Mă uit pe geam, sunt 2 băieți, au o sticlă de cola umplută pe jumătate cu apă, o aruncă în sus, încercănd să o facă să aterizeze drept. Nu prea le iese, dar se chinuie și revin obsesiv, încercând să atingă perfecțiunea.

Pe vremea copilăriei mele, în Vitan, acei 2 băieți ar fi aruncat monezi de 25 de bani sau de 1 leu către o gropiță, încercând să își ia banii reciproc.

Ok, boomer.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

65 comentarii Adaugă comentariu

  1. Se numeste bottle flip. Fa un update ca ai copii mici 😀

  2. Se joacă și azi gropița, dar cu viniluri.

  3. Stiti cumva daca exista o versiune mioritica a melodie din articol?

  4. #17

    Sper ca inainte de asta au pus niste mentos si-au inchis bine sticla.

  5. #20

    Nu filma niciunul ? e la moda printre vloggerii copii sa redescopere jocurile “de pe vremuri” pentru ca parintii isi tot manifesta asupra lor trendul “back to the roots”.
    Peste niste zile o sa-i vezi jucandu-se “flori, fete sau baieti, meodii sau cantareti” numai ca ala care alege fata, o si ph00te. Varianta moderna.

  6. #23

    Noi jucam rishca, cu plumbi, ca nu se inventase ecologia.

    • #24

      Noi ne jucam cu brishca 😀 , plumbii ii pastram pentru potera , ca nu se inventase CS .

  7. #25

    Pe vremea copilariei noastre sticlele erau de sticla si erau de Quick Cola, o imitatie licala. Si trebuia sa le colectezi si sa le duci la scoala.

  8. #26

    in schimb Quick Cola nu continea conservanti (avea termen de garantie vreo 7 zile ) plus reciclarea sticlei era 100% nu o gluma ca in ziua de azi… ce vremuri…

    • Am ras putin la aia cu quick-cola :)) Concentratul venea din RDG in sistem barter cu tovarasii nemti si niciun roman habar n-avea ce contine exact. Brifcorul era si mai amuzant ca fermenta de dimineata pana seara. Se bucura poporul ca are “acid” dar era din fermentatie. Pasteurizarea era tehnologie extraterestra pentru noi.

    • #28

      Quick-cola îmi placea. Brifcor nu am baut. Avea depunerile alea ciudate pe fundul sticlei. Pepsi atunci cînd găseai.

    • #29

      Corect, gica, conservantii s-au inventat cand ai auzit tu de ei prima data.

    • #30

      myth busted… 😀 tot înainte era mai bine…

  9. #31

    Nu stiu, oi fi io batran, da’ am asa o impresie ca ne ducem pe pla ca specie. Sa explic de ce:

    – Am “prins” ultimii ani ai lui Ceasca prin a 11/12-a, armata/primii ani de facultate. Cam toti prietenii erau anti-Ceasca, anti-comunism. Citeam carti anti-sistem, ne zbateam sa le gasim, le discutam, toti la curent cu Vocea Americii/Europa Libera+topurile de muzici din Vest etc. Rar gaseai cate-un “tovaras” si care erau pro-PCR sau mancau kko in directia aia (pe bune, ca unii mai faceau activism si din bascalie), erau luati la misto si oricum erau considerati niste zerouri.

    – Acum e trendy sa fii comunist/socialist. Cel putin in N America/Canada. Nu stiu cum e in Europa, dar din ce se vede prin UK (cu tovarasul Corbyn de ex) e nasol si pe-acolo. Deci vad gramada tineri/studentime bagati in tot felul de manifestatii de stanga/extrema-stanga + zbierete cu “climate change action NOW”. Si ma gandesc: bai tata, serios? asa rau a ajuns tineretul? stiu ca fierb hormonii si vrei sa fii gica-contra cu orice pret, dar chiar cea mai de kkt ideologie sa-ti alegi pt asa ceva?

    • Chiar asa, ce i-or fi interesand pe ei de “climate change” la 18 ani? Ce plm au in cap putoii astia stalinisti?

    • #33

      intotdeauna studentimea/intelectualitatea au fost socialisti. E mult spus comunisti…

      Pe de alta parte acum cei de dreapta capitalisti imi zic comunist… cei de stanga ma acuza ca privatizez si sunt vandut privatilor si profitului. Eu nu ma identific in niciuna din tabere fiind cand se poate de tehnic. :))

    • #34

      @DanC: …pentru ca se stie ca incalzirea globala e o conspiratie marxista, nu are treaba cu masuratori de temperatura si alte chestii stiintifice.

    • #35

      @DanC: nu esti suficient de batran. Pai studentii francezi comunisti aprindeau in anii 60-70 Parisul 6luni pe an, vestele galbene is o laba trista in comparatie cu ei, de greci ce sa mai zic, italienii toata lumea prezicea ca pina in 2000 invata obligatoriu rusa la scoala…

    • #36

      Baws, oamenii vor intotdeauna acelasi lucru: Siguranta si trai bun.

      Acum daca onor capitalismul imi promite meritocratie, proprietate personala si banane in loc de “petreusi”, ma apuc de lucrat la o proclamatie.

      Daca insa tot capitalismul o arde cu “gig economy” “flexible living” “rent, don’t buy” si “pensia e moft, sa te tina copiii”, apai sa vezi cum dau basca aia rosie cu stea jos din pod.

      No Pasaran!
      Pai ce pi*da ma-sii…

  10. #37

    Damn that song… De ce ma deprimi la ora asta?

  11. #38

    @DanC Tu sigur da. Specia nu știu, poate. O merită. O iei razna cînd confunzi ecologismul, chiar și extrem, cu stînga. În caz că ai ratat iarna asta dă-mi voie să-ți transmit că-n zona mea, maxim 40 km depărtare de munte, am avut zăpada iarna asta doar 4 zile. Suntem, din ce spui cam de-o vîrstă.

    • #39

      Ecologismul e una, insa sa zbieri “let’s do something-anything NOW” e cu totul altceva. Si n-am confundat nimic, tine exact de extrema stanga contemporana. A se vedea AOC cu green new deal sau sfanta Greta care a venit (invitata de stangisti) sa lectureze N America, in loc sa se duca-n China/India. Istoria arata ca orice revolutie/revolta incepe mai intai cu anarhie. Iar motivul de anarhie in ziua de azi e exact treaba cu “climate change action NOW”.

    • #40

      Hai să vedem pentru cine produce China și India. La aproape 50 de ani speram să vezi că sistemul e problema.

    • #41

      Adica $/euro is de vina, deci sistemul capitalist e de vina pt ca India/China produc tot felul de kkturi si polueaza de rup? 🙂

    • #42

      @Nimeni India si China produc pentru cetatenii lor. Pentru ca acei dezmosteniti ai soartei sa nu mai traisca intr-o saracie abjecta, in mizerie si durere. De aia produc. Si ghici ce, chiar functioneaza treaba.

      In rest, fuck Greta’s handlers. (Not her, cause she’s a minor). Daca ar fi vrut sa faca ceva, ar fi inceput cu prin a nu mai arde plastic chiar la ei in Suedia… Cu 100 de oameni puteai sa opresti functionarea Västerås documentaries.io/the-hidden-truth-behind-swedens-waste-disposal-infrastructure/

      Ce plm s-a intamplat cu think globally, act locally? Va spun eu. Nu vor sa FACA ceva. Vor doar sa vorbeasca despre idealuri inalte si alti unicorni.

  12. #43

    Pe vremea mea se juca coci la greu, se pornea de la capace de bere pana la hartii de 10 lei si o singura data 25. Am incercat sa explic jocul gastii lu fi-miu …au zis ca-si murdaresc ramele de la adidasi daca intra pe noroi (se joaca pe teren umed ptr cei ce nu stiu).

  13. #44

    Cand facem un sotron?

  14. #47

    lasă-mă-n durerea mea, că acu’ vreo câteva zile 2 colegi sub 30 de ani erau dați pe spate de o prelucrare a melodiei ”oh, bella ciao”. frățioare, aia a fost în vogă înainte să mă nasc eu și nu-s chiar jună floricită.

    • Ce prelucrare? Bregovic sau Delia?

    • nevermind. cred ca din filmul ala spaniol de pe netflix 🙂

    • #50

      da, din ăla!
      efectiv nu-mi venea să cred urechilor!

    • #51

      Varianta militara o stiti? O cantam in ’88:
      “Avem o tara, o datorie, o misiune de indeplinit,
      Aparam tara, ne pregatim,
      Dusmanii sa ii izgonim”
      Shpla sa-mi bag 🙂

    • #52

      aoleu ce batran esti:)))

    • #53

      Deci oamenii aia sunt de vina ca nu-s asa batrani ca tine?
      “Copile, n-ai fost acolo sa auzi melodia cand a aparut, in 43, nu mai ai dreptul sa iti placa! Asculta Satra Benz sau ce ascultati voi tinerii…”

    • #54

      @Skyler, nu știu dacă mie îmi recomandai una alta, dar, din punctul meu de vedere le poate place ”oh, bella ciao” sau mai știu eu ce era în vogă pe vremea lu’ bunicu’ (le plăcea și Liviu Vasilică 🙂 ).
      pe mine m-a dat un pic peste cap felul în care se mișcă lucrurile în timp, cum revin chestii care erau în modă în diverse domenii acu’ x (zeci) de ani, în același timp generațiile de azi având convingerea că-s mai deștepți, mai buni, mai așa și pe dincolo față de ăia mai în vârstă. știam asta, dar acum am nimerit cumva în mijlocul vortexului și cumva m-au încercat niște sentimente contradictorii.

    • #55

      @Ady-P da, tie iti raspundeam… Nu cred ca recomandam nimic, de fapt. Nici eu nu cred ca sunt departe de colegii tai, n-am ajuns inca la 30 de ani, dar am trecut si eu prin perioada Bella Ciao, si mi-au placut si Modern Talking, CC Catch, Bad Boys Blue, Baccara, Abba, etc. Mi se pare normal ca muzica ce a marcat o generatie sa aiba ecouri si in generatiile urmatoare. Nu am prins muzica asta cand era la apogeu, dar ma bucur ca am descoperit-o, totusi, si o ascult in continuare cu placere, chiar dau bani pe ea sa o am pe vinil. Întotdeauna generatiile tinere s-au crezut mai destepte decat cele ce le-au precedat, pana apuca sa se coaca la minte.

  15. #56

    Groapa era un sport destul de popular, adica imi aduc aminte ca se juca si la scoala in pauze sau in clasa intr-o gaura de parchet.

  16. #57

    Prin ‘90 in loc de sticla aia aruncam 2 suruburi de 8 sau 10 cu o piulita intre ele, si in piulita inghesuiam cat mai mult “scaparici” din capetele chibriturilor. Directia verticala la coborare o asigura o punguta mica de plastic legata de unul din suruburi. Nu stiu daca am explicat bine, dar cred ca sunt pe aici niste “ ingineri” care isi amintesc dispozitivul.

    • #58

      Îmi amintesc mai ales ce bătălie am luat când a trebuit tata să-i plătească parbrizul la un nene pe care l-a ales piulița…

  17. #59

    La oaca ii ziceam la GL.

  18. #60

    In Militari jucam cu TREI lei.
    Existau niste bule in asfalt care se formau din cauza calduri, iar noi le spargeam si le finisam:)

    #westsideisthebestside

    • #61

      bogati ati fost, bogati ati ramas, la noi era saracie, cand aveam o moneda de 5, era sarbatoare

  19. #62

    Jucam si noi gropita si liniuta, dar nu ne luam banii unii altora, ca eram prea saraci, daca ni-i luam, insemna ca cel putin o saptamana sa nu mai jucam nimic. Nu ne dadeau parintii bani pe mana, eram “prea mici” 🙂

  20. #63

    În absența desăvârșită a sticlelor de Coke, noi jucam “cribit” cu o cutie de chibrituri, din alea făcute din furnir. Era al naibii de greu să găsești una care să fie cu toate unghiurile de 90 de grade, ceea ce le făcea instabile.
    Puneai cutia pe marginea mesei, un pic ieșită în afara marginii, și îi dădeai un bobârnac. Cădea “dos” 0, “față” 5, “dungă” 10, “oglindă”/”turn” 15. Primul care ajungea fix la 100 câștiga. Se juca că la biliard: cedai cutia după primul “dos”.

    Pe cazul extrem, mai puneai și 2-3 pietricele în cutie, că să destabilizezi cutia cât mai mult.

  21. #64

    Pițule , ..cu capace de bere batute .

  22. #65

    Ruble ?