As fi vrut sa fac sarmale, dar la spanioli nu gasesti varza murata. Sau macar niste frunze de vițã.

Asta e, atâta s-a putut…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

33 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Throwback pe vremea cand eram mica, la un moment dat, ai mei facura ardei umplut. Bunicii din oras, tot asa. Bunicii din alt oras, la fel. Matusa tot felul ala. Strabunica de la tara tot ardei umplut. Toti in aceeasi zi. Ca sa nu mai zic ca in tot blocul mirosea a ardei umplut, imi imaginez ce si vecinii erau in aceeasi oala.

  2. #2

    Ia uite chiaburu’, a bagat si carne

  3. #3

    Cateodata se aliniaza astrele. Io le iau gata impachetate de la un magazin romanesc, doar le pun la fiert.

  4. #4

    La spanioli gasesti magazine romanesti sau bulgaresti care au si varza murata 😉

  5. #5

    Recent am luat și eu un Ninja Foodi, trebuie sa recunosc, după ce articolul tău mi-a reactivat o mai veche mâncărime.
    Am făcut deja chestii super bune în el dar tot mă doare un pic sufletul când mă gândesc că a costat aproape de 2 ori cât aragazul, pe care drept e că în ultimele 2 săptămâni nu l-am mai folosit mai deloc. Singurul mare minus este că nu am fost atent și nu include program de sous vide pe care mi l-aș fi dorit mult. Dar nu am văzut model cu acest program pe la noi. Asta e, mi-a trecut între timp și impulsul de a-l returna.
    Poți, te rog, să-mi spui, pentru sarmale/ardei umpluți care este programul de gătire pe care îl folosești și ce temperatură/durată?

    • #6

      dat pe oala sub presiune la High, 35 de minute, rapid release

  6. #7

    Daca tot ai spurcat reteta traditionala cu baconul ala, eu pun si pancetta in carnea tocata – pe langa ceapa caramelizata paprika si … putina scortisoara.

  7. #9

    Dar varza nemurată ce-are? O prefer în locul ardeiului.
    Bine, io fac sarmalele cu varză murată, că-n Austria o găsesc la orice supermarket.

  8. #10

    Gasesti varza murata in magazinele cu specific romanes(logic) dar si in cele latine sau arabesti. Se numes hojas de col fermentada sau hojas de repollo). Tot in magazinele arabesti e foarte probabil sa gasesti si vita de vie.

  9. #11

    Bacon pe post de “capac” la ardei. Hm, interesant, o să încerc și eu data viitoare.

  10. Puteai face carne tocată învelită în bacon, să moară vegetarienii de foame.

    • #13

      bai men, aceasta idee…

    • #14

      Am pe undeva și am făcut cândva o rețetă cu un ceva ca un drob, dar din carne tocată, împachetat în bacon și dat la cuptor.

    • #15

      Si fara orez, sa fie keto.

    • #16

      orezul ala facut din faina konjak e foarte bun sa “lege” carnea si ramane KETO.

    • #17

      Se topeste baconul ala in cuptor, nu ar fi tinut carnea ca lumea.

  11. #18

    Să înțeleg că preferi gustul de varză murată la sarmale?
    Eu prefer exact invers, mie îmi place cu varză proaspătă, opărită pentru a putea fi manevrată ușor.

    • #19

      Iarna da, murată merge, se potriveşte cu atmosfera. În rest proaspătă is life.

  12. #20

    Ramasese in pana de idei pt mancare. Multumesc, asta o sa manance familionul 2 saptamani de azi incolo.

  13. #21

    Pentru frunze de varza moi – se spala varza proaspata/cruda (cum se cumpara de la magazin/piata) si se curata de frunzele care nu arata bine (lovite, rupte, stricate, etc) se pune varza in congelator pentru 8-10 ore, se scoate si se lasa la decongelat, dupa care se pot taia frunzele asa cum e nevoie.
    Se poate aplica metoda pentru varza care e “batuta” – aka are funzele foarte indesate si e grea. Frunzele se despring greu cand e cruda si se preteaza mult mai bine la a fi taiata fideluta – pentru salata de exemplu.
    Pentru acrit se mai poate folosi bors lichid, bors la pliculet (delikat parca avea avea ceva), zeama de lamaie, bulion diluat un pic in apa fierbinte sau chiar rosii bine coapte (oparite ca sa se poata decoji) si tocate (dupa ce s-au fiert sarmalele macar la 1/2 sau 3/4) etc – toate depind de gusturi si/sau toleranta/preferinte.
    Se poate face bors proaspat si in alta tara decat Ro, e simplu.

    • #22

      Da, exact. Uitasem de acest amănunt.
      Maică-mea, din când în când, făcea sarmale-n varză dulce, dar punea și bulion în oală.

    • #23

      Merge și lămîie

  14. #24

    Faci si pepene umplut, super idee!

    • #25

      Am o retetă, mai de vară, cu dovlecei umpluți cu brânză și dați la cuptor. Am găsit anul trecut la aprozar un soi de dovlecei rotunzi.
      Arătau cam ca niște pepenași care se bagă toamna la murat, de mărimea unui pumn d-al meu. Au fost demențiali.

  15. #26

    Ai gătit doar pentru tine, că pare mititică oala aia. 🙂

  16. #28

    cumva baconul ala acolo ii face mai umani. eu stiu ca sunt ceva rau, dar parca e suportabil asa.

  17. #29

    Senioare

    Exista magazin romanesc, la Navodari, ca sa zic ashe – Mini market ABC parca – google it

    Foi de vita murate gasesti la orice magazin marocan- hojas de parra !

    Varza murata de la spanioli aduce mai mult cu cea nemteasca cu otet vin si altele – keep it romaneste – magazine romanesti gasesti in numar de 2 in Estepona, vreo 2 in Marbell si maai multe in Malaga – au varza si orice vrei tu pe acolo, de la carnati la cremsnit 🙂

    Spor la gatitos!

  18. #30

    Dăcât atâta

  19. #31

    poftas buonas!

  20. Gasesti frunze de vita/varza la magazinele arabesti 😉

  21. #33

    Nu e buna oala Arhi, trebuia de aia de tuci.