Alaltăieri seară am pus un anunț de angajare de la un prieten. Anunț care conținea joburi de gen ilustratori graficieni in photoshop pentru retușuri pe imagini, tehnicieni DTP cu cunostinte xml, specialisti in EPUB (xhtml), tehnicieni xslt pentru conversii si stucturari texte in xml.

Au fost ]n jur de 40 de CV-uri trimise. TOATE PENTRU JOBUL DE ILUSTRATOR IN PHOTOSHOP.
Ceea ce spune multe. Spune că nu există specializări pe meserii reale, unde chiar trebuie să ai cunoștințe solide în domeniu. Spune că nu avem școli de meserii, spune că nu avem cursuri de calificare pe meserii reale în domeniul IT, avem doar cursuri de calculatoare sau permis de conducere european de calculatoare.

În schimb e plin de oameni care ȘTIU cu photoshopul.

Ceea ce e trist.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

49 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    bineeeeeeee …hai ca vin io

  2. #2

    Iar daca ii iei la puricat, din 40 iti mai raman maxim 3.
    Bafta!

  3. #3

    bre, dar cu certificari microsoft (MCITP: Enterprise Administrator on Windows Server 2008) nu ai nevoie? 🙂

  4. Sa inteleg ca pentru celelalte joburi nu ai primit CV-uri? 😀

  5. #7

    Eu am dat pentru dtp in principiu 🙂

  6. Bine, cauti si tu tehnicieni DTP, specialisti in EPUB…. Nu gasesti dinastia in Romania, la noi numai specialisti SEO si online sunt, ce se pricep de minune la facebook. Ah, si cativa admini de stiu de toate – adica si unix si windows si network si san. Ca-i cu calculatoare, stiu ei….

    • #9

      Funny, specialistii SEO ar trebui sa stie sa formateze un epub…

  7. cat e salariul? ca eu sunt specialist in detoate!

  8. arhi – bine ai venit in lumea reala.
    daca ai amici care lucreaza in hr, mai ales pe job-uri IT, o sa stii ca e foarte greu sa gasesti pe cineva printr-un anunt.

    oamenii ca chiar STIU, stau foarte bine pe unde sunt.
    si inca ceva… IT-stii, sunt mai aparte.

  9. #12

    Am avut ocazia acum vreo 2 luni sa vad niste lucrari de atestat ale unor elevi de liceu la specializarea informatica. Toate era despre realizarea unui site web de prezentare iar tehnologiile erau cele de la inceputurile anilor `90. HTML chior, tag-uri vechi ce nu se mai folosesc de ani de zile, deloc CSS, nici macar design din tabele nu aveau, doar text chior si cateva imagini pentru exemplificarea inserarii acestora in pagina.
    Am discutat cu elevii si cu totii au spus ca asa le-a fost predata materia si asa trebuie sa faca lucrarea.
    Practic invatamantul scoate specialisti deja depasiti de tehnologie.

    • #13

      in principiu, este o mare naivitate sa astepti ca invatamantul – intr-un domeniu tehninc – sa te scoata la curent cu ultimele tehnologii, caci daca asta este scopul, atunci oricum in maxim 5 ani respectivul absolvent este depasit complet.

      rolul invatamantului este sa-ti bage in cap niste principii de baza -care nu se schimba chiar asa, de la o zi la alta- apoi, sa te invete cum sa inveti si mai ales sa te invete cum sa abordezi rezolvarea unei probleme din domeniul respectiv.

      pentru restul chestiunilor, cum ar fi punerea la curent cu tehnologiile momentului, e mai degraba o chestie ce depinde de capacitatile si entuziasmul fiecaruia.

    • #14

      Teoretic omul ala ce a terminat un liceu/facultate intr-un anumit domeniu ar trebui sa fie introdus cu succes in campul muncii.
      De aia nu angajeaza nimeni tineri absolventi fara experienta practica, de aia diplomele detinute nu prea au mare valoare la angajare.
      Daca mergem pe acelasi principiu ar trebui ca la matematica sa te invete doar 2+2 iar la romana doar sa scrii si sa citesti restul fiind la latitudinea entuziasmului fiecaruia. Sau pe cei de la medicina ar trebui sa-i invete cum se faceau operatiile acum 50 sau 500 de ani ca doar corpul uman este acelasi.

    • #15

      pai d-astea stiu si eu si am facut liceul de arta si primul computer l-am avut la 21 de ani…Adica eu am invatat singur in cateva luni ce altii invata cu prof in 4 ani?

    • #16

      +1 aurache . Daca vrei sa faci performanta intr un domeniu , tu singur trebuie sa te tii dupa tehnologie.
      De exemplu in medicina un sfert din ce inveti in facultate este depasit cand te apuci de treaba. Cred ca in niciun domeniu nu e ceva de genul step by step . Adica ai ajuns la nivelul X , gata esti profesionist. Tot timpul trebuie sa acumulezi informatii.
      La matematica , lucrurile de baza inseamna materia 1-12 😀

  10. #17

    No offence, dar ca specialist intr-un domeniu din asta mai putin raspandit ar trebui sa fiu destul de disperat ca sa trimit cv-ul la un tip care tine un blog care are un prieten care face angajari.

    Ca sa te citez: “Ceea ce spune multe”. Spune ca daca esti profesionist in domeniul tau, in principiu ai dori sa stii cate ceva despre firma la care ai vrea sa te angajezi, nu sa dai cu cv-ul pe unde apuci.

    Stiu ca ai vrut sa ajuti pentru ca ai vizibilitate mare dar poate abordarea a fost gresita. Un link catre un anunt pe bestjob sau oricare alt site cu mai multe detalii ar fi fost poate mai potrivit.

    • #18

      really?…
      sa intelegem ca avem printre noi unul din acei rari “experti”, care sub 3000 de euro in mana nici nu coboara din pat dimineata, iar daca o face, trebuie neaparat ca jobul sa fie pentru calibre gen google, amazon ori apple…

      de networking ai auzit? nu, nu-i ala cu cabluri, hub-uri si routere.

    • #19

      Ceva de genul asta vroiam sa spun si eu, o astfel de abordare ridica anumite semne de intrebare legate de firma.

    • #20

      Pai, anuntul pe bestjobs costa.

      Pe urma ar trebui sa fie undeva un departament de resurse umane pentru a lua un interviu, dar si ala costa.

      Facem altfel: dam un anunt gratuit pe la prieteni, mai precis “o strigare”, dupa care spunem ca “asta spune totul”.

      Da, “asta spune totul” despre firma. Spune ca daca n-are bani de asa ceva, nu-i o idee buna sa aplici.

    • #21

      fotoshopping » sigur, networkingul e de cacat, important e publicatul pe bestjobs.

    • #22

      niciun captain obvious nu s-a gândit că poate firma vrea o abordare mai puţin convenţională? în felul ăsta – zic şi io – evită sutele de cv-uri ale celor care vor “maşină şi laptop” la beneficii de serviciu, cv-urile celor care răspund la întrebarea “unde te vezi peste 5 ani?” şi a celor care trimit scrisori de intenţie standard copiate “după” internet pe care le adaptează ciobăneşte….
      madgino, mă scuzi că-mi permit o replică atât de personală, dar specialiştii sunt rar atât de înfumuraţi. în general înfumurarea o au ăştilalţi, care au vreme de stat pe net să răspundă la comentarii, dar ei lucră în companii mari, cu joburi de la executive în sus şi care, sigur, sunt specialişti … nedisperaţi.

    • Ma, nu vreau sa fiu gica contra si la postul asta, ca am cam fost destul la altele, dar…
      O fi networking important, o fi si o abordare mai putin neconventionala la fel de importanta, dar adevarul e ca nici nu vezi prea multe anunturi de la Google, Apple, IBM, HP, etc pe bloguri…

    • #24

      Sabotor » nu, le vezi pe bestjobs:))

    • @Arhi
      :))
      nu, da’ prin 2007 erau cateva pe ejobs 😉

  11. #26

    Eu lucrez cu Fotosopul de prin ’98, de la versiunea 3.5. Am avut norocul ca ai mei sa-mi cumpere la 16 ani un calculator foarte performant la vremea aia (P200 MMX) un scanner si o imprimanta. In timpul liceului am cautat o facultate care sa ma specializeze in digital media. Am incercat la Arte Plastice in Bucuresti, unde erau 8 locuri la “fotografie digitala” (sau ceva de genul) si mi s-a cerut din prima “un Cielo”. Evident, m-am reorientat. Am incercat Relatii Publice si Publicitate, vreo 2 ani la o facultate particulara din Craiova dar am renuntat cand am vazut cam ceea ce faceam nu avea nicio legatura cu voiam eu. Am incercat la David Ogilvy tot vreo 2 ani. Same shit. Pana la urma, dupa 4 ani an renuntat sa mai caut o facultate in domeniu si mi-am vazut de treaba mea si invatat in continuare singur. Ma intristeaza teribil sa vad ca dupa doisprezece ani nu exista scoli specializate in digital media. Studenti interesati ar fi, cred ca s-ar gasi si sponsori sa investeasca (gen Adobe, Autodesk), numai ca n-are cine sa aiba initiativa.

  12. si eu stiu sa lucrez in fotoshop, stiu sa colorez ochii la pitipoance si sa le colorez si paru!!! trebuia sa trimit un cv ? :)))))

    • #28

      eu stiu sa folosesc “liquify” sa maresc tate si buze.

  13. Toți se pricep în țara asta la toate. Din gură. Când e să și facă omu ceva, să arate ce știe, ZERO. Banul să vină, dacă se poate stând pe orizontală, cu o bere în mână, cu EtNO tv la maxim și eventual una din Playboy la aparat.

  14. Cam asta ti-a spus ieri si unul, MadMike. Din pacate, e adevarat. In plus, sunt multi Experti DTP ce nu stiu ce e aia o formatare de pagina, lizibilitate, cromatica, CMYK etc. Ei stiu doar sa deschida Word-ul ori Quark-ul ori Corel si sa faca 2-3 gesturi. Atat. Trist.

    In plus, cand auzi: “Sunt Operator Calculator”. Fu*k IT! Ce stii sa faci mai exact? Pai stiu de toate… (Cred…)

    • #31

      eu personal stiu sa aprind calculatoru` de la butonu ala mare cu semnu middle finger pe el.

  15. #32

    Nu e cerere pe piata, nu sunt specializari. Nimeni nu s-ar apuca de nebun sa invete anumite chestii daca nu s-ar cere. simplu. Sau sa fie ei dispusi sa instruiasca pe cineva. Dar asa ceva e de domeniul SF in Ro.

  16. este o firma de servicii IT care lucreaza exclusiv pentru piata germana (export), ofera servicii de realizare publicatii pentru edituri de renume din germania, produce content pentru publicatii de tip loose leaf, monografii, reviste, platforme online si offline, baze de date, EPUB, are peste 150 angajati, are departament de HR ( 🙂 ) si are nevoie de ca. 20 de specialisti inca in acest an.
    pot confirma ce a spus Arhi in concluzie la postul acesta (rezultatul spune multe), pentru ca confirma experienta noastra pe piata de munca de pana acum…

    dar sa vedem acum, cu aceste informatii suplimentare, ce CVuri mai vin.
    acum putem testa, daca specialistii ies din viziuna doar daca au info suplimentar….-)

  17. #34

    Olecuţă de fotoşop ştiu şi eu, mai e valabil anunţul?

  18. #35

    epub-ul e pana la urma un fel de html/xhtml in zip, nu cred ca dureaza asa de mult de invatat si un tool specific gen Sigil

  19. #36

    Poate ca vorbesc pe langa subiect dar nu cumva si angajatorul vrea cam multe? Sa aleaga 2-3 dintre Photoshoperi, mai rasariti si mai abili si sa-i invete EPUB si alte minuni! In felul asta si-i creste cum vrea el.
    Asta e boala IT-ului. Toti anjatorii vor o salata baltata de specializari de parca sta cineva sa-si proiecteze viata dinainte in functie de ce o sa vrea X in 2012 toamna sa angajeze…
    Hai sa fim seriosi.

    • dancapitandeplay,
      firma exista din 1995 si pentru majoritatea joburilor pe care le-a avut de dat nu a gasit specialisti pe piata.
      specializarea / calificarea s-a facut la locul de munca.
      si inca se mai face la fel si acum.
      intre timp DTP, xml, xhtml (epub) nu mai sint tehnologii asa de exotice, prin urmare ar trebui sa existe si specialisiti pe piata.
      cel putin asa am crezut noi…:-)

  20. #38

    As spune ca abordarea firmei a fost gresita: Nu a dorit sa-si publice numele iar multi doritori au ezitat sa trimita cv.
    Ce se intimpla daca o persoana care lucreaza la o firma raspunde la un asemenea anunt si afla ca de fapt e vorba exact de firma la care lucreaza el acum?

  21. Gandeste-te la inca o chestie: daca stii ceva Photoshop (cat sa faci lucrari decente, nu rahaturi), pe freelancing faci un ban FOARTE frumos. Daca mai stii si HTML/CSS, plus niscaiva engleza, iti cam faci treaba si esti extrem de angajabil pe freelancing. Deci probabil multi din aia ‘seriosi’ nu au nicio intentie sa se angajeze, cand fac probabil de 2-3 ori mai mult pe pielea lor. Si aia care nu fac inca, invata photoshop, ca stiu ca inca este extrem de relevant pentru a castiga o paine. Cam asta ar fi probabil motivul pentru care multi invata asta. De ce sa stiu nus’ ce chestii in plus (nici eu nu stiu DTP, dar fac web design de 10 ani), daca stiu ceva ce se CAUTA inca suficient de mult. Bafta firmei in cauza, poate prind totusi niste angajati ca lumea.

  22. #40

    Ma, sa stii ca, pe mine, ECDL (permisul european de conducere al calculatorului) chiar m-a invatat Word, Excel, PowerPoint si Access.

  23. Chiar bre, care mai e varful softurilor acum? Eu am ramas blocat in Solidworks, Fluent, C++(cu Codeblock), Photoshop CS4 si Office2007.

  24. #42

    zi mersi, de obicei romanul trimite cv-uri la toate joburile “ca sa fie acolo ca nu se stie niciodata”

    si daca nu are calificare lasa ca se califica el la locul de munca “prinde din mers”

  25. #43

    Daca stii sa dai crop, sa pui un gradient peste o poza, sa folosesti un brush cu flori pentru a-ti cosmetiza o poza pe care sa ti-o pui pe facebook sau sa folosesti un filtu pe setarile de default, nu inseamna ca stii sa folosesti photoshop-ul. Cand ajungi la nivelul asta: dreamon72.deviantart.com/ poti sa zici ca te pricepi la photoshop.

  26. #47

    Nu realizezi ca unu care nu are scola si nimic poate sa stie mult mai bine dkt ala cu scoala ?

    • Depinde de ce scoala e vorba. Daca e o fabrica de diplome, ai dreptate. Dar daca e vorba de niste cursuri serioase, absolventii au ceva in cap.

  27. Eu am vrut un traducator de germana si nu am gasit si tu vrei minuni de astea de nu a auzit nimeni de ele?