enel oferta

Aseară am văzut reclama asta în aplicația ENEL (aplicație pe care v-o recomand, foarte utilă, bagi indexul, plătești direct din ea, destul de smărtuță ea așa) și pur și simplu mă dau bătut, nu știu să o înțeleg.

M-am uitat pe factura mea Monom JT cu rezervare, care habar nu am ce înseamnă, pentru că știu că i-am zis tipei când mi-a făcut contractul că nu vreau nicio rezervare sau tarife diferențiate. AM pe ea vreo 6 prețuri diferite.

misterul facturii enel

Din astea 6, eu nu reușesc să înțeleg cât plătesc eu de fapt pe lună, tarif normal. Și dacă aleg să fac acest nou contract, plătesc mai mult dar stabil, sau mai puțin?

Și serios, care e șmecheria, de ce ENEL încearcă să mă facă să mă mut cu contractul pe așa zisa piață liberă? Undeva e un catch, dar eu nu îl știu.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

69 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Încearcă să te mute ei pe piața liberă pentru că le e frică să nu te mute RDS. O să revin cu un comment in care o să detaliez tarifele.

  2. #7

    O data ce ai trecut la piata libera nu mai poti reveni la tarife reglementate (care sunt mai mici). Din 2017 se deschide piata pentru toti consumatorii casnici. O data ce ai iesit de sub umbrela tarifelor reglementate esti la cheremul lor in privinta altor comisioane/taxe/dari pe care le mai pot inventa furnizorii. Gandeste-te ca treci la o piata insuficient reglementata gen cum era piata de telefonie mobila inainte sa se dea legea care facea ilegala taxa de reziliere inainte de 2 ani sau cum e piata bancara la care taxe catre banci sunt limitate de creativitatea celor care lucreaza acolo.

    Uite aici un articol: m.zf.ro/eveniment/incepe-lupta-9-milioane-clienti-capcanele-apar-odata-deschiderea-pietei-energie-populatie-pret-conditiile-renegociere-nivelul-penalitatilor-contractuale-clauze-abuzive-15096286

    Nu baga prea mult in seama ce declara cei de la ACUE in articol (ACUE=Enel+E.ON+CEZ). Marii furnizori (lemnosi) le este frica de ce ar putea sa faca RDS in curtea lor.

    Parerea mea ar fi sa mai aastepti sa vedem cum decurg ostilitatile. Apropo, lucrez in domeniu si cam stiu ce vorbesc.

    • #8

      Sefule ti-ai ales 2 exemple extrem de proaste:

      – in anul de gratie 2015, Telkom, paste-i-ar falimentul, inca te ameninta cu taxe de reziliere, si insista pana in panzele albe ca daca ai fost prost, esti bun de plata. Asta desi piata e supra-reglementata. Orange si vodafone fac mizerii cu vanzarile de abonamente prin telefon.

      – bancile, cel mai reglementat sector, ti-o trag pe unde si cum pot. Inclusiv cu minciuni pe fata ( trecut prin asta acum 2 saptamani) ex: nu au in oferta dobanda fixa, e buna dobanda variabila ca scade, te obliga la asigurarea bunului cu fratele mai mic din grup, si alte mizerii.

      Reglementarea nu reprezinta o garantie a serviciului bun.

    • #9

      Deci teoretic pe tarifele reglementate esti oarecum in siguranta, dar dupa 2017 dumnezeu cu mila. Nu am incredere ca marile companii gen Enel, E.ON, CEZ nu o sa vina si ei cu chestii de astea. La Electrica ce sa le mai ceri…

  3. #10

    Eu am primit oferta de la RDS, nici eu nu inteleg factura ENEL, m-am saturat de ei; la RDS este 0,37058 lei/KWh; trebuie sa fac cercetari sa vad cat platesc la enel;

  4. #11

    Acum nu ca sunt carcotas, daaaaa’… nu as trece la RDS pana nu isi stabilizeaza reteaua etc. Cu alte cuvinte: nu am chef de experimente real-time cu curentu’. Reteaua de telefonie tot la pamant e dupa ani de zile.

    • #12

      Dude, e vorba doar despre factura pe care o plătești, nu de pus alte cabluri/fire. Transportul energiei electrice este altceva.

    • #13

      Reteaua nu se schimba. Tot aia prin care iei curent de la ENEL o vei folosi si pt. RDS.

    • #14

      Transportul și distribuția sa fim “mai” corecți.

    • #15

      In primul rand nu vei schimba infrastructura existenta. Nici macar contorul. Iar despre reteaua de telefonie, ori nu ai incercat in ultimii 2 ani ori lucrezi la concurenta.

    • #16

      @m0f0 Schimbarea furnizorului nu implica si schimbarea infrastructurii. Vei avea acelasi contor, aceleasi cabluri si tot din aceeasi retea vei primi curent. Se schimba doar factura.

    • #17

      Lawl, adorabili. 5 comentarii cu acelasi rahat. Experimentele nu se refereau la infrastructura. Se refereau la stabilitatea retelei lor interne. Poate sunt toti IT-isti si inteleg mai usor asa: eu nu te cablul UTP/fibra optica/switch-ul de pe scara imi fac griji. Imi fac griji de datacenter-ul lor intern.

      Iar la partea cu digi rahat in ploaie mobil… am ras.

    • #18

      PS: comentariul initial trebuia sa apara sub al Anei (comentariul de deasupra).

    • #19

      contorul il schimba… uneori
      dar nu e musai 🙂
      eu am trecut la alt furnizor si au schimbat contorul (probabil si din cauza ca era destul de vechi si a fost un moment potrivit)

  5. #20

    Ca si Enel-ul si ei sunt distribuitori de la Electrica, adica merg pe aceeasi retea, cablu, etc ca si pana acum; nu se schimba nimic, decat cui platesti factura; si se ocupa Rds de tot, schimbat acte, etc; E careva care a trecut pe RDS, sa ne zica si noua opinii; Bine ca in sfarsit a venit si un concurent pt Enel, sper sa mai vina si altii;

    • Eu o sa trec pe RDS de la 1 aprilie – au intrat puternic cu Digi Energy pe piata din Bucuresti.
      Dar este asa cum spui tu: nu schimba cabluri, contor etc. – merg pe aceeasi infrastructura si RDS se ocupa de toate formalitatile.
      Concret, ar trebui sa platesc mai putin cu vreo 20-30% pe luna, vedem prin mai-iunie, dupa prima factura.

  6. M-am uitat si eu pe oferta RDS si mi se pare foarte interesanta:
    Prețul propriu de furnizare a energiei electrice oferit de către RCS & RDS este 0,165 lei/KWh (fără TVA).
    La prețul propriu de furnizare se vor adăuga tarifele reglementate la valoarea aprobată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), astfel că prețul total va fi în cuantum de 0,35427 lei/KWh (fără TVA), fiind format din:

    Furnizare a energiei electrice active – 0,165
    Serviciu de transport – componentă Tg (injecție în rețea) – 0,00257 (Tg mediu)
    Serviciu de transport – componentă Tl (extracție din rețea) – 0,01853
    Distribuție înaltă tensiune – 0,01017
    Distribuție medie tensiune – 0,03047
    Distribuție joasă tensiune – 0,11378
    Serviciu de sistem – 0,01375
    TOTAL: 0,35427 *Tarifele nu conțin TVA.

    La prețul indicat mai sus se adaugă:

    Cogenerare de înaltă eficiență – 0,01582* lei/KWh
    Certificate verzi – 0,04197* lei/KWh
    Accize necomerciale – 0,00474* lei/KWh
    Taxa radio – 2,5 lei/familie
    *Taxa nu conține TVA.

    In cazul in care sunteti deja clientul nostru pentru serviciul de televiziune prin cablu Digi TV si/sau pentru serviciul de internet fix Digi Net, puteti beneficia suplimentar de o reducere de 10lei(fara TVA) supusa unor termene si conditii.

    Ma abonez si eu la comentarii poate vine cineva din domeniu si ne lamureste.

    • #23

      Mai tre sa vina bajetii si cu o oferta de apa curenta si atunci vorbim de servicii all inclusive:P

    • #24

      @Romeo: servicii all inclusive o sa fie cand o sa bage abonament si la fetite 🙂

    • #25

      Uite aici (www.anre.ro/download.php?f=gqiEiQ%3D%3D&t=vdeyut7dlcecrLbbvbY%3D) gasesti tarifele reglementate – e un pdf cu ordinul ANRE.

      Tarifele sunt cam la fel, singurul lucru care difera e ca pe piata libera mai pot aparea alte taxe momentan nereglementate (gen taxa administrare, etc), pot fi diferite perioada de gratie (perioada de la primirea facturii si pana iti taie curentul in cazul de neplata).

      Si daca va ganditi ca treci la un furnizor, consumi si nu platesti si apoi treci la alt furnizor si repeti figura permiteti-mi sa va desumflu: nu poti trece la alt furnizor pana nu esti la zi cu platile la furnizorul actual. De aici rezulta ca daca tu te simti nedreptatit de furnizorul actual si decizi sa nu platesti factura pentru ca ti-a bagat ceva in plus si vrei sa treci la alt furnizor, nu poti face asta pana nu te achiti de datorii. Deci in concluzii, daca vreti sa schimbati furnizorul nu mergeti la firme de care nu ati auzit, cautati firme cat de cat serioase.

  7. Enel italia.
    EXACT la fel arata factura.
    Nu intelegi nici un rahat.
    Din ce am dibuit eu pe facutra, curentul efectiv e undeva la 50% din cost.
    Restul sunt taxe,taxute si taxisoare, ba de la ei ba de la stat,daca ii suni sa-i intrebi;ba transportul energiei, ba nu stiu ce.
    Ideea generala e: toti e hoti .

  8. #27

    @ StefanMM
    Deci la RDS nu mai ai rezervarea, ne mai fiind consumator captiv (conform reglementarii ANRE), dar platesti tariful de transport si distributie. Nu vad unde ar fi diferenta, sau e una insignifianta. Daca ai avea totul in casa pe energie electrica (adica si incalzirea si prepararea hranei), poate ca s-ar vedea vreo diferenta, asa…

  9. #28

    deci te-au ginit ca esti blogger si o arzi pe online. vad ca te factureaza la CPC.
    trebuia sa optezi pentru pentru costul pe mia de afisari, ieseai mai bine.
    muahahahaha 🙂

  10. #29

    În acest moment piața de energie este liberă, fiecare consumator poate să-și aleagă furnizorul, dar încă mai există si tarife reglementate. Începând cu 01.09.2015 și până la 01.01.2014 s-au eliminat prețurile reglementate la consumatorii non-casnici, iar pentru clienții casnici această perioadă este 01.07.2013-31.12.2017. În această perioadă se vor elimina gradual, câte 10% la anumite date, prețurile reglementate. Astfel, pe factura de energie, în aceeași perioadă de consum, vor apărea două prețuri: reglementat și CPC (componenta piața concurențială). În factura pe care ai prezentat-o tu apar în plus față de acestea două și o dată de schimbare de preț (01.01.2016) și din acest motiv îți apar două perioade (25.12.2015-01.01.2016, 01.01.2016-30.01.2016).
    Am să descompun în valori fără TVA. Tariful la care s-a facturat energia in cazul prezentat este un tarif reglementat, denumit CR-consum monom cu rezervare, a cărui valoare este reglementată prin ordinul ANRE 176 / 16.12.2015 și are o componentă piață concurențială care este avizată de ANRE prin aviz nr. 39/22.12.2015. Până la data de 31.12.2015 ponderea era 50% reglementat si 50% CPC, de la 01.01.2016 este 40% reglementat și 60% CPC. Facând o medie a prețului tău pentru luna ianuarie 2016 ne rezultă o valoare de 0.39651 lei/kWh (aici incluzând și rezervarea). Acest preț este compus din tarifele transport, serviciile sistem și tarifele de distribuție, obligatorii indiferent de furnizor și indiferent de piață. Pentru București sunt:
    – Tarif distribuție – 0.15442 lei/kWh
    – Tarif mediu de introducere energie electrică in reţea – 0.00257 lei/kWh
    – Tarif zonal pentru extragerea de energie electrica din reţea – 0.01853 lei/kWh
    – Servicii sistem Transelectrica: 0.01375 lei/kWh
    Și pretul efectiv al energiei electrice 0.20724 lei/kWh.
    La toate cele de mai sus se adaugă acciza, contribuția pentru cogenerare, certificate verzi și taxele radio-TV. Cu excepția taxelor radio-TV pentru care se poate obține scutire în anumite condiții, toate sunt obligatorii.
    Presupunând că ai opta pentru versiunea de abonament Enel și ai avea același consum ca în factura model – ai avea prețul efectiv al energiei electrice de 0.17549 lei/kWh, inclusiv abonamentul, adică un preț final al energiei de 0.36476 lei/kWh, ceea ce ar insemna o scădere a facturii cu aproximativ 7%.
    Din ce am auzit si am citit despre RDS, pentru București au o ofertă de 0.165 lei/kWh. În cazul în care mai ai servicii contractate cu ei (internet, telefonie) 0.155 lei/kWh. Pentru pensionari 0.155 lei/kWh standard, 0.145 lei/kWh cu alte servicii contractate la ei. Nu stiu pe ce perioadă e valabilă oferta sau dacă e corect de știu eu, sunt din provincie *. Presupunand ca nu esti pensionar și că ai net de la Digi => un pret de 0.155 lei/kWh, adică un pret final al energiei de 0.34427 lei, adica o reducere a facturii cu 12%.
    Cineva zicea mai jos ca o sa aiba o reducere a facturii de 20-30%. Tinand cont de faptul ca energia electrica reprezintă cam 35-40% din factura, restul fiind taxe, cum a fost calculată scăderea de pret de 20-30%?

    • #30

      Am facut eu un calcul bazat pe factura mea de la Enel si am comparat cu oferta Digi. O sa pun rezultatul finalul fara calcule:
      Diferenta este de 0.1 ron/kWh in favoarea RDS, eu la ultima factura avand un consum de 83kWh as fi platit mai putin cu 8 ron.

    • @SorinD.
      1. Comentariu corect si bine documentat. Mai trebuie adaugata componenta de risc: oferta financiara a Enel este valabila pentru 24 de luni, pe cand cea de la Digi Energie este de 3 luni (din cate am inteles) dupa care te supui riscului de piata – risc mare. Preturile de energie in piata angro se regasesc pe www.opcom.ro pentru a vedea riscul de piata.
      2. In cazul in care doresti sa lucrezi in domeniu in Bucuresti trimite te rog un CV. O sa il rog pe Cetin sa te ajute cu adresa mea de email.
      Multumesc.

    • #32

      @CristiX Multumesc de apreciere. Nu stiam detaliile cu valabilitatea ofertei, auzisem de perioada de valabilitate de doar trei luni la Digi Energie, dar am vrut sa fiu fair-play si am evitat sa folosesc zvonuri. Eu lucrez deja la un alt furnizor si am incercat din rasputeri sa fiu obiectiv.
      In momentul asta nu doresc sa imi schimb locul de munca. Daca o sa doresc sa-l schimb as vrea sa schimb doar locul de munca, nu firma, deci probabil o sa lucrez in Bucuresti, dar la aceeasi firma. Multumesc de interes!

    • #33

      @razorsbk mie mi-a iesit altfel, 5,73 lei la factura, adica 0.06903 lei/kWh mai putin, adica 12,14% mai putin, dar ideea e ca iesi putin mai ieftin. Cred ca te-a indus in eroare pretul mediu facut de mine (reglementat+CPC) cand am analizat cazul.

    • #34

      Eu facusem calculul dupa niste cifre furnizate pe softpedia. Calculul tau include si reducerea ca abonat existent la TV/net ?

    • #35

      Verific maine si iti spun. Am un fisier in care am facut toate calculele, dar e la birou.

    • #36

      ideea finala e ca tariful pe piata libera va renta pe masura ce creste procentul facturat la tarif de CPC, pentru ca acel CPC reprezinta pretul energiei pe piata libera (componenta de piata concurentiala) + o (sa ii zicem) penalitate (pentru cei ce vor sa ramana la tarif reglementat).

    • #37

      PS: Certificatele verzi, Cogenerarea, Taxa radio si taxa TV sunt bani pe care furnizorul nu prea ii vede in cont deoarece se duc direct la beneficiarii acestor taxe.
      Indiferent de ce furnizor ai, cogenerarea si certificatele verzi vor avea aceeasi valoare (raportate la aceeasi cantitate de energie electrica activa consumata.
      Taxele RTV le vei plati doar la furnizorii traditionali (Electrica, ENEL, EON etc.) deoarece acestia sunt obligati, atentie, sa le incaseze printr-o Hotarare de Guvern. Nu vei fi niciodata deconectat pentru neplata lor.

      Bonus 1: poti scapa de facturarea RTV (ca persoana fizica) printr-o simpla declaratie pe propria raspundere ca nu detii receptoare RTV, pe care o depui la furnizor.
      Bonus 2: daca ai SC, esti obligat sa platesti O SINGURA TAXA RTV. (adica daca ai intre 2-999 de filiale platesti taxa RTV pe sediu iar la restul punctelor de lucru iti notifici furnizorul/furnizorii sa anuleze facturarea RTV.

    • #38

      @Marius B. Taxele radio-TV sunt obligatorii, doar furnizorii amintiti de tine au însă mandat legal dE la Societatea Română de Radio si Televiziune să le încaseze (sunt vreo două HG de la inceputul anilor 2000 care reglementează asta). De ce sunt obligatorii taxele? Pentru că asa zice legea 41/1994 la art. 40.

    • #39

      @marius b, bonus 1.
      Ai asa ceva acum? Am avut astfel de scutire acum ceva ani, apoi a aparut din nou (taxa rtv in factura), am impresia ca acum nu mai poti scapa de ea, nici cu declaratie pe propria raspundere…

    • #40

      @d.orin: da, am. mi se pare ca trebuie depusa anual declaratia respectiva

    • #41

      Dacă e vorba de declarație pe propria răspundere că nu deții receptoare, da, trebuie depusă anual. Dacă e vorba de a doua locuință, scutire în baza legilor care o acordă (nu le-am scris pentru ca sunt mai multe si nu le stiu exact) sau salariat al SRTv, atunci nu trebuie depusă anual, se depune o singură dată.

    • @SorinD: îmbucurător sa vezi oameni pasionați de ceea ce fac și mulțumiți de firma la care lucrează.
      Toate cele bune!

    • #43

      @razorsbk Am refacut calculele si ai mai jos un print screen cu calculele refacute. Nu tinusem cont de scutirea de abonat digi, ai dreptate. imgur.com/XjgiCPS

    • #44

      Sorin, nu ne dai și fiderul excel să ne facem singuri calculele ?
      Ca eu, sunt abonat la Electrică Transilvania Sud.

    • #45

      Legat de valabilitatea ofertei RDS: contractul se semneaza pe o perioada de 12 luni, ceea ce garanteaza mentinerea tarifului initial pentru toata aceasta perioada (nu 3 luni cum se specifica mai sus).
      Iar daca ne gandim la strategia companiei de la infiintare si pana acum cred ca ne exista toate sansele ca pretul sa scada in viitor.

  11. #46

    * comment pentru subscris la comentarii…

  12. #47

    Ai de capul meu ce scump e curentul in Romania.

  13. #49

    Eu la Electrica Transilvania Sud plătesc 0,65 lei/kWh, tarif determinat de mine dând citirea în fiecare lună și împărțind prețul la nr. de kWh. Tariful include certificate verzi, contribuție la cogenerare, taxă radio și tv etc.
    La RDS aș plăti 0,52 lei fără taxa radio, în ofertă nu zic nimic de taxă TV.
    La consumul meu de 200 kWh/lună economisesc 350 lei pe an.
    O să merg să mă interesez să văd dacă chiar nu plătesc taxa TV și mă mut la RDS doar ca să nu le mai dau bani la hotii de la TVR.

    • #50

      Momentan taxa radio-tv este in aer. Daca vrei tu sa o platesti neaparat poti sa iti bati capul si faci si asta dar pe factura stiu ca nu apare.

    • #51

      apare

    • #52

      Indiferent de furnizor va trebui să plătești taxa radio-TV. Doar fostele sucursale Electrica, asta însemnând Electrica Furnizare, E-on, Enel si Cez sunt obligate să le încaseze in factură, deocamdată. Dacă un furnizor spune că la el o să ai scutire de taxele astea, minte. El doar nu le încasează, dar de platit va trebui să le plătești. Cât despre oferta Digi, va trebui să studiezi de su intampla după trei luni de contract cu prețul energiei.

    • #53

      @Costi Esti sigur ca la un consum de 200 kWh/luna economia e de 350 lei pe an? Din ce am calculat eu imi ies cam 60 de lei pe an, in conditiile de abonat RDS. Repet: Economia este de aproximativ 12% in conditiile actuale. La un procent optimist de economie de 15%, 350 lei pe an economie ar insemna o valoare anuala a facturilor de aproximativ 2350 de lei, adica 195 lei lunar. Conform celor spuse mai sus chiar de tine ai 200 kWh lunar*0.65lei/kWh=130 lei lunar. Ceva nu se leaga. Daca ai exclus taxa radio-TV din calcule, pune-o inapoi, este obligatie legala. RDS nu ti-o incaseaza, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa o platest.

    • #54

      M-a luat tastatura pe dinainte. Nu 60 de lei/an, 180 lei/an in conditiile actuale. Subliniez conditile actuale pentru ca oferta Digi are pret garantat pentru 3 luni.

    • #55

      @ Sorin, la RDS nu am ținut cont de taxa TV, doar de cea radio.
      Oricum nici pentru 350 /an nu mă mut la Digi, eu doar voiam să scap de taxa TV.

    • #56

      @SorinD perioada initiala a contractului este de 12 luni, perioada in care se garanteaza pastrarea tarifului actual.

  14. #57

    la mine tariful la energia cpc este 0,4393lei/kwh, adica ma fura pe fata.

  15. #58

    Mai am o sugestie de făcut. Pentru cei tentati să încheie un contract cu abonament (există si asa ceva pe piata): faceti calculul ce se întâmplă cu factura în condițiile în care consumati doar 70% din cantitatea inclusă sau ajungeți la 105%. Aici este o capcană urâtă pe care am identificat-o.

    • #59

      Ceva detalii aici? Stiu ca exista penalitati la condumatorii industriali daca nu se inscriu intr-o banda de consum, apare asa ceva si la casnici?

    • #60

      Nu mai exista nici un fel de penalitate pentru neîncadrare în prognoza de consum la consumatori non-casnici. Exista, dar a fost eliminată.
      Eu mă refeream la altceva. Au apărut firme pe piață care oferă abonamente, adică plătești o taxă lunară fixă și în taxa aia ai incluși, să zicem, 100 kWh. Indiferent cât consumi, tot acea taxă o plătesti. Daca ai consum de 70 kWh plătesti aceeași taxă și rezultă o valoare enormă a kilowatt-ului, dacă ai consum de 105 kWh, treci la treapta următoare de abonament și plătești o valoare și mai mare, treapta următoare fiind pe la 150 kWh.

  16. #61

    Partea frumoasa la RDS este cand vrei sa te racordezi 🙂

    “In urma solicitarii dumneavoastra va trimit atasata oferta actuala pentru energie, iar in ceea ce priveste racordarea la serviciul de energie electrica, trebuie sa va adresati societatii Electrica Distributie, RCS&RDS asigurandu-va doar furnizarea acestui serviciu. Societatea Electrica Distributie va elibereaza certificatul de racordare, iar RCS&RDS va contracta serviciul in baza actelor solicitate in atasament.”

    • #62

      Ce nu s-a explicat corect clientilor finali este faptul exista doua componente distincte ale energiei electrice si gazelor naturale care ajung la consumatorul final: sarma/teava si energia electrica/gazele naturale. Furnizarea si distributia sunt distincte si sunt operate de firme distincte, chiar daca fac parte din acelasi grup (Enel Distributie/Enel Energie, Cez Distributie/Cez Vanzare, Electrica Distributie/Electrica Furnizare etc.).

  17. #63

    Vad ca sunt si oameni cu informații din surse sigure. Dacă vreau să-mi instalez un sistem hibrid cu eoliana și panouri solare va trebui sa fac un contract și sa montez un contor ambisens. RDS nu oferă posibilitatea asta din discuții telefonice. Știți sa ofere cineva încearcă de electrica? Pt zona Cluj.

    • #64

      Din cate stiu eu inca nu exista sistemul acesta de compensare la noi si daca gasesti un furnizor care sa accepte asta ia in calcul ca ce vei consuma tu din retea se va factura la pret aprox. 0,50 lei/kwh fara TVA si accize iar pentru ce injectezi in retea primesti undeva la 0,145-0,150 lei/kwh.

    • #65

      Legea 139/2010 privind modificarea si completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, are prevederi in acest sens, dar spune ca modalitatea in care se va face compensarea energiei de catre furnizor se va stabili intr-o metodologie de aplicare a legii, metodoogie ce se va publica in cel mult 60 de zile de la publicarea legii. Din 2010 pana astazi nu s-a publicat acea metodologie, deci situatia este in ceata.

    • #66

      In practica, Electrica accepta contacte de acest fel dar fara sa-ti plateasca depasirile(injectarea de curent in retea mai mare dacat consumul). Problema este ca un contor costa cam 3000 lei la ei plus costurile de eliberare a documentatiei, proiectul tehnic, etc.
      Asa incat costul initial se va amortiza in foarte multi ani, fara a lua in cost achizitia echipamentelor primare.
      Daca are cineva informatii suplimentare, cred ca sunt binevenite si pentru alti doritori.

  18. #67

    Mai sunt curios dacă Rds-ul are și oferte pentru zi-noapte, sunt foarte utile pentru cei cu centrale electrice. Până acum nu au zis nimic.

  19. Am fost sa semnez contractul cu RDS la energie electrica.

    imgur.com/Cr4VE8S

    Astea sunt tarifele, contractele se semneaza pe un an si pretul este garantat pentru aceasta perioada.
    Dar, cel mai sigur, cititi si nu mai comentati in necunostinta de cauza.

    Da, poate ca nu o sa scada factura cu 20-30%, dupa cum am afirmat mai sus, dar va scadea si asta-i tot ceea ce conteaza. Si un leu daca nu le mai dau hotilor de la ENEL, tot e bine!
    Dupa un an, daca nu-mi convine, ma mut, fara atata birocratie si cacaturile ENEL, care face tot posibilul ca sa-si tina clientii captivi.
    Plus ca, din 2018, toata piata va deveni libera, nu va mai fi reglementata, si atunci cred ca va urma inca o scadere a tarifelor – e o dorinta, fireste si e doar o parere.

    Am fost la RDS pe 10 februarie, abia astazi am fost sa semnez contractul. Ghici de ce: abia acum a venit avizul de racordare…
    RDS se ocupa de toata hartogaraia, tu doar semnezi si atat.
    Ah, fireste, datorita birocratiei fara margini de la ENEL, abia de la 1 mai voi trece efectiv pe Digi Energy…

    Mai vedem pana atunci.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam