sat avem colectarea in aceeasi zi dar la ore diferite.
    gunoiul de gradina (crengi, iarba, etc) se colecteaaza la fiecare 3 saptamani.

  5. #7

    In Auchan Crangasi parca dau 5 bani pentru fiecare pet…

  6. #8

    eh, dac-ai sti citi nemti si-au ingropat in spatele casei frigidere, televizoare si alte chestii mari care se ridica din an in pasti in localitatile mici…

  7. #9

    Acum cativa ani cand cred ca a inceput reciclarea prin romania, carau tiganii carute intregi de sticle de pe paraul de trece pe la mine.

  8. #10

    Cred ca depinde si de Land. La noi le primesti gratis la banca. Cate vrei pe an. Alternativ poti sa folosesti si cam orice alt sac atata timp cat e transparent ca sa se vada ce e in el. Dar sa nu fie albastru.

  9. #11

    Ce sărăcie de nație. Pai noi strangeam borcane și sticle dp vremea lu ceasca si le duceam la magazin

  10. #12

    Am vazut eu la Cora, zilele trecute, 2 aparate de-alea. La al de PET-uri iti dadeau 20 de bani pe sticla. La al de doze nu m-am mai uitat, ca am zambit si am plecat instant cand am vazut pretul de la PET-uri. Mie mi-ar fi fost rusine sa bag PET-uri in alea la pretul ala.

    Pe recipientele de sticla nu dau nemtii nimic. am vazut containere intregi cu sticle si borcane care dadeau pe-afara si puneau nemtii si pe langa pungile cu sticle. Beau aia la uischiane cum bem noi zaibarul.

    Asteptam povesti cu lucrurile pe care le scot nemtii noaptea in fata casei pentru a fi luate de cine are nevoie. 😀

    Si da, babele conduc BMW-uri noi.

    • #13

      Ginele, vezi că treaba aia cu dusul PET-urilor nu o faci pentru bani, ci pentru reciclare. Faptul că primești bani e doar un bonus.

    • #14

      Daca pentru PET-ul reciclat ai primi 2 lei ….. cred ca s-ar pune problema altfel.

    • #15

      Pentru sticlele de bere, apă, suc (8 eurocenți) există acest sistem de reciclare. Pentru cele de vin, vodkă și whisky nu; acestea se reciclează în “tomberoane” speciale, fără niciun ban.

  11. #16

    Cam usor dezaxati nemtii astia, sa fie tocmai atenti la gunoi (la gunoi!).

  12. #17

    La automatul din Carrefour Market de la Delfinului primesti 0.05 lei pentru PET, 0.04 lei pentru sticla, si 0.05 lei pentru aluminiu.

  13. #18

    Exista niste prese pentru sticlele de plastic, se instaleaza pe perete, le manevreaza usor si un copil. Te-ar ajuta sa nu consumi asa de mult volum cu plasticele.
    Cat despre sticla, o sa iti faci si tu rezerva de ladite de berr pe care le schimbi regulat cu altele pline:))

    • #19

      Ce să facă cu presa, dacă le reciclează? Și automatul pentru sticle nu le ia dacă sunt flecite/deteriorate (trebuie sa poată citi un fel de QRCode de pe etichetă).

    • #20

      Pentru cele care sunt puse la gunoi, selectiv.

  14. Ai grija sa fie sortat bine, ca daca gasesc si altele nu ti-l ridica.

  15. #22

    La mine la Cora primesti 10 bani pe petul de doi litri.

  16. #23

    Îți vând un pont – saci galbeni se găsesc la casele de marcat de la Edeka.

  17. Eu cand ziceam ca civilizatia se face cu forta se uita lumea ciudat la mine…

    • #25

      Daca ai citit pana la capat ce a scris Cetin si asta ai inteles, atunci nu-i de mirare ca se uita lumea ciudat la tine.

  18. #26

    Noi avem reciclare eco : feare veki loooom! !!!!

  19. #27

    Ai nimerit tu in Bavaria, iar Bavaria e renumita pentru anumite fixuri! De exemplu la noi, intr-un oras din Baden-Württemberg( variaza oricum si la nivel de Land), sacul galben se ridica odata pe luna.

  20. #28

    5 bani pe pet si 3 bani pe doza. Problema e ca nu le platesti inainte. Daca asa cum zici cola ar costa 4 lei lichidul si 1 leu sticla s-ar rezolva problema peturilor. Deja aurolacii din Bucuresti umbla cu big baxuri mari pe strazi dupa petul ala de 5 bani

  21. #29

    Sunt aparate si in qnumite mega imageuri. Iti da bot daca dai sticle. Ca atare, lumea indeasa in ele gunoaie. Ver’nice, I like!

  22. 5 sau 10 bani/ sticla sau doza

  23. #32

    Erau si in Cora – eu le mai duceam acolo cat mergeau ( nu prea mergeau de fapt). Luai f putin pe ele – nu mai stiu cat… sa zicem in jur de 2 lei la o plasa mare de pet-uri de 2L ( bon valoric cu care plateai in Cora)…Dar nu pentru bani le duceam – ci ca sa scap de ele in mod onorabil. Faza e ca nu merg aparatele alea intotdeauna si te trezesti cu 2-3 plase dupa tine de pet-uri cu care trebuie sa te intorci acasa .

  24. #33

    din cate imi aduc aminte, undeva la 10 bani primeai sau oricum o suma care, daca nu te duceai cu tiru, nu te atragea sa faci asta.mai mare daraua decat ocaua.

  25. #34

    nemtii au chestiile astea de prin anii 70
    si noi la fel…2070

  26. #35

    Când vine vorba de gunoi, mă duce gândul la India (ăla gunoi-hieratic, mândru, fără complexe), dar mai cu seamă la Oncle Alexandre din Meteorii, care își țesea păienjenișul de obsesii gay din mijlocul glinei moștenire de familie. Le dandy des gadoues.

    #curatmurdar

  27. #36

    Aparate din alea ar trebui puse undeva, la coltul strazii. In hipermarketuri te duci sa te dai faraon chiar daca lasi in urma ta dara de scame.
    La mine, in oras, de cel putin 8 ani, tiganii cauta PETuri in tomberoane si-i vad tarand dupa ei carucioare imense cu asa ceva.
    Nu stiu pe unde am citit… cica PETurile transparente ar fi mai valoroase decat alea colorate.
    A! e pe net un articol cu unu care cica traieste bine din asa ceva, cica isi permite vacante pe-afara din banii aia…

  28. #37

    sefu, vezi ca pe langa fiecare comuna de langa munchen, sunt centre de colectare/reciclare. acolo gasesti:
    – saci galbeni cati vrei
    – carti gratis (e o mini biblioteca unde stau eu)
    – loc pt reciclat sticle pe culori(pe bune,sticla neagra, verde sau transparenta)
    – loc pt reciclat plastic
    – electronice/electrocasnice
    – gunoi din gradina
    – etc

    nu este loc pt gunoi menajer.

    acuma partea interesanta, daca vrei ceva de acolo, e gratis. am gasit schiuri, carje pt batrani, calculatoare (nu ceva bombe, dar functionale… poti sa iei doar bucata,sau cu totul,dupacum vrei), jucarii pt copii…

    i shit you not, intreaba vecinii nemti unde e centru de reciclare.

  29. #38

    Sunt dati dracu nemtii astia. Dupa ce ca au bere buna la market si un pret ok, poti sa bei pe strada si apoi poti sa reciclezi sticla si sa iei una noua mai ieftina.
    Cred ca nu am mai tinut in mana o sticla goala de bere atat de mult timp de cand frecventam kulturhaus si nu aveam loc sa ma duc la bar sa fac refill.
    Am vazut nemti la costum care mergeau pe bicicleta din cos in cos ca sa adune sticle.

  30. #39

    In localitatea unde locuiesc eu, de prin august anul trecut, nu se mai ridica gunoiul, din cauze de primar hot si incompetent, care nu a platit facturile de salubritate in serie, si nicio firma din judet nu mai vrea sa incheie contracte cu primaria. Prin urmare, nemtii got nothing on me. Orice e bio si se poate descompune (coji de fructe, legume, resturi de mancare ce nu-s adecvate pt caini) merg la la o lada de compost, in gradina. Nu mai cumpar aproape nimic care nu are ambalaj reciclabil (laptele il iau de la automat, in sticle de sticla, am gasit si Borsec la sticla de un litru, cand cumpar produse ma orientez si in functie de ambalaj, evit chestiile ultra-impachetate in trei straturi de plastic). Hartia, plasticul, dozele de aluminiu pe care totusi nu pot evita sa le cumpar, le duc la o alimentara din apropierea casei, care are contract cu o firma de reciclare (cred ca e obligatoriu prin lege pt ei), alimentara care de altfel s-a transformat in centru de reciclare ad-hoc pentru toata lumea care sta in preajma. 😀 Mai pe scurt, de cateva luni, am ajuns la performanta de a nu mai produce gunoi. Deloc. Ne-a cam invatat primarul ce inseamna reciclarea, de nici nu-mi imaginam ca pot ajunce la asemenea performante. Cei mai napastuiti sunt vecinii care au copii mici si, prin urmare, scutece de schimbat. Pe alea nu le recicleaza nimeni. Nici n-am intrebat ce naiba fac cu ele, cum se descurca, mi-e groaza sa aflu. 🙁

  31. #40

    Apropo- idee de business, inspirata din Seinfeld. Daca ai umple o duba cu peturi de plastic din Romania, sa le reciclezi in Germania? La 25 eurocenti bucata, ai face ceva profit. 😀 Chiar, oare ar fi legal asa, sa faci o firma care colecteaza deseuri reciclabile in Romania si le recicleaza in Germania?

    • #41

      nu merge. peturile care se recicleaza au un semn specific, care este citit de aparatele de reciclat. nu il are, il scuipa afara

  32. Pai si pe marginea drumurilor ce mai este acum? Nu stiai ca in romania se cresc pet-uri si pungi pe campuri?

  33. #43

    Nu trebuie sa mergi in germania sa dai de civilizatie, asa se face culmea in sat la mine.

    Joi e ziua de ridicat plastice si sticla, vineri de gunoi menajer. A fost o zi si pentru hartie dar se pare ca se face foc cu ea, nu prea aveau ce colecta.

  34. #44

    Dar gropi de gunoi au nemții ăștia?

  35. #45

    Tot in Bayern, in Nürnberg se gasesc saci galbeni la wertstoff si pungi pentru bio la magazine.
    Noi avem 4 gunoaie, anume cel negru pentru servetele de fata, ambalaje gel dus, betisoare urechi si altele. Plus sticlele si borcanele care le duc cand se aduna cateva. Mai sunt bateriile care se duc la magazine la reciclat, spray direct la wertstoff.

  36. #46

    Diferenta in Germania e ca atunci cand cumperi apa ai 2 preturi: unul pentru continut si altul pt sticla. Mi se pare amuzant ca apa e 18 centi si plasticul 25. Normal ca il duci inapoi sa iti iei banii, ceea ce e f ok pentru toata lumea. Insa sunt si peturi care nu se recicleaza (vezi anumite sucuri pe la lidl/netto). Dozele sunt mai valoroase. Si borcane de sticla (tb sa urmaresti care au semnul) se recicleaza.

    Aah, poti duce sticlele si in containerele de prin cartiere unde ai de sortat: sticla alba, sticla verde/maro, plastic etc. Acolo poti sa mergi cu o cutie sau in ce au colectat si arunci doar continutul.

    Urmatoarea poveste trebuie sa fie despre Wertstoffhof( punctele de recicare selectiva), unde soc si groaza(?!) nu primesti niciun ban pt ce reciclezi.

  37. #47

    cum zicea si Brindusa mai sus, ai platit sticlele separat pe langa apa 😉

    • #48

      De fapt fix asta a scris el in articol : “Ca să înțelegeți, apa minerală Kaufland, de la Kaufland, a costat 13 cenți sticla, 1.05 baxul de 6. Și, la reciclare, am primit 1.50 euro pe ele, înapoi, sub formă de bon cheltuibil în magazin. Desigur, banii aceștia i-ai plătit la început pe produs, sub formă de Pfand, dar astfel tot timpul vei avea grijă să le reciclezi.”

    • #49

      am uitat care era definitia pentru oamenii aceia care citesc un text, dar nu il înțeleg…

    • #50

      nu ma descurc cu atatea cifre intr-un paragraf, ce sa fac?

  38. #51

    Hehe, nu s-au gandit imigrantii sa puna de o contrabanda cu saci galbeni, daca e asa criza?

  39. #53

    tin minte prima oara cand am pus in sacii galbeni altceva decat plastic, baietii de la ridicat gunoiul au vazut ca e mai greu decat de obicei (era ceva de metal in el :D) si mi-au lasat frumos un biletel pe un fond rosu (o avertizare sa sortez cum trebuie gunoiul) si l-au lasat unde era… asa am invatat sa fac sortarea. ah si unde locuiam pana sa ma mut la casa, administratorul cladirii se uita in mod regulat in fiecare container de gunoi menajer al locatarilor si verifica sa nu se arunce cartoane si iti explica frumos sa le iei si sa le duci separat la reciclat sau sa astepti pana vine ziua de ridicat hartia.

    sunt puncte de colectare a materialelor recilcabile in fiecare localitate, primesti de la firma de colectare a gunoiului o “felicitare” pe care o poti trimite inapoi cu data in care sa vina in anul respectiv sa iti ridice gratuit maxim 2 metri cubi parca de gunoi gen saltele vechi/mobila/electronice vechi etc… trebuie doar sa le scoti in fata casei tale.

    la punctele de colectare majoritatea materialelor se primesc gratuit (gen metal, lemn, carton, electronice) daca duci gunoi menajer platesti (si nu primesc peste tot gunoi menajer, eu am in zona o “Müllheizkraftwerk” (centrala ce arde gunoi) si astia primesc cam tot ce poti arunca).

    apropo de containere, sunt containere speciale pentru sticle (de sticla :D) (trei tipuri de containere: alb, verde si maro) si pentru incaltamite si haine si le gasiti de obicei prin zona (poate pe o raza de 100-200m de locuinta voastra).

  40. E puțin mai greu la început până intri în sistem. Dup’aia mergi ca uns! 🙂

  41. #55

    Tin minte lectia de la scoala de limba cand invatam verbele reflexive utilizand ca tema reciclarea. M-a mancat in c.r sa spun ca eu nu reciclez, am doar un singur cos de gunoi in care pun toate, ca asa faceam si in tara. (Abia ma mutasem in Germania). Ce privire mi-a aruncat profesoara, de parca voia sa ma omoare. Si mi-a replicat, cu o cea mai joasa voce, ca ar fi timpul sa schimb lucrul acesta si ca reciclarea nu e un moft. M-am simtit atat de prost! Acum am 3 cosuri de gunoi in bucatarie.
    Aaa, trebuie sa inveti si expresia: ” N-am un ban in casa, mi-am facut cumparaturile cu pfanduri!”. Cred ca toti am trecut prin asta macar o data 🙂

    • #56

      Mai e o expresie care ar fi utilă. “Am avut o lene soră cu moartea și am portbagajul plin de leergut”

  42. Omfg! Augustiner! Mi-ai făcut poftă! Acum chiar îmi pare rău că ai plecat 🙁

  43. #58

    In Scotia duci frumusel plastice, metale si cartoane/hartie la niste containere mari care au o trapa de vreo 20 de cm. Asa ca trebuie sa le scoti din punga sau ce ai si sa le bagi manual in container, sa ai timp sa te mai gandesti odata daca le pui unde trebuie. Evident, unele lucruri trebuie sa le duci gata presate ca sa intre. Sincer as vrea si eu sistemul asta cu pungi din DE, ca-mi ia cateva minute sa descarc un sac pe care trebuie sa-l iau acasa dup-aia sa-l refolosesc.

    • #59

      La cat is de darnici scotienii sigur o sa iti dea cate pungi vrei. Speranta moare ultima.

  44. #60

    Am eu un amic care mi-a aratat si cam cum e cu astea pe la japoneji:
    imgur.com/gEAFNiL
    imgur.com/KlYofT5
    imgur.com/sqdxYxv
    imgur.com/ufeDnqQ

  45. #62

    Si sticla se recicleaza pe culori. La fel in Elvetia. La inceput imi era rusine ca parca produceam prea mult gunoi, si asa si era. In zona in car elocuim noi pe cel menajer il iau des, nu stiu exact sistemul. pe restul le iau dupa senzori sau ceva greutate, mi a explicat un nene, ca au ceva prin care le fac urmarirea. In timp ne-am obisnuit si reciclam tot tot, si chiar cu drag. Copiii sunt mandri sa separe orice, sa duca ei cutia la hartie. I-am dus cu primaria la sistemul de reciclare si au fost mega impresionati. Gunoieri vor sa se faca:))

  46. #63

    In Franta ai containere separate pentru: sticla, carton, plastic care de obicei sunt in proximitatea oricarei adrese, cel mult faci vreo 300 m pe jos pana la ele.

    Primaria iti da 4 suluri de 50 de saci = 200 de saci. Gunoiul se ridica de 4 ori pe saptamana, fix un sac pentru fiecare ridicare.

    Sacii la fel, au o anumita culoare si sunt inscriptionati cu numele primariei. Se insista pe folosirea sacilor respectivi pentru ca sunt mai grosi si la o adica nu pot fi sparti de vant, ciori sau alte animalute. In plus, daca nu curge nimic din ei, ii protejeaza si pe cei care aduna gunoiul.

    Inca n-am descoperit cum e cu reciclarea uleiului ars pe aici….poate si pentru ca nu produc asa ceva.

  47. #64

    Stau prin Rhineland Pfalz. Vezi pe net ca ai programul de ridicare a gunoiului de la adresa unde stai, doar sa cauti in ce Kreis esti. Ti se pare mult gunoi pentru ca inca ai prea multe cumparaturi; pentru mine a durat doua luni sa ma asez cu casa, cu chiria. Despre chestii lasate pe margine de nemti, am o camera mobilata aproape pe gratis (40 euro chirie duba de la sixt). Si nu, nu exista termeni ca pomana, rusine sau mai stiu eu ce, nemtii aia mi-au multumit ca au scapat de ele.

    • #65

      130 euro tot apartamentul (fara bucatarie, ca avea) :). Si cand luam mobila nu stiau nemtii cum sa o stearga mai repede cu Pronto, sa straluceasca, sa nu ma razgandesc. Am fost socat, recunosc.

  48. #66

    Halo! Nu am retinut exact in ce tip de cladire te-ai mutat, iar de ai mentionat si am sarit, scuze. Legat de stresul pentru reciclarea plasticului, in mod normal, se regasc acele tomberoane imense (depinde de marimea cladirii) pe langa cladirea in care esti (bloc, casa tip apartment block, etc.). Doar duci pungile acolo si hausmeister sau alta firma contractata, scot acele tomberoane afara pentru ridicare. Ele sunt sortate la fel (plastic, sticla, menajer, etc. – le recunosti dupa alte pungi deja aruncate si culorile lor). Sau intr-un mini-garaj construit langa cladire. Sau in subsol. Totusi, o intrebare la administratorul cladirii, la hausmeister (ei trebuie sa afiseze numarul de contact la avizier) sau chiar proprietarului, nu strica si nu deranjeaza. Decat o amenda pentru o sortare incorecta. Proprietarul/agentul prin care ai obtinut locatia inchiriata, cel putin, ar putea sa iti lase aceste indicatii cand te muti, daca nu se regasesc la avizierul de la parter. Cam asa e in Baden-Württenberg. Sper ca ajuta. Succese!

    • #67

      O mica completare: daca locuiesti intr-o casa privata (inchiriata sau cumparata), pur si simplu scoti tomberoanele respective in strada/pe trotuar cu o seara inainte si baietii isi fac treaba, lasandu-le goale. Daca este sortat corect sau le ridica data viitoare, sperand ca le-ai sortat corect si momentan doar o instiintare. Noi am patit-o la cel menajer, sa nu il ridice si am mai stat inca o saptamana sau doua cu el asa, din cauza unei pungi cu materiale plastice aruncata din greseala. Detalii…

  49. #68

    Daca gunoiul organic nu se separa de cel menajer, stai in cartier de saraci.

  50. #69

    As vrea sa fac o mica corectie, la sacul galben nu mer gin mod general ambalajele de plastic si metal. Este vorba de sistemul dual de reciclare, producatorii de bunuri de consum platesc o taxa acestui sistem si se aproba sa-si aplice o stampila pe ambalaj care permite reciclarea la sacul galben. Aici poate fi vorba de metal, plastic, carton si altele, principalul este ca s-a platit taxa.
    Gunoierii pot controla tomberoanele, daca li se pare ceva suspect. Daca gasesc ceva in neregula iti aplica o eticheta mare prin care iti atrag atentia si nu ridica tomberonul respectiv, te priveste cum scapi de el.

  51. #70

    In Frankfurt, pe malul raului sau in centru, tot vedeam nemti care cautau in cosurile mici de gunoaie si adunau sticlele de plastic (lasate probabil de turisti). Si cum fluxul de turisti era mare vara, strainii achitand in plus taxa per sticla insa aruncand-o la cosul de gunoi, la un calcul simplu castigul nu e unul de neglijat.

    • #71

      stai sa vezi cum e dupa un meci pe commerzbank arena
      aduni lejer cateva camioane de sticle, doze si pet-uri, am vazut si cersetori cu papornite imense care te rugau sa arunci acolo doza sau sticla goala pe care o carai dupa tine cautand un cos de gunoi 🙂

    • #72

      Sa vezi cum e in aeroport, sunt adunatorii de sticle de la 5 la 22 prezenti. Din pacate pentru ei, au acces doar in zona publica. Din auzite cica s-ar face de un 900-1000 de euro pe luna de persoana ( sunt 3 in total ). Aia ar insemna sa gasesti 17 sticle pe ora si la cata bere se bea, le cam gasesti.

  52. #73

    Irlanda de Nord, 3 romani, baieti, intr-o casa inchiriata de companie. Primu lucru cand ne-a intampinat propietarul ne-a explicat cu gunoiul (3 tomberoane si aici), noi am zis da da da si am aruncat exact cum am vrut. A venit masina de gunoi, s-au uitat in tomberon si au plecat, 3 saptamani au facut asa. Intr-o duminica unu asa mai curajos a sortat tot gunoiul, ziua urmatore l-au ridicat si ne-au lasat si tot felul de saci inclusiv biodegradabili doar ptresturi alimentare

  53. #74

    reciclarea difera de la localitate la localitate. la noi in sat de exemplu e asa:
    – gelbesack, ala pentru plastic si metal se ridica FIX o data la 4 saptamani, intr-o miercuri. adica maine, sa nu uit sa il scot in fata blocului. programul de ridicare il primesti la inceputul anului in posta
    – gunoiul de compost se arunca in tomberoanele verzi si se ridica din 2 in 2 vineri
    – resturile nereciclabile in tomberoanele negre din fata blocului, tot din 2 in 2 vineri
    – hartia o ducem noi la tomberoanele speciale, cam 100 metri de casa. la fel si recipientele din sticla nereturnabila – borcane, sticle de parfum, etc, se duc tot acolo unde exista 3 tomberoane diferite: sticla maro – verde – alba

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.