Parcă v-am spus că, până când o ducem la creșo-grădiniță pe ultima moștenitoare a imperiului Ametcea, mi-am asumat 100% făcutul de mâncare. Bine, combinăm cu comenzile de pe Tazz sau Foodpanda și cu momentele când ne mai face mâncare doamna care vine să facă curat, când ne vede mai trași la față și mai albi. Nu foarte des, anyway, nu îmi place să mănânc mâncare gătită de oricine, sunt ușor scârboșel la mâncare. Cred că a fost declanșată scârba asta în momentul când ne-a adus o vecină, când eram copil, niște caltaboși ca la ei la oltenia, fierți, aburind. Și mirosind a căcat. Păi cum, dacă nu miroase a porc, nu mai are farmec. Drum bun, doamna Răceală, că a dat colțul demult timp.

Anyway.
De când fac mâncăruri pe bandă rulantă, am observat că oamenii au uitat bunul obicei al mâncărurilor gătite la cuptor. Și ce savoare au ele. Și ce bune ies.
De exemplu aici. Am pus niște cartofi tăiați mai mic, niște ceafă de porc îmbucătățită, ca să aibă timp de pregătire asemănător cu cartofii, am acoperit cu felii subțiri de jambon crud-uscat, piper, praf de usturoi, dat la cuptor 1.5 ore, acoperit cu folie de aluminiu, la 180 de grade. După 1.5 ore, scos folia și lăsat 15 minute la 190 de grade, să se rumenească totul frumos. Știți cum e? Nebunie!

Și chestia asta merge cu orice. Ai niște dovlecei și nu știi ce să mănânci? Stropește-i cu niște ulei de măsline și bagă-i în cuptor la 190 de grade, câteva minute, să prindă o crustă frumoasă. Stropiți cu niște usturoi mujdei sau, de ce nu, o maioneză cu usturoi, mâncarea zeilor.

Ai un pește și nu știi ce să faci cu el? Taie julien vreo 10 cepe și 4 ardei, fă un pat frumos de ceapă cu ardei în tavă, pune peștele, mai pune și peste el niște ceapă, trântește o conservă de roșii tăiate bucățele, sare, piper și niște usturoi, bagă la cuptor la 180 de grade până se face peștele și ceapa devine sticloasă. Mănânco și plângi. Mănânci.

Iei o foaie de plăcintă de la magazin, razi niște brânză sărată pe care o amesteci cu un gălbenuș, pui 3-4 linguri de zahăr în mixtură, după care umpli foaia cu amestecul și o rulezi ca pe suhi. La cuptor, 170 de grade timp de 40 de minute, după care o scoți, o ungi cu niște gălbenuș bătut cu zahăr și presari deasupra ceva gen nucă pisată, mac, susan, ce ai prin casă și încă 10 minute la cuptor la 190. Desertul zeițelor.

Faza e că, la cuptor, puteți să vă lăsați imaginația să zburde. Ce am prin frigider comestibil? Nu știu ce să fac cu el? No problem, cum ar suna gustos, pus la cuptor. Și aia e masa. Inclusiv cartofii prăjiți ies mai buni la cuptor, să știți.

Anyway, s-a vrut doar un sfat umil. Găsiți voi o întrebuințare.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.