Pentru că se apropie, din nou, sfârșitul de an și, odată cu el, campaniile de reducere de la diverse companii și magazine, prietenii mei de la Provident m-au rugat să vă scriu câteva idei legate de subiectul pe care ei îl susțin, în fiecare an, așa cum au făcut-o și anul trecut, chibzuința și efectele ei. Sau ale lipsei de chibzuință. Să nu uităm că există și Testul Chibzuinței, pe care îl puteți face înainte de a achiziționa ceva drept o mare reducere.

Încerc să îmi aduc aminte ce mi-am luat eu, prins de emoția aia tip Da, dar e la reducere, nu ai cum să nu îl iei, e un preț fffbun!!
Mi-am luat a doua chitară, aia takamine, care era la reducere 1500 de lei, de la 2100. Și i-am prezentat situația nevesti-mii, cu un entuziasm atât de debordant, încât nu a mai zis nimic. Și mi-am cumpărat-o. Știți ce am făcut cu ea? Am dat-o cadou cuiva, anul trecut, pe la început. Neatinsă, efectiv singura care s-a jucat cu ea a fost fii-mea, care a tras de niște corzi, că îi plăcea cum sună. Testulul chibzuinței…failed.

Ce mi-am mai luat?
Ah, da. Apple Watch 6. Asta a fost, cred, cea mai tâmpită cumpărătură pe care am putut să o fac în viața mea de adult. De abia ieșise modelul, lumea se agita peste tot cu vai, apple watch, ce chestie șmecheră. Așa că am luat cea mai șmecheră varianta găsibilă la vremea aia, cea cu E-Sim. Vreo 3600 de lei, mare ofertă. Surpriză, la Digi, unde eram eu atunci, no E-Sim, no support for Apple Watch. Așa că am renunțat la idee, oricum eu, de fapt, umblu cu telefonul la mine și la baie. Mai ales la baie. În toată perioada cât a funcționat, adică aproximativ un an, nu am folosit nimic din el, în afară de funcția de ceas. Dacă dădeam drumul la continuu heart monitoring, se termina bateria în câteva ore, deci nu. Nu preluam telefoane, mesaje pe el, whatsapp pentru el nu funcționa, varianta care funcționa cât de cât era pe bani. Și oricum, era penibil să încerc să scriu ceva de pe el. Oricum, după aproape un an, s-a stricat și reparația mă costa vreo 300 de euro. Nu, mulțumesc. Acum am o brățară ordinară, care îmi monitorizează pulsul și somnul, a costat un procent infim din cât a costat ceasul. merge de vreun an, fără stres, fără probleme. Dacă se strică, o arunc și îmi iau încă două, să fie de rezervă.

Odată cu Apple Watch mi-am luat și iPad Pro, cu 6100 de lei. L-am luat pentru că era ofertă pe amazon, amazon mi-au pierdut ipadul pe drum (a se citi curierul român l-a furat, ne cerem scuze, nu mai e pe stoc, vine în 3 săptămâni) Asta e o altă prostie nechibzuită, dacă te decizi pe ceva, îl vrei atunci, mâine, pe loc, cât mai repede. Când ai putea avea răbdare și să îl iei mai târziu. Da, iPadul a fost un moft pentru Luna, care voia ea să învețe un soft de grafică pentru ce muncea atunci. Și am zis că dacă învață ea, o să învăț și eu. Ea l-a folosit, cred, vreo 2 luni, timp în care nu știu cât sau ce a învățat. Eu am încercat să învăț să desenez ochi umani în Procreate, am realizat că rudele mă mințeau, când eram mic, că am talent la desen și l-am lăsat baltă. A stat praful pe el de atunci, de pe 2 decembrie 2020, și uitasem că există. Din când în când, îl ia fii-mea și se joacă Talking Tom 2, dar nu îl ține mult, pentru că e greu și nu îl poate manevra bine. Încă un succes masiv al cheltuielilor de sărbători.

Sunt MULTE, multe prostii luate de mine, de-a lungul timpului. Multe dintre ele au ajuns la voi, cadouri altele au ajuns la gunoi. Am, acum, în casă, vreo 800 de colițe de tatuaje de copii, pentru că a fost o perioadă când fiică-mii i-au plăcut tatuajele, așa că i-a luat tati, din impuls, toate modele de tatuaje pe care le-a găsit. Problema e că, după vreo săptămână, nu a mai vrut tatuaje. Și le am în casă. O să le las moștenire nepoților, sau îmi pun eu tatuaj cu unicorni.

Experiența m-a învățat (pentru că doar așa învăț eu, cu cheltuieli și cucuie de la pragul de sus) că, dacă vrei să cheltui ceva consistent, pentru un produs care costă mai mult decât ești dispus să dai, la un moment dat, sezonul reducerilor nu este ceea ce trebuie să aștepți. Trebuie să îți calculez necesitatea reală a produsului respectiv, eventual faci Testul chibzuinței, că e, totuși funny să vezi că și alți oameni au problemele cu care te confrunți tu și de abia după aceea, dacă ai ajuns la concluzia finală, te decizi.

Televizoare, telefoane scumpe, bling blinguri? Nu sunt lucruri de care ai cu adevărat nevoie, iar sezonul reducerilor doar te păcălește. Uau, televizorul ăsta costă doar 6000 de lei, redus de la 12 000, e o reducere incredibilă, e un chilipir. După care, îl cumperi și realizezi că, de fapt, te puteai descurca bine mersi și cu unul de 3000, pentru că nu folosești nici una din funcțiile alea șmechere ale televizorului și habar nu ai diferența dintre LED și OLED, iar ochii tăi nu disting între HD, 4k și 8k.

Vrei să îți iei chestii la reducere? Well, de exemplu îți poți lua electrocasnicele pentru casă în acel sezon. Pentru că aragaz sigur folosești. Sau frigider. Sau, de exemplu, cum îmi iau eu, tigăi și cuțite. Nu mă pot sătura de tigăi și cuțite. Le vei folosi. Sigur. Nu vor prinde praf, pentru că sunt utile și necesare. Cumpără-ți haine, încălțăminte, pe care știi cu siguranță că le vei folosi. Ai ocazia să îți iei ceva ce îți place, la un preț bun. Nu te mai arunca la lucruri pe care vei regreta, ulterior, că le ai în casă și mai și realizezi că, după ce le-ai cumpărat, nu mai valorează nici jumătate la revânzare.

Aveți și voi chestii care vă ocupă casa degeaba și pe care le-ați luat doar pentru că reducerea suna prea bine?

articol sponsorizat

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.