fundatie

Stau și mă uit cu atenție vizavi de mine, unde se construiește un bloc nou. Și am o mare problemă. Când făceam casa de la Măgurele, țin minte cu precizie că intram în groapa fundației cu totul și mai rămânea și deasupra mea ceva spațiu, dacă intram în șanțurile alea căptușite cu fier-beton. Iar eu am 1.80, head2toes.

Problema pe care o văd eu la blocul ce se construiește în fața mea este că are o fundație de maxim…1.50? pentru că îi văd pe oameni cum merg prin ea și am ca punct de referință piepturile lor, care sunt aproape ieșite afară.

Cum spanac faci un bloc de parter+5 cu o fundație mai mică decât cea a unei case? Țin minte că asta m-a frapat și la Timișoara, unde fundația unei case reprezintă fix o zgurmare de 20 de centimetri în pământ. Desigur, poate mă înșel eu și, din punct de vedere ingineresc, e mai mult decât suficient. Dar, dacă în caz de cutremur blocul acela va cădea în nas, vreau să am lăsat în scris faptul că mi-am manifestat îngrijorarea :mrgreen:

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

56 comentarii Adaugă comentariu

  1. Se stie ca in constructii presteaza doar oameni inalti…vikingi de berceni

  2. Tu stii mai bine ca esti acolo.. da e posibil sa fi forat piloni inainte..

  3. Toate blocurile noi sunt asa.
    Probabil este un alt tip de fundatie, asta nu inseamna ca e mai prost fata de ce stiai.

    • #5

      Da, un alt tip de fundatie care nu rezista la miscari de sol ( cauzate de inundatii sau cutremure). Sau poate rezista , da in loc de P+5, va fir D+P+4, cu inclinatie de Pisa , eventual.

      Prevad un nou val de apartamente ieftine ?

  4. Boss, aia nu e fundatie. Sunt apartamentele de la demisol, cu 4% reducere.

  5. #7

    Vis a vis de blocul meu si-a facut o vila un nene. Cand au terminat de turnat betonul sau ce ce toarna la fundatie, muncitorii care stateau in picioare pe fundul gropii nu se vedeau deloc . Inainte sa toarne betonul ala, tot asa, nu se vedeau deloc. Vila e parter etaj si mansarda. Zici ca e buncar fundatia aia.

    • #8

      nu inteleg cum sa-ti faci casa intre blocuri…e ca si cum ai avea costum armani si cizme de guma.

    • #9

      Nu e chiar intre blocuri. Din fata bloculuui meu se intinde o portiune de case, nu stiu, sa tot fie vreun hectar. Au fost case vechi, tiganesti si in timp fiind cumparate de diverse persoane, au fost unele demolate si altele transformate in vile. Ideea e ca blocurile au fost construite ulterior, dar asta nu imseamna ca noi nu ne delectam cu privelistea din curtile lor.

  6. #10

    si la case e la fel, fundatie de maxim 1 m. e doar alta tehnica de construire. nu mai trebuie sa dublezi in jos ce faci deasupra.

  7. #11

    Mi-o zis unchiu-meu care lucreaza in constructii ca in comuna Floresti – Cluj intr-un bloc nou in timp ce facea unul baie o venit cu cada un etaj mai jos :)).
    Dar uite ca se intampla si la case mai mari, eu nu as baga mana in foc ca inginerii stiu mai bine, stiu ei dar se implica pe masura salarizarii.
    www.informal.ro/2009/06/bloc-de-13-etaje-prabusit/

  8. #13

    Fundatie de 2 m pentru o casa pare foarte mult. Poate aveai subsol sau poate pamantul era foarte prost

    • #14

      dar 1.50 ptr un bloc e decent?:))

    • #15

      Bloc nu mi-am facut niciodata, asa ca nu stiu.

    • #16

      Inginerii romani au doua obiceiuri:
      1. Supradimensioneaza – sa fie siguri (e posibil ca ptr casa ta sa fi fost suficienta o fundatie mai mica)
      2. Subdimensioneaza ( nu mai e cazul sa explic motivele)

      Pe primii ii inteleg intr-un fel, dar cei din urma sunt mai mult contabili – n-as vrea sa fiu in vizita intr-un bloc d’ala cand vine un cutremur.

  9. #17

    Bloc de parter+5 fara parcare subterana? e bine, mergem in aceeasi directie buna 🙂

    • #18

      nu are nevoie, are parcare in jurul blocului pentru toate apartamentele

    • #19

      Asa e si la mine, 15 apartamente, bloc de p+2+mansarda, 2 masini de fiecare apartament minim, pla locuri de parcare pt ca dafuq ai face?
      Sunt 9 in fata plus apartamentele de la parter au si curte, decia aia mai parcheaza si in curte cate o masina, dar e trebaa lor ca e curtea lor, vorbim doar de locurile din fata.
      Deci 9 locuri, 15 apartamente, fiecare doua masini…..

    • #20

      Au locuri de parcare langa bloc… pana incep constructia unui nou bloc pe locurile alea de parcare. Sa vezi atunci bucurie. 🙂

  10. #21

    fundatie pe piloni. cauta google pt imagini.
    in loc sa sapi ditai groapa, forezi puturi de niste metri adancime, bagi fer beton (metal pretzos) si torni beton.

    • #22

      serif stelar, sunt in fata blocului meu. am urmarit zi de zi, metru cu metru, tot ce au facut. ii cunosc pana si pe muncitori. nu e nici un pilon acolo

    • #23

      poate sunt ceva legaturi wireless, nu le-ai vazut tu :D.

    • #24

      au pus pilonii cind ai fost tu plecat in Grecia. de ce zici ca ai fost acolo zi de zi cind stim cind si cit ai fost plecat? :))

    • #25

      atunci e inovatie 1% si icoane cu arsenie boca 99% “no-o nu ni se poate intampla nimic najpa”
      pune si tu un webcam si cand cade, vinzi imaginile la CNN.

    • Dacă tot ii cunoști de ce nu întrebi de fundație. De ce nu reclami clădirea ce ce construiește fără respectarea anumitor reguli. Nu le strica un control

  11. #27

    Exista doua variante:
    Prima, e un nou tip de fundatie, rezistenta sau solul e foarte stabil, desi cam mic spatiul pentru subsol si ce mai e pe dedesubt.
    A doua, un antrepenor de asta destept s-a gandit sa ridice un bloc low cost care la prima tremuratura o sa cada si a prostit un inginer, care a trecut prin facultate ca trenul prin gara, sa isi puna semnatura pe proiect pentru o felie de salam in plus. In caz ca blocul o sa se prabuseasca, antreprenorul o sa ridice din umeri si o sa arate spre prost, iar prostul o sa ajunga sa scape sapunul. In romanistan treaba cu inginer “in acte” e o practica comuna in multe domenii. Prostii nu stiu ca pot face parnaie daca se intampla ceva.

    • #28

      What? probabil spui teoretic, eu nu am auzit pana acum ingineri sa faca parnaie pt. asa ceva cum nu am auzit doctori sa intre la puscarie cand moare cineva din vina lor.

    • #29

      Sa gresesti grav un proiect nu e chiar asa usor. Pana sa primesti autorizatia de constructie, proiectul e verificat de un verificator MLPAT, verificator care si-o ia in freza de nu se vede daca spune ca proiectul x e ok. Dupa aia proiectul ajunge la Inspectoratul de stat in constructii. Astora le place sa le-o traga verificatorilor si proiectantilor…cred ca au orgasm cand pot sa respinga un proiect. Asta e teoretic…practic, cate o felie de salam la fiecare si merge treaba.

  12. Depinde foarte mult ce teren de fundare e acolo. Daca terenul e bun, poate sa fie suficienti 90-100cm, sa treaca de adancimea de inghet. Nu trebuie sa aiba legatura inaltimea cladirii cu adancimea de fundare, legatura principala e cu natura terenului de fundare, nu cu adancimea.

  13. Adancimea minima a fundatiei este de 1.20m pentru zona Bucuresti. In functie de tipul fundatiei se poate si cu fundatie de 1.50m adancime. Sunt variante.

    • #32

      Cei ce citesc trebuie sa nu confunde adancimea minima de fundare cu groapa pe care o fac. daca ala vrea sa puna 40 cm de pamant peste terenul natural, poate sa fundeze la -80., daca a mai excavat si vegetalul in zona poate ca Arhi vede un sant de 40 cm, daca scapa de vegetal si acolo are o un teren bun de fundare se gandeste ca poate sa puna pamant in jurul blocului si nu mai sapa deloc.
      Pe curt, Arhi ori i casa pe umplutura si e normal sa sapi la tine pana dai de terenul bun, ori ti-au facut casa doreii dupa cum o fac la ei la tara pe malul garlei unde cam trebuie sa fundeze ceva mia jos pana dau de balast ca in rest e namol. Cu blocul nu prea conteaza, sunt sansa sa fie teapa dar exista multe cazuri in care e ok ce vezi cu ochii tai. Un bloc nu conteaza daca freaca cu lateralele fundatiei de pamant, atat timp cat stratul de fundare e ok iar la final o sa fie talpa fundatiei sub cota de inghet.

  14. 90% din casele facute in Pantelimon au 20-30 de cm de fundatie, pe principiu “lasa ba ca nu pica maine”.

  15. o fi ca_cu autostrada lu peste… ce conteaza fundatia cat timp pe facturi aceasta apare?

    • #35

      pana una alta, deceneu mai scoate ceva album? ca a revenit dupa 15 ani de munca in regim de zilier in tecuci (true story) dar ma asteptam la un comeback exploziv. omul ala avea un potential fantastic. albumul “operatiunea monstrul” ramane de referinta, desi eu ascult OCS si Implant pentru Refuz.

    • nu crede tot ce auzi …

    • #37

      Mi-a sapat mie beciul Deceneu asta

  16. #39

    Fa si tu un pustiu de bine! Mergi si roteste planurile, cred ca le tin cu susul in jos.

  17. #40

    daca terenul nu este cu probleme (care sa reiasa din studiol geotehnic) nu trebuie sa faci fundatia la o casa P+1 de 1.5 m. sunt bani aruncati pe fereastra. in mod normal trebuie sa fie putin sub adancimea de inghet. in functie de zona inseamna ca fundatia ar trebui sa aiba intre 90 si 110 cm in romania. dar se practica supradimensionarea la proiecte.

  18. #41

    dorel a facut planul de constructie. sau poate conteaza si solul. sau poate conteaza si firma de constructii (cu cat mai mare, cu atat mai multa munca si bani incasati).

  19. #42

    Daca studiul geotehnic permite fundarea la adancimea de 1.5m atunci nu sunt probleme.
    In alta ordine, in urma calcului la actiunea seismica se verifica conditiile de interactiune constructie-teren de fundare. Daca o constructie are dimensiunile in plan mult mai mari decat inaltimea ei, atunci ea se considera stabila (vezi piramidele si palatele medievale mari).
    Daca o sonstructie este zvelta (blocuri tip turnuri) atunci este necesara adoptarea unei fundatii speciale – fundatie tip radier combinata cu piloti, sau fundatii la adancime mai mare, asigurand o greutate semnificativa a infrastructurii.

  20. Ca la masini: se strica mai repede, cumperi altul. Daca mai traiesti. Nici Loganu’ nu e Cobra..

  21. Din punctul de vedere al unui inginer de santier iti pot spune ca daca in plan ai sapatura pina la cota 73.15mnMB (metri nivel Marea Baltica) de exemplu, apai pina la cota aia sapi. Ce sapi in plus e pe banii tai si pe betonul/balastul tau. Doar in cazul in care ai dubii in ce priveste natura terenului (ai ajuns la cota de fundare si inca esti in strat de pamint vegetal sau umplutura de gunoaie) ceri dirigintelui de santier sa-ti dea o dispozitie de santier, ori cu adincirea sapaturii (pe banii beneficiarului) ori cu pastrarea cotei din proiect (pe raspunderea lui). In rest, facem poze si ne dam cu parerea ca la fotbal sau politica.

  22. explicatia e urmatoarea: la casa faci de 1,80 pentru ca e a ta si asa vrei tu sa iti fie bine. esti responsabil si beneficiar principal. la bloc nu e niciun beneficiar direct locuitor acolo. antreprenorul vrea sa iasa cat mai ieftin la cheltuieli si normal ca face de 1,50 adancime.
    stiu ca nush ce firme aratau clientilor toate fazele constructiei sa fie aia siguri ce cumpara sau le permiteau accesul pe santier. asa dezvoltatori sunt probabil unul la o mie.

  23. Sigur n-au bagat-o si pe Ana in fundatie? Ca atunci nu mai pica nimic.

  24. Dementi … atitea acte, proiecte, avize, puz-uri, materiale, aprobari, poate si spagi pentru numai doua galetuse de rime …

    • #49

      Auzi …. dementi.
      Dementi … doctorii astia, atatea termometre radiografii, ecografii, retete etc. si spagi pentru numai doua pastile sau o injectie, dar stai …. la medici nu comentam ce face, ca ne zice lumea nebuni.
      Dementi sunt pompierii, deoarece ne cer atatea avize, aparate de detectie fum, stingatoare etc…, ne mai si amendeaza nenorocitii……., dar cand e bai, ne rugam sa vina mai repede sa ne ajute.
      Mai sunt multe de spus, dar aceasta nu mai face parte din subiect.

  25. #50

    Deci tu la casa aia ai turnat cateva zeci de metrii cubi de ciment? Ca sa ce si de ce?
    Din ce stiu eu, fundatia trebuie sa fie mai jos decat pina unde ingheata. Mi se pare ca tot ce ai facut este sa le dai batai de cap urmasilor cind o sa vrea sa o demoleze.

  26. Casa mea e din anii ’60 și are 2 camere din paiantă (pământ cu paie) și o cameră din cărămidă. Construcția sta direct pe pământ, fără placă, fără fundație, fără centură. La construcția camerelor de paiantă s-au folosit araci de salcâm, care au putrezit toți la bază.
    Casa a trecut bine de cutremurul din 77. În prezent se ține acceptabil, nu există ziduri fugite sau căzute.
    În cartierul în care stau există câteva mii de case ca a mea, același tip constructiv.
    Pe viitor s-ar putea sa-i torn un brâu de jur împrejur sub ziduri, dar doar ca protecție contra apei. Nu renunț la paiantă pentru ca se lucrează ușor și nu costa, dar trebuie ferită de apă.
    Ce am vrut să zic: s-ar putea ca “placa”, ” fundația” etc, să nu fie chiar așa mare șmecherie. Adică, am o casă care de 60 de ani sta direct pe pământ și nu are nimic.

  27. Tare as fi curios cati dintre astia care au comentat chiar stiu cu ce se mănâncă ingineria sau daca au vazut măcar odata in viata lor un plan de fundatie. Din ce am citit, doar vreo 4-5 au idee cum sta treaba. Restul habar n-au dar stiu ei mai bine cum trebuie sa fie.

  28. #53

    Arhi, eram curios de ce ai renunțat la casa in construcție ?

  29. #55

    vb cumva de blocuri din popesti leordeni aka dimitrie leonida ?