După o discuție avută aseară cu Ovidiu, m-am gândit să apelez la public, să aflăm care este, în opinia populară, cea mai bună bere românească. Asta însemnând bere gândită și fabricată în românia, deci Nenea Iancu nu e bere românească, la fel și Azuga, ca să scăpăm de o problemă de la început.
În opinia consumatorilor cu greutate, deci și eu, Neumarkt este cea mai bună bere românească, cea mai aproape de gustul adevărat al unei beri de calitate, muncitorească, ieftină și bună. Unii hipsteri mai menționează și Cikicior, sau cum se scrie. Am băut, nu am fost mai deloc impresionat, destul de comună, dulceagă, gust pregnant de drojdie.
Am auzit lucruri bune despre Suceava, dar nu am băut niciodată. Bănuiesc că prin provincie sunt o grămadă de beri locale de calitate, care nu au bani să își facă intrarea pe piața adevărată, din capitală, deci sunteți invitați să le menționați, dacă vă plac.
NOU
ciucaș. simplă, ieftină, rece.
NOU
subscriu. Ciucas la sticla de 0.5 l e super bere.
NOU
Asta voiam și eu să zic. În plus, au făcut atât de multă reclamă la Newmarkt, că mi-e scârbă de berea aia fără a fi pus vreodată gura pe ea.
NOU
Subscriu, excelent raport calitate/pret.
NOU
Terapia?
NOU
iarasi, un caz de pom laudat. la cate chestii am auzit despre ea, nu mi s-a parut chiar mirifica.
NOU
Nu e deloc mirifica,parca bei un fel de socata cu aroma de bere. In fine, de gustibus nu inseamna ca daca mie nu imi place nu trebuie sa placa la altii.
NOU
Exista si Terapia cu mir, dar se livreaza doar la manastiri.
NOU
Eu nici nu beau bere, cred că de aia îmi place atunci gustul. Socata îmi place, în schimb.
NOU
Mie îmi place Silva.
NOU
#MeToo
NOU
Votez si eu Silva. Si dark si blonda.
NOU
Romanian Pale Ale
NOU
Dap, RPAul de la Silva mi se pare cel mai bun IPA romanesc 😀
NOU
@punKreas de unde mai luam ca a disparut din magazine….
NOU
Oriel Dubbel sau alt sortiment de la Oriel in functie de preferinte.
NOU
Oriel are vreo legătură cu Noriel?
NOU
Ma indoiesc: www.orielbeer.com/
NOU
Am crescut cu Ciucaș, Brașov. Era destul de răspândită – țin minte că prin 2004/5 am găsit în Constanța, la un non-stop.
O bere cum zici tu, sinceră și accesibilă. Nu mai rețin anul, dar i-au luat Ursus (nu știu numele grupului). În jumătate de an au făcut-o nebăubilă – de la gust, aciditate, până la reacții adverse cu diaree și vomă (aveam experiență cu berea asta – la orice chef, câtde mărunt, se lua bere cu lăzile – dacăera ceva deranj mai mare, venea patronul unui magazin, cu mașinalui, să ne aducă). Vorbesc de mine și prietenii mei. Reacțiile s-au întâmplat de mai multe ori, cu bere din diferite batch-uri. Am renunțat total, nici mirosul nu-l mai puteam suporta. La ceva timp a murit de tot – așa rețin, cert este că eu nu am mai consumat.
NOU
Mamaia/Malbera?
NOU
Mustata de bere, Brasov IPA de la ei intr-un mare fel.
NOU
Da! IPA de la Mustața de Bere e bestială.
NOU
Ciucaș.
Cea mai buna raport calitate/preț/gust in opinia mea. Apoi ar fi Timișoareana.
NOU
Berea Suceava de la Bermas ramane in opinia mea o bere buna romaneasca. Se mai gaseste prin Auchan daca vrei sa incerci
NOU
Timisoreana nefiltrata e okish…
NOU
Zăganu mi se pare iar foarte buna. Eu mai scumpă, dar calitatea mi se pare, la cea nefiltrata, la fel cu nefiltratele main stream venite din Germania. Știu că se face la Măneciu prin Prahova, nu știu dacă e de concepție românească sau nu…de buna, e buna.
NOU
Zaganu cu eticheta portocalie, DA,DA,DA,DA, ne vedem in etapa urmatoare cu 4 de DA! Pacat ca s-au aruncat mult la pret si deja Primator EPA e mai accesibila, ca i-as fi dat si golden buzz. Despre noul Zganu cu eticheta verde nu prea sunt multe de spus. O incercare care nu a prins la mine.
NOU
Solca. Bere adevarata din Bucovina.
NOU
Exact. There can be only one!!! Votez cu doua miini si picioarele pentru Solca!!!
NOU
Last-minute update: I-am intrebat pe cei de la Bermas pe Facebook si mi-au raspuns dis-de-dimineata, se vede ca nu sint bugetari. Cica in Bucuresti produsele lor se gasesc la Auchan.
NOU
Silva blonda mi se pare cea mai sincera. Ridic si eu o mana pentru Neumarkt, dar multi o evita pentru ca nu e prea user friendly si e asociata cu Dorei.
Din zona berilor craft, imi placea Zaganu, dar s-a cam stricat la gust de cand e intalnita peste tot.
Imi mai place noua editie de Gambrinus.
E cineva caruia ii place Golden Brau? Mi se pare cea mai proasta bere, nici la carciumi nu prea o intalnesti
NOU
cu golden brau as fi votat si eu, chiar daca n-am mai baut de 15-20 de ani.
NOU
gambrinus nu e tot import?
NOU
Golden Brau in primii ani dupa ce au preluat bere Craiova n-a fost chiar rea, acum vreo 25 de ani, in timp au avut si ani buni si ani prosti, ultimii mai mult prosti. De la berea care rupea pe litoral in anii ’80 (in Craiova nu gaseai in carciumi, era plecata la mare 🙂 ) a ajuns bere proletara 🙂 Neumarkt e deja de intelectuali.
NOU
Ciucas, Neumarkt, GoldenBrau, Suceava.
NOU
Ciuc IPA mai era buna… dar nu se mai gaseste pe nicaieri. Fie a fost editie limitata fie nu a avut priza la public.
NOU
7 coline e bună.
În Arad după ce a murit Arbema nu a fost nimic. Acuma este o fabrică în Zimand care face bere artizanală /craft destul de bună, are vreo 6 sortimente. Vinde doar ce a produs. Nu are mereu toate sortimentele pe stoc. Merită să o vizitați, mai ales că nu-i foarte mare ocolul de la drumul Arad – Oradea, câteva sute de metri. O vezi de la șosea, după Webasto faci dreapta pe drumul care o ia spre Sântana. Pentru orădeni e invers. Faci stânga înainte de Webasto. 😉
NOU
Subscriu la Bere Zimand, aseara am luat 3 sticle de Marzen Oktoberfest. Tot pe gustul meu au si Weisbier si Indian Red Ale. Norocul meu maxim e ca eu stau fix acolo in comuna si drumul spre casa ma duce fix pe acolo.
NOU
Auzi la el, Csikisor bere de hipsteri 🙁 aceste cuvinte ne doare, berea de hipsteri e de la 12-17 lei in sus, amarata asta e 5-6 lei. Imi place tare mult, mai ales cea neagra, bate lejer Silva si Ursus, in opinia mea. O consum de cand m-am mutat in Silicon Valley de Romania pentru ca-mi aduce aminte de o bere din copilarie ce se facea la beraria de la mine din sat. Mergeam cu bidonul si cumparam direct de la țâță, ce se imbutelia acolo mergea in Doiciland si se mai vindea local prin restaurante. Astazi beraria poarta numele de Zaganu, dar berea ce-o produc hipsterii aia de la Bucuresti la suprapret n-are nicio treaba cu ce se producea inainte.
Recomand si eu Suceava si pe langa ea si Solca. Se gasesc ambele in Auchan.
Ciucas iarasi e bun, dar doar cel la 330. Cel la jumatate nu stiu ce a patit, dar pare ca are sare adaugata.
NOU
Puteti sa ma ajutati cu informatia: Unde dreaq este “Silicon Valley” de Romania? Daca raspunsul este Cluj Napoca, merci, lasati ashea.
NOU
Silva, Ciuc, Skol Nepasteurizat, Bucur si Pilsner sunt chestii pe care le cumpar pentru acasa.
Ursus Tank, Grolsch si Gambrinus ce beau prin oras
mare dezamagire Berea TNR, de la care aveam mari asteptari, avand in vedere ce betivi sunt in redactia aia si ce bere proasta au putut gira.
NOU
Pe aici prin Iasi avem Sapte Coline, in vreo 4 variante. Varianta cu eticheta verde chiar e faina.
NOU
Hophoolignas. Au fabrica in Jilava si magazin online. Personal, imi place Crowd Control, un IPA aromat si racoritor. Berea este proaspata, facuta din ingrediente naturale, ne pasteurizata. Merita sa o incerci.
NOU
Si eu sustin economia locala si beau Suceava si Calimani (ambele produse de Bermas Suceava). Personal mi se par cele mai bune beri de baut casual.
Daca nu gasesti nicaieri Suceava / Calimani / Solca / Bermas, fac putina munca de promovare a brandului local si iti trimit prin curier (la sediul FAN sau acasa) cateva sticle sa incerci. Promit sa le cumpar direct de la fabrica (sau de la aprozarul de langa fabrica).
Asta si ca multumire ca acum vreo 9 ani mi-ai trimis niste Terapia :))
NOU
Silva blonda.
NOU
Si eu cred ca Neumarkt e cea mai buna bere romaneasca din comert.. Eu am baut Suceava, cred ca e vorba de berea facuta de bermas.ro ? am baut toata gama lor Suceava, Bermas, Călimani si Solca, Solca si Bermas au fost mai pe gustul meu. La ultima comanda prin glovo am primit si un flayer cu un app local unde preturile sunt mai mici. Go Go Bere Bucovina !!
NOU
eu beau Ciuc.
Ciucas nu mai este ce a fost inainte de a fi cumparata.
NOU
bere carol. aveau o insula din aia in mall-ul saracilor in berceni, in fata magazinului careffour si vindeau la pet, o imbuteliau pe loc. super buna. doar de acolo am incercat. probabil au si in pantelimon la chestia aia haioasa cu robinete in perete din pantelimon, rombeer.
altfel mai este czikisor, timisoreana nepasteurizata si ciucas
NOU
Numai nume romanesti pe-aicea…
NOU
Care din marcile enumerate pe aici nu ti se par romanesti? (P.S: google e gratis 🙂
NOU
Vorbesc de nume. Te pomenesti ca Neumarkt iti suna a romana… barza, branza, viezure, manz, neumarkt…
NOU
Ciucas la 0.33, foarte echilibrata dpdv gust si aciditate. Cea la 0.5 nu mi se pare la fel de buna
NOU
daca sunt imbuteliate in aceeasi fabrica sunt mici sansele ca sa fie doua produse diferite.
NOU
Suceava, Bermas, Calimani, Solca
(Solca o produce tot Bermas dupa reteta de acu ani, fabrica de acolo e de mult istorie).
Daca vrei sa fi all in cumpara si actiuni la Bermas SA :))
Singurul lucru care ma racaie uneori e ca tot car naveta cu sticle goale, dar imi trece repede.
Mai consum Ciucas din cele autohtone, dar nu mai stiu cat de autohtona e fiind parte din biznisul ursus brw.
NOU
Hipiotul din mine considera un mare plus ca pot returna sticlele.
Sa mai adaug ca pretul final daca returnezi sticla si cumperi la naveta e de vreo 2 lei/sticla?
NOU
1.72 lei la Metro, anul trecut in vara
NOU
Subscriu la treaba cu naveta pentru berile Suceava. Iau cate o naveta de 20 de sticle odata la 1.5-2 luni, ajunge circa 2.1 lei de la un depozit engros din Iasi, o bag la frigider si ce bine merge cand esti insetat! mai ales vara cand e cald! dar si iarna…
NOU
mie chiar asta imi place in plus la berile din gama bermas si *****sor, ca sunt la sticle returnabile!
NOU
Zaganu la draft ( bauta in Brasov) si Urban Brewery – Sibiu (sticla)
Imi mai place si Efes Pilsner, insa aici experientele sunt amestecate, conteaza f mult si cum sunt pastrate, mi s-a intamplat sa imi placa f mult dar sa nimeresc si de nebaut.
Mai e si Madona – din Kaufland.
NOU
Efes e ok la sticla butelcuta.
NOU
Efes la “butoias” e cea adevarata, facuta in Turcia, cu gust echilibrat.
Efes la doza este o clona din R.Moldova, apa chioara cu aroma de bere, nimic in comun cu originalul.
NOU
Clusa , o bere super buna de la Cluj făcută de niște băieți pasionați.
NOU
Berea pe care o beau cel mai des acasa e Ciuc. Dar, din cele 2 puse in poll merg pe Neumarkt. In general evit berea ce contine malai, cum sunt multe din Romania, Ciucas, Timisoreana etc. pentru ca in cazul unei baute cu aceste beri ma simt mult mai umflat, ma doare capu a doua zi si nu prea imi place gustu dulceag dat de porumb.
NOU
Nu comentez de obicei, dar na, e vorba despre bere – Hop Hooligans Crowd Control, și nu o zic doar eu, ei câștigă oricum peste tot când e vorba despre concursuri din astea.
Și cei de la Terapia fac bere buna – în opinia mea cea mai buna, dacă e sa o luam ca și gama.
La industriale, Ciucaș câștigă detașat în ale mele gusturi. Defapt beau Ciucaș de fiecare data când am ocazia, iar când vreau sa mă dau mare ca mă știu cu berile, mai scap și în astea “craft”, pe care le cam știu cât de cât.
NOU
Desi au nume/domeniu UE ei sunt din Ro
www.kutuma.eu/
NOU
ooh da. kurva aia e super buna. au avut stand la EC in 2019.
NOU
nu era un clip cu tine acum cativa ani cand dadeai o “Terapia” pe gat? :))
NOU
vreau o bere ieftina si cinstita si fara malai in ea (Neumarkt de exemplu are malai), plus sustin economia natala, bag Bermas sau Solca (astea imi plac mai mult de la Suceava, cu Calimani sau Suceava nu ma inteleg prea bine)
vreau o bere locala un pic mai scumpa, dar decenta, bag ori Sapte Coline (Triplu H imi place cel mai mult, dar si restul sunt ok, chiar daca nu mai au vreo legatura cu berea originala Sapte Coline) sau eventual Cearfisa sau Capra Noastra, desi alea sunt mai scumpicele.
vreau o bere hipstereasca de calitate cu aroma deosebita, bag Hop Hooligans (in special Crowd Control, Sencha sau Royal Execution, desi in ultimul timp au inceput sa imi placa si alea sour si mai scot in editie limitata diferite tipuri, era ceva de genul Sourpuss cu coacaze negre care mi s-a parut foarte interesanta). eventual mai bag si Zaganu.
vorbind de berea sour, Terapia never again, am mai luat Citrin si aia rosie cateodata, pana cand ultima oara am luat 5 de Citrin si 2 dintre ele se facusera sour prin fermentatie in sticla, desi nu asta era intentia producatorului. daca n-au controlul calitatii cum trebuie sau nu pot sa le recomande alora de la Auchan cum sa le transporte si depoziteze fara sa se inacreasca, sa fie sanatosi si sa le bea doar hary si cu Corban.
vreau o bere de 0.33 pentru sauna care nici sa nu coste mult, dar nici sa nu aiba gustul clasic de lager de care m-am cam saturat, bag Ciuc IPA (n-am mai vazut de mult, nu stiu unde a disparut, bonus ca avea capac care se desurba usor) sau Ursus IPA, stiu ca nu-s IPA-uri adevarate si sunt un fel imitatii industriale, dar sunt aproape ok si la sauna am nevoie de sticla de 0.33 sa o beau pana se incalzeste.
NOU
Hai sa pun si niste linkuri sa le facem un pic de reclama
Bermas – Regina blonda a Bucovinei: bermas.ro/
Sapte Coline: saptecoline.ro/berile-noastre/
Cearfisa: cearfisa.ro/shop/
Capra Noastra: capranoastra.ro/
Hop Hooligans: www.hophooligans.ro/collections
Zaganu: www.bere-zaganu.ro/index.php?p=shop
NOU
beau bere doar in sauna, adica vara!
NOU
Am vazut prin hypermaketuri Terapia pusa in raft si nu la frigider, asa cum ar trebui. La fel si alte beri nepasteurizate..
NOU
Sunt multe beri decente. Importante sunt ingredientele. Lipsa malaiului (porumbul), priceperea berarului si prospetimea. Multe asa zise beri cu staif sunt pline de porumb si hamei ieftin de proasta calitate.
NOU
Este vreun meserias pe aici sa ne lamureasca de ce pula mea ,ma scuzati de expresie, folosesc astia porumb in reteta berii …!?
NOU
Ca e ieftin?
NOU
Din ce am citit, folosesc malaiul pentru ca:
1. e mai ieftin.
2. fermenteaza mai repede.
3. iese mai multa bere.
NOU
Sunt mii de producatori de bere, despre care astia vorbim? Raspunsul te va soca: a inceput sa se foloseasca, in unele cazuri, pentru a face o bere mai buna:
byo.com/article/brewing-with-corn/
A nu se considera ca o bere proasta e proasta pentru ca ar contine porumb (e vina berarului, nu a porumbului).
NOU
In special din motive economice se foloseste malaiul la fabricarea berii, ca inlocuitor pentru malt. Se foloseste intr-o anumita proportie in amestec cu maltul din orz si cu orz. Maltul este o materie prima scumpa, malaiul este mai ieftin.Asta este!!
NOU
Ciucaș, conform prietenilor mei bețivi simpatici-văd ca ei o beau la cârciuma și la grătare(noi le spunem simpozioane culturale), iar prețul nu este un criteriu.
Eu consum numai țuici tari -scoțiene , irlandeze și americane.
NOU
Niciuna din cele comercializate pe piata, fiindca au enzime care ajuta la fermentarea mai rapida.
Pana in urma cu aproximativ 15 de ani erau “baubile”, dar cam de cand am intrat in UE baga cacaturi in ele ca sa faca productie si sa le vanda mai rapid.
In 95% din cazuri nu se simte, dar unii mai sensibili, ca mine, au dureri de cap groaznice dupa maxim o ora de la consum.
Prin urmare, nu mai beau bere de mult timp, cel putin nu romaneasca.
Cand nu aveam probleme de la bere, beam Timisoreana, era putin mai dulce si mergea mai bine in cantitati mari.
Multi prieteni apreciau Holsten, iar cei mai fitosi o ardeau cu beri manastiresti de genul Leffe.
(Am avut pe mana un bar/pub timp de cativa ani.)
NOU
Leffe chiar mi se pare o bere excelentă și n-am figuri, vorba aia, beau Ciucaș 🙂
NOU
Dap, excelenta Leffe. Am zis ca erau “fitosi” pentru ca pe vremea aia era 8 lei sticla (2004-2006), cand toate celelalte erau 2-3 lei.
NOU
Am avut și eu ocazional dureri de cap, dar de la beri gen Carlsberg sau Heineken. Dar am reazlizat după ce le-am băut la sursă, că ele n-au aproape nicio treabă cu originalul.
NOU
Am baut vreo 7 Heineken la 0.66 in Italia acu cativa ani. Am apucat sa dorm doar vreo 5 ore dupa dar m-am trezit fresh. La noi dupa 5 beri la jumate si 8 ore de somn is varza de la heineken
NOU
nu stiam de ce ii iau pe unii pandaliile cand aud de ue!
NOU
Toti folosesc enzime, stai linistit. Si cei din afara. Si nu este o problema, enzimele nu sunt aditivi, sunt adjuvanti, se adauga pentru buna desfasurare a procesului. La fierberea mustului si la pasteurizare oricum sunt inactivate.
NOU
Staropramen aici. Din 2014. Și încă îmi place.
NOU
Berea pe care o beau eu acasa foarte des e Silva Blonda si Neumarkt, mai rar Silva Ale.
Mai beau Zaganu, Csikisor cand am chef sa car sacosa cu sticle de schimb si in oras Mustata de Bere.
Si da, Solca e printre cele mai bune beri baute, am baut la un teambuiding la Gura Humorului, 8 bucati si nu am avut nimic (eu de obicei la 5, cad jos). Colegii nemti, au decretat si ei ca Solca e foarte buna, le-am baut tot stocul hotelului respectiv.
@Cetin, Csikisor e cam slaba si pentru mine, dar e bere de cursa lunga, merge la gratar, bei o zi si nu ai nimic dar nici nu arzi carnea 🙂
Iti recomand daca gasesti, Csikisor de 7 grade.
NOU
csikisor i-a placut sotiei, a fost singura data cand m-a trimis sa mai iau bere!
cred ca din cauza ca are o aroma dulceaga!
NOU
Suceava nu am băut vreodată, dar am auzit că nu este rea.
În schimb mi s-a făcut poftă de Csíki Sör, așa că la prânz fug până la Auchan să-mi iau 🙂
NOU
Pe beri mai hipsteresti, Hop Hooligans si Bereta sunt in varf de tot, fac niste beri fantastic de bune. La berile clasice, Hategana e baza.
NOU
Se mai produce Hategana ? Stiam ca au inchis fabrica de la Hateg de vreo 20 de ani.
NOU
Se produce in Bucuresti acum, a preluat-o Heineken. Nu stiu cum era acum 20 de ani, dar inca e buna, concureaza cu Ursus, Ciucas si Timisoreana, doar ca e foarte greu de gasit. In Bucuresti, stiu sigur de Circus Pub, dar are mai mult public prin Gorj si Hunedoara.
NOU
Neumarkt la sticlă de sticlă e top.
NOU
Ca om care a trecut prin fabrica de la Ungheni iti pot spune ca nu e diferenta intre produsul imbuteliat la sticla si cel la cutie sau pet. Difera doar linia de ambalare. Curatenia e la fel (ridicata pentru ca sunt oameni faini si pentru ca altfel ar avea probleme) si produsul vine din aceleasi rezervoare.
NOU
E cineva care isi mai aminteste de Hopfenkonig?
NOU
eu doar de reclamele cu Florin Piersic cu spuma aia de 2 degete, dar gustul nu prea il tin minte. din cate vad, a continuat bine-mersi in Austria, la noi n-am idee de ce a disparut asa subit de pe piata.
NOU
Aia plina de caracter, Maestre?
NOU
mi-e atat de dor de ea…
si mai era una din nord: Sailer Bock
NOU
Un plus pentru Sapte Coline, super buna berea.
Acum multi ani mai era un restaurant in Sibiu, pe langa gara parca, care faceau propria bere dar nu ii mai tin minte numele.
Din cele mai generale as merge pe Timisoreana.
Si un bonus point pentru Malbera 🙂
NOU
Pe restaurante cu bere proprie, merita mers si in Piatra Neamt la Turnul Berarilor, Zimca se numeste berea lor, foarte buna.
NOU
Nemteana….si blonda si bruna.
NOU
Da o adresa si iti trimit 24 de beri suceava ( o naveta ).
NOU
si cine sa le bea, ca eu am diabet:)
NOU
Ahh inteleg atunci. Iti trimit si o sticla doar sa vezi cum e la gust…
NOU
eu
NOU
Zaganu de zi cu zi si orice de la Ground Zero la ocazii speciale 😉
NOU
Desi s-a mentionat mai sus, specific si eu Bere Zimand – bere-zimand.ro/
10 feluri de bere, preturi intre 6 si 7 lei sticla, bere produsa in Romania, chiar in comuna unde stau eu 🙂
NOU
Pot spune ca nu mai beau beri romanesti decat rar spre foarte rar, aici Dragoș cam are dreptate.
Insa am fost placut impresionat de berea Nemțeana.
In rest m-am obișnuit sa imi clatesc gatul si mațele cu Guiness, mi se pare ca nu ma umflu ca un balon si nu ma doare ( așa) tare capațâna.Bineinteles ca nu beau o bere, notiunea de doar o bere nu o inteleg nici daca ma platesti.
NOU
Oppler brună
NOU
Neumartkt aparține de Heineken și este produsă în aceeași fabrică. Diferă doar ambalajul.
NOU
Neumarkt e OK dar atat, n-as putea zice ca e cea mai buna.
La sticla mi se pare ca Ursus si Timisoareana au calitate peste celelalte.
La halba / draft Ursus la tank sau Timisoreana nefiltrata. Nu inteleg ce vede lumea la Csiki Sor in afara de snobism, e o bere mediocra, putin peste chestiile alea nebaubile gen Becks sau Stella.
Suceava bere regionala foarte buna, daca ajungeti prin zona nu ratati.
Oppler e si aia fabricata in Germania din cate stiu, altfel e OK
NOU
Snobism? La 5 lei sticla de Csiki, hai vreo 8, aia neagră? :)) Snobismul este când te duci în HRC și dai 14 lei pe un 250 de Tuborg la pahar de plastic :)))
NOU
Snobism Cikisor??? Ma uit acum la unul din linkurile de mai sus si vad ca Hop Hooligans e 38 lei pe doza de 0.33!!! Asta cum mai e? 38 de lei pe o bere la 0.33 mi se pare mult prea mult. Mai ales ca e pretul de magazin si nu de bar.
Am descoperit Cikisor cat am fost in concediu la Praid. Mie mi s-a parut excelenta. Am incerct toate variantele disponibile acolo. Recunosc ca a fost putin cam ciudata varianta cu afine (prea dulce).
Personal e la mine in top e Silva Pale Ale si Neagra. Uitati de Ursus neagra. Aia e o porcarie.
In rest am crescut cu Hategana (1.5 l sticla).
NOU
@BogDan & @Florin B. cred ca nu cunoasteti definitia snobismului 🙂 N-are legatura cu pretul care, oricum, pentru provincie (5 lei) nu e mic. Nu stiu ce e HRC..
Csiki Sor e pur si simplu la moda desi e o bere mediocra. Marketingul e de rahat pentru ca nu gasesti scris in romana ce varietate de bere e si o data am nimerit ceva cu miere (absolut gretoasa). Dar prinde la de astia care au impresia ca da bine sa bei Cisiki Sor si inghit rahatul ala cu tiltott, li se pare lor ca ar fi mai mitte europeni asa
Nu incadrez Becks, Tuborg, Heineken, Stella la beri baubile, probabil doar la vreun concert, in lipsa de altceva as bea asa ceva. In general beau Pilsner Urquell, rosii englezesti si helles -uri
NOU
Mie imi place mult Albacher. Seamana cu Gambrinus de pe vremuri
NOU
Albacher este una din puținele mărci de bere deținută de o firmă românească, în speță romaqua group care mai fac și Borsec, giusto etc
NOU
+1pt Albacher,e o bere nu prea bagata in seama si e usurica,are si diferite moduri de imbuteliere 0,66 ruleaza fin si aveau si o varianta de iarna foarte buna(nu stiu daca se mai produce iarna,totusi).
Din pacate,din motive obiectiva a trebuit sa ma dau pe vin (guta,ce sa ii faci) insa un Albacher cinstit din cand in cand inca merge+neumarkt care chiar daca pare pt șantieriști e chiar ok in ciiuda faptului ca folosesc porumb cred ca e ok de la cele doua tipuri de malt.Mai era varianta Neumarkt 3 care iar nush daca se mai gaseste,bun bun.
NOU
Se aleg random doua beri dintr-o piata cu peste 1000 de eticheta diferite (autohtone) si se scoate popcornul. Nice trolling 😀
NOU
Tu esti de ala care-si da like singur la ce scrie pe fb, nu? Gen, trollezi dar zici tu de altii ca-s trolli. Zi si mie macar jumate din mia aia de etichete, ca am numarat la ele azi noapte, in loc de oi, si n-am ajuns la 400. Bine, nu-ti dai like, iti dai “apreciaza” ;).
NOU
www.ratebeer.com/breweries/romania/0/167/
Daca ar durea…
NOU
Silva blonda. Mie imi place si berea harghita… nenea iancu, ciucas.
Neumarktul desi e berea orasului nostru imi place… dar mai putin decat cele de mai sus. Dar e si din cauza ca nu-mi plac berile foarte amare. Altfel buna.
NOU
Heineken ? E tot din grupul cu Newmarkt dar… nu te doare capul daca bagi 20 de beri.
NOU
tu nu ai baut niciodată neumarkt, nu vorbi prostii
NOU
Foarte probabil ca 99% dintre cei care pomenesc tot felul de beri din supermarket, nu au gustat niciodata Hop Hooligans Crowd Control. Sau daca vorbim de market-uri macar Deranj IPA sau Zaganu IPA. Daca nu ati facut-o niciodata eu zic sa va abtineti sa votati caci e ca si cum n-ai mancat paine cu maia niciodata dar sustii ca Vel PItar e cea mai buna.
Si nu privesc de sus, doar zic. Nu poti vota in clasamente de vinuri daca bei doar Premiat si Cotnari…
NOU
Cred că se vorbește mai mult de beri comerciale. Știu că mulți dintre voi beți numai Kasteel și Guinness la grătare, dar ceilalți mai beau și d-astea omenești.
Zaganu IPA e bună, dar nu își merită prețul triplu față de o Silva RPA, spre exemplu.
NOU
@punKreas Guiness e apa chioara comparativ cu o bere neagra romaneasca adevarata. Gusta si ai sa vezi…
Ce vreau sa spun eu e ca Romania a progresat inimaginabil de mult pentru o tara de talia sa in materie de bere artizanala (si cafea artizanala), avand zeci de fabrici care aproape fac uitate berile din afara. Incercati sa iesiti din bula asta a berilor de corporatie, de supermarket si dati o mana de ajutor berarilor romani, ficatului vostru care nu va mai prelucra enzime dubioase, mintii voastre care se va deschide catre noi orizonturi. Da, preturile sunt o problema, dar cautand veti gasi alternative foarte bune de la 8-9 lei in sus, si NU ma refer la Terapia, Oppler, Nenea Iancu, Csikisor, Urban, Sapte coline etc.
NOU
@Liviu: Ahm, wut? Deci tie iti palce IPA, bei doar chestii cumva mai obsucre, greu accesibile si scumpe, iar prin asta esti superior fata de muritotii de rand care beau lager/pils; am inteles.
@Liviu Fratila: Guiness in RO e nasol pentru ca pana sa ajungi sa il bei e tinut in conditii dubioase. Guiness-ul la draft mai prin vest e alta poveste.
NOU
Topul preferintelor mele:
Ciucas, Silva, Csikisor. Nu neaparat in ordinea aceasta.
NOU
Dintre berile poporane, produse in cantitati industriale, sunt ok toate cele fara malai: Ciuc, Ursus, Neumarkt. Intre Ciuc si Ursus nu as face diferenta legat la ochi, Neumarkt are gustul mai intens.
Iar cele cu malai sunt laturi pentru porci, cum sa bei asa ceva? Pute malaiul ala fermentat ca paiele in care au dormit porcii. Lefe, de exemplu, este cea mai nesimtita bere. Cum sa ceri atatia bani pe o soarba de malai fermentat? Lefe ar trebui sa coste la fel ca Timisoreana, maximum 2 lei, cu punga pentru vomitat inclusa.
Dintre cele artizanale, Hop Hooligans si Terapia: depinde cum ai norocul, cat de proaspete le prinzi si in ce conditii au fost pastrate.
NOU
Neumarkt are malai, Ciuc pare sa nu aiba, Ursus depinde care, Premium n-are, Pils are, Retro n-are si tot asa. Terapia cum am spus mai sus, e loz in plic, nu stii ce iei, daca nu e pentru pastrat in supermarketuri si transportat jumatate de tara, sa le vanda la ei acolo in frunce.
NOU
Whaaa… de cand are malai? Am baut anul trecut si nu avea, era buna.
NOU
Ciucas, Neumarkt si Albacher – nu neaparat in ordinea asta, dar una din astea 3 si sa fie rece, cat mai rece, pentru ca nu pot sa beau bere calda sau la temperatura camerei nici macar iarna. La un moment dat am baut bere Harghita si mi s-a paut buna, dar la nici un an au “stricat” reteta. 🙁 Daca nu au la terasa una din primele 3 (nu prea le au, din pacate) imi place sa beau Timisoreana nepasteurizata sau Ursus Retro (nepasteurizata si asta).
NOU
Complet offtopic las aceasta priveliste de azi dimineata din frigider aici imgur.com/HNfrZl3
Ontopic: greu de ales. As vota Ciucas, ca e ok, imi place. Apoi tre’ sa fie Stejar, e super misto. Pe urma… nu mai stiu.
In niciun caz: Carlsberg, Heineken, Tuborg.
NOU
Vorbim de bere, sau de apa amara, cum este orice gasesti sub 4 lei jumatea?
Mergi la Statia RomBier, sau pe Mosilor la Artizan Beer si ia-le la rand pana gasesti ce iti place.
De exemplu, Zaganu in ordinea calitatii, dupa mine, Blonda, Blonda nefiltrata, Bruna, Rosie si Imperial Russian Stout. De la 19 la 48 de lei litrul.
Poti incerca si Nemteana, etc.
NOU
Am luat si eu de la RomBier. Prima oara am luat Clandestin dar era ceva cu citrice si nu mi-a placut deloc (pentru ca nu-mi place grepfruit). A doua oara am dat lovitura – Capra Noastra a fost buna (heheh)
NOU
SB e OK: beresibiu.ro
NOU
Cand mai trec prin Auchan si vad la raft Solca sau Suceava, ma apuc intotdeauna de cateva sa le pun in cos. Bermas si Calimani nu m-au dat pe spate, chiar daca sunt de la acelasi producator. Nemtana aramie iarasi mi se pare foarte ok, dar parca nu la acelasi nivel. Ca bere de volum, mai degraba Ciucas decat Neumarkt, mai ales la 0.33. Deasemenea, Silva Neagra sau Ursus Black ma ung intotdeauna la suflet cand am chef de ele.
NOU
Skol la sticla mi-a placut cand am baut ultima data (acum aproape un an 🙂 )
NOU
1. O bere fara brand. Este facuta artizanal de cei de la Conacul domnesc din Suceava. Bate la posterior nenumarate beri de prin tara
1. Bermas Pils. In opinia mea e mai buna decat Suceava…
2. Solca
3. Calimani. Gust amarui pronuntat. Bunishoara.
4. Suceava. La mine in zona e bauta de cei de pe atelaje si de hipsteri biciclisti
5. Nemteana. Okish da’ nu m-a dat pe spate.
NOU
Silva dark
Silva
Ciuca’s
NOU
Mie imi placea berea aia interzisa Csiki blablabla…
NOU
Și-a deschis un vecin terasă cu mâncare și bautură și am zis să ies și eu la o bere pentru a încuraja economia locală.
Îl întreb ce bere bună îmi dă și mie că muream de sete, la care el
– Am o bere bună, nemțească. Perlenbacher.
Am râs, știind că era un leu în Lidl :)))
Also, mie mi-e dor de Tuborg Strong (sau Royal, cum era pe oficial)
NOU
Subiecte de-astea ne doare; cînd ne e berea mai rece și sticla mai aburită, pac, mîncărimi și bubițe. Vara mă duc la terasă cu claritinu’ la mine, le dau pe gît împreună.
(Dar, dacă tot veni vorba, mi-e dor de Hopfen Konig – mi-e lene să pun umlautul. Aia din anii 90-2000, c-am auzit c-ar fi reapărut la un moment dat.)
NOU
Nu servesc bere romaneasca! Doar Pilsner Urquell si Budweiser!
NOU
eu nu servesc niciun fel de bere, am alta calificare!
NOU
desi termenul este polisemantic, ai dreptate..nu prea se mai foloseste in zilele noastre cu sensul asta..trebuia sa spun “nu consum” in loc de “nu servesc” 🙂
NOU
Cam tot ce iese de la Hop Hooligans e foarte bun.
NOU
Steam Brew Craft (de la Lidl): Red Ale și IPA. Consistență, fără a mă referi la concentrația de alcool, pe care la berile românești nu am întâlnit-o decât la Stejar.
Dintre berile „răcoritoare” îmi place Golden Brau. Explicația (proprie): organismul e obișnuit cu apa din zona în care a fost născut/crescut (pH, minerale, floră intestinală etc). Berea de la fabrica din Constanța e făcută cu apă extrasă din puțuri de la 120 de metri adâncime săpate în sol calcaros.
NOU
Ma surprinzi cateodata cu alegerile tale, daaaarrrr NEUMARKT? Nu, e prea mult :)))))) Nu. Stiu ca si Silva, pe care o consum mai des e facuta de acelasi fabricant dar totusi NEUMARKT …
As alege si beri craft, dar cele care nu sunt facut de cei 4 fabricanti din Romania, le aromeaza de zici ca sunt experimente ratate de sucuri.
NOU
dar ai baut neumarkt?
NOU
Din punctul meu de vedere Ursus e cea mai buna. La stica de 0.5
NOU
Cititi aici sa va lamuriti ce laturi bem. www.riseproject.ro/articol/industria-secreta-din-spatele-berii-romanesti/