Comenta un cetățean pe twitter că mvai, ce au scăzut standardele și idealurile tinerilor astăzi. 

(94 de like-uri la ora publicării acestui articol)

Am început să râd, apoi n-am mai râs. Am realizat că sunt parte dintr-o generație care îmbătrânește urât, trăindu-și acreala vârstei mijlocii în șuete online, în bule de autosuficiență, găsind în aprobarea celor de o vârstă, confirmarea că da, noi suntem de fapt niște speciali, și de data asta sigur-sigur lumea s-a alterat definitiv, nu ca pe vremea babacilor noștri, care erau doar frustrați și neînțelegători.

Cafeluțele și bârfele meschine ale părinților noștri au fost înlocuite de clăci virtuale cu fundal de muget de jale. Sigur-sigur se duce naibii lumea, dacă atâția oameni vin să o confirme. 

Iar tinerii din ziua de azi, of-vai-muuuuu, nu mai au nicio șansă, numai la influențăreală și youtubăreală le stă mintea!

Dar pentru că vă iubesc și-mi pasă, dragii babei, am ieșit din bula mea și m-am dus printre tinerii ăștia depravați și superficiali, ca să văd dacă mai are omenirea vreo șansă.

Mai exact, din octombrie sunt studentă la zi la o facultate de inginerie din urbea mea, pe care am început-o cumva ca un pariu să văd dacă mai pot, cumva ca o manifestare a crizei mijlocii, și oarecum în ciuda unor ingineri aroganți care mi-au dat peste nas că n-ai studii, n-ai prestanță, sau ceva de genul. Dar despre asta, într-un capitol ulterior.

Vreau să vă povestesc de ăștia micii. Băi, sunt mișto cu steluțe. Sunt la fel de idealiști, ambițioși, năuci, complecși și simpatici cum eram și noi acum douăzeci-treizeci de ani, dar mai au ceva: mi se par mult mai prezenți în viața lor.

Au învățat să folosească online-ul pentru a-și face viața mai ușoară, nu sunt ahtiați după tehnologie, deși trăiesc în interdependență cu ea. Parcă știu și vor mai mult decât mine la aceeași vârstă. Sunt comunicativi, foarte independenți și cu mintea largă. Am surprins doi băieți discutând despre cum fac sarmale sau cum gătesc vita perfectă. La 19 (!) ani, departe de casă și părinți. 

Taxează incompetența și blazarea academică fără ezitare, nu sunt timorați, respectă inteligența și sunt ambițioși. Discută relaxați despre cum își doresc note bune, să ia bursă, să plece cu Erasmus, să vadă lumea. Atunci când profesorii derapează intelectual (și oho…ce se întâmplă…), îi ard fără ezitare. E o plăcere să stai printre ei și să îi cunoști. Ca să nu mai vorbesc de grupul de whatsapp, care e o gură de aer proaspăt printre grupurile de părinți bezmetici de la școală și grădiniță, și grupul străzii mele, unde la intervale vine morocănosul de serviciu (mereu altul) să se plângă că se joacă copiii cu mingea în fața casei lui și hai, fiecare la scara lui! în 2022…

Bineînțeles că sunt printre ei și aiuriții care s-au împiedicat și au căzut în facultate, dar având în vedere că și eu am pățit la fel acum 20 de ani, cum aș putea să îi judec? 

Care e relația lor cu mamaie, care stă în bancă lângă ei și își hrănește cu pasiune tocilarul interior?  Li se pare fantastic. La fel cum eram și noi la vârsta lor, pentru ei nu există decât un singur păcat capital: să renunți la speranță.

Așa că numai fiț moși acri. Omenirea nu se schimbă de la o generație la alta, trăim doar noi, pentru prima oară, drama de a îmbătrâni. Blazarea și acreala nu ne fac demni, ne urâțesc doar, inutil. Și de urâțenie suplimentară chiar nu avem nevoie, că se ocupă vârsta mijlocie, ridurile, celulita, calviția și bolile vârstei destul de asta.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.