idioti rasfatati

Anchetă a poliţiei la o şcoală din Iaşi, unde un elev de 12 ani refuză să mai vină la ore după ce a fost bătut de director. Este un elev problemă, care l-a înjurat pe profesorul de sport, explică dascălul. Părinţii băiatului nu vor să audă nicio scuză şi se pregătesc să îşi mute fiul la altă şcoală.

Învățământul ăsta de tip socialist în care ne scăldăm, ne împinge societatea spre demență.
Ok, nu sunt de acord cu bătaia în școală. Nu îmi place ca profesorul să îmi ia copilul la șuturi, pentru că nu e el capabil de a fi profesor.

Dar. Și aici e un mare DAR.
Profesorii nu au nici o apărare împotriva elevilor violenți, recalcitranți. Cum te aperi împotriva unui elev căruia nu îi pasă de dat afară, notă mică, notă scăzută la purtare sau alte metode clasice de liniștire? Ce faci, atâta timp cât tu ești obligat, ca profesor, să îl ții la ore? Cum faci, când inspectoratul îți interzice să îla dai afară/lași repetent/exmatriculat, pentru că așa e legea și așa se cere de sus?

Nu faci în nici un fel, că nu ai ce face. Și ori te distrugi, văzând cum orice autoritate îți este erodată de un dumbass de ăsta educat de bunici și răsfățat de părinți în weekend, ori explodezi…și urmarea va fi, cu siguranță, excluderea din învățământ.

Sunt anti bătaie, nu consider că așa poți educa un copil.
Dar sunt convins că, dacă copilul meu și-ar înjura profesorul, l-aș duce numai cu șuturi în fund până la școală și înapoi. De câteva ori. De față cu profesorul.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

12 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Legea nu interzice sa exmatriculezi sau sa il lasi repetent/corigent. Astea sunt presiunile facute de directori si de inspectorat, ca sa nu scada ratingul scolii sau sa nu iasa directorul nasol la statisticile finale. Ca profesor, trebuie sa ai taria sa iti sustii punctul de vedere. Da, nasol, salarii mici, nu ai motivatie etc. Dar pentru asta exista oricand posibilitatea reprofilarii pe pozitia de expert in capsuni, nu te obliga nimeni sa stai la catedra. In scoli sunt agenti de paza care pot fi chemati daca elevul e violent. Poate fi chemata politia. Pot fi chemati parintii. Iar pe cale didactica, se scade nota la purtare si se poate merge pana la exmatriculare.

    • #2

      Toate astea se intampla in teorie. Practic, nota la purtare nu e scazuta nici macar la “prezenta deloc” (cand eram eu in liceu, era o regula gen la 10 absente nemotivate pana la sfarsitul semestrului, se scade un punct la purtare si la ~40 nu i se mai semneaza carnetul de cecuri), ca sa nu mai spun de unitati de invatamant la care se desfasurau batai cu sange. In teorie, da, exista masuri, ai dreptate. Dar in practica, n-am vazut niciodata sa se fi luat vreuna, desi ar fi fost cazul din plin.

  2. Nu poti sa bati parintele sa priceapa elevul?

  3. Ahmet…nu poti chema politia ca te-a injurat un pustan de 12 ani :). Si in multe cazuri daca ii chemi parintii la scoala iti mai iei o repriza de injuraturi ( in cel mai bun caz ) ca le ostracizezi odorul care e el un sensibil si un ingeras.
    Multi parinti au impresia ca curcubeul rasare din dosul ingerasului lor si nu concep sa le spui altceva. Si copilul invata de mic asta…si se poarta in consecinta

    • #5

      De-aia trebuie sa pui in aplicare instrumentele de care beneficiezi, ca profesor. Il lasi repetent daca nu invata, il propui pentru exmatriculare daca e indisciplinat. Intrevederile cu parintii le ai de fata cu directorul scolii, eventual si cu psihologul. Daca te injura parintii, ai martori pentru o plangere penala. Daca nu ai curajul sa iti sustii punctul de vedere, daca iti e frica sa nu fii dat afara, sau iti e prea lehamite sa te bati cu “sistemul”, stai si inghiti. Daca nu iti place sa inghiti, poti sa scuipi, discret, la sfarsit.

    • #6

      ba poti chema politia la scoala.
      uite:
      www.youtube.com/watch?v=60YQkNbDhZ0

  4. #7

    Pana in clasa a zecea exmatricularea este de fapt o mutare in alta institutie de invatamant. Deoarece primele 10 clase cunt obligatorii.

  5. #8

    Cum sa nu ii apere legea pe directori? Directorul decide in scoala lui pe cine primeste, si ce compromisuri face, daca directorul este intr-o relatie buna cu profesorii, si ii crede atunci poate sa exmatriculeze copilul pentru agresiuni violente, agresiuni sau aluzii sexuale la colegii lor, pentru ca se presupune din start ca acei copii sunt adaptati sociali ( responsabilitatea parintelui inainte sa inscrie copilul la scoala).

  6. #9

    prin alte parti elevii violenti sunt suspendati ptr citeva zile pina la o saptamina. daca nu se potolesc sunt exmatriculati si statul ii ofera home school unde un profesor merge acasa la elev unde un parinte trebuie sa fie obligatoriu prezent si ii preda. asta pina in clasa a 6 a. la secondary school nu stiu. de asemena fiecare clasa are pe linga profesorul care preda si 2 asistenti care au grija sa fie liniste in clasa, ajuta elevii care se descurca mai greu sau pe cei cu probleme de comportament. scoala pastreaza tot timpul legatura cu parintii si comunica prin scrisori sau telefon.

  7. #10

    Comunicare comunicare si iarasi comunicare. Asta lipseste foarte mult in scoli. Ok, da, am inteles sistem invechit si mii de hibe are cel romanesc dar daca ar exista o comunicare constanta intre profesori si directori, intre profesori si psihologul scolii/consilierul scolar, intre profesori si parinti (si bineinteles, parintii sa-si dea si ei interesul sa vina la toate sedintele cu parintii) dar mai ales intre profesori si elevi >> acea legatura si comunicare care ar trebui sa existe, poate lucrurile ar sta mult mai diferit. Si bineinteles un sistem corect in care pedeapsa sa fie pe masura faptei. Alta problema mai este ca multi nu au pedagogie in ei si nu stiu deloc cum sa abordeze problema in cazul unui copil mai obraznic sau chiar unul agresiv.

    In scoala generala aveam un director care intotdeauna, zi de zi, patrula scoala. Era prezent in pauze pe coridoare si holuri, venea inopinat la ore sa ne salute si sa vada ce si cum, era chiar si in curtea scolii de multe ori. Poate pentru faptul ca era un director implicat (pe multi ne stia si pe nume), nu ne permiteam sa facem prea multe nazbatii la scoala si nici sa fim obraznici iar de distrugerea unor lucruri din scoala nu se punea problema foarte des. Si daca se intampla, eram incurajati sa reparam noi singuri ce faceam, ne dadeau tot felul de “chores” ca sa ne responsabilizam: udatul florilor prin scoala, vopsirea cosurilor de gunoi din curte impreuna cu profesorii). Si nu, nu era munca silnica si nici nu dura ore intregi (parintii erau instiintati de acest lucru), erau putine si rare tocmai pentru ca directorul era prezent in scoala si stiai ca e acolo, ca poate dupa colt te intalnesti cu el si te intreaba de sanatate, de ce nu esti la ore.

    Un copil care este agresiv verbal sau/si fizic are intotdeauna o cauza si cred ca datoria profesorului ar fi sa incerce sa stabileasca o legatura cu acel copil, sa incerce sa afle care e problema, in masura in care poate. Mama prietenului meu, a fost profesoara de educatie fizica pana anul trecut cand s-a pensionat si a lucrat peste 30 de ani intr-o scoala unde predominant existau copii cu probleme, copii care abandonau scoala poate dupa nici 5 clase, copii din clase sociale scazute spre foarte scazute, rromi in special. Si uite ca totusi a reusit sa-i tina sub control si cu unii chiar sa stabileasca legaturi trainice si sa-i ajute din mizeria in care erau bagati… Va dati seama ce sentiment este sa va vina un copil pe care l-ati ajutat acum 10 ani in multe feluri si sa va spuna ca e la facultate si ca termina imediat cu bine totul, sa va multumeasca pentru tot? Asta in conditiile in care era un copil problema si la inceput o injura destul de mult si se comporta foarte urat.

  8. #11

    Incepe sa iasa la lumina generatia de copii a copiilor de la revolutie si unele specimene par fascinante. Cand eram eu elev, iti trosnea cate-o carte in cap, cand spuneai cate o prostie sau te punea sa tii degetele unite si cu varful in sus si-ti ardea o rigla peste ele. Traiasca socialismul, ca ne-a inrait!

  9. eu una zic că vina este împărţită între părinţi şi profesori.
    1. profesorii: tot aud că au salarii mici. hai să fim serioşi, au 18 ore de predare/săptămână. se zice că ar mai trebui să completeze cu activităţi adiacente. n-am văzut profesor să facă asta. pentru astea 18 ore are, la început, cam 1000 de lei. să ne gândim că sunt oameni care muncesc mai mult de 40 de ore/săptămână pentru aceeiaşi bani sau un pic mai mult. că un patron nu aruncă cu bani în tine. pe urmă au şansa de a se apăra prin note. nici unul nu o face din varii motive. însăşi conduita lor lasă de dorit. copii văd, de la primele clase că anumiţi elevi sunt favorizaţi fără a fi neapărat deştepţi. iar copii simt acut lucrurile astea. de la grădiniţă chiar. asta denotă că sunt oameni fără principii. pe undeva îi înţeleg. vrei ca odrasla ta să aibă numai 10? ca să nu am dureri de cap îi dau 10 că el tot de -5-6-7 rămâne. o să spun de o profesoară-dirigintă care a scăzut nota unui copil în ultima zi de clasa a noua, acuzându-l că a copiat la materia pe care o preda, astfel încât acel copil în loc să iasă al treilea a ieşit pe locul 5. de, trebuia să mulţumească pe alţii. acum, ce a fost în sufletul acelui copil nedreptăţit? pe profesoară n-a interesat-o.
    2. părinţii. ei bine părinţii sunt o specie aparte. pe vremea când eram în şcoala generală, adică acum aproape 40 de ani, am fost colegă cu fiica unui chirurg cardiolog de la fundeni. credeţi că l-a putut depăşi careva pe acel copil? nicidecum, dar da, era un copil deştept numai că nu era numai de 10. cam aşa stau lucrurile şi în ziua de azi cu diferenţa că părinţii nu mai sunt chirurgi ci … patroni de boutique , corporatişti sau reprezentanţi ai vreunei mari firme occidentale. nu s-a schimbat nimic. cum să nu fie copilul meu eminent? cum? pentru asta batem cu pumnul în masă. nu mă interesează că sunt alte căi de a-l ajuta, cum ar fi o pregătire suplimentară, nu. trebuie să fie pe primul loc. chiar şi când profesorul îţi spune că poate mai mult dar că e leneş pe tine te apucă amocul. adică să-i stricaţi munca de un an? era vorba de limba franceză unde profesoara nu voia să-i dea mai mult de 6. păi … dacă atâta merită? la vechea profesoară avea numai 10. să pună mâna să înveţe şi o să-i dau 10. că nu sunt nebună. ştiţi care a fost concluzia? nu, nu i-a cumpărat BMW ci AUDI, că o să o trimită în două excursii în franţa ca să înveţe limba direct de la sursă. pe mine m-a apucat râsul. şi ţiganii noştri învaţă să cerşească direct de la sursă. dar te pui cu o mamă nebună? a început cu ameninţări, cu director, ministere, inspectorate şcolare. nu ştiu ce putere avea dar ştiu că aceea profesoară obraznică a fost schimbată în anul următor. deci?
    Acum sincer nu ştiu cine are o vină mai mare? profesorii care acceptă să fie călcaţi în picioare sau părinţii care vor să aibă copii deştepţi ca o formă fără fond? e greu de spus.