Parcă v-am spus că, până când o ducem la creșo-grădiniță pe ultima moștenitoare a imperiului Ametcea, mi-am asumat 100% făcutul de mâncare. Bine, combinăm cu comenzile de pe Tazz sau Foodpanda și cu momentele când ne mai face mâncare doamna care vine să facă curat, când ne vede mai trași la față și mai albi. Nu foarte des, anyway, nu îmi place să mănânc mâncare gătită de oricine, sunt ușor scârboșel la mâncare. Cred că a fost declanșată scârba asta în momentul când ne-a adus o vecină, când eram copil, niște caltaboși ca la ei la oltenia, fierți, aburind. Și mirosind a căcat. Păi cum, dacă nu miroase a porc, nu mai are farmec. Drum bun, doamna Răceală, că a dat colțul demult timp.

Anyway.
De când fac mâncăruri pe bandă rulantă, am observat că oamenii au uitat bunul obicei al mâncărurilor gătite la cuptor. Și ce savoare au ele. Și ce bune ies.
De exemplu aici. Am pus niște cartofi tăiați mai mic, niște ceafă de porc îmbucătățită, ca să aibă timp de pregătire asemănător cu cartofii, am acoperit cu felii subțiri de jambon crud-uscat, piper, praf de usturoi, dat la cuptor 1.5 ore, acoperit cu folie de aluminiu, la 180 de grade. După 1.5 ore, scos folia și lăsat 15 minute la 190 de grade, să se rumenească totul frumos. Știți cum e? Nebunie!

Și chestia asta merge cu orice. Ai niște dovlecei și nu știi ce să mănânci? Stropește-i cu niște ulei de măsline și bagă-i în cuptor la 190 de grade, câteva minute, să prindă o crustă frumoasă. Stropiți cu niște usturoi mujdei sau, de ce nu, o maioneză cu usturoi, mâncarea zeilor.

Ai un pește și nu știi ce să faci cu el? Taie julien vreo 10 cepe și 4 ardei, fă un pat frumos de ceapă cu ardei în tavă, pune peștele, mai pune și peste el niște ceapă, trântește o conservă de roșii tăiate bucățele, sare, piper și niște usturoi, bagă la cuptor la 180 de grade până se face peștele și ceapa devine sticloasă. Mănânco și plângi. Mănânci.

Iei o foaie de plăcintă de la magazin, razi niște brânză sărată pe care o amesteci cu un gălbenuș, pui 3-4 linguri de zahăr în mixtură, după care umpli foaia cu amestecul și o rulezi ca pe suhi. La cuptor, 170 de grade timp de 40 de minute, după care o scoți, o ungi cu niște gălbenuș bătut cu zahăr și presari deasupra ceva gen nucă pisată, mac, susan, ce ai prin casă și încă 10 minute la cuptor la 190. Desertul zeițelor.

Faza e că, la cuptor, puteți să vă lăsați imaginația să zburde. Ce am prin frigider comestibil? Nu știu ce să fac cu el? No problem, cum ar suna gustos, pus la cuptor. Și aia e masa. Inclusiv cartofii prăjiți ies mai buni la cuptor, să știți.

Anyway, s-a vrut doar un sfat umil. Găsiți voi o întrebuințare.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

29 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    La mine a inceput anotimpul cald, daca gatesti prea mult la cuptor vine dracul in persoana si te ia.
    Am achizitionat un Optigrill cu snacking and baking tray (accesoriul tava) si am facut deja la tava mac and cheese, pizza, lasagna, cartofi cu rozmarin(ies crocanti :)), pui stil chinezesc sau tochitura cu usturoi, si toate astea s-au intamplat pe balcon.

  2. #2

    Pare atat de simplu, incat m-as apuca si eu de gatit :))

  3. #3

    Folosesc tigaia doar atunci când am chef de gătit cu adevarat, ceea ce de întâmplă tot mai rar. Cine naiba are timp de păzit tigaile, totul se arunca la cuptor, un pic de ulei de măsline și aia e, mâncăm peste o ora. :)) Am descoperit multe chestii care merg în cuptor deși n-as fi zis.

  4. #4

    Alo, domnu – unde e poza de final?

    “Ce am prin frigider comestibil? Nu știu ce să fac cu el? No problem, cum ar suna gustos, pus la cuptor.” – la care se adaugă usturoi, că merge cam la orice e la cuptor (mai puțin deserturi).

    Așa , acum pot să-mi beau cafeaua liniștit.

  5. #5

    Si mai bune decat la cuptor ies mancarurile la gratar din jar de lemn de esenta tare. Mi-au mai ramas lemne de cand am trecut la incalzirea pe gaz, asa ca mai nou am obiceiul in fiecare weekend de a focali. Acum 3 sapt am facut gulas unguresc, acum 2 sapt am fost lenes si am luat niste mici la caserola, acum 1 sapt am facut niste ceafa de la kaufland iar weekendul care a trecut am facut frigarui cu piept de pui, ardei si ceapa. Luasem si niste rosii cherry special pt tura asta dar berea de la fabrica de langa mine a fost prea buna, iar dupa 2 beri in 1 ora m-am bucurat ca a iesit si asa. Cartofii “prajiti” ies si aia dementiali la gratar. In toate astea m-am indragostit de gratarul cu capac. Sigur, dureaza cam 2-3 ore pana se face jarul, dar ah ce bine e in curte pe sezlong motaind la soare/umbra.

    • #6

      Astfel de comentarii sunt de-a dreptul savuroase: sa gatesti la jar de lemn din esenta tare – daca nici asta nu-i fitza, atunci nimic nu mai este.

    • #7

      Îhi, mă duc să fac un foc în mijloc sufrageriei, mi-a rămas niște nuc de când am spart biblioteca cu toporul la beție.

      PS. Nu înțeleg de ce s-a uitat această artă, arunci niște chestii intr-o tavă și uiți tava în cuptor preț de un film. Când îți aduci aminte, ai ceva bun de mâncat. 🙂

  6. #8

    Cartofi prajiti la cuptor?!? Sacrilegiu!!! Cei mai gustosi sunt aia aruncati intr-un tuci plin cu untura topita. Da, stiu, trebuie sa-i mananci cat mai repede cu putina sare sau telemea razuita ca altfel se intaresc, dar garantez ca nu raman.

  7. #9

    Am vrut sa zic ceva acid, da’ mi-e cam lene…

  8. #10

    Desi imi place sa gatesc tot felul de inventii nemaipomenite, recomand cu multa caldura (!) cuptorul. Nu prea ai ce sa strici la stilul asta de gatit. In cel mai rau caz, lasi tava la foc mic acoperita cu aluminiu putin mai mult, ca sa nu risti arderea si aia e (mai verifici din cand in cand). Singurul risc la metoda asta e ca miroase frumos in casa si va e foame/ pofta, dar inca nu s-a facut mancarea 😀

    Doua retete de la taica-miu #tatiludidigateste:
    – Bucati de pui (in general, bucile) puse pe pat de ceapa (rondele, solzisori, nu conteaza; cam ca la plachie). Deasupra, pus ceva ulei, presarat sare si toate mirodeniile care ti se par tie ca ar merge. Dat la cuptor (el nu acopera, ca sa iasa pielea mai crocanta si oricum bucatile alea tind sa fie suficient de mici cat sa se patrunda repede).
    – Palariute de ciuperci cu o bucatica de unt la mijloc (puse cu gaura-n sus, se-ntelege). Lui ii place sa puna si o felie de cabanos peste untul ala. La fel, cu sare si mirodenii pe deasupra si date la cuptor (eu le pun acoperite si fara cabanos); piciorusele pot fi si ele puse in tava si acoperite cu mirodenii, eventual tocate si puse-n palariuta. Cand eram la un internat in Finlanda i-am dat pe spate cu reteta asta pe studentii care stiau doar sa puna cate ceva la microunde.

    In dreptul meu, imi place dovleacul sa-l fac la cuptor, cu ulei si sarica deasupra, dar merge si la cartofi (normali, noi, dulci), dovlecei (cum zice si-n articol). Radacinoasele mai dulci (morcov, sfecla, pastarnac, telina) au fost si ele ok gatite asa, dar au iesit cam dulci pentru gustul meu, prefer sa le fierb intr-o supa sau ceva.

    Si, cel mai important: aioli ala e mama sosurilor si foarte simplu de facut. Freci un galbenus cu putina sare si o lingurita de ulei, adaugi usturoi pisat, apoi albusul si continui sa-l sporesti cu ulei, sare, eventual alte condimente dupa gust (eu pun cel mult nitel piper, dar in general nici de ala nu-i nevoie). Se poate face si cu mai multe oua, dar incepand cu galbenusurile, invers ca la torturi. (Daca stie cineva si alte metode, sunt numai ochisori)

    PS: Si eu sunt cam “scarboasa” cand e vorba de mancare. Doar la parinti, la bunici si la niste prieteni de familie pe care nu i-am mai vizitat de cand eram tanara. La o adica, prefer un fast food cinstit (da, am citit si eu aia-n care jucau fotbal cu crispy stripsurile), cel mult o shaormerie unde mainile si podelele (uneori si recipientele) se spala in fata mea si unde stiu ca nu manevreaza maruntisul cu aceeasi mana/ persoana care umbla si cu mancarea mea.
    PPS: Faza cu mirosul e unul dintre principalele motive pentru care evit carnea. Cand e cruda (uneori atat de proaspata, incat face chitz), cand se gateste, dupa ce e gatita, cand e servita, mancata si ragaita, precum si cand se invecheste. Pur si simplu nu e apetisant mirosul ala (exceptie pestele gatit cum trebuie. nu, nu ala stricat), abia daca e acoperit bine de tot cu sosuri, paine, cartofi, o salata de 5 ori mai mare, branzeturi (recomand racleta si tartifleta, dar grija la ficatzi), sau toate cele de mai sus mai pot face abstractie, a se vedea recomandarea mea pentru BK. In alte detalii nu intru in dimineata asta, ca-mi strica toata pofta.

  9. #11

    tot e pe gateala…ciupercile, le spalati sau le luati pielita? la spalare mi se pare ca se imbiba cu apa, la curatare mi e ca poate mai ramane pamant…

    • #12

      Nu le iau pielita, doar le curat de pamant cu o pensula si cu cutitul curat piciorul, daca e plin de pamant.

    • #13

      Nu trebuie spălate cu apa ci doar șterse bine( pensula, ștergar, care cum poate…)

    • #14

      Clarificare: singurele ciuperci pe care le spal sunt palaria sarpelui (macrolepiota procera) , pe care le spal doar deasupra de palarie, sa le pot da jos scamele respective.

    • #15

      “Nu mi le spal decat pe deasupra, ca sa le mai scot scamele de prin ele”.
      As vrea sa-mi sterg acea imagine din minte…

    • #16

      Hei, hei, hei, nu scoate din context :))))))
      Astea sunt ciupercutele de care ziceam:
      i.imgur.com/P5Wm7QB.jpeg
      i.imgur.com/bF9jW9S.jpeg

  10. #17

    O singura remarca as avea, ulei de masline si 190 de grade nu e combinatia cea mai buna, cam pe acolo începe uleiul de masline sa fumege. Daca mai e si extravirgin incepe pe la 160.

    • #18

      Doar daca e lasat solo. Dar nimeni care mai are inca 1/2 neuron functional nu incinge uleiul asa tare cand gateste. Si nici nu mananca doar ulei. Daca e pus putin, prin alimente care oricum contin si apa, nu-i bai. Apa inca fierbe la 100 de grade. Deci temperatura preparatului nu urca peste 100 decat daca nu mai e apa (cine nu ma crede sa verifice cu termometru de gatit). Si daca nu mai e apa, e scrum. Si aia nu mananca oricum nimeni.
      Fizica inca salveaza vieti.

  11. #19

    tocmai ce ne-am hotarat sa nu mai facem si noi oua umplute dupa paste si le-am dat la cuptor cu niste cartofi si smantana plus ceva verdeata asa lejer de primavara…

  12. #20

    Sa nu radeti, dar noi pe langa cartofi mai bagam si morcov, telina, sfecla rosie.
    Mama cum e telina coapta.

    Urmatorul fel pe care o sa-l fac la cuptor e asta:

    www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/retete-mancare/vinete-umplute-cu-carne-karniyarik-reteta-turceasca.html

    M-am inspirat de pe un canal de youtube din Azerbaidjan, recomand:

    www.youtube.com/watch?v=J1nwRo59GOA

  13. #21

    Variatiuni pe aceasi tema: imgur.com/a/Qntxid6

  14. #22

    Pentru fanii dovleceilor, sa incercati si treaba asta:
    savoriurbane.com/zucchini-umpluti-cu-branza/

    Si o reteta faina de vara: intr-un vas punem o mana buna de catei de usturoi, zbrobiti putin ca sa iasa licoarea zeilor din ei, si ii stropim cu putin ulei. Adaugam peste bucatele de feta, sa acopere toata suprafata vasului. Apoi multe rosii cherry taiate in doua, sa acopere branza, si peste punem fasii de ardei kapia ( care a fost copt si curatat inainte ). Bagam la cuptor la 180 de grade si lasam pana cand s-au imprietenit frumos toate ingredientele si in bucatarie miroase a “imi bag picioarele, le scot din cuptor ca nu mai pot de pofta”. Bon appetit!

    • #23

      Mama face ceva asemănător cu rețeta din link încă de când eram eu copil. Doar că ea toacă biluțele scobite și le amestecă în umplutură și mai pune și morcov ras și chiar “albitură” (pastârnac și rădăcină de pătrunjel), nu pune cașcaval deasupra, dar data viitoare o să pun. 🙂
      Unul din mâncărurile mele favorite pe timp de vară.
      Am descoperit recent niște dovlecei rotunzi, o prietenă susține că îi știe ca “turtițe”, un pic mai mari ca niște mingi de tenis de câmp, merg perfect pt rețeta asta. 🙂

  15. #24

    Am făcut de Paste aproape același lucru, doar că am tocat un braț bun de ceapa verde din gradina și carnea a fost de miel, foarte bun !

  16. #25

    Eu fac la cuptor carnatii – ies mai buni decat pe gratar sau la tigaie.

    Placinta de branza sau pateuri cu branza bune se gasesc la Lidl, alea aduse din Grecia. Costa vreo 13-14 lei un kg, dar sunt ok, nu ca mizeriile alea de 800 grame de la Bella sau Linco, de zici ca mananci faina.

  17. #26

    huo! incredibil ce nasol e cand incerci sa scapi de colacul de salvare

  18. #27

    Eu astept poza cu produsul finit.

    • #28

      Mi-e teama c-a ars o etapa la fotografiat si-atunci nu te vad bine cu produsul tau finit.

  19. In Weekend am ținut 6h la cuptor o ceafa de 3.50 kg. Cu mult usturoi verde, dafin, cimbru, mustar si vin.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam