De fapt, ar fi trebuit ca acest articol să se numească Lucruri funny la căutarea unei case, dar mi s-a părut că sună mai minunat asta cu tips and tricks, la urma urmei, sigur le veți întâlni și voi, dacă vă decideți să vă căutați.

În primul rând, acum nu e momentul să vă căutați o casă. Chiar dacă vi se pare că, de fapt, economia e la pământ etc, să știți că aceeași idee ca și noi au avut-o și ceilalți, adică bă, următoarea carantină nu ne mai prinde la bloc. Prețurile au luat-o complet razna în ultimele luni, iar o vilă decentă, într-un loc decent, care se închiria înainte cu 600€, acum e lejer la 850 și asta dacă ai noroc să o prinzi. Așa că nu vă sfătuiesc să vă mutați acum, ci să așteptați ianuarie, când se plătesc impozitele, cred că atunci se vor mai calma agenții care ridică prețurile.

Well, noi ne decisesem cam cum vreo lună înainte de carantină, dar mulțumită soției mele iubite, care este răzgândacă, am renunțat la o ofertă minunată în Green City, ofertă care s-a dus instant, după care am rămas și am petrecut carantina la apartament. Spre sfârșitul carantinei, am decis că fuck it, chiar nu mai vreau, nu mai avem chef, mumu garda, plecăm în căutare. Și am luat anunțurile, ne-am enervat cu proprietari, situri, motoare de căutare, agenți și tot tacâmul.

Găsisem o casă mișto în Cosmopolis, faza 1, adică acolo unde sunt casele mari și terenurile la fel, merge curentul și nu miroase a rahat, prețul foarte bun. Sunăm, deciși că o luăm pe loc, figura inclusiv pe google earth, arăta bestial. A, stați, că de fapt proprietarul trebuia să emigreze în Australia, dar nu mai emigrează acum, pentru că s-au oprit zborurile, sunați peste 2 săptămâni. Sunăm peste 2 săptămâni: Nu, nu a reușit să emigreze, aveți răbdare până în ianuarie. Sictir.

Altă casă, super mișto, în Măgurele, prețul fantastic de bun, teren de vreo 2000mp, cu ieșire la 2 străzi, am zis gata, e dumnezeu, o luăm. Sunăm, răspunde proprietarul: A, da, mai e valabil, dar nu acum, pentru că vremurile sunt așacum sunt, o să mai vedem după ce se potolește totul. Practic, omul voia să mai facă un ban în plus și miza pe ce avea el mai de preț. Casa.

Casele din Prelungirea Ghencea, coșmarul oricărui căutător de diamante în mocirlă. Duplexuri, triplexuri, parcări înghesuite unde, dacă parchează deja cel de lângă tine, nu ai cum să mai parchezi, proprietari aroganți la maxim, minciuni cât cuprinde, și de la proprietari, și de la agenți, totul roz și frumos, dacă te duci la 3 vecini, afli că la ploaie mergi cu barca, internetul funcționează când vrea el, în unele locuri proprietarul complexului refacturează energia către locatari, se mai întrerupe curentul, nu de multe ori, 2-3 ori pe săptămână, în rest, minunat.

Ajungem la unii pe strada Parfumului. Pozele de pe net făcute cu lentilă panoramică, părea o super casă. Înăuntru, dezastru. Case făcute pe ceva gen 40mp pe nivel, ca să intre cât mai multe în duplex, bucătărie de 7 metri pătrați, un fel de bucătărie deschisă. Domle, bucătăria asta e extrem de mică, nu ai loc, nu poți să ai niciun device prin ea. Agentul, impasibil: vi se pare, bucătăria se întinde în living, deci nu contează cât de mare sau mică e, spațiul este suficient.

Tot în prelungirea vieții, anunț cu casă cu 4 dormitoare. Ok, hai să mergem. Casa, cât de cât decentă, nu senzațională, dar peste ce văzusem până acum. Ne uităm, numărăm, nu ne ieșeau dormitoarele la număr. Domnu agentu, în anuț scrie că sunt 4 dormitoare, aici numărăm 3. A, păi al 4 lea dormitor este livingul, am avut clienți care au făcut asta, la urma urmei, o canapea extensibilă în living este tot ce aveți nevoie dacă cerințele de spațiu sunt mai mari. Omul vorbind de o casă care se închiria cu 900 de euro, da? Mă îndoiesc că salariul său lunar era atât.

Anunț de casă, tot în zona Prelungirea Ghencea. Poze frumoase, casa frumoasă, în poze, curte spațioasă, în anunț. Ajungem acolo, curtea era cât să dai o bășină mai fermentată. Îl întreb pe agent unde plm e curtea aia spațioasă din anunț? Da, e spațioasă, uitați câte lucruri intră, va fi un loc de joacă minunat pentru cei 3 copii. 60 de mp de curte, și aia împărțită în spate plus culoar de trecere pe lateralele casei.

Ne ducem undeva într-o comună spre Dragomirești Vale, un anunț cu poze mișto, casă cu vreo 6 camere, teren cât să îl faci bogat pe Becali, la 2 minute de șoseaua principală. Intrăm în comună, pe drumul spre casă. Hârtoape și bolovani. Mergem, mergem, mergem, mergem câțiva kilometri buni, ajungem la strada ce ducea spre casă. Aproximativ 6 km de hârtoape, terminați în 1 km de alte hârtoape. Drumul principal era ăla cu hârtoapele inițiale. Practic, oamenii nu mințiseră cu nimic, ăla era drumul principal, doar fraierii pot crede că un drum principal are asfalt.

Alt anunț, casă în ghencea, spațioasă complex rezidențial închis cu barieră, totul superb. Ne întâlnim cu agentul în capătul prelungirii, haideți după mine, e aici aproape. Aici, aproape, era în Domnești, în capătul opus al satului. Am stat vreo 20 de minute să ieșim din București și, rețineți, era carantină. Răspunsul agentului era că Domnești face parte deja din Ghencea, în conștiința comună și este the next big thing, deja se lucrează la trecere, e greșeala mea că renunț la așa ofertă.

Casă prin militari. Scria mare, Militari. Mergem în militari, acolo ne dă agentul share location. Chiajna. Ajungem la agent deja cu spume, mințiți pe față, veniți tocmai din pla calului din pantelimon, ca să ajungem în Chiajna. Și îl întreb Auziți, dar în zona asta nu vă deranjează mirosul de la IRIDEX? Răspunsul omului a fost miraculos. Ce e aia Iridex? Păi, groapa de gunoi din zonă, aia de la care e mirosul pe care îl tragem în piept cu prospețime acum. Nu știu să existe groapă de gunoi aici, îmi pare rău.

Mai sunt, mi-e lene deja să scriu. Oricum, noi ne-am găsit ceva de abia după ce am găsit un agent mișto, care ne-a dus și ne-a arătat ce voiam noi, care știa casa, știa ce arată, ne-a arătat plusuri și minusuri, și-a făcut treaba perfect și mi-a arătat că poți face imobiliare și altfel. Îl cheamă Doru Mociorniță, are și site, dar momentan se lucrează la el, îl găsiți pe imobiliare.ro și cred că și aici, dar nu sunt sigur.

Un ultim sfat. Aveți răbdare, multă răbdare, o căutare de genul durează mult, nu câteva zile, iar în domeniul ăsta, dacă ai noroc din prima, undeva se ascunde și ghinionul.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.