M-am uitat cu pasiune la Jocurile Olimpice, cât am putut. Mi-a plăcut? Cam meh. Idiotică organizarea, simulacrul ăla de anticovid vomitiv, a fost cam de rahat, să fiu sincer.

De altceva voiam să zic.
Despre sportivii care greșesc startul la competițiile atletice.
Până în urmă cu mai mulți ani, regula era simplă. Cine greșește startul de 2 ori, pleacă acasă. Cumva decent, normal, asta e, o dată greșești, a doua oară ești prost și pleci.

După care au intervenit televiziunile, cărora multiplele starturi greșite le stricau orele de difuzare și nu faci de astea cu orele de difuzare. Și au pus presiune pe federații și CIO și regula s-a schimbat. Așa că de prin 2004, cred, până în 2010, primul start era avertisment, al doilea eliminare.

Nu am nimic cu genul acesta de reguli în circuitele Grand Prix, făcute pentru bani, unde se aduc iepuri plătiți și alte tâmpenii de astea. Dar când vorbim de Olimpiadă, patru ani de pregătiri, ca să ajungi să fii trimis acasă fără măcar a avea o șansă de luptă, de dragul televiziunilor, e o bătaie de joc.

Eurosport parcă a avut, la un moment dat, ideea măreață de a reduce timpul de gândire pe lovitură, la snooker, la 1 minut, pentru că vai, se deregla programul construit cu atâta migală. Nu le-a ieșit, dar dacă le iese, atunci va fi momentul când nu mai privesc snooker la tv.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

14 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Așa e în fotbal, au lungit etapa de la 1-2 zile la 3-4 zile tocmai pentru a transmite mai multe meciuri și să aibă publicitate mai multă. Și nu vorbesc de Liga 1 ci de campionatele mari.

    • #2

      Pai e tocmai invers cu fotbalul :). Lungind etapa prin impartirea meciurilor pe mai multe etape au reusit sa dea mai multe meciuri pe TV. Daca esti fan al oricarei echipe de top 3 dintr-un campionat mare nu te intereseaza, dar daca esti fan al unei echipe de mijlocul clasamentului te bucuri ca poti sa vezi mai des echipa la TV, nu doar cand joaca cu echipele de top.

    • #3

      Pai poti vorbi de romania, ca e singura tara in care etapa incepe joi si se termina marti.
      In anglia meciurile sunt sambata-luni dar cu mare parte din meciuri sambata la 17
      Germania e vineri duminica cu mare parte din meciuri sambata la 16:30
      Italia e sambata luni cu meciuri duminica de la 16
      Da, televiziunile dicteaza, dar in romania e prostie curata sa ai etapa pe 4-5-6 zile…
      In germania inca exista Konferenz
      In anglia simulcast
      In romania a disparut fotbal minut cu minut…

    • #4

      In Anglia ai si meciuri vineri si sezonul trecut de exemplu in cele mai multe etape meciurile erau la diferite ore nu au existat aproape deloc meciurile de la ora 15 de sambata.Era ceva de genul 1 meci vineri, 4 sambata, 4 duminica, 1 luni.

  2. #5

    Simplu: bani.

  3. #6

    și la șah cele mai neinteresante partide sunt alea blitz, cu timp redus. Schimb de piese, mutări pt tragere de timp, greșeli. Anyway, de mult nu mă mai uit live la sporturi, doar pe yt, personal așa ies mai mult în câștig.

  4. #7

    Din ce înțeleg fotbalul american este croit conform specificatiilor venite din trusturile media.
    O alergare, un placaj, hop 2 minute pauza ca avem reclame pe teava.

  5. #8

    Vezi si la rugby unde s-a introdus:
    – pauza intre reprize,
    – unde esti scos de pe teren daca sangerezi (nu vorbesc de probleme mari, ci daca ai o picatura de sange pe fata),
    – unde sunt cartonase…

  6. #9

    Sunt de acord cu principiul in sine dar pe de alta parte aproape toti banii din sport sunt bagati de televiziuni. Daca ele nu ar mai da bani pe transmisiuni, nici sponsorii nu ar mai fi interesati. Uita-te la cat de greu o duc unele sporturi pentru ca nu apar pe tv…

  7. #10

    Nu ca as muri de dragul vreunei televiziuni dar mi se pare normal sa existe o negociere asupra formatului intre cel care a cumparat drepturi de transmisie si cel care da spre vanzare drepturile respective. Inclusiv majoritatea sportivilor accepta treaba asta pentru ca prefera sa intre mai multi bani in sportul lor decat sa se mentina aceleasi reguli dar sa nu ii dea nimeni pe TV.

  8. #11

    Pai.. Când de acolo vin banii, ce sa faci? Joci cum canta ei, sau faci sport de placere.

  9. #12

    Totuși din articol nu înțeleg ceva :
    -până în urmă cu mai mulți ani, cine greșea startul de 2 ori, pleca acasă.
    -de prin 2004, până în 2010, primul start era avertisment, al doilea eliminare.

    Care e diferența între plecarea acasă și eliminare, că eu înțeleg că dacă greșeai/greșești de două ori și în trecut și acum este la fel.

    • #13

      nu, nu e la fel. atunci, daca tu greseai startul de 2 ori, plecai acasa. noua regula era primul care greseste ia avertisment, urmatorul, oricare din ei ar fi, e eliminat

  10. #14

    Eu văd lucrurile în felul următor:

    1. Pe vremuri, sportul era sponsorizat de industria de Stat. Cum industria de Stat e aproape zero, performanțele României tind spre zero. A se vedea rezultatele de la Olimpiadă, unde am luat medalii doar la canotaj (bine că încă mai curge apă pe râu) și la scrimă (sportiv aflat la pensionare și care, probabil, pentru buget, face reclamă la pariuri sportive).

    2. Companiile private nu sponsorizează sportul, nu pentru că nu ar fi cadru legislativ, ci pentru că și sponsorizările astea nu se dau pe degeaba. “Îți dau 10 milioane, dacă cumperi de la mine de 15 milioane”, cam așa funcționează, nimeni nu face acte caritabile.

    3. Sunt și companii care ar da bani pentru sport, dar atât timp cât în conducerea cluburilor nu prea există oameni pricepuți la strategii pe termen scurt, mediu sau lung, au rețineri. De ce ar da bani unui club condus de un multiplu campion, dar care pe management e praf.

    4. Televiziunile au furat spectatorii din tribune. Păi nu e mai comod să vezi meciul din fotoliu? Pe vremuri nu aveai altă posibilitate, decât aceea de a merge pe stadion. Dacă meciurile ar fi la aceeași oră, spectatorii s-ar reîntoarce pe stadioane, dar cum cluburile depind doar de banii de la televiziuni, ciuciu spectatori.

    5. CNA-ul sau chiar alte autorități ar trebui să mai reducă numărul reclamelor la tâmpenii precum pariuri sportive și medicamente. Zici că suntem o țară de retarzi. Inclusiv Radioul Național, pe care îl plătim cu toții, are 8 din 12 reclame la medicamente. Nu e ok deloc.

    6. Atât timp cât cluburile nu sunt finanțate de oameni potenți, care să nu fie dependenți de drepturile TV, totul se joacă pe mărunțiș, rupând-ne gatul pentru o cupă românească, dar fără performanțe în competițiile externe.

    Ceea ce vine din urmă, cel puțin din fotbal, sunt copii cu mare potențial, potențial ce va dispărea când copiii ajung la 16-17 ani. Performanță fără bani nu se poate face. A juca în liga 1 nu este o performanță, ar fi cel mult un hobby.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.