În Pantelimon, satul pe care îl onorez cu prezența, în fiecare dimineață, de la ora 6.55 – 7.00, se face o uber coadă de mașini, începând cu semaforul de la Cora Pantelimon, deci din București, până la Mega de pe Biruinței sau chiar mai departe. Cîțiva kilometri buni de mașini care stau și așteaptă, inexorabil, ca semaforul de la Cora să le dea drumul să treacă, cu țârâita.

Chestia asta se întâmplă, cu preponderență, când este școală, pentru că majoritatea globulețelor prețioase transportate în mașini sunt copii, duși la școală în oraș. Pentru că ar fi prea mulți să intre toți în școala din pantelimon și, în plus cantitatea de țigani pe metru pătrat în cadrul școlii este foarte mare, iar țiganii se comportă exact la fel cum te-ai aștepta să se comporte niște țigani. Noi ne-am mutat copilul de aici, deși am încercat să fim progresiști și deschiși la minte, după ce fiica mea l-a bătut pe un țigănuș de ăsta, care încerca să o pipăie și să o liniștească, că nu vrea decât să o fută. Clasa 0, da? Iar învățătoarea mi-a certat copilul, că violența nu e ok, trebuia să nu bage în seamă, ce mare lucru.

Cum ziceam, coada asta se întâmplă în fiecare dimineață și este inexorabilă ca moartea și ca MUIEPSD. Pentru că nu există o altă ieșire din sat decât aceea și, pur și simplu, nu ai altceva ce să facă. Nu ai cum să pleci mai devreme sau mai târziu, nu ai pe unde ocoli, nu ai cum să amâni. Trebuie să mergi la job, copilul trebuie să ajungă la școală. Asta e, sunt lucruri pe care ți le-ai asumat când te-ai mutat în porumb și există alte lucruri care compensează cu chestia asta.

Ce nu înțeleg eu este de ce ai alege, în fiecare weekend, începând cu vineri după ora 13, să te bagi în înghesuiala uriașă de pe DN1, ca să mergi 5-6 ore în coadă de mașini, tot timpul în pericol de a fi lovit de unul din șmecherii cu BMW pentru care nu există reguli de circulație și să ajungi, după un sfert de zi de nervi și spume în trafic, să te RELAXEZI la munte.

Vineri era coadă de la pod de la Ikea până la ploiești. Fără exagerare. Oameni care plecau la distracție masivă, înfipți în trafic în cea mai aglomerată oră din zi. Vă dați seama că după aceea urma aglomerația dintre Brează și Brașov, altă coadă continuă. Sunt incredibil de curios cum funcționează o asemenea minte de rumân. Care sunt sinapsele logice din tărtăcuțele alea? Da, știu că e aglomerație, dar e posibil ca acum chiar să nu fie, pentru că plec eu și mie nu are cum să mi se întâmple? Nu, nu plec mai dimineață, nu plec seara, că tot aia e și tot la ora aia ajung. Nu, EU PLEC ACUM, CĂ ACUM POT!

Nu înțeleg, serios dacă înțeleg.

Și încă o chestie cu aglomerația.
E chestia aia de pe 10 August, cu diaspora care vine acasă, să MUIE PSD. Granița de la Nădlac e asediată. Zeci de kilometri de mașini așteaptă să fie controlate la intrarea în țară. Desigur, aici e posibil să fie și indicația celor de la MUIEPSD, să încetinească cât de mult se poate controlul de la intrarea în țară.

Ideea e că datele astea sunt publice. Îți arată, în timp real, ce trafic e și ce timpi de așteptare sunt pentru fiecare vamă. Cât de greu e să te muți câțiva kilometri, să mai mergi și prin alte părți? Stai 3-4 ore în vamă pentru că fix ți-e lene să te informezi și ți-e lene să te miști în altă parte. Dacă tu știi doar de Nădlac, apăi pe acolo intri, nu te joci.