Am gătit pe repede înainte niște pui cu smântână, oarecum ca în Bucovina, pentru că acolo se face cu pulpă de pui, cu os și piele. Într-adevăr, gustul este mai bun, dar eu nu suport pielea de pasăre, așa că l-am făcut cu inner file, as FSM intended.

Întâi se pune puiul la rumenit, într-o tigaie lată, cu niște ulei de măsline. Aveți grijă să fie toate bucățile separate și cu loc de circulare a aerului, pentru rumenire, altfel va începe să facă o spumă albă, nu se va carameliza frumos la exterior și carnea nu va deveni moale.

Când e carnea rumenită, puneți 2 cepe tocate și 3 căței de usturoi, tot tocați. Lăsați până ceapa devine sticloasă, după care puneți 200ml de apă fierbinte peste, presărați niște sare, piper, vreo 3 frunze de dafin, puneți un capac și lăsați să se facă încă 10 minute.

Amestecați într-un vas separat o linguriță de făină sau amidon cu jumătate de pahar de lapte, după care puneți peste ~500 grame de smântână și amestecați până se omogenizează. Când vedeți că puiul e gata, moale și gustos, puneți deasupra smântâna și amestecați. Lăsați să mai fiarbă 2-3 minute și luați de pe foc. Puteți presăra pătrunjel peste, dacă vă place pătrunjelul. Dacă nu vă place pătrunjelul, nu presărați.

Dacă sunteți și pofticioși, puteți face și o mămăliguță pripită alături, ca să alunece ușor pe gâtlej.

Bon apetită, gen.