La bază fiind moldovean, sau bucovinean, cum ar zice unii comentatori, pentru mine mucenicii reprezentau niște colaci împletiți în formă de 8, presărați cu miere și nucă, fierbinți și delicioși.

mucenici

Am venit în București acum 36 de ani, am stat în diverse locuri până să ajungem, pe la 7 ani, să locuim în casa unde am crescut. Vă imaginați supriza mea majoră când a a venit prima vecină să ne dea pomană mucenici. Ciorba aia m-a dezgustat incredibil de mult și niciodată nu am putut să mănânc așa ceva.

mucenici

Dar poate mă înșel eu și de fapt sunt niște minunății. Așa că, sondajul anual cu mucenici.
Care mucenici vă plac mai mult, ciorba sau colacii?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

87 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Colacii. Dar nu ăia de pe burți

  2. #3

    Colaci ftw.

  3. #4

    Colacii

  4. #5

    De fapt, asta e un sondaj pentru a stabili cati sunt din Moldova? 🙂

    • #6

      Nu era mai ușor să strige “Sârma”?

    • #7

      Nu, ca se ghemuiau toti sub masa si nu mai scria nimeni.

  5. #8

    Amandoua!

    • #9

      Same here

    • #10

      La fel si eu! In perioada copilariei, bunica facea mereu “ciorba”… insa in ultimii ani am tot mancat colaci..si imi plac ambele variante.. cu nuca sa fie! ahaha

    • #11

      Eu n suportam nici, nici, acu 10 ani. Anu’ asta am mancat tot ce am prins.

  6. #12

    Colacii ftw!!!

  7. Cele 44 de pahare

  8. #18

    Lichizi am mancat prima oara la 24 de ani, cand am venit in B.
    Daca ii face cine trebuie, sunt foooarte buni (desi arata scarbos).

  9. #19

    Raspunsul meu este negativ.Pulpita de miel in cuptor cu putin cimbrisor.

    • m-aş fi aşteptat de la tine la pulpe de capre, da’ ia un plus de la mine.

    • #21

      De Pasti schimba si el capra pe miel..a auzit ca is mai fragezi asa…

  10. #22

    Ciorba, dar nu refuz nici cozonacu’ ala dubios moldovenesc.

  11. #23

    Ciorba, firește. Nu știu ce-s colacii ăia, nici nu cred că am mâncat vreodată. Ciorba de mucenici se face fără borș, nu trebuie acrită, este dulce, de fapt suspectez că are zahăr, îi adaugi nucă și scorțișoară și e foarte bună. A, și fără leuștean. Leușteanul o strică.

  12. #24

    Colaci! Zeama aia mi se pare scarboasa rau, n-am putut s-o mananc niciodata.

  13. #25

    Ciorba de cand ma stiu, dar vreau sa incerc si colaci.

  14. E manarit sondajul, in poza cu mucenicii adevarati sunt degete in zeama.

  15. #27

    Mucenicii colaci si cele 40 de paharele. Bogdaproste !!!

  16. Chiar dacă sunt născut și crescut în București prefer colacii. Ciorba trebuie să fie acră, musai după băutură.

  17. #29

    Bunica mea i-a facut intotdeauna ciorba, si sunt absolut minunati, stiu insa ca daca nu mananci de la cine trebuie, si incerci de la un amator, pot fi atat de nasoi incat sa nu mai fii tentat sa incerci niciodata …

  18. Colaci + 44 de pahare !

  19. Ciorbă

  20. #33

    Logic ca te inseli amarnic. Daca zeul zeilor a zis mucenici ciorba, apai mucenicii ciorba sunt cei adevarati!

  21. #34

    shawarma de miel + colaci + 45 de pahare

  22. #35

    Ciorbă ftw are gust de vomă, voma aia după cele 44.

  23. Eu știam că trebuie să bei gen 40 de pahare de alcool

  24. #39

    Mama n-a facut niciodata mucenici. Cand am aterizat in Bucuresti si am vazut ciorba aia, apoi am gustat si colacii am zis “ma scuzati, nu conteaza unde m-am nascut, de data asta sunt moldoveanca”.

  25. #41

    Am crescut cu ciorbaa, deci aleg varianta…surpriza…ciorba.
    Bine, eu nici nu prea le am cu prajiturile si pufoasele (chec, cozonac). Am mancat si d-astia moldovenesti. Unii mi-au placut, altii nu. Niciodata n-am terminat unul intreg.
    La fel si cu ciorba, depinde de la cine mananci. Eu prefer mucenicii facuti in casa si multa nuca in zeama.

  26. #42

    Deloc. La Oltenia, de unde am venit, alcoolul din alea 44 de pahare era baza.

    • Dacă erau 44 de pahare de ţuică, alcoolul cumulat ajunge pe undeva pe la o bere strong

  27. #44

    Nu stiu ce e chestia din a doua poza, dar eu celor din prima poza mereu le-am zis ‘optari’.

  28. #45

    si nelamurirea anuala: ce-s mucenicii ăștia?

  29. #46

    Cei făcuti in cuptor,clar.Si acum pt cine uraste moldovenii:Uăi,dacâ mănânşi găluşti di cuptiori şî borş făcut dí măica sî vro şinşi muşenici,ni iubesti clar.

  30. #47

    bo$$, ar fi trebuit sa intrebi ce cautam la munca azi…

  31. #48

    colacii aiai se numesc sifintisori si sunt buni tare …aproape la fel de buni ca aia mici fierti dar neaparat strecurati si cu scortisoara desupara fara nici o zama!

  32. #49

    Evident, colacii!

  33. Ce-i mizeria aia din farfurie?

  34. tot in Moldova imi am si eu originile, de un an stau in Bucuresti. Soacra mea m-a servit cu ciorbita aia de colacei. I-am mancat pe toti, m-am lins pe bot si am zis cat am putut de tare ca sunt cei mai buni mucenici ever. Niciodata nu am mintit cu atata nerusinare :((

  35. #53

    Mama mea este moldoveanca, insa locuieste de 30 ani prin Muntenia. A facut si ciorba, si sfintisori.
    Personal, imi place ciorba. Daca este facuta cum trebuie si nu arata ca niste muci. Facuta cum trebuie inseamna ca acele opturi sa fie intregi in oala, iar zeama sa contina zahar, zahar vaniliat, coaja de lamaie, coaja de portocala, esenta de rom, scortisoara si nuca. Muuuuulta nuca.
    Sunt unele persoane la care mucenicii, dar si alte ciorbe, arata ca niste laturi pentru porci.

  36. #54

    ciorba. am mancat o singura data colaci si erau cam aiurea, poate si pentru ca nu erau facuti de moldoveni adevarati. la moldovenii de frontiera, braila, buzau, brasov etc ce fel de mucenici se consuma ?

  37. #55

    Am crescut cu ciorba de mucenici, văzând-o an de an dar nu mi-a plăcut. Așa că de vreo 3-4 ani fac mucenici moldovenești și după gusturile mele sunt infinit mai buni 😀

    • #56

      Arata-ne cat si cum ai crescut! Cetin, ajuta-ne cu adresa aia de mail , pedobear@…

    • #57

      Arata-ne cat si mai ales cum ai crescut! Cetin, ajuta-ne cu adresa aia de mail, pedobear@ …

  38. #58

    eu stiam ca se cheama sfinti(sori) colacii aia.

  39. Același șoc l-am avut și eu anu’ ăsta. La ce puii mei ziceți voi mucenici nu are nicio legătură cu ce face mama la Iași 🙁

  40. la pitesti se faceau cu covrigi vanilati, d-aia mici. Best ever.
    Oricum, ciorba e ca orice alta mancare. daca e facuta rau e rea

    • #62

      erau niste covrigi copti usor vanilati care erau destul de tari cand nu erau fierti (nu ca aia care sunt acum).

      nush de ce ii ziceti ciorba cand ea e mai degraba o coliva light, reinterpretata 🙂

    • #63

      erau niste covrigi copti usor vanilati care erau destul de tari cand nu erau fierti (nu ca aia care sunt acum).

      nustiu de ce ii tot ziceti ciorba cand ea e mai degraba o coliva light, reinterpretata 🙂
      uitati-va la ingrediente: covrigi (din grau), nuca, zahar si rom (ca tot ne tragem noi de la Rom sau Râm, p’acolo)

    • e fiertura de apa…deci ciorba 😀

      si da, despre aia era vorba. Problema era ca mancam jumate din ei, inainte de a incepe

  41. #65

    De ce toata lumea numeste zeama aia “ciorba”? Nu e acra, nu are alte ingrediente in afara de zahar, deci e doar o zeama.

    Nu am mai mancat de mult zeama din asta, dar imi aduc aminte ca nu era nimic special la ea. Bine, nici aia “colaci” nu mi se par ceva exceptional.

  42. #66

    Colaci n-am mancat niciodata..dar arata tare bine..
    Ciorba aia depinde cu ce scop e facuta. Daca o face cineva din familie iese delicioasa. Daca primesti de pomana e apa chioara..

  43. #67

    colaci clar 🙂 nu am putut niciodata sa mananc zeama aia.

  44. #68

    Ce plm e abominatia aia de ciorba sinistra? Colaci & Bucovina ftw!

  45. #69

    FUUUUUUUUUUU ce pofta mi-ai facut de mucenici .. n-am mai mancat de cand am plecat din tara .. sa tot fie 10 ani de-acuma …

  46. Deci ciorba aia arata ca ceva mancat de supravietuitorii din Mad Max. “Uite coae civilizatia s-a autodistrus si ce-am ajuns. sa mancam.”

  47. #72

    Imi plac ambele variante la fel de mult si moldovenii de peste Prut stiu ca si aia cu zeama sunt buni, din moment ce noi avem pjorki 🙂

  48. #73

    Colaci, FTW! Oricum ciorba n-am mancat niciodata, si daca e sa ma iau dupa poze, colacii arata superb, ciorba aia pare o colcaiala de viermi. Oricum in aceeasi idee (chiar daca nu e sezon) e si cu caltabosii: in sud se mananca fierti in sos, si cand mi-am dus jumatatea in Ardeal la matusa-mea si a zis ca-i plac caltabosii, si matusa-mea i-a prajit si i-a pus in farfurie mustind de grasime, i-a trecut pofta…

    • #74

      in primul rand caltabosii se cheama de fapt chisca si in al doilea rand n-am mancat in viata mea chisca fiarta, dar prajita in tigaie merge cu un pahar sanatos de tuica (sa mai taie din greata), mamaliga si muraturi. nu stiti ce e aia mancare buna.

    • #75

      Din ce am mai auzit și eu pe la alții, ardelenii pun smântână la orice și dacă beau un pahar de borș dau în pântecăraie. Nu știu cât e de adevărat, că n-am prea fost pe partea greșită a munților, dar dacă e așa, nu, mulțumesc.

    • #76

      Unde ai vazut tu ardelean sa bea bors?

  49. #77

    mie-mi plac si, si. numa’ ca mucenicii aia din comert (aia de pus in ciorba) sunt absolut oribili.

  50. #78

    Ciorba aia arata de parca a mai fost mincata odata.

  51. #79

    Sunt la al 18’lea pahar/shot. Colaci man, din coca de cozonac.Ia te uita cum ies la iveala criptomoldovenii!!! 🙂

    P.s. – d’al dracului am mai votat odata si la sondajul din 2012!

  52. #80

    Neam pupator de moaste….. Asta suntem. Am ajus sa vedem prostii si in farfurie.
    Fiind un “imigrant” in satul cu ministrii….. Aleg nici o varianta

    • #81

      mane, trebuie sa te relaxezi, ca sunt chestii pe care le fac oameni ce ne sunt dragi. trebuie sa le respectam prostiile, chiar daca sunt idiotenii

    • #82

      Arhi…. Ai de la mine 44…de like-uri. Ca pahare n-am atatea in casa, nici daca le numar pe toate de 2 ori.

  53. Prefer zeama.

  54. #84

    Mie imi plac colacii, dar cum nu am neamuri in Moldova ma multumesc cu zeama cu covrigi si nuca ca la Campulung Muscel. Si cu esenta de rom in ea.
    Mai e o varianta de mucenici care se face in Buzau, niste 8-uri din coca, ca un fel de paste care cand se fierb fac o zeama groasa ca niste muci. Eu aleg doar 8-urile din zeama aia.

  55. #85

    Ce-s aia mucenini? Intreaba un aradeano-timisoarean …

  56. #86

    Ciorba aia arata mai rau decat voma mea de dupa cele 30-35 (ca la un moment dat le-am pierdut sirul) de pahare de acum un an. Si nu vrei sa stii cu cate feluri de mancare am diluat paharele alea…

  57. #87

    Stiu ca-i deja vechi articolul, dar trebuie mentionat: “ciorba de mucenici” fara cacao chiar e gretoasa, mai ales daca sunt si fierti “muciti” pe deasupra. Am descoperit inventia asta acum vreo 3 ani, o facea o femeie la Bucuresti; cand i-am intins pliculetul de cacao, s-a uitat la mine ca la bambucea. Nu stiu cine si de ce a inventat asa ceva. Daca n-am toate ingredientele, mai bine n-o mai fac deloc, decat s-o las asa.
    Deci sa incerci la anu’ si cu cacao, macar sa te lamuresti daca nu-ti place in nici un fel.
    #occupymucenici