Știți că, acum vreo 20 de ani, ne gândeam că lucrurile rele din românia, gen șpaga, nepotismul, medicii morții, vor dispărea după ce dispare generația ceaușistă? Adică speram că e o chestie de educație tâmpită și, după ce vin din urmă generațiile care au cunoscut democrația, lucrurile vor merge spre bine.

După care avem această variație a votului, categorii de vârstă și te întrebi de ce oare oamenii tineri votează cu PSD și cu AUR? De ce oare au crăpat oamenii ăia la revoluție, ca acum să avem o majoritate de oameni tineri, dar cu ușor retard?

Întrebările care contează.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

95 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    De prosti.

    3
  2. #2

    Toate partidele post decembriste sunt emanatiile vechii securitati de rit nou.
    Toate guvernele din ’89 incoace au fost si vor fi controlate de servicii mult timp dupa ce noi nu vom mai fi.
    Legatura de cauzalitate intre mortii si ranitii decembristi si ce a urmat atunci si acum nu exista.
    Acei eroi (pentru mine macar raman totusi eroi) au murit pentru un ideal.
    Si acel ideal a durat atat cat au rezistat si ei in acele zile pe strada si a murit idealul o data cu ei in strada.
    Varfurile unui neam erau deja la 2 metri sub brazda si bruma de intelectuali ramasa dupa ei era sterila.
    Unii oameni tineri (de fapt, in general, oamenii) au falsa impresie ca votul lor ar conta catusi de putin…
    Tinerii de astazi sunt totusi urmasii romanilor din ’89 care nu au murit in strada si care s-au multumit, in cea mai mare parte, sa se descurce si sa supravietuiasca, in ideea ca las’ ca vor rezolva problemele racilelor comuniste generatiile viitoare.
    Este explicatia pe care eu am gasit-o, pentru mine, plata si fara inflorituri, la intrebarile de genul asta al tau de astazi, inainte de a lua decizia de a emigra, tot acu vreo 20 de ani cand spui ca inca mai aveai, personal, anumite sperante.

    3
  3. #3

    Ne place sau nu,Europa e dominata politic de social-democrati si nu neaparat de niste liberali capitalisti get-beget,pentru ca social-democratii raspund actual mai bine la aspiratiile tineretului,ce are de multe ori idei chiar socialiste.
    PSD e cam singurul partid social-democrat(eu ii numesc social-cleptocrat) care in discursul public mai aminteste de niste idei social-democrate,de aceea e normal sa isi gaseasca sustinatori tineri;daca in Romania ar aparea un partid social-democrat credibil,curat (nu inventii grotesti de orientare macronista ca USR),si nu un partid apendice al unui grup de putere,bazat la bruxelles sau washington,sunt convins ca ar domina lejer scena politica a Romaniei.
    Unora nu le place,dar se adancesc decalajele intre paturile sociale,scade nivelul de educatie,avem scadere demografica,capitalul autohton nu e sprijinit de nimeni,o guvernare/presedinte social democrat ar servi mult mai bine cauzei romanilor.

    2
    • #4

      Ideiile vehiculate de PSD sunt mai degraba populiste decat social democrate.
      Sigur, si social democratia in esenta e cam tot un fel de populism…

      1
    • #5

      psd-ul de la noi n-are nicio treaba cu partea social-democrata din europa.

      1
  4. #6

    “De ce suntem prosti in anumite momente?”
    “De ce tineretul votează cu PSD și AUR?”

    De tineri si prosti…

  5. #7

    Cred că totul ține de idealizarea trecutului. Oamenii tind să extragă metehnele unui regim decedat și să rămână doar cu porțiuni din „corpul sănătos”.

    Prin 2009, auzisem pe cineva adolescent că pe vremea lui Ceașcă era mai bine deoarece statul îți dădea apartament gratis. Acum roata s-a întors și ne întoarcem în fața valorilor promovate sub forma „familiei tradiționale”.

  6. #8

    USR la 11 procente? Ăștia n-or să mai intre în parlament.

    4
  7. Fiul meu (14 ani) are colegi de clasă care-l consideră pe Ceaușescu un mare erou și spun că știu de la familie că în timpul lui era mult mai bine. 🙂
    Dacă i-ai lăsa cu 2 ore de program TV, iar acelea sa fie politica mărețului conducător și să înghețe în case făcând foamea, poate își revin. 🙂

    • #11

      Lasa televizorul… Ia sa le taie cineva netul sau sa aibe net controlat ca-n China, sa vezi atuncea “rivolutie”…

    • #12

      Era bine pentru cei care erau incapabili și atunci să se descurce singuri, statul le dădea job, și pentru cei care aveau pile. Ăștia ce s incapabili, vor sa le dea cineva totul pe tavă și să nu muncească. Iar ăilalți, acum au văzut ca nu mai au pile, unt poate lua oricine, nu doar ei. Mulți cred că asociază perioada ceaușistă cu tinerețea și nu fac distincția între ele.

    • La astia cu ” era mai bine”, le-as zice “si ce-i daca, trecutul e trecut, nu se mai intoarce”. Putea fi lapte si miere, ca tot gata e.

    • Colegul băiatului meu (cel care îl admira pe Ceaușescu) din câte știu eu este cu părinți intelectuali, nivelul veniturilor cel puțin mediu și este un elev bun și un copil foarte inteligent, fiul meu îi laudă istețimea.
      Are acces la net, chiar se pricepe bine la calculatoare (din câte știu).
      Cine știe…nu îl cunosc bine, nu-i știu familia. Poate este doar teribilismul vârstei.

    • #15

      Numa intrebati-i de ce stateau granicerii cu pustile catre tara, daca era asa bine. De ce incerca lumea sa fuga de aici si nu sa vina. Desi la oamenii astia argumentele logice nu functioneaza, poate re-educarea (tot cuvant bun, pozitiv, de pe vremea ailalta).

  8. Pentru ca generatiile ceausiste si-au dus pruncii la beserica. De aia.

    1
    • #17

      si la carciuma!
      iar biserica au adus-o in scoli.

      1
    • Gresit! Pentru ca generatiile ceausiste si-au dus pruncii la biserica intr-un mod eronat! Trebuia ca, mai intai, parintii sa aiba o credinta adevarata: credinta care nu minte, care nu dusmaneste, care nu fura. Ca Dumnezeu asta cere! Pricepi?

    • #19

      in concret, am vazut ca cere bani, prin interpusi.
      sa nu furi tine de educatie si de caracter.
      in biblie scrie ca poti sa furi si sa omori, daca te caiesti la ultima suflare.

  9. #20

    Zilele trecute am vazut parca studiul ala cu privire la nivelul de educatie in tara. Cred ca pornind de acolo, de la procentele alea rusinoase cu privire la studiile medii macar, nu vorbim superioare putem incepe o discutie. Nu vreau sa spun nici pe departe ca studiile superioare sunt vreo garantie ca ar fi votanti USR sau ca ar trebui sa fie, ca ar fi asta vreo solutie, dar e un indicator al motivului pentru care derapaje gen AUR inca gasesc votanti. In plus PNL-ul care se prefigura acum niste ani ca opozitia serioasa nu doar ca s-a compromis dar a demonstrat ca pana si administrativ au oameni mai prost pregatiti si mai incapabili decat PSD-ul ceea ce este in sine o performanta. Chestie care nu a facut decat sa fragmenteze si mai mult plaja de votanti ai opozitiei, dupa nivelul de educatie, mentalitate, cateodata si varsta da, unii s-au incapatanat sa se indrepte si sa ramana catre USR in pofida dovezilor clare de imaturitate politica, amatorism si uneori clar oportunism iar altii au virat perfect explicabil catre AUR pe principiul pe care ziceam si noi la betie mai bine votam dracu cu Vadim in 2000. USR, Ciolos, Barna, Reper si toate balbele lor nu vor retine decat votantii incapatanati anti PSD, restul entuziastilor opozanti initiali se vor sparge intre AUR pentru furiosii de genul sa arda dracu sandramaua si scarbitii de vot care nu vor mai vota. Ce sa zic, viitorul daca te uiti pe sondaje nu suna bine. Eu nu pot sa nu votez, indiferent de situatie, e o deformare de familie poate singura cu care am ramas. In ciuda dovezilor care sustin ca votul meu nu conteaza, ca serviciile, ca etc, ma sperie lipsa de interes pentru viata politica. Ma uit la rusi si ma sperii si mai tare. Nu pare a fi o solutie. Regret ca nu am plecat la 20 de ani? Da. Dar sunt constienta ca as fi ingrosat randul alora etern cu curul in doua luntre. Iti trebuie un caracter aparte sa emigrezi cu succes, sa te integrezi complet intr-o societate noua si nu am iluzii ca as fi fost capabila de asta. Nu mai conteaza oricum. Putem face doar ce tine de noi, am fost si eu proasta odata ca si tine, apropo de articolul trecut cu piata victoriei, sunt dezamagita uitandu-ma inapoi? Da. Daca as da timpul inapoi tot acolo as fi. Pentru ca ai doua alternative, pleci sau incerci mereu, riscand mereu constient sa te uiti in spate peste niste ani si cu intelepciunea de dupa sa zici ce prost am fost. Privilegiul de a sta pe gard si a spune ti-am zis eu ca n-o sa iasa nu ma atrage.

    • #21

      Banuiesc ca nu te-ai uitat pe imaginile puse in articol. Daca te-ai fi uitat ai fi vazut ca 13,4% din cei cu studii universitare voteaza cu Ciuca, doar 6,5% cu Drula si 6,7% cu Simion.
      Asa ca “Nu vreau sa spun nici pe departe ca studiile superioare sunt vreo garantie ca ar fi votanti USR sau ca ar trebui sa fie, ca ar fi asta vreo solutie, dar e un indicator al motivului pentru care derapaje gen AUR inca gasesc votanti.” se refera doar la imaginea pe care o ai tu asupra societatii si nu la ce spun sondajele.

    • #22

      Este literalmente ce am spus in citatul dat de tine: studiile superioare nu sunt vreo garantie ca ar fi votanti USR sau ca ar trebui sa fie.

  10. #23

    Sondajele sunt facute la comanda. nimeni n-a intrebat pe nimeni si se fac in asa fel incat concurenta sa fie cat mai ok cu rezultatul ca sa nu se motiveze sa faca ceva….

    Tinerii nu voteaza, iar cei care voteaza sunte cei de pe sate in marea lor majoritatea care voteaza la ordinul primarului… sunt atat de putine exemple unde iese alt primar decat cel care a fost incat e jenanta de-a dreptul.

    1
    • #24

      Sondajele sunt oarecum utile, pentru ca exprima tendinta de vot. Daca aceasta se va concretiza sau nu, sigur, aici ai dreptate.
      Vadim Tudor avea in fiecare ora din zi si din noapte cel putin trei sondaje prin buzunare care il dadeau pe el presedinte si PRM cu cel putin 35%.
      Dupa care cand apareau rezultatele incepea sa raga ca a fost furat.

  11. #25

    Păi Maimuțele ceaușiste au progenituri aidoma lor . Când tinerii aud la mă-să ,la ta-su și la bunicii spălați pe creier în comunism că ce bine era atunci ,pun botul și votează fără a se gândii un măcar un pic.Sunt curios dacă ar trăii ca atunci în cât timp se satură de ceaușism ⁉️O zi e mult.Cum naiba să stea o zi fără net , moll și glovo&Comp

    • Cand ma uit la gramatica ta, mi se incruciseaza ochii. Si vrei democratie?

      2
  12. #27

    Presimt trei viitoare posibile titluri de articole Arhi:
    1. De ce am votat PSD
    Sau
    2. Jurnal de emigrant
    Sau
    3. Rezonez cu Don Quijote, efectul razelor de luna asupra galoșilor de gumă

    • #28

      Eu astept cu oarecare interes declicul lui Cetin, momentul in care va realiza ca singura optiune viabila pentru restul vietii e emigrarea, ca Romania nu mai este demult tolerabila pentru viitorul copiilor. Incercarile lui de plecare au pavat deja drumul catre aceasta decizie, e doar o chestiune de timp.
      Cetin, te rog sa ma corectezi daca gresesc.

      2
    • Asta cu emigrarea e o tampenie, de ce ai vrea sa fii srrain intr-o tara, cat timp o duci bine si aici? Dai acolo de probleme care nu sunt aici.

    • #30

      Nu uita si de cloaca Deea, zi si de cloaca.

  13. #31

    Cum de ce? Pai pentru ca am avut ocazia sa reformam educatia dar cei pusi sa o faca au zis pas, astfel ca, sistemul educational romanesc scoate oameni care nu stiu sa gandeasca pe banda rulanta. E periculos pt un partid politic care vrea sa isi umple buzunarele si atat sa aibe in masa de votanti majoritar oameni care stiu sa gandeasca.

    1
  14. eu am vazut foarte multi tineri prin institutiile statului, se vede dupa ei ca nu au prestat o zi in privat si ca s-au angajat printr-o spaguta data de mami sau tati. doar nu crezi ca vor vota un partid care sa ii puna la munca sau sa care in loc sa angajeze, sa ii verifice pe cei existenti daca muncesc.

    1
  15. #33

    Cred că ai un typo la ”cu retard ușor”…

  16. #34

    Poate pentru c-au incercat celelalte alternative (CDR, PDL (bine, poate unii tineri nu aveau drept de vot pe vremea aceea), PNL (ma refer la adevaratii urmasi ai lui Bratianu), PNTCD (care aproape ca nu mai exista), USR etc. AUR are particularitatea de-a prelua electoratul PRM / PPDD, si-n multe tari, nu doar in Romania exista o parte de tineret nationalist.

    Altfel sa ne-amintim ce-as spus un mare intelept: “Daca pana la 30 de ani nu esti de stanga, n-ai inima, daca dupa 30 de ani mai esti de stanga si nu esti conservator, esti cretin …” – Petre Tutea -un Socrate modern – 1902-1991

    1
    • #35

      Am o singura observatie:Tutea ,ca majoritatea intelectualitatii vremii,din prostie,ignoranta sau confort nationalist,a cam alunecat in mrejele national-socialismului de inspiratie nazista ,adica a simpatizat cu legionarii,cam asta era conservatorismul la care se gandeau ei.
      Cat despre socialism(ala adevarat,nu ce a fost in tarile comuniste) versus conservatorism,eu iti recomand sa traiesti in tari cu puternica traditie,cu partide social-democrate,si vei vedea ca nu e chiar rau pentru cetateni.

      1
    • #36

      Da chiar, e fascinant cum pe aceste sondaje mai apare PNTCD…

      1
    • #37

      Intelepte vorbe, ca bine zici. Sint un cretin fara inima. Mereu am fost asa. Mare problema ca de mic am crescut cu povestile de razboi ale lu’ bunica-meu si cu nasul in almanahuri si carti de istorie.

      1
    • #38

      alamanhe Kodrutze almanahe 😀

      1
  17. #39

    o sa fie distractie mare in 2025.
    impozit progresiv pentru fraierii care muncesc, ceva cenzura si stat politienesc, chestiile pe care le voia si regimul dragnea, dar au fost putin amanate.
    va creste putin emigrarea, mai ales in randul tinerilor cu ceva pregatire, in rest se va asterne linistea.

  18. Pentru ca dezvoltarea societatii si a nivelului de trai se face in trepte, unele fara legatura. De ex.. in Cucuieti trece autostrada, dar in sat drumurile sunt de pamant. Deoarece orice partid care da pomana, primeste mai multe voturi, fata de cel care pune biciul.. Am asistat la o discutie a unui macaragiu, cu peste 2500 E in mana.. Da-l in p.. de patron ca are profit de 2 mil de euro. Deoarece USR nu a convis. Baietii le-au intins capcana perfecta. Pune-l in functie si o sa vezi cat de prost este.
    Deoarece extremele cresc in Europa datorita nationalismului si razboiului. Plus a proastei de Merkel..
    Deoarece PSD a pus un motanel in frunte, unul care toarce frumos. Ponta a fost pisicut, ala si zgarie. Asta numai impresioneaza ca si Garfield.
    Deoarece PNL s-a salvat inghitind baronii PDL. Iar nenea presedinte se dovedeste a fi, un Carol 1, scarbit de politica damboviteana.
    Iar, daca dupa x ani, Gabriela iubirea mea revine, inseamna ca suntem betivani adevarati.

  19. Sa se lase usr de lgbt si voi vota cu ei.

  20. #42

    Și cu cine sa voteze? Cu USR și PNL care s-au comportat ca niște naziști pe vremea covidului și care au scurse bani la greu? Nu Mai zic de incompetenta si prostia lor.
    Cu basescu?
    Fii serios. Nu exista alternative.

  21. #43

    Prosti am fost dintotdeauna.
    Mai tin minte anul in care romanii au avut de ales intre Vadim si Iliescu si taica-meu injura zilnic ca tre sa mearga sa-l voteze pe comunistul ala imputit ca sa nu iasa extremistul ala imputit.
    Eu eram prea mica sa pot vota, dar aveam un mega-crush pe ceva baiat de liceu. Crush care mi-a trecut in momentul in care el si prietenii lui au zis ca merg sa voteze cu Vadim, ca ala e om bun si o sa schimbe in bine Romania. Stiu ca l-am intrebat de ce crede ca un fost poet mare lingau comunist e mai de incredere? Ce, ca si ala cu Cenaclul Flacara (nu-mi vine acum in minte numele) a scris poezii in comunism si uite ce om fain e acum.
    Baieti de 18 ani, elevi la un liceu de top intr-unul din cele 5 cele mai mari orase ale Romaniei.
    Ce pretentii sa mai ai in rest?

  22. #45

    fiindca majoritatea o duc relativ nasoleanu
    fiindca multi au votat PNL si tot PSD e la putere
    fiindca multi au votat USR si s-au facut de cacao intr-un mare fel
    fiindca astia macar ne dau ceva noua si parintilor nostri care o duc rau
    fiindca pana la urma nu conteaza numele partidului, din pacate aceleasi mizerii se intampla

  23. #46

    Pentru ca se promoveaza destul de eficient. Non-stop TOATE canalele de stiri duduie cu ei si impotriva celorlalti. Fac angajari pe rupte la stat – bani multi, munca putina sau deloc. Angajati care ei cu familiile lor voteaza neconditionat tot cu ei

  24. #47

    Bai baieti….
    Ideea e relativ simpla. Structural, poporul roman, aceasta oaza de “latinitate” e mai apropiat de poporul rus decat oricare popor din partea asta de lume. Iar aceste doua popoare sunt caracterizate de o frica comuna: frica de democratie, respectiv libertate.
    In cazul nostru, cei 51 de ani de dictaturi de diverse orientari, mai subtile sau mai brutale, au reusit sa instileze aceasta idee ca democratia este o forma de guvernamant slaba, in care toata lumea face ce vrea, si care in final “aparenta” liberate pe care democratia o aduce nu duce decat la anarhie. Bine, poporul roman nu reuseste sa inteleaga prea bine ce e aia “anarhie”, dar e clar ca de o asemenea nenorocire poate fi salvat doar de un lider puternic, dur, dar corect, care sa pedepsesca exemplar si cea mai mica abatere, dupa care sa-i mangaie patern pe crestet si sa le spuna suav “acum spre ca ti-ai invatat lectia si ca nu ai sa mai gresesti…”. Si care lider sa-si conduca poporul catre destinul predestinat (da suna cam aiurea asta dar… “n-am gasit alta rima…”). Pentru ca romanul este mai bun, mai destept, mai frumos, mai mandru decat… nu stiu, bagati voi aici ce va vine prin minte.
    La romani respectul fata de cel de langa tine nu exista. Respectul este inlocuit de un soi de frica, de invidie, de lasitate…
    Anii ce au venit dupa dictaturi au schimbat in prea mica masura aceste lucruri. Faptul ca un dictator a fost inlocuit cu unul care se visa “despot luminat” a schimbat in prea mica masura aceste lucruri. Aici mai intervine un factor. Ceea ce era generic numit (si este in continuare) securitatea. Care inainte de 1989 se afla sub controlul partidului. Bine, partidul (tot generic numit) era un singur om. Cand interesele omului respectiv nu au mai coincis cu interesele securitatii, stim cu totii ce s-a intamplat. Dupa care nu “partidul” a condus securitatea, ci invers. Mai mult sau mai putin subtil, direct sau indirect, prin factori de decizie sau de influenta au resusit sa mentina aceasta idee de slabiciune a democratiei. Lovitura fatala a venit in perioada 1996- 2000. Atunci multi dintre cei care sperau ca schimbarea a venit au fost crunt dezamagiti. Cei mai multi care puteau schimba ceva au plecat. Altii au ramas dar s-au inrait, acrit, s-au schimbat. Altii… continua ca prostii sa spere, izolati intr-o bula a lor.
    In timp, securitatea s-a schimbat. Vechii securisti au fost schimbati, au disparut majoritatea celor vechi, cei mai multi din cauze naturale, dar cei noi au dus mai departe ideea si interesele “securitatii”, dublate de cele proprii. “Securitatea” despre care vorbeam mai sus a disparut, insa ideea si interesele au ramas. Si stiti cum e (hai sa bagam si o platitudine, ca sa-l mai bucuram si pe Maithun…): poti scoate securistul din securitate, dar niciodata securitatea din securist…
    Dar democratia chiar poate fi periculoasa pentru ei. Si atunci apar idei noi : “nu mai suntem stat suveran suntem colonie UE si NATO”. “Ce ne trebuie noua ghei, ce, vor sa ne ia toti copiii si sa- faca ghei?”. “Ehe, pe vremea lui Ceausescu era o natiune respectata. Nu aveam noi ce manca, curent mai din doi in doi, caldura, apa calda (dar stai ca asta nu era neaparat necesara) mai la fel, dar eram lideri in politica mondiala! Pai tu stii cate state a vizitat Ceausescu cand era presedinte?!?”. Iar noile mijloace de informare sunt un mediu foarte facil de diseminare a acestor idei. Pentru ca e foarte simplu sa crezi ce-ti spune ala (si aici revenim la respect – in cazul de fata un amestec de frica si invidie -) decat sa te apuci sa cauti si sa vezi daca ala chiar are argumente pentru cele sustinute.
    Daca intrebi pe unul dintre cei care ar vota AUR sau pe Sosoaca ce au facut concret pentru el, o sa-yi spuna ca s-au luptat cu hotii. Ca au “demascat” oculta mondiala in lupta lor cu vaccinurile. “uite cum l-a luat Simion pe Popescu pe dupa gat si i-a zis Hotule!”. Bine, bine, dar concret, cum s-a rezolvat treba asta? Au reusit sa treaca AUR vreo intiativa legislativa care sa le faca viata mai buna/usoara? In principiu, un regim parlamentar inseamna dialog, inseamna compromis, te faci frate si cu dracu’ (Doamne iarta-ma – da, stiu, sunt un cretinoid credincios, n-am ce face) doar sa-ti treci initiativele, pe urma mai vezi. In cazul de fata, in afara de racnete si mugete stentoriene, ce au facut AUR, respectiv Sosoaca? …
    Dar nu. Daca le aduci argumente de genul asta o sa afiseze un zambet superior si o sa-ti spuna “bine ba ca est-i tu dishtept…”. Sau in cel mai rau caz iti dau o flegma intre ochi dupa care fug, daca e unul singur. Daca sunt mai multi, s-ar putea sa-t dea si o palma. Am vazut asta.

  25. 1. E foarte greu sa votezi de acum inainte cu PNL, e practic ca si cum ai vota tot cu PSD… asa ca mai bine votezi PSD direct, fara intermediari.

    2. USR se cearta intre ei, sunt o varianta la locale si doar in orasele mari, dpmdv.

    3. Eu votez cu AUR, pentru ca nu mai pod cu PSD si PNL si pentru ca, spre deosebire de USR, sunt capabili sa obtina un scor electoral mai mare (Adunand votanti si de la sate).

    1
    • #49

      Scor electroral mai mare la AUR nu înseamnă că sînt mai buni, ci că sînt mai mulți naivi care-i votează.
      Dintr-o adunătură de mahala sau tribună de stadion nu aduni prea mulți ”scuturați”.

    • #50

      Ai o logica imbatabila, shase :))

  26. #51

    Pentru ca USR-ul si PLUS-ul, acum Reper, nu stiu sa comunice cu nimeni in afara de corporatisti, bulisti de bloguri si de Facebook care urasc Romania si tot ceea ce este romanesc, si activisti politici virtuali .

    Voi astia de pe bloguri si din bula pe care o tot pomenesc credeti ca ii faceti pe tineri sa voteze cu mesaje anti Romania, anti Romani ; ” suntem cea mai oribila tara din Europa, cei mai terminati, cei mai saraci, mi-e rusine ca sunt Roman ” .

    Sunteti etern plangaciosi, nihilisti, negativisti, pesimisti, nu faceti decat sa aruncati cu ura in majoritatea valorilor Romanesti, nu ati invatat nimic in aproape 10 ani de cand USR-ul si cei de pe langa ei au atins un procent fix de popularitate, iar apoi, cu precadere in ultimii 5 ani, au ramas pe loc fara sa creasca niciun procent in ochii nimanui .

    De ani si ani de zile ii injurati, ii injositi, ii priviti de sus pe toti Romanii ce nu vad viata identic precum o vedeti voi, pe oricine nu e uber liberal, progresist, ateu, nihilist, pesimist, capitalist feroce si etern obsedat de bani si de a se considera ultimul om pentru faptul ca este roman, iar apoi va intrebati de ce … restul nu sunt ca voi ? De ce nu mai reusiti sa atrageti de partea voastra oameni de niciun fel, din nicio categorie de varsta ?

    De ce ar vrea cineva sa fie ca voi ? De ce ar asculta cineva mesajele voastre si ar gandi : DA, astia ma reprezinta ? In toti acesti ani, nu ati inteles nimic 🙂

    1
    • #52

      Care sunt valorile romanesti si ce inseamna a fi roman?

    • #53

      Adaug un P.S. daca permiteti : Lucrurile nu au stat intotdeauna asa. Am fost USR-ist convins pana in perioada de dupa protestele anti Dragnea. Dar apoi, din pacate, undeva in perioada dintre 10 august si inceputul pandemiei, USR PLUS, si suporterii lor vocali, influenti in diverse medii virtuale sau nu, au devenit o caricatura a lor insine, au luat toate lucrurile negative pe care le-am insiruit mai sus si le-au amplificat de 10 ori.

      Adaugam la calcul gluma numita Barna, care a acaparat inexplicabil USR-ul, fuga lui Ciolos de responsabilitate de fiecare data dupa aceea, pe care n-am reusit sa mi-o explic niciodata decat cu conspiratii gen ” e omul serviciilor ” , tinand cont ca omul era pe cei mai mari cai dupa mandatul sau de prim ministru, si aici a inceput sa stagneze si sa scada totul. Nu mai intru in ce a fost in pandemie, caci este un subiect provocator de greata .

      Nu mai votez cu USR-ul sau cu Reper-ul, pentru ca nu mai simt ca ma reprezinta, nici ei, nici valorile lor. Nu ma bucura asta sub nicio forma. Dar prefer sa nu votez decat sa votez “raul cel mai mic ” care nici macar nu sunt sigur ca este ” cel mai mic ” .

      2
    • #54

      Cred că am găsit un tânăr fan AUR. Doar o mică adăugire, de obicei policienii braț la braț cu groupies de se bat în piept mai tare cu „valorile Românești” sunt ăi mai vânduți și susțin interese complet antiromânești. În rest, abordarea critică e, în general, un mijloc mai bun de a ieși din mocirlă decât iluzii frumos colorate vîndute la buchet.

      Dar na, dacă nu citești istoria, o retrăiești, n-a mai rulat de mult filmul cu țara ca soarele sfânt de pe cer.

    • #55

      Nu. Nu ai fost “userist” convins niciodata.

      1
    • #56

      Aschiez si eu la ce zice Ventor cu mentiunea ca eu totusi voi vota incontinuare USR/REPER in functie de cine e pe lista.

      Apropo, ca pe aici sunt multi din USR, a reusit Vlad Botos sa isi scrie CVu ala? Inca e in partid la loc caldut?

    • #57

      Preferi sa nu votezi? E ca si cum ai vota cu PSD Ventore.
      SI inca ceva, nu votezi? Nu ai dreptul sa te plangi ulterior de nimic. Iti asumi.

    • #58

      ești prost. majoritatea așa-ziselor “valori românești” sunt de kkt. de aia le disprețuim, pentru că șmecheria, furtul, țeapa, șpaga, băgatul în față, cocălăreala, habotnicia superstițioasă, sunt obiceiuri de kkt ale unui popor de hoți, descurcăreți. las-o bă că merge și-așa. plus mentalitatea capra vecinului. eu te-am făcut, eu te omor. lasă că și ea și-a cerut-o, umblă cu fustă așa. de ce alerga pe acolo să o mănânce câinii. păi nu dai și tu ceva, cum te duci așa la medic? astea sunt valorile

      AUR nu face decât să capitalizeze viermii care se simt bine în această mocirlă de societate. una de tip rusesc, unde respectul e pt oligarhi că sunt șmecheri și îi fac pe fraieri. noi ăștia care vrem o societate ca în Europa, suntem minoritari

    • In sfarsit un om cu capul pe umeri (Ventor). Alti comentatori, doar cu capul intre urechi (vorba lui Moromete).

      Bula de sapun zice: cine nu e ca noi trebuie exterminat. Zau? Si atunci unde e democratia pe care o sustineti?

    • #60

      Nu stiu, ba, 2-arule, ca mai devreme ziceai ceva de lgbt si usr si acum esti cu democratia. Pai democratia e cand iti convine doar?

  27. #61

    Pai dupa cum vezi in tabelul de jos din poza ta, pe Jorjica si Sosoaca ii voteaza in mare parte tinerii de la tara, aia care nu prea dau pe la scoala.

  28. #62

    Deci, cand iti faci bagajele?

  29. “Valorile” se perpetueaza transgenerational. In ’89 eram o populatie castrata moral dupa 45 de ani de comunism. In urmatorii 30 de ani nu am reusit sa crestem ceva mult mai bun. Toate astea, combinate cu educatia falimentara si pofta tinerilor de oriunde pentru extreme au nascut monstri. “Votez cu Vadim pentru ca e diliu” e fratele geaman al lui “Ma pis pe el de vot”, iar AUR e copilul lor malformat.

  30. #64

    Motivele pentru care cei din segmentul tanar de varsta au virat catre AUR si PSD sunt destul de simple daca vrei sa le privesti:
    1. La ora actuala oferta politica in Romania este slaba spre foarte slaba, iar mesajele sunt terne si nu prind la publicul tanar.
    2. Din punct de vedere demografic vorbim de 2 generatii insa care nu-si pot vedea viitorul altundeva decat in Romania. Pe de o parte avem oamenii care simt ca timpul le-a trecut, iar emigrarea nu mai reprezinta o solutie si Romania este singura cale. Pe partea cealalta avem oameni care au prins tara intr-o perioada mai prospera si vor ca Romania sa prospere. Emigrarea pentru acestia nu este o solutie deoarece nu prea stiu o limba straina, respectiv au o oarecare demnitate in a presta anumite munci.
    3. Incet, dar sigur face cheag si curentul nationalist la noi. Aici e o discutie lunga, dar chestia asta exista de ceva timp si dupa esecul numit Schengen a reaparut pe firmament. Mai mult in zona diasporei lucrurile se vor accentua pentru ca perceptia multor cetateni romani prin UE este ca ei sunt sa zicem de mana a doua.

  31. #65

    “usor retard”? Doar usor?

  32. #66

    Mi se pare amuzant ca mereu ne intrebam cum de voteaza tineretu cu X sau Y. Plm, “tineretu” asta nu sunt copiii celor din sistem? Cand mami si tati au post caldut datorita PSD/PNL sau mai nou AUR, ce ai vrea sa faca? Sa isi taie craca de sub picioare?

    Mereu cautam “cauzele”, ba e educatia, ba e mercur in retrograd sau ne zice Busu ca vine un ciclon mediteranean si de aia voteaza tinerii cu PSD.

    O parte din tineret voteaza asa ca asta ii reprezinta. Vor si ei sa aiba un post caldut ca mami si tati in viitor.

    Nu vedem padurea de copaci.

  33. #67

    Fiindca tinerii care voteaza psd si aur iti privesc tie postarile care reflecta viata implinita, escapade pe plaje frumoase, intr un vehicul de fabricatie germana menit sa epateze opulenta iar ei sunt deep in policies and procedures pe vreo plantatie corporatista in schimbul a 3000 lei net. Pufosule.

    3
  34. #68

    Maică-mea, femeie cu facultate, pensionară, e revoltată toată și îngrozită de aprobarea de către UE a consumului uman de lăcuste, vieri și gândaci de bălegar. E convinsă că după aprobare urmează obligația și UE or sa bage in pâine ingredientele astea.
    Deci daca ea, care a făcut școală, care mă are pe mine care întruna îi explic până in pragul certei că permisiune nu înseamnă obligație, că și oaia e permisă în UE și ea nu mănâncă deloc oaie etc, și poate totuși să fie influențată de rahaturi primite pe WhatsApp și citite pe net, bănuiesc că alții mai tineri și mai proști, cu și mai puțin acces la scoala și la familii mai destupate, sunt și mai ușor de prostit.
    Nici pe vremuri, nici acum, în scoli nu s-a studiat și nu se studiază gândirea critică și logica, oamenii nu pot lua decizii obiective și informate, nu pot discerne interesele celor care difuzează anumite informații etc.

    2
  35. #69

    Daca ma uit la screenshot-ul ala am totusi mai multe intrebari, pe langa intrebarea ta :
    – de ce intelectualii voteaza masiv cu Keleman Hunor ? Pentru ce e el reprezentativ pentru ei ? Sau bogatii sunt doar unguri?
    – cat de scindata e Romania ? Transilvania – 3% Ciuca vs Bucuresti – 21% ;
    Moldova & Transilvania – 10 % Drula, Muntenia si Bucuresti – la jumate

    is niste diferente uriase …arata cat de diferiti suntem , desi suntem aceeasi tara !

  36. #70

    Din acelasi motiv pentru care și eu credeam la 20 de ani că Vadim e soluția: pentru că atât mă ducea capu’…

    • #71

      Poate Vadim era solutia, 4 ani cu vadim atunci poate ne lecuiau… cine stie.

      2
    • #72

      Si eu am votat cu el cam pe la aceeasi varsta (pur si simplu nu puteam vota cu Iliescu)

    • #73

      Da, sigur, vârsta era de vină… Nu știu cum naiba eu sau alții care dădeam prima oară cu nasul de ștampila de vot reușeam să vedem exact ce-i de capul descreieratului de tribun. Era, într-adevăr, soluția. Soluția pentru cel puțin încă un deceniu fără NATO, UE, eventual și ceva scandal prin Transilvania, că doar un an trecuse de când se evitase un mic pui de război civil. Faptul că între 1990 și 2000 nu ne-am apucat și noi de glume proaste stil sârbesc e unul dintre puținele lucruri bune ale primului deceniu de după ceaușism.

      Dacă se ajunge la un tur doi cu cocalarul de galerie zis și mielul în blană de urs jerpelit, aș vota orice pesedist, penelist sau ce mai scot leprele useliste din joben. Pentru că există greața de usl, dar nu atât de adîncă precum greața de extremism ( aici intră și UDMR datorită politicilor antiromânești duse pe față, precum și faptului că se simt mai apropiați de Budapesta decât de București). Cu atât mai mult în contextul politic internațional actual.

      Nu cred că USR sau alt partid ce nu se ocupă la modul organizat cu jaful și cu păstorirea masei de manevră a dobitocimii va da un candidat pentru turul doi în viitorul previzibil. Nu au forță, nu vorbesc fluent cocălăreza, dacă din întâmplare ajung la masa deciziilor se pierd în lupte interne și vânare de cai verzi pe pereți. Asta nu mă împiedică să votez în turul întâi alegând ceva ce nu-i gunoi extremist sau uselist.

      Ca să nu închei totuși într-o notă deeistică, sunt de părere că politica nu merită franjuratul nervilor sau timp pierdut din viața ta, exceptând cel consumat cu votul. Te influențează major, dar în cele din urmă poți contrabalansa parțial asta cu decizii personale legate de viața ta. Mi-a trebuit mult prea mult timp să ajung la concluzia asta.

  37. În Parlamentul României nu trebuie să intre doar olimpicii, trebuie sa fie o oglindă a societății. Dacă o bună parte din români umblă cu combinații/șmecherii – fix la fel trebuie să fie și în parlament, nu? Trebuie reprezentanți toți.

    1
  38. #75

    multe din motive s-au spus, mai adaug si eu unul:

    destul de multi, chiar f multi tineri lucreaza acum in institutiile statutului (bugetarii)….. e acestia vor vota intotdeauna mecanismul care i-a adus acolo, ca se numeste psd, aur, pnl, plm, tot un drac. important pt ei este sa ramana in acele posturi bine platite, fara bataie de cap si de unde joi la pranz se pleaca la munte, cu mas electrica de la stat, iar intoarcerea se face marti dimineata, pe la pranz.

    concluzia mea: pula e belita pana la capat, scapa cine poate!

  39. #76

    Pentru ca singura generatie inteligenta la varsta aia am fost noi. Si aia de dinainte si aia de dupa sunt prosti facuti gramada. /s

  40. #77

    Am observat ca numai adultii frustrati sau tinerii lipsiti de experienta simpatizeaza cu stanga. Adultii frustrati sunt formati in “scoala romaneasca de elita” unde ori copiaza la teste ori dau spaga la profesor. Adica ei sunt oameni limitati intelectual dar vor si ei sa aiba note mari, sa acceada la functii, sa aiba bani etc. Modelul de tractorist analfabet ajuns baron local. Nu poate ajunge ceva pe valoarea lui intelectuala si atunci cauta protectia la partid, care pentru unele foloase necuvenite il promoveaza in functie. Asta e marea masa de votanti de stanga. Oameni precari din punct de vedere intelectual dar “ambitiosi”. Un tanar cu posibilitati intelectuale stie ca poate sa se descurce pe propriile piciare in timp ce un tractorist ambitios stie ca numai cu spaga, cu ajutorul cuiva poate sa faca ceva in viata. Astia sunt promovati din pacate in toate partidele, inclusiv in alea asa-zis “de dreapta”. Luati la intamplare un politician (cu mici exceptii pe care eu le consider accidente) si vedeti daca se incadreaza in modelul de “tractorist ambitios”. Accidentele au loc in general la ordin.

    • #78

      Spre deosebire de oamenii perfect echilibrati si de succes pe care ii gasesti pe /pol/ sau 8chan. Modele de intelect si normalitate psihica.

  41. #79

    Ptr ca toate partidele de la putere din ultimii 30 ani au urmarit sa distruga educatia, stiind clar ca un popor needucat este mai usor de controlat. Doar ca au aparut unii mai destepti ca ei care au gasit in patura asta sociala o paine de mancat. Si asa au aparut specimene ca Ghita, Simion si Sosoaca care sunt controlati si impinsi la inaintare ptr ca s-a observat ca asta se cumpara acum – gura mare, un discurs nationalist delirant, etc.
    Pun pariu ca 99% din sustinatorii nationalismului bazat pe discursuri nationaliste habar nu au de istoria si politica romaneasca post comunista. Daca intrebi pe unu denasta din categoria tinerilor sustinatori ai nationalismului care este diferenta dintre Moldova ca regiune si Moldova ca tara, habar nu au. Sau care este diferenta intre Basarabia si Moldova, le da cu virgula.
    Si ce imi place enorm in ziua de azi, este ca toti nationalistii si suveranistii astia influentati de Kremlin, se tot dau cu curul de pamant in legatura cu Basarabia ucraineana, dar niciunul nu vorbeste de Cadrilater. Sa nu se inteleaga ca as vrea eu vreun Cadrilater sau alte regiuni inapoi.

  42. #80

    Nu țin minte ce om politic francez a emis o butadă, ceva de genul “Dacă până la 30 de ani nu ești de stânga, nu ai inimă. Dacă după 30 de ani nu ești de dreapta, nu ai minte”. Citez din memorie. Chateaubriand parcă. Nu că pesedeul ar avea ceva comn cu stânga, ooo, nu…. Edit. – În nici un caz Petre Țuțea, căruia văd că îi este atribuită expresia, el poate o citează.

  43. #81

    “Adică speram că e o chestie de educație tâmpită”

    Cam acesta este motivul si acum.

    Generații de tineri de care nu se ocupa nimeni, care se educa “după net” privind la diverși “guru” ai finanțelor, vieții sociale, nutriției, medicinei etc.

  44. #82

    Vezi ca ti-ai raspuns singur in articolul anterior. 🙂

  45. #83

    Nu inteleg ce mai voteaza lumea, ca politicieni nu mai avem. Acum se voteaza niste abrevieri, niste patratele pe hartie, in functie de ce alegi? Inainte mai avem politicieni; ieseau in strada, se agitau, strigau. Mitraliera! Muie! Mihaela! Fiecare ce stia sa zica, fiecare cu doctrina lui, dar macar incercau. Astia de acum sunt mortaciuni toti, nu mai incearca niciunul. Si eu ce sa votez, niste majuscule in patratele? Sa puna si FC FCSB intr-un patratel din ala, sa vedeti ce de voturi strange. Intra in parlament FC FCSB.

  46. #85

    „Partidul e-n toate
    E-n cele ce sunt
    Și-n cele ce mâine vor râde la soare
    E-n pruncul din leagăn
    Și-n omul cărunt,
    E-n viața ce veșnic nu moare.” (George Lesnea)

    1
  47. #86

    Cumva e normal. La 20-25 de ani esti relativ needucat (multumim scolii romanesti) si lipsit de experienta, asa ca votezi mai mult dupa turma, dupa ce auzi in jurul tau, dupa ce mai zic parintii, dupa carisma, dupa instinct. Plus ca esti la inceput de drum, (relativ) sarac si obisnuit sa ti se dea (de catre parinti, de catre stat).
    In anii 90 era altceva: noi eram tineri si dornici de libertate, idealisti (am marsaluit pe strazi cantand cand e castigat Emil Constantinescu, convins ca el si CDR vor rupe muntii), pe cand parintii nostri erau imbibati de comunism.
    Acum noi suntem in segmentul 40-60 de ani, cu optiuni ceva mai moderate, pe cand tinerii nostri sunt … hm, dezorientati, idealisti si lipsiti de experienta. Noi am crezut in Emil, ei cred in George – nah, si valorile societatii au scazut

  48. Pe mine ma mira faptul ca mai sunt care voteaza in conditiile in care au fost absolut toti la guvernare si au aratat ce (nu) pot.

    • #88

      70-75% din populatie nu voteaza. Cei care voteaza sunt bugetarii + rudele lor + privatii care sug de la buget + angajatii lor + un procent infim de fraieri care mai cred in Mos Craciun. De aia nu o sa vedem bugetari dati afara. Ei mentin sistemul. Ei sunt sistemul. Singura problema a sistemului este cand nu mai sunt fraieri care sa ii care in spate.

  49. #89

    Eu votez cu AUR pentru ca am emigrat de la inceputul anului si ma usuc de dorul de acasa. Sper ca sa vina astia si sa distruga totul, sa nu mai am mereu gandul la acasa. Acasa nu mai exista…

    • #90

      De ce oamenii controlați de servicii ar distruge vaca de muls al serviciilor & familiilor lor cu mofturi?

  50. TikTok ne arată de ce

  51. #92

    Sondajul pare amatoricesc, ca să fiu blând în exprimare. Sunt cifre care par generate random neavând nicio corelație cu nimic. Plus că e și online (asta ar trebui să ajute candidații preferați ai bulei, dar în fine)

  52. #93

    După care avem această variație a votului, categorii de vârstă și te întrebi de ce oare oamenii tineri votează cu PSD și cu AUR? De ce oare au crăpat oamenii ăia la revoluție, ca acum să avem o majoritate de oameni tineri, dar cu ușor retard?

    „De ce tata și mama se chinuie 30 de ani să plătească datoria la bancă pentru un acoperiș?”

    „De ce tata și mama își fac griji că, la fiecare optimizare fiscalăcorporativă, vor fi concediați?”

    „De ce nu mă angajează nimeni?”

    „De ce sunt plătit un salariu de căcat, chiar dacă sunt fără icspiriănț?”

    „De ce oamenilor le este frică de bănci?”

    „De ce aliații Vestului n-au venit să-i omoare pe comuniști și securiști?”

    „De ce…”

    Etc.

  53. #94

    Sunt dezorientati pentru ca nu le vorbeste nimeni – USR, cel in care ne-am pus noi sperantele sa adune energiile oamenilor tineri s-au reprezentat pe ei, nu pe cei care i-au votat. Nu au niciun mesaj public, nici macar pentru mine, care i-am votat si care am prieteni care (inca) trag la caruta aia. Sunt implicat intr-un proiect social care se ocupa cu tinerea la scoala a copiilor din medii complicate. Daca le cunosti parintii, daca vezi cum traiesc oamenii din mediul rural, incepi sa intelegi de ce Ciolos, Barna, Drula nu le spun nimic, cuvintele oamenilor alora zboara peste ei, nu le inteleg si nu le pasa. In timp ce PSD si AUR au discurs facut pentru ei, li se explica, au dusman comun, se vorbeste pe limba lor, se mananca ce mananca ei (sau de cele mai multe ori ce ar vrea sa manance ei). Pana un partid al bulei noastre nu intelege ca trebuie sa vorbeasca, sa fie aproape de oamenii aia, sa ii inteleaga, sa schimbe legi sa le fie mai usor, sa nu-i mai judece ca-s saraci si murdari ci le va spune in zeflemea sa mearga la scoala, sa se spele si sa munceasca – aia o sa voteze AUR. Am vazut un film pe net odata cu Simion care se plimba prin sate, le ducea unor familii sarace un cozonac, ceva facut de el, de nevasta-sa, de bunica-sa, nu mai stiu, ceva personal. Se filma, se facea PR – bun. Conducea un Logan alb. Era imbracat simplu. Si stiti ce mai facea? Ii asculta, ii lasa sa vorbeasca, nu le dadea lectii, nu le promitea, nu le zicea ca daca ar munci mai mult ar fi mai bine. Le dadea o impresie ca sunt ascultati de cineva “important”, Voda care pupa unde a scuipat boieru (mai tineti minte tampenia aia?), chestii din astea de propaganda. Ba, mi-a fost ciuda ca am inteles ca oamenii aia nu pot fi salvati de USR, Reper sau altii ca ei.